Platba TUV

Autor: Jozef Šesták
Datum: 23.08.2011 12:35
uživatel: 105860

Dobrý den, bydlím v družstevním domě, který má 5 samostatných bytových jednotek. Na ohřev TUV máme společný bojler,který je umístněn v domě. Bojler(elektrický) má samoastatné elektrické hodiny a samostatný měřič odběru studené vody. Při ročním vyúčtovaní nákladů nám SBD účtuje cenu TUV dle vyhlášky 372/2001sb. dle §5 a následních doplňků. Pravidelně hlásime k 31.12. spotřebu vody, která proteče bojlerem za kalendářní rok a spotřebu el. energie na ohřev vody. Domníváme se, že bychom měli platit spotřebu vody a spotřebu el energie. Je naše doměnka správná? Domnívame se,že uvedená vyhláška platí pro centrální dodávku TUV. Moc děkuji Všem za odpověď
pěkný zbytek léta přeje Jozef Šesták

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jozef Šesták12.12.2011 06:19
Petr Lukáš23.08.2011 19:43
Laďa Jaskva23.08.2011 15:43

Datum: 23.08.2011 19:43 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100652
reakce na ...
Já nechápu, proč to máte takhle. Ohřívat elektřinou TUV na jediném místě rovnou pro 5 bytových jednotek je vyloženě plýtvání. 1kWh elektřiny v aku sazbě stojí skoro 2Kč/kWh, pokud je to na družstvo, coby spol., tak 2,20Kč/kWh.
Bojler na zemní plyn by po stránce provozních nákladů vyšel na 2/3. 1kWh plynu je za 1,3Kč/kWh.

Autor: Jozef Šesták
Datum: 12.12.2011 06:19 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105860
reakce na ...
Vážený pane Lukáši, děkuji Vám dodatečně za Vaši reakci na můj dotaz, jenom bych Vám chtěl zdělit, že plyn v naši lokalitě není zaveden, proto ohříváme TUV el.energii. Můj dotaz směřoval na správnost vypočítavání úhrad..... Děkuji Vám a přeje klidný závěr roku.
s pozdravem Šesták

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 23.08.2011 15:43 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Já se domnívám, že Vaše domněka je naprosto logická. A zde by mě tedy na Vašem místě zajímalo, proč Vám
SBD fakturuje, čili účtuje náklady na teplou vodu podle vyhlášky. A ty náklady jsou asi vyšší, jak vychází pouhá spotřeba podle ohřátých kubíků vody. Ale abych nebyl nějak zaujatý proti SBD, tak přímé náklady jsou jedna variabilní složka celých nákladů a odpisy, čili tzv. amartizace celého systému přípravy a distribuce teplé vody je druhá složka té účtované částky. Jaké má která složka procentuelní zastoupení v celkové účtované částce nevím, ale nebude to nic zanedbateplného. Pouze pro ilustraci: třeba domácí bojler něco protopí za ohřev a vydrží 10 roků. Pak ho vyhodím, protože se rozpadne. Stál třeba 10.000 Kč, čili každý rok musím odepsat 1.000 Kč. A v tom asi bude ten zakopaný pes. Tedy v tom, že to nevíte.
S pozdravem Laďa

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.