Lepení SDK případně i OSB na EPS

Autor: Jiří Mitáček
Datum: 16.09.2011 09:33
uživatel: 100188

Vím že se to tu řešilo už mockrát, ale ždy to bylo jen ve fázi projektu a nikdo tady nakonec nenapsal své zkušenosti.

Dá se to dělat buď pomocí PUR pěny a nebo nějakého cementového (nejjlépe flexi lepidla). Jsou i nějaké další možnosti?

Byl jsem rozhodnut to dělat PUR lepidlem, ale nevím jak SDK desku rozměrů 2,5m x 1,25m přinutím plně přilnout k EPS ve fázi tuhnutí. Víc by se mi líbilo to lepit něčím čím to můžu lepit celoplošně a bude to lepit už v počáteční fazi. PUR pěna nabýváním zapřičiní odskok SDK od EPS, nebo to jde pohlídat i u takovéhoto rozměru a bojím se zbytečně?

Jak jste to kdo lepil a proč?

Děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jiří Mitáček05.11.2011 09:15
Laďa Jaskva05.11.2011 07:02
Jiří Mitáček04.11.2011 23:33
Jiří Mitáček26.10.2011 12:44
svaton tesko.cz20.09.2011 08:18
Laďa Jaskva20.09.2011 07:51
Jiří Mitáček19.09.2011 23:09
svaton tesko.cz17.09.2011 11:28
Laďa Jaskva17.09.2011 10:41
Jiří Mitáček17.09.2011 10:20

Datum: 19.09.2011 23:09 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji moc a ten lepící tmel a nebo stěrokové fasádní lepidlo se dělá v jak silné vrstně 1mm nebo víc? 6mm zubatá stěrka dělá cca 3mm vrstvu? To ze mi zdá hrozně moc.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 20.09.2011 07:51 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Já jsem se ptal synovce a je to přesně tak, jak jsem popisoval. A velikost zubů je podstatná pouze pro vyrovnání případných nerovností. Takže platí, že z hlediska rovinnosti podkladu musíte nanést určitou tloušťku. Ale předpokládám, že při vnitřním zateplení je všechno téměř ukázkově rovné, tak ty zuby stačí minimální. A u 6 mm zubů asi 3 mm tmelu nezůstane. Záleží, jak to zubaté hladítko držíte.
S pozdravem Laďa

Autor: svaton tesko.cz
Datum: 20.09.2011 08:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100030
reakce na ...
a neni jedno jestli je to 3 nebo 2mm? urcite by to slo i disperznima lepidlama ale ta cena bude ponekud vetsi.

Datum: 17.09.2011 10:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To tu už není jediný člověk co lepil SDK na EPS? :-(

Datum: 17.09.2011 10:41 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Já jsem to sice nelepil osobně, ale synovec má dům s vnitřním zateplením a jako finální interiérovou vrstvu má SDK desky 12,5 mm, klasický formát 200 x 125 cm. Lepil to celoplošně normálním lepícím tmelem. Čili rozetřít zubovou stěrkou ( tuším, že to byla 6 mm ? ) a jednoduše to drží bez jakéhokoliv pohybu a jakékoliv výškové odchylky mezi jednotlivými deskami. Většinou to dělala jedna osoba. Ale asi bych si to předem vyzkoušel na menší ploše, třeba jedna tabule EPS a na ni nalepit dva kusy SDK.
S pozdravem Laďa

Autor: svaton tesko.cz
Datum: 17.09.2011 11:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100030
reakce na ...
ja to lepil obracene a sice EPS na SDK. lepeno sterkovym fasadnim lepidlem na hreben. musi to jit tedy i obracene. cementova lepidla budou vhodnejsi nez polyuretany z duvodu lepsiho srovnani roviny.

Datum: 26.10.2011 12:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Takže třeba tímto: http://www.stavebniny-euro.cz/stavebniny/tepelne-izolace/zateplovaci-systemy/lepici-a-sterkovy-tmel-dbk-fas-_25kg_-26.htm ?

Většina lepidel má buď uvedeno použití SDK (OSB) a nebo zase jen EPS obojí dohromady na jednom výrobku jsem nenašel, ale pokud to bude fungovat budu rád, jen se chci ujistit. Je to lepení v interiéru takže by to snad neměl být problém.

Datum: 04.11.2011 23:33 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
takže přecijenom půjdu asi do sádry viz http://www.stavebniny-rychle.cz/predkladame-vam-velice-zajimave-video-s-testem-lepeni-sdk-na-polystyren.html I když je pravda že při té vrstvě to za dva dny asi suché moc nebylo...

Datum: 05.11.2011 07:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Odstraňte na konci adresy toho videa tečku. Jinak to nejde spustit. Díky. A co se týká těch pokusů, je to dobré vidět na vlastní oči. Pouze to má ten nedostatek, že lepící stěrky nejsou vytvrzeny, čili jsou mokré. On to stejně autor uvádí. Nicméně to trhání, čili mechanickou pevnost to chce vyzkoušet až po dosažení stejných vlastností celého spoje. Jestli jsem to dobře pochopil, tak se většinou trhá sádrové jádro od kartonu, který zůstatne přilepený na stěrce, která je na tom EPS. Čili srovnávání musí být, až po vyschnutí, což jistě bude trvat delší dobu. Jinak ta sádra má jednoznačnou výhodu, že je ve finálním stavu za násobně kratší dobu, jak ty cementové stěrky. A i když to video je velmi zajímavé, tak není objektivní. Jestli mělo prvotně upřednostnit sádru, tak je to nejlepší reklama.
S pozdravem Laďa

Datum: 05.11.2011 09:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
JJ taky mě to napadlo. Ale zhorzil jsem se toho jak to dlouhodobé schnutí zapřičinilo, že se odtrhnul papír od SDK. U Perlfixu (lepidlo od Knaufu) píšou přídržnost na EPS 0,1 N/mm2 což neni moc. Ale aspoň to tam uváděj. Ale píšou že minimální vrstva je 10mm což je hrozně moc.
U Rigipsu (Rifix) EPS uveden nemaj (nepíšou nic) ale minimální vrstva je uvedena 5mm.

Cena těchto lepidel je srovnatelná s klasikou, takže je to asi jedno.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.