Blokovani pri spusteni jinych spotrebicu s velkym odberem |
Autor: Ales Metzmacher Datum: 03.08.2011 14:24 | uživatel: 101503
| Dobry den, chtel bych se zeptat, jestli nekdo mate zkusenost s resenim odpojovani primotopu pri spusteni spotrebicu s velkou spotrebou (jako je treba rychlovarna konvice, mokrovlnka, ...) Vzhledem k tomu, ze chci hlavni jistic jenom 3x16A (puvodne jsem uvazoval dokonce jenom 3x10A) - kvuli poplatku za pripojeni i tarifu, bude potreba resit odpojovani primotopu pri spusteni neceho jinyho
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Petr Lukáš Datum: 04.08.2011 19:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Standardem je povětšinou 3x25A jistič. Pokud už chcete mermomocí šetřit, tak si dejte 3x20A. Ale 3x16A už je tak trochu úchylárna, to už je moc malý - 3x16A se dává na zahradu nebo k menší chajdě. Výkonnější varné konvice mají 2,5kW... vysavač např. ponejvíce kolem 1,5kW... pokud vám varná konvice i vysavač skočí do stejný fáze, tak vám manželka otříská konvici nebo vysavač (podle toho, od čeho bude zrovna držet v ruce zástrčku, když vylítne jistič) o hlavu! No a to nemluvím o elektrickém sporáku, ten taky spapá víc než zdrávo... Pokud nechcte skončit s elektrickou šňůrou utaženou kolem krku, tak bych se v tom šetření krapet krotil - všeho s mírou, jak se říká.
|
|
Autor: Ukrt Jan Datum: 03.08.2011 14:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100069 reakce na ... | Dělám to běžně, přesně z důvodu, který uvádíte - platba za jističi před elektroměrem, tak aby byl co nejmenší. Není to žádný problém a doporučuji provést. vše se řeší pouze v rozvodnici, kde je jištění, doufám, že tam máte ještě místo. Realizaci ale přenechte ZKUŠENÉMU elektrikáři.
|
|
 | Autor: Ales Metzmacher Datum: 03.08.2011 14:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101503 reakce na ... | Vzhledem k tomu ze zatim teprve zadam o pripojeni a instalace se teprve rozkresluje, tak s mistem problem neni. Muzu se zeptat, co se tam pouziva za prvky a kolik to stoji?
|
|
 | Autor: Ukrt Jan Datum: 03.08.2011 17:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100069 reakce na ... | Ovládací prvek, který zjistí, že odebíráte proud a dá povel k vypnutí topení stojí od 350 do 600 Kč bez dPH za 1 ks. Záleží na typu a výrobci. Hlídá to jeden zásuvkový okruh. Jestli chcete hlídat více okruhů, např. zásuvky na kuch. lince, pračka, myčka, průtokový ohřívač vody, žehlička, tak na každý zásuvkový okruh je třeba jeden hlídací prvek. El. topení jistě máte na sazbu, tak tam už stejně stykače jsou - při vybavení hlídacího prvku je vypnuto topení pomocí stykače. Levnější varianta je, mít na topení jeden třífázový stykač - v tom případě se vždy vypne celé topení, Lepší, ale dražší varianta je, mít na topení více jednopólových stykačů, v tom případě se nevypne celé topení, ale jen ta část, která je na stejné fázi jako jiný, větší, spotřebič, který jste zapnul. Jste-li ve fázi zracovávání projektu, kontaktujte svého projektanta, ten by měl vědět, co tam patří a zakreslí to přímo do projektové dokumentace. Výkres projektové dokumentace musí odpovídat skutečnému provedení.
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 15.08.2011 09:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | Dobý den, můžete prosím napsat o jaké konkrétní výrobky se jedná? projekt jsem si nechal udělat podle výrobku co se již nedá koupit a nic jiného stejné f-ce jsem dosud nenašel :-( Potřebuji, aby tento prvek měřil proud na vstupu a při dosažení hranice by vypnul jeden libovolný okruh. měl by být jednofázový jednomodulový (pro každou fázi zvlášť). Ten původní výrobek stál asi 400Kč jeden. Zatím jsem našel jen neco za 3000 a ještě ke všemu jen 3fáze dohromady...
|
|
| |
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 23.08.2011 23:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | Jo díky moc to bude přesně to o čem jsem mluvil, jen tohle je nastavitelné(což přiznám se nejsem si jist jestli bude zrovna výhoda vzhledem k přesnosti). Když jsem přišel do specializovaného elektra tak na mě koukali jak na exota co, že to chci a o prednostním relé nikdy neslyšeli :-)
|
|
| |
| |
| |
 | Autor: melkor unlimited Datum: 25.08.2011 07:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Pane Ukrt, kdy se naučíte číst? Pro Vás to pro jistotu zopakuji. A jednodušeji. Bylo to uvedeno jako příklad. A použil jsem první odkaz, který jsem nemusel složitě hledat. To, že daný e-shop nabízí zrovna jenom ten jeden model, ještě nic neznamená. Výslovně jsem uvedl, že daný výrobce nabízí i jednodušší typy. I jednostupňové a jednofázové. Přeji hezký den.
|
|
| |
 | Autor: Ukrt Jan Datum: 04.08.2011 01:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100069 reakce na ... | Instalace je ve fázi projektu, tak neřekne elektrikáři, ale projektantovi a elektrikář udělá podle rojektu.
|
|
| |
 | Autor: Ukrt Jan Datum: 04.08.2011 09:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100069 reakce na ... | Doufejme, že je a že tomu rozumí. Dnes dělá projekty kde kdo, je to volná živnost. Nedávno jsem měl v ruce projekt, dokonce schválený "autorizovaným technikem" a dokonce to byl ing. Ve výkresu byly část zásuvkových okruhů bez chráničů, a to navíc byly dřevostavba !!! Nezakreslené ásuvky v kuchyni pro myčku, nezakreslený vývod pro domácí telefon (jen zvonek), zakreslený zbytečný kabel pro elektrický kotel ÚT - v místnostech naprojektovány konvektory a v chodbě a koupelně el. podlahové topení, nesmysly v tech. zprávě. Hlavně že má kulaté razítko a ůautorizuje" projekty. Super odborníci, nevím kolik ho to rezítko stálo, ale do průměrného elektrikáře má daleko. Takové je většina projektů pro rod. domy a menší provozovny.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 29.11.2011 18:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | otázka je jestli si to třeba nepřál zákazník a další věc je ten chránič. Není povinny pro všechny zásuvkové okruhy.
|
|
 | Autor: Ukrt Jan Datum: 04.08.2011 01:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100069 reakce na ... | Instalace je ve fázi projektu, tak neřekne elektrikáři, ale projektantovi a elektrikář udělá podle projektu.
|
|
 | Autor: Zdenek Hejčl Datum: 25.08.2011 19:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105603 reakce na ... | Vzhledem k tomu , že je to ve fázi rozpracovanosti, počkejte co vám navrhne projektant. Nebo laicky si spočítejte celkovou maximální spotřebu v nejnepříznivějším zatížení. A pak volte jistič. Ono, když je v zima a peče se cukroví, jako napotvoru vypadne jistič přetížením. Šetřit se musí, ale ne za každou cenu.
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 25.08.2011 21:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | pokud máte alespon pár spotřebičů který se daj vypnout tak se do toho rozhodne jít vyplatí Při dvoutarifních sazbách to už jsou slušný prachy navíc
|
|