Vhodná plovoucí podlaha na teplovodní podlahovku.

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 13.09.2011 15:56
uživatel: 100266

Chtěl bych se zde přítomných zeptat na to jaké kdo zná vhodné plovoucí podlahy na tepovodní podlahovku. Jedná se o co nejlepší tepelnou vodivost aby plovoucí podlaha nedělala zbytečný odpor prostupu tepla.
Značka?
Výrobce?

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Michal Vosmanský07.11.2011 15:35
Jiří Mitáček24.09.2011 21:44
Petr Vorlíček23.09.2011 15:05
Laďa Jaskva23.09.2011 14:05
Bohuslav Vintr23.09.2011 13:57
Petr Vorlíček23.09.2011 10:53
Honza Kopřiva22.09.2011 12:28
Jiří Mitáček22.09.2011 12:03
Honza Kopřiva22.09.2011 11:32
Jiří Mitáček22.09.2011 11:07
Jozef Homola22.09.2011 10:48
Laďa Jaskva22.09.2011 10:15
Laďa Jaskva22.09.2011 10:03
Jozef Homola22.09.2011 09:57
Jiří Mitáček22.09.2011 09:43
Honza Kopřiva22.09.2011 09:01
Jiří Mitáček19.09.2011 23:02
Honza Kopřiva17.09.2011 13:10
Laďa Jaskva17.09.2011 11:06
Jiří Mitáček17.09.2011 10:19

Datum: 07.11.2011 15:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 106640
reakce na ...
Taky bych se přiklonil k PVC linu. Realizace podlahy z lina je jednodušší a méně náchylná k chybám oproti plovoucí laminátové podlaze. Tím, že PVC leží přímo na betoně/anhydritu, tak vede skvěle teplo. PVC nemusí být ani příliš vysoké. Potom je i cena srovnatelná s levným laminátem. Navíc je PVC příjemné, páč je měkčí. Vloni jsme udělali kuchyň z PVC a překvapivě jsme hodně spokojení. Předtím jsem byl vůči PVC nedůvěřivý.

No, ale jinak si vyberte určitě plovoucí podlahu označenou výrobcem jako vhodnou na podlahové topení. To znamená vybrat u renomovaného výrobce, protože ty levné plovoucí podlahy jsou vhodné všechny :-)

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 17.09.2011 11:06 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Je zajímavé, jak jsou protichůdné názory mezi stavebníky na laminátovou plovoucí podlahu na podlahovém topení. A také výrobci laminátových podlah někdy udávají, ale vetšinou ne, jestli je zrovna ten typ vhodný, nebo není. A já osobně na to mám naprosto jednoduchý názor. Plete se pojem vhodnost, s pojmem účinost, čili topný výkon předaný z proudící vody do vzduchu. A že se výkon reguluje teplotou topné vody a množstvím proudící vody je jasné. Stačí se podívat u Žichlínka do tabulky výkonů a je to jasné. Odkaz :
http://www.hst-zichlinek.cz/cenik-souboru-pro-rychle-rozpocty,353.html poslední tabulka.
Doporučená teplota topné vody pod laminátem je 40°C . A rozhodně i vyšší teplota z hlediska životnosti laminátu , nemůže nic způsobit. Při teplotě topné vody se laminátová podlaha zahřeje na doporučenou teplotu 26 °C. Když bude 36°C, což je teplota lidského těla, tak to neublíží ani kojenci, ani mnohonásobně odolnějšímu laminátu. A podle mě se musí vyřešit pouze jeden základní problém. A ten se jmenuje rovná podlaha. Žádné povolené 2mm na 2m. Ale rovina. Potom se dá podložka 1 mm a laminátová podlaha celou plochou leží na topící betonové desce. Pokud potřebujete kročejovou izolaci, musí být pod topením.
S pozdravem Laďa

Datum: 17.09.2011 13:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano. Jedná se mi o podlahu vhodnou tím že má nejmenší tepelný odpor.

Autor: Jiří Mitáček
Datum: 19.09.2011 23:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100188
reakce na ...
Tak to se vylučuje

Datum: 22.09.2011 09:01 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Co by se mělo vylučovat? Jsou podlahy z různých materiálů od různých výrobců a s různou tloušťkou. Rozhodně nebudou mít všechny stejnou tepelnou vodivost. O tom je toto vlákno a na toto se ptám.

Datum: 22.09.2011 09:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jestli jsem pochopil, tak se vám jedná o krytinu vhodnou nikoli použitelnou. A to prostě plovoucí podlaha být z principu nemůže. I když jsem právě včera viděl poprvé v životě pěknou plovoucí podlahu uznávám, že nejsem jejím příznivcem takže to berte s rezervou. Ono taky dát za metr 600-800Kč aby byla k světu se mi moc nechce, ale to je vedlejší.
Plovoucí podlaha má sic jen o něco větší tepelný odpor než bežné krytiny pro podlahové topení, ale zároveň díky tomu, že je plovoucí má dva volné přechody mezi materiály. Takže i když použijete 1mm mirelon. tak ten přechod tam bude. U podlahového topení je proto krytinu lepší lepit a to u plovoucí podlahy udělat nemůžete.
Pokud se Vám líbí dělená podlaha tak se zkuste podívat na vinyl. Cenově vyjde to co kvalitní plovoučka a přitom je ještě tvrdší (jestli vám jde o to) a navíc má povrch vhodný i pro domácí mazlíčky.

Datum: 22.09.2011 10:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Pane Mitáčku, já Vaše postoje v poslední době jaksi nechápu. Pan Kopřiva se ptá na laminátovou podlahu a Vy tu provádíte porovnání laminátové, vinylové a nevím ještě jaké podlahy. Prostě plovoucí podlaha se použít dá, ať se Vám to líbí nebo ne. Je to pouze o výpočtu, případně i o celkové koncepci jak to bude řešeno v celém domě. A naprosto běžná krytina jsou koberce. A nyní Váím mohu poskytnout mou dlouholetou zkušenost. V celém domě mám dlažbu ( podle Vás je to OK ). Podle mě také. Ale postupem času mě ta dlažba vadila v létě a tak je zakryta v polovině bytu kobercem. Jediné co se změnilo, bylo nové nastavení průtoků v jednotlivých okruzích. A to samé nutně musí platit i pro plovoucí podlahu.
S pozdravem Laďa

Datum: 22.09.2011 11:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já ale nepsal že to nejde, Ale když tazatel řeší tepelný odpor krytiny tak prostě plovoucí podlaha moc vhodná není. Ano je určitě nějaká co se hodí víc a co míň, ale jak jsem psal už v prvním přízpěvku, to že ta výrobce dá logo vhodá pro PT neznamená že je vhodná, ale že to ta podlaha vydrží! A za tím si stojím. Kobecer se na podlahovku dá dát taky, ale tam jsou větší rozdíly. Můžete dát 50mm "hunáč" a nebo zátěžový 4mm koberec.

Nevadí mi že máte něco proti mím názorům, koneckonců od toho je to diskuze, ale já jsem psal že nejsem zastánce plovouček, že to má brát z rezervou. Dokonce nejsem ani zastánce vinylu, ale při stejných nebo lepších vlastnostech je to vhodnější materiál a proto jsem na tuto možnost upozornil. nevím co máte proti tomu.
Nehájím tu, jako někdo, svoje ale upozornuji na rozdíl mezi vhodností a použitelností, kterou většina lidí nesprávně zaměnuje.
IMHO nejlepší je bezesporu dlažba, pak asi tenké, PVC, Vinyl, Lino, nebo tentký zátěžový koberec, nejlépe bez spodní nepropustné vrsty.
A dlažba je sice nejlepší, ale zároveň je studená v době, kdy se netopí, ale i to bere někdo jako plus.

Datum: 22.09.2011 11:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Mitáčku pochopil jste to špatně. Já jsem toto vlákno nezakládal s potřebou toho aby mi někdo sdělil že je plovoučka na podlahovku špatná. Je mi jasné že plvoučka není ideální na podlahovku.
Vaše rady by byly aspoň trochu k něčemu kdyby se tady někdo ptal na vhodnou krytinu na plovoučku. Ale o tom to tady opravdu není!
Nic na tom ale nezměníte že si někdo tu plovoučku chce dát a proto hledá zkušenosti jak tuto nevýhodu co nejvíce eliminovat použitím určité značky nebo typu plovoučky, případně podložky pod ní. O tom to tady je.
Takže z vaší strany prosím příště jen odpovědi k tématu.

Datum: 22.09.2011 12:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já jsem odpověděl k tématu, ale když Vám to vadí už jsem psát nebudu, pouze jsem se snažil pomoci, omlouvám se.
Kdyby jste četl pozorně, psal jsem, že u plovoučky NENÍ největší problém se samotnou plovoučkou, ale s tím, že je potřeba pod ní dát mirelon, který už izolace je slušná a navíc dva přechody beton-mirelon a mirelon plovoučka. Nechápu, co Vám je na tom nejasného.
Kdyby jste plovoučku přilepil čistě teoreticky rovnou na ten beton tak nic nemusíte řešit, ale to Vám žádný výrobce neschválí!
Ale pro mě za mě si tam dejte co chcete, mám z Vás pocit, že se snažíte pouze obhájit sám sobě plovoucí podlahu.

Datum: 22.09.2011 12:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Mně nevadí že sem píšete ale vadí mi že píšete mimo téma. Kdyby jste vy trochu četl pozorněji a zkusil zapřemýšlet o co se mi jedná tak by jste asi odpovídal jinak.
Přečtěte si poslední tři řádky a jestli máte nějaké zkušenosti nebo znalosti tak pište. http://forum.tzb-info.cz/119989-vhodna-plovouci-podlaha-na-teplovodni-podlahovku#text13
Sám sobě si nic neobhajuju. Jen je nám plovoučka více sympatická a ostatní krytiny méně, znám její pro podlahové topení nedobré vlastnosti a chceme je pokud to jde eliminovat. Stále nechápete o co jde?

Datum: 24.09.2011 21:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já chápu o co Vám jde, a závěr z toho co jsem napsal je celkem jasný. kupte takovou která se vám líbí a která snese co nejtenší mirelon. Takže vlastně záleží hlavně na podkladu, jak bude rovný. A taky záleží jak máte dobře izolovanou podlahu.
A jak jsem psal jíž dříve plovoučka samotní až zas takový izolant není, ale vadí ty dva přechody. V kanceláři prosklené na JZ bylo suběktivně celkem znát, když vyměnili zátěžový koberec za o poznání světlejší plovoučku. V létě se plovoučka rychleji přehřívala, protože v místnosti nebylo tolik akumulační hmoty.
Nadruhou stranu plovoučkou docílite daleko lepšího sjednocení telot uprostřed smyčky a nad trubkou.

Autor: Jozef Homola
Datum: 22.09.2011 09:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
S plovoucí podlahou a vyšší teplotou jsou nebo můžou být problémy. Rozestupují nebo lépe řečeno kontrahuje podélný rozměr a otvírají se spáry. Mohu doložit foto co udělá rozvod trubkou, která je pod laminátovou vrstvou 8 mm, deskou 18 mm, mirelonem a vzduchem a nikdy tam nebylo více jak 48°C.

Datum: 22.09.2011 10:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Pane Homolo, 48°C je celkem tak vysoká teplota do podlahovky, že by se nutně musela trhat i dlažba. Takže se vraťme na normální teploty do 35°C. A takovou teplotu snese jakákoliv krytina. Ale nejde o problém jestli to ten laminát snese, nebo ne, ale o přestup tepla a jeho vyzáření do prostoru. A zde musí nutně platit, že když bude pod topným betonem 20 cm izolace a na něm 1 mm téže izolace, tak tepelný tok bude směrem dolů 200 x menší jak nahoru. A to je celý problém.
S pozdravem Laďa

Autor: Jozef Homola
Datum: 22.09.2011 10:48 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Zde nejde ani o tolik kolik snese ale o nerovnoměrné tepelné zatížení. Má trubka ve "vzduchu" a pod deskou taky tu podlahu 48°C nezatíží ani zdaleka - chybí tam vedení. Původní dotaz zněl ale na co nejmenší odpor směrem nahoru a tam by se dalo něco udělat. Já pamatuji, kdy se topné trubky ze shora kryly 0,5 až 1 cm vrstvou (betonu) jako u stěnového topení a to by bylo výrazné snížení přestupného odporu směrem nahoru.

Autor: Petr Vorlíček
Datum: 23.09.2011 10:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100184
reakce na ...
Musím se ztotožnit s názorem pana Jaskvy, když vyvodíte teplo mezi vrstvou izolace 20-25cm dole a 2-5mm nahoře (mirelon + plovoučka), teplo půjde nahoru, nikam jinam utéct nemůže.
Je jen otázkou, jestli takto zpomalený přestup tepla stihne předat při udržení rozumné teploty media dostatečný výkon. Pro pasiv jistě, pro nízkoenergetický dům možná také, u běžného energožrouta už to může být velký problém, vše souvisí se vším...

Autor: Bohuslav Vintr
Datum: 23.09.2011 13:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100268
reakce na ...
"teplo půjde nahoru, nikam jinam utéct nemůže. "
Zapomněl jste na to, že teplo může odcházet zpátečkou zpět do zdroje.
Nebo přesněji řečeno pod izolací se celá deska více prohřeje a tedy tepelný tok z topné vody do betonu bude menší. Na tepelné izolaci položené shora na topné desce ale vznikne teplotní spád a tedy povrch podlahx bude méně teplý, než by byla deska "bez přikrytí" izolací.
Tedy v důsledku umístění izolace na PT (třeba koberec) bude betonová deska PT teplejší (vyšší ztráty do podloží a bočních stěn), topná voda se méně ochladí a povrchová teplota podlahové krytiny a tedy i výkon podlahy bude menší.

Datum: 23.09.2011 14:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. No, nemá cenu to dál pitvat. Kdybyste si přečel všechny ty kraviny, co jsem zde napsal, tak byste věděl, že podle Vás to teoreticky buď nefunguje, nebo funguje špatně a já píši, že to prostě fugovalo dobře s dlažbou a funguje to dobře i s následným položením koberců. Pouze jsem upravil průtoky. Ale to jsem také už psal. Takže bych asi tuto pitvu měl ukončit.
S pozdravem Laďa

Autor: Petr Vorlíček
Datum: 23.09.2011 15:05 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100184
reakce na ...
Pane Vintře, nezapomněl. Proto také píšu, že s takovým systémem pořídíte tak v pasivu, dům s větší spotřebou ale zřejmě nepůjde vytopit. Jde o tepelný tok a teplotu vzdychu v místnosti, ne primárně teplotu podlahy. Jistěže se víc tepla vrátí zpět, a celý systém se tím stává méně efektivním, to by mně ale nepřesvědčilo k pořízení dlažby do obýváku, někdo je prostě na to dřevo. (dělají se totiž i laminátky s dřevěnou dýhou...)

Datum: 17.09.2011 10:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Žádná taková není, už z principu, protože je potřeba ji podložit mirelonem. I kdyby myla superdrahá a supervodivá tak bude špatná ať na ní výrobce dá logo vhodnosti pro PT. To značí tak maximálně, že by se tím teplem neměla zničit ne to že je vhodná...
Radši si přidejte pár korun a kupte místo toho PVC lino nebo dlažbu s podobným vzorkem, obojí je kvalitnější a líp vypadá, neklouže to a PVC nestudí.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.