Z čeho postavit?

Autor: klacek klacek
Datum: 27.07.2011 22:02
uživatel: 105621

Zdravím tady na foru

Chceme si postavit přízemní, nepodsklepený NED a jsme ve fázi hledání z čeho. Pročítáme síť a popravdě řečeno, jde nám z toho hlava kolem. Je to neskutečná kombinace. Proto se zkusím zeptat tady, třeba nás to posune dál.

Našli jsme tyto cihly:

H+H Thermoblok (R=8.15)/ 2072kč(bez DPH), šířka 425
http://www.hplush.cz/technicke_listy

GT hotblok - R=6.7 / 1573kč, šířka 420
GT Blok - R=6.7/ 1866kč, šířka 360
http://www.zlaty-dum.cz/stavebniny/tepelne-zdivo-porovnani.asp

Porotherm 36.5T R=4.56 / 1280kč, šířka 365
http://www.wienerberger.cz/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/page/ShowroomCollection05&cid=1119439164442&sl=wb_cz_home_cs&pn=2&lpi=1119439164442&query=1311552921989&action=fsearch&productID=-1

Heluz family 2in1 R=4.28/ 1371kč , šířka 380
http://www.heluz.cz/katalog/pro-obvodove-a-vnitrni-zdivo/heluz-family-108/?str=3

Sendwix M M1724 R=6.51/1545kč, šířka 430
http://www.sendwix.cz/sortiment/SENDWIX/M/skladba.html
http://www.sendwix.cz/ceniky/ceniky.html?cen=SENDWIX-M

Ceny jsou bez DPH a odpor v suchém stavu(bez vlhkosti)

Také nás ještě zaujaly montované domy. Bohužel nějaké bližší info se mi zatím nepodařilo sehnat(zejména o odporu R, ceně za m2 atp.). Má někdo prosím nějaké bližší info?

Také jsem se dočetl, že EPS vlivem UV "stárne" a je ho třeba po X letech vyměnit. A jak je to s EPS v těch cihlách? Proniká UV i skrz Keramzit,nebo porobeton?

Postavit to chceme na Frýdeckomístecku směrem na Beskydy(ale není to v horách).
Od zatepleného domu očekávám, že mi bude šetřit peníze za teplo. Doba návratnosti max.30let(subjektivně se mi déle nechce čekat).
Finanční návratnost však není jediná. Bereme v potaz také jiné faktory při návratnosti(dost subjektivní, těžko se to popisuje).Nicméně příliš "přestřelit" náklady určitě nechceme.
Velikost stavby cca 10x 11?m(zatím neurčité.Podle potřeby, ale spíše menší jak větší).
Na nějaké mohutné hradby moc nepomýšlím. Není k tomu dostatečně široký pozemek.
Vytápění zatím nevím jaké. To zřejmě podle toho, jaká by byla očekávaná spotřeba. Určitě chceme strojovou výměnu vzduchu.
TČ země/vzduch také není zřejmě realizovatelné, páč ten pozemek není fakt velký. A v budoucnu bychom byli zakopanými hadicemi omezeni(výsadba nějakého stromu, garáž, skleník atp.).
Určitě bysme chtěli cosi na střechu. Bud FV, nebo na TUV+vytápění? A to bezohledu na dotace.
Okna zřejmě 2skla(5komor) s folii mezi skly.
Podlahové topení zřejmě všude, kde to jen bude ekonomické.
Také bychom chtěli krb(na dotápění v krutých mrazech+na romantiku).
U montovaného domu si nejsem jistý, jestli není příliš prostupný zvuk(běžný hovor) mezi pokojemi. Cena taky není kdovíjak levnější(oproti cihláku), pokud vůbec(snad jen o práci za dělníky za kratší dobu stavby hrubé stavby).

Co byste tedy doporučili?

Velice děkuji za nějaké vnuknutí
Klacek

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 36   starší >>
Datum: 28.07.2011 05:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Uveďte prosím, jestli se bude jednat o přízemní, nepodsklepený dům bez obytného přízemí, nebo o něco jiného.Bylo by dobré vědět šířku a orintaci k světovým stranám pozemku. Jsou na pozemku sítě? Jestli ne, tak vzdálenost připojení, Dále je nutné vědět, kolik můžete investovat, nebo jaký je finanční limit, do kterého se chcete dostat.
Doba návratnosti je u nového domu údaj imaginární, protože nemáte co srovnávat. Jedině, že byste si udělali dva projekty. Jeden s horšími tepelněizolačními parametry a druhý s lepšími. Nebo jeden s topením na kapalný plyn a druhý třeba s tepelným čerpadlem a podobně.
Co se týká degradace EPS vlivem UV záření, tak uvnitř materiálů a pod finální vrstvou zateplovacích systémů je to OK.
Čili když na EPS to UV záření přímo nepůsobí, tak se nic neděje. Mám zatím 22 letou osobní zkušenost ze svého domu, kde jsem sekal díry do stropu a EPS pod potěrem byl jako nový. Ale i hromada EPS uskladněná ve stínu na půdě byla jako nová, jenom zaprášená.
Já bych si na střechu dal keramického kohouta, protože o těch panelech toho moc nevím. Jedno je však jisté a to je vysoká pořizovací cena a zde ta doba návratnosti se dá spočítat. Tuším, že bez dotací je to nenávratné.
S pozdravem Laďa

Datum: 28.07.2011 17:52 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To Laďa Jaskva:
Dům to bude bezesklepní přízemní bungalov. Široký asi +-10m. Je to tam zasíťované(plyn,el,voda), ale bez kanalizace. Orientace pozemku Východ-Západ(mírně natočeno o 2hodiny směrem k západu)
Ten limit peněz je cca 2.5M(ale zdůraznuji, že je to orientační představa.Může být míň, ale i více).
Tu dobu návratnosti jsem špatně vyjádřil. Měl jsem na mysli v porovnání s normální novostavbou, pro kterou bych bral náklady na teplo cca 20k kč.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 28.07.2011 18:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Pro inspiraci se podívejte na tento domek. Je to z vnitřním zateplením a všechno je tam popsáno. Jenom pro inspiraci a pro nástřel ceny na klíč. Cena je samozřejmě bez pozemku a sítí. Ten mladík je můj synovec a tak mohu konstatovat, že je to dům dobrý a funkční. Tak trochu ten dům znám, neboť v něm bydlí. Odkaz : http://www.hsconsult.cz/rodinny-dum.html?pol=5&kat=B&pc=1
S pozdravem Laďa

Datum: 28.07.2011 20:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
tak nás zaujala asi ta devítka. Nějaké úpravy v rozložení místností. Také neznáme přesnější rozměry místnosti(jen úsudek).

To vnitřní zateplení má nějaký vyšší smysl? Bojím se, že při běžné manipulaci s vybavením domácnosti ono zateplení "propíchnu". Také si nejsem zcela jistý, že je to lepší zateplení než venkovní. Mám-li příčku spojenou s venkovní zdi, a uvnitř ze stran na té venkovní zdi ono zateplení, tak přes ten spoj příčka-venkovní zeď musí valit teplo z domu jak hrom.Nebo se pletu? A nebo je i ta příčka prvních "X" cm zateplena taky?

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 29.07.2011 06:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Zateplení, ať vnitřní, nebo vnější, má stejně vysokou užitnou hodnotu a nedá se definovat jestli má, či nemá nějaký vyšší, či nižší smysl. Co se týká odolnosti vnitřních stěn, tak ten EPS je potažen SDK a ten je docela odolný. Tepelné mosty v napojení příček na obvody jsou vyřešeny tak, že příčky a obvodové stěny nejsou provázány, ale pouze zafixovány bodově. Nechá se tam mezera a ta se zaizoluje. Z hlediska tepelněizolačních je všechno vyřešeno, včetně tepelných mostů. Kdybyste zapátral ve starších diskuzích, tak tam je to rozebíráno do největších detailů. Zde bych mohl konstatovat, že velmi zdařilé, až skoro dokonalé řešení použil pan Leština. Ale i pan Fany Fany a jiní postavili velmi dobré domy. Ale zde není dost prostoru na takovou diskuzi, protože jednak to bylo probráno už všechno a bylo to několik stovek příspěvků.
S pozdravem Laďa

Datum: 29.07.2011 08:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Aha? Čili v základu jsem to pochopil. Strach už z tohoto řešení nemám. děkuji za objasnění. Já jsem těch diskuzí tady pročetl opravdu dost. Určitě ne všechny a zřejmě nic o příčkách, protože jsem spíše hledal něco "z čeho". Také zateplování jsem spíše vynechával. Ale je pravda, jak se mi ted ukazuje, že je to stejně důležité vědět čím a jak zateplím, když mám takový a takový materiál.

Autor: melkor unlimited
Datum: 28.07.2011 19:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100033
reakce na ...
I vy jeden Optimisto ....
Já pevně doufám, že jsem při skládání rozpočtu neopomenul moc věcí a navýšení ceny nebude obvyklých 50-100% proti startovnímu odhadu ...

Jednopodlažní dům s jednoduchou sedlovou střechou a vnitřních rozměrech 6.6x16.0m za 3.5 melounu. S několika dodávakami od firem (krov, střecha, hromosvod, okna) a zbytek vlastnoručně.

Datum: 28.07.2011 20:17 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
tak nemohu dělat rozpočet, pokud nevím co použiji. Mám hrubou představu. A tu se snažím ted tady na tomto foru trochu upřesnit. Pokud bude 2.5M málo, nedá se nic nedělat.

Datum: 01.08.2011 21:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Když jsem psal o dřevostavbě formou dodávky uzavřené zateplené stavby, měl jsem na myslí třeba nabídku http://www.ecomodula.com/

Je v podstatě na Vás, co si s nimi dohodnete a oni Vám dodají cenu. Pak už stačí spočítat zbytek na dodělání.
U mne to dělalo něco přes 900 tisíc. Žádný super luxus, ale ani použité věci ze sběrného dvora.
Při zmenšení náročnosti by to šlo ořezat na 600 tisíc.

Autor: Pavel Novák
Datum: 01.08.2011 15:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104589
reakce na ...
Tak to je docela dost 3.5mil. Kč. Já mám svůj bungalov o výměře 150m2 naceněný na 2.6mil. (bez DPH) na klíč. A to je cena od projektu ke kolaudaci (samozřejmě ve standartním vybavením). Mám to ale dohodnuto, že něco nechám udělat, něco zvládnu sám.

Autor: petr kocina
Datum: 01.08.2011 17:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
to je slusna cena pri te velikosti.
mam jej sice vetsi s garazi a dilnou a cena se vsemi technologiemi me vysla na cenu cca 2.3mio i s nekterymi upravami a investicemi na zahrade.
celkovou spotrebu domu ocekavam pristi rok 4 000kWh.bez kominu a kamen - kdo se s tim bude v duchodu otravovat ze :-)
cely dum na EE.

Autor: svaton tesko.cz
Datum: 01.08.2011 17:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100030
reakce na ...
kocino to je na masli. inzeroval si jak postavis pasiv do 1,5 mil a ono je z toho 2,3 a navic to neni pasiv ale jakasi nedodelana zmrsenina s hodnotami vice jak dvojnasobnymi od pasivu.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 01.08.2011 18:27 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
a to samodomo - natož dodavatelsky

Datum: 01.08.2011 19:52 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
a to jeste nakupoval po sbernych dvorech, smetistich a ruzne zmetky po fabrikach. kdyby to ten pomatenec stavel z prvni kvality a melo to nejak vypadat a byt dodelano tak je mnohem draz nez dodavatelsky

Datum: 01.08.2011 20:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
přátelé, zkuste se natřásat a zesměšňovat třeba v pivnici. Když jsem pročitával tento diskuzní server, tak jsem vyloženě nesnášel ty "tuny" žvástů ne k věci.

Raději mi poraďte, jestli náhodou neznáte někoho, kdo by za mě vylítal stavební povolení. Někdo z okr. Frýdek-Místek. Vím, že to sem tam někdo někde inzeruje, ale at hledám jak hledám, tak jsem našel bud kdesi z Čech, nebo to dělají stavební firmy, ale jen pokud si u nich nechám vypracovat projekt a postavít dům....

Děkuji

Datum: 01.08.2011 21:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
a to to neumite zadat do google? me hned vypadlo napriklad tohle http://sluzby.hyperinzerce.cz/zprostredkovani/inzerat/4351008-nabizim-vyrizeni-stavebniho-povoleni-na-rodinny-dum-nabidka-frydek-mistek/

Datum: 01.08.2011 21:33 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
A pozor, aby jste ještě za ochotu nedostal vynadáno

Datum: 01.08.2011 21:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Co takhle zadat si požadavek na e-poptavka.cz ?
Občas se někdo chytne :)

Autor: Pavel Kříž
Datum: 27.07.2011 23:30 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Dobrý den, pokud hledáte konstrukci která je finančně nejlepší zaměřte se na tenší nosné zdivo + zateplení. Jinak to máte celkem dobře rozmyšlené. Jen ten krb je pravděpodobně ekonomicky náročnější zařízení...

Datum: 28.07.2011 07:39 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
H+H Thermoblok (R=8.15)/ 2072kč(bez DPH), šířka 425
GT hotblok - R=6.7 / 1573kč, šířka 420
GT Blok - R=6.7/ 1866kč, šířka 360
Porotherm 36.5T R=4.56 / 1280kč, šířka 365
Heluz family 2in1 R=6.57/ 1371kč , šířka 380
Sendwix M M1724 R=6.51/1545kč, šířka 430

Pro srovnání
Porfix P3-520, 250mm + EPS 70F 350mm R=10/700Kč šířka 600

Mimochodem, jdete na to špatně.
Pokud chcete alespoň trochu smysluplné srovnání, tak připočtete alespoň venkovní fasádu. Ta s těmi cenami za 1m2 dost zamává.

A taky jsem viděl velmi málo domů, které byly tvořeny pouze prostou zdí. Ceny polovičních, okrajových, doplnkových a jiných cihel, překladů a dalších prvků ty ceny posunou někam úplně jinam.

Nakonec už jen drobnost .... volba materiálu pro obvodové, nosné a nenosné zdi ovlivní také velikost a tloušťku podkladního betonu, objemy základových pasů a velikost střechy.

Opakuji. Porovnání ceny za 1m2 prosté zdi je velmi zavádějící.

Datum: 28.07.2011 18:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ta šířka té zdi by neměla být tak velká(600mm). Máme relativně malý pozemek(13m na šířku). Takže ho nechceme zastavět jenom zdmi. Taková naše původní představa byla cca 40cm zeď+omítka,fasáda(bez izolace)atp. A právě ty Bloky nás oslovily tím, že mají přijatelnou šíři a dle výrobců je není třeba zateplovat. Protože to by se pak už nevyplatilo. Ušetřím li na 120m2 fasády 3k kč, a dám to toho 130k kč(za EPS), tak je to zřejmě zbytečné. Možná někdy v budoucnu, až bude stát 1kWh el.en. 50kč :)))

Nicméně nezavrhujeme zatím žádnou možnost. Jsme ve stádiu ptaní se zkušenějších s tím, že máme také nějakou představu...

Datum: 28.07.2011 19:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Proti čemu je ta úspora 3000 korun na obvodových zdech?

Bez nějaké velké snahy pořídím za 130 000 Kč polystyren na kompletní zateplení obvodových zdí (50 m3) + XPS na zateplení základů (11.5m3) + polystyren na zateplení podlahy (27m3).
Když se budu snažit, tak i 60m3 vlny na zateplení stropu.

Nedělejte zbrklá rozhodnutí hned v úvodní fázi.

Mimochodem, zvážil jste dřevostavbu?

Datum: 28.07.2011 20:13 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Těch 3k jsem plácl. Je to oproti zateplenému Bloku.
Kdesi jsem právě četl, že když nezateplím Hotblok, tak mám pořád šanci mít PD. I kdyby to byl marketingový klam, tak si říkám(ale s jistotou to nevím), že na NED by to mohlo stačit. A pokud bych to ještě zateplil, tak ne více než 10cm EPS(není místo na zahradě) a kolik by to asi udělalo ta úspora? To nevím. Proto se snažím tady načerpat další vědomosti.

Jinak těch 130k kč za EPS jsem měl na mysli i s prací. Já si to na tu zed neumím dát. Takže EPS mě výjde na 17k(odhad za 10cm EPS, aby se to vlezlo do původní představy kolem 40cm(bez omítek)). Ale za robotu zaplatím zřejmě hodně.

Dřevostavbu jsme měli v plánu jako první. Konkrétně montovaný dům. A jak jsem začal hledat bližší info, tak jsem se zakoukal do těch Bloků. A začal to porovnávat. Zatímco o tepelných vlastnostech MD jsem se moc nedověděl, tak u cihel jsem se dověděl vše. Takže jsme paradoxně spíše pro ty cihly. Ale MD jsme nezavrhli ani zdaleka. Jen mě trochu děsí zvuková propustnost. A také jakási odolnost proti poryvu větru. Působí to na mne tak nějak křehce ty MD.
Zvuk by šel ošetřit příčkami z obyčejných cihel, které navíc mohou akumulovat teplo. Ale co s tou stabilitou? Aby mi po prvním letním lokálním tornádu nezůstaly jen ty příčky z cihel :)

Datum: 29.07.2011 08:09 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zvukové propustnosti se bát nemusíte. Ta vlan použitá jako tepelná izolace má i zvukově izolační vlastnosti.
Vhodným návrhem vrstev lze dosáhnout lepších parametrů útlumu hluku než u těžkých materiálů o stejné celkové tlouštce.

A extrémní počasí?
Když vám odnese střechu ze stavby z těch bloků, tak taky nebudete zrovna nadšen.

Píšete, že si to zateplení na zdi nesvedete připláconout sám. A troufáte si to sám vyzdít?
Pokuid to zvládnete vyzdít, zvládnete to i zateplit
Pokud to nebudete ani zdít ani zateplovat, možná pro Vás opravdu bude lepší dřevostavba, kde alespoň uzavřenou stavbu udělá firma.

Datum: 29.07.2011 08:51 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
to je taky fakt.

Zdít si to asi nebudu. Nemám žádné zkušenosti. Stavbu jsem viděl akorát, když jsem jel kolem na kole... :)

Naše vize je, že hrubou stavbu udělá firma. (HS mám na mysli tak, aby to z venku bylo komplet hotovo).
Pak uděláme testy. A pak se dodělá vnitřek. Takový postup jsem tu někde četl jako výhodný.

Datum: 28.07.2011 18:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den
Tím si nejsem právě jistý, jestli to vyjde finančně nejlépe. Pokud sečtu náklady na zateplení jako 1100kč/m2(jak se uvádí), nebot sám si to neudělám)+zdivo(500kč?), tak to začne vycházet nastejno s těmi Bloky, co jsem vypsal v zadání. A právě tyto počty mi začínají lézt na rozum(už se mi o tom i zdá :))) )

Pokud by Krb způsoboval ztráty(jaké tak může způsobit?), tak je to "v ceně". Je to také o spokojenosti a radosti si zatopit živým ohněm. Určitě jednou týdně toho využijeme

Datum: 28.07.2011 18:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
porovnejte tu cenu ale k odporu

Datum: 28.07.2011 19:51 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No to právě se snažím. Haluz family 2in1 mi vyjde při 380mm, R=6.7 a cena 1370kč(bez DPH)

A Porfix P3-520 má R=2.08, 250mm, cena 500kč(bez dph)
EPS má R=3.33 při šířce 130mm(aby to dalo 380mm tak jako u Heluze), cena 144kč+práce 1000kč(možná že méně).
Dohromady to má R=5.41 a cena zřejmě vyšší(záleží kolik na práci),než 2in1

Datum: 28.07.2011 19:57 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
nedávno tu bylo porovnání
ne pálené cihly ale vápenopískové + polystyren
nejlevnější

Autor: Petr Petr
Datum: 28.07.2011 20:27 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103991
reakce na ...
proč ne pálené cihly? Co takle Heluz P15 24 broušená + EPS?

zobrazuji 1 - 30 z 36   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.