Regulativ

Autor: Šárka Nedělová
Datum: 10.08.2011 22:31
uživatel: 105753

Dobrý den,
máme následující problém. Kupujeme pozemek od obce a součástí smlouvy je naprosto nesmyslný regulativ absolutně zamezující stavbě pasívního domu. Naštěstí jsme zjistili, že tento "regulativ" si tam dalo jen zastupitelstvo a v územním plánu není (zastupitelé jaksi zapomněli, že si schválili změnu UP). Vedoucí stavebního úřadu nás ujistila, že ona "regulativ" obce samozřejmě vyžadovat nebude, neboť pro ni je závazný pouze zákon a UP, že obec se sice odvolá, ale prohraje, protože např. sedlová střecha v daném území opravdu není obecný zájem. Obec od smlouvy odstoupit smí, pouze pokud nezaplatíme. Takže jednoduché řešení - nedodržet smlouvu a postavit pasivní dům. Ráda bych ale našla pěknější řešení - například přesvědčit zastupitele o tom, že takové ustanovení smlouvy je neplatné, protože protizákonné - protože v rozporu s Evropskou směrnicí 2010/31/EU o energetické náročnosti budov. Proto mne zajímá, zda po implementaci této směrnice do českého právního řádu bude protizákonné zamezovat takto výstavbě pasivních domů a kdy bude implementace dokončena?
Děkuji velmi pěkně.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Šárka Nedělová15.09.2011 14:43
Zdenek Verner15.09.2011 12:31
Šárka Nedělová12.09.2011 20:20
Petr Lukáš04.09.2011 19:27
Šárka Nedělová30.08.2011 14:46
Tomáš Ostrý30.08.2011 11:11
Šárka Nedělová11.08.2011 14:00
Laďa Jaskva11.08.2011 13:31
Šárka Nedělová11.08.2011 08:58
Šárka Nedělová11.08.2011 08:51
jaroslav Šalý10.08.2011 23:53
Laďa Jaskva10.08.2011 23:36

Datum: 15.09.2011 12:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100813
reakce na ...
Dobrý den,
z diskuze mi připadá, že nikdo Vám stavbu NED nebo PD nezakazuje. Pouze regulativ je takový, že to lze provést velmi obtížně pokud vůbec. Nicméně to zřejmě nebyl záměr, ale nekompetentnost architekta zpracovávajícího regulativ.
Nezlobte se na mě, ale tento případ mi připomíná investora, který si koupil typový projekt za 40 tis. a pak zjistil, že v podstatě nelze funkčně osadit na pozemek ve vztahu k okolí (komunikace, světové strany, sousedi..atd), takže mohl projekt zahodit.
Jestli Vám zpracovával projekt architekt, bylo jeho povinností vyžádat si od příslušných úřadů potřebné podklady.

Datum: 15.09.2011 14:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
není to tak. Jak jsem již psala, v územním plánu nic takového není. Máme územně-plánovací informaci. Nejde o faktický regulativ, pouze o součást kupní smlouvy pozemku, kterou jsme ještě nepodepsali, máme pouze smlouvu o smlouvě budoucí. Fakticky je ustanovení této smlouvy nevymahatelné, neboť místně příslušný stavební úřad vůbec nezajímá, jak nám potvrdila jeho vedoucí. Někteří další stavebníci pro danou oblast to neřeší, postaví dle zákona a v souladu s ÚP. Mi se to moc nelíbí, proto se zde ptám na argumenty, abychom přesvědčili zastupitele dané obce o tom, že to mají ze smlouvy vyhodit ještě dříve než dojde k podpisu.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 10.08.2011 23:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
z čeho usuzujete, že nesmíte postavit pasivní dům? Z tvaru střechy?

Datum: 11.08.2011 08:51 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak střecha - mimo to, že je určen sklon a typ střechy je řečeno, že: "hřeben bude kolmo ke komunikaci" - což zamezuje orientaci domu na J. Navíc teda chceme stavět betonový monolit a tam je jaksi pultová střecha (kterou regulativ neumožňuje) žádoucí. Nevidím jediný důvod proč by mi měl někdo regulovat použitou technologii. Navíc je určena max. výška hřebene - tzn. nelze to obejít nevytápěnou půdou, resp. ano, ale obytné by mohlo být pouze přízemí - proč si zhoršovat takto významně A/V faktor? Dále pak je řečeno, že garáž bude součástí domu. Proč si dům zbytečně zónovat na vytápěnou a nevytápěnou část - zbytečně prodražení stavby, kterou mi nikdo nezaplatí. Dále pak stavební čára je určena tak, že rovněž neumožňuje "správné" natočení domu. Atd. Atd. Pro úplnost dodávám, že nelze argumentovat urbanismem, neboť se jedná o rozparcelování pole a hned za polem stojí "kostky" ze 70. a 80. let, které mají navíc běžně garáže venku. Pan starosta mi argumentoval, že "chce, aby to nějak vypadalo", ale to, že se panu starostovi líbí sedlové střechy a nejrůznější balkónky a odskoky a serepetičky je sice fajn, ale já chci dům s pultovou střechou a půdorysných rozměrů 8 na 14 m, kde jedna 14 m strana bude orientována přesně na J. Navíc jsem si samozřejmě zažádala o územně plánovací informaci, která mi můj "čistý kvádr" s garáží zvlášť umožňuje.

Autor: Tomáš Ostrý
Datum: 30.08.2011 11:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101373
reakce na ...
Já bych skoro řekl, že hned po podpisu se můžete starostovi vysmát do očí. Spousta obcí se snaží seč může, ale dokonce ani územní plán nesmí takovéto věci upravovat, to by musela obec zaplatit za zpracování regulačního plánu. Jenom si ale dejte pozor u přípojek, pokud jsou ve vlastnictví obce, tak s Vámi může pan starosta ještě vymést. Osobně bych nelitoval dát pětistovku za konzultaci právníkovi, v celkových nákladech na stavbu je to zanedbatelná položka vzhledem k důležitosti problému. A co je hlavní - opravdu záleží na konkrétní situaci, jak je smlouva napsaná, komu patří které pozemky, komu přípojky, příjezdová komunikace atd.

Datum: 30.08.2011 14:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jo, my jsme ochotni schopnému právníkovi zaplatit i mnohem více, ale najít právníka, který se orientuje právě v této oblasti, je docela problém. :-(

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 10.08.2011 23:36 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. To se mi nechce věřit, že by si někdo schválil nějaký regulativ, či vyhlášku a podobně, kde by bylo uvedeno, že se v obci zakazuje stavba nízkoenergetických a pasivních domů. To by snad nemělo oporu v ničem. Kdyby to bylo třeba v územním plánu, tak byto bylo sice závazné, ale protiprávní, čili neplatné. Já jsem zažil, že na obci trvali, že výška hřebene musí být 750 cm. Tak jsem řekl - máte to v územním plánu ? jasně máme. Tak jsem si ten územní plán přečetl a byla tam pouze podmínka dodržení stavební čáry.Takže proč byste chtěla bojovat za zrušení regulativu, když nad ním je územní plán a ten je závazný ?
S pozdravm Laďa

Datum: 11.08.2011 08:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
bohužel je to tak. Ale ono šlo spíše o šlendriján než o záměr. Již jednou tam byly pozemky prodávány a byly připraveny obdobné smlouvy, jenže v mezidobí byl schválen nový stavební zákon a na jeho základě byly odsouhlaseny nutné změny UP, zastupitelstvo to odsouhlasilo a hotovo. Nyní pan starosta oprášil smlouvy, jehož součástí je regulativ, který je již neplatný.
Proč bojuji za odstranění této části ze smluv? Protože tam v té obci chci bydlet a protože se osobně znám jen s některými stavebníky, kteří rovněž nebudou tento nesmysl respektovat. Ale už si živě představuju to rozhořčení a nasrštvání, že my jsme si postavili domy, jaké jsme chtěli a oni (ostatní) nemohli a jak je to mžné apod. Prostě mi přijde lepší řešení přesvědčit zastupitele, ať to transparentně ze smluv vypustí všem.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 11.08.2011 13:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Aha. Jde vlastně o kupní smlouvy na stavební pozemky, kde si prodávající ( obec ) vyhrzuje nějaké podmínky, které nejsou v stanoveny v územním plánu. Vy chcete, aby se veškeré formulky, které odporují územnímu plámu z kupních smluv odstranily. Čili chcete , aby se napsaly smlouvy nové, lepší a hlavně aby neodporovaly územnímu plánu.
Tak to nevím, co bych k tomu mohl poradit, protože je to na dobré vůli starosty a celého voleného a hlasujícího cirkusu, jestli budou té kozí dobroty a opraví své vlastní nepovedené dílo. Asi by se do toho měli vložit právníci a použít sílu zákona.
S pozdravem Laďa

Datum: 11.08.2011 14:00 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Přesto Vám děkuji za snahu. :-)

Autor: Petr Lukáš
Datum: 04.09.2011 19:27 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100652
reakce na ...
Pokud jsem to dobře pochopil, tak nikdo nezakazuje stavbu PD a NED. Jen je v tomto případě zkrátka předepsaná doporučená dispozice domů.

Datum: 12.09.2011 20:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No, vážně bych chtěla vidět ty výpočty, jak byste s tímto regulativem navrhl pasivní dům. A kdyby se Vám to předimenzováním určitých konstrukcí náhodou povedlo, tak bych chtěla vidět ty náklady.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.