sádrové omítky

Autor: miloslav marek
Datum: 16.09.2011 22:16
uživatel: 100261

Zdravim všechny, kteří prohlíží tyto stránky a rád bych poprosil o radu. Stavím Rodinný domek a zvažuji jako možnost sádrové omítky pro ruční zpracování. Dům jsem stavěl z bloků porotherm a rád bych poprosil o rahu, jaký typ sádrové omítky mám zvolit, aby to bylo vhodné? Prosím i o radu, jak tyto omítky natahovat na stěnu? mám v rodině zedníky, ale sádrové omítky nedělali. prosím poraďte. předem moc děkuji za jakoukoliv radu

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Vladimír Anděl27.02.2012 22:27
Jiri Zizkovsky22.02.2012 20:36
Vladimír Anděl19.02.2012 23:55
Jiri Zizkovsky19.02.2012 21:58
Vladimír Anděl17.02.2012 12:45
miloslav marek21.09.2011 21:44
Laďa Jaskva21.09.2011 20:09
Radek Moravčík21.09.2011 11:19
miloslav marek21.09.2011 08:58
Pavel Kříž21.09.2011 06:11
Laďa Jaskva20.09.2011 21:55
Pavel Kříž20.09.2011 21:25
Pavel Kříž20.09.2011 21:21
Radek Moravčík20.09.2011 20:33

Datum: 17.02.2012 12:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101333
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3
Právě mi zedníci dodělali sádrové omítky na betonové skořepinové tvárnice.

Takže od začátku. Mluvil jsem se zedníky ze dvou stavebních firem, znali jen strojové nanášení (stříkání), oba mi řekli že takhle udělali jeden barák, byl to průšvih a sádru nechtějí ani vidět. V různých diskusích jsem si přečet, jak si to lidi dělají sami a v pohodě. Vybral jsem si Baumit Ratio slim pro ruční nanášení (stěrkování), protože má ze všech největší zrnitost 0,8mm. Nechci ten hladký sádrový povrch, tohle vypadá jako klasický štuk. Dílnu jsem si zkusil udělat sám. Asi na to nejsem dost šikovný :-) ale v principu jsem to zvládnul. Pak jsem pozval stavební firmu, vysvětlil jsem jim že to jen nastěrkují a zatočí filcákem.

V diskusních fórech jsem se dočetl, jak se lidem přes omítku rýsují tvárnice. Konzultoval jsem to s technikem z Baumitu, poradil mi to samé, co je i v jejich návodech. Sádrovou hmotou Uno red (je na tlustší vrstvy) vystěrkovat spáry. Takhle jsem to zedníkům připravil.

Výsledek - skoro všude se mi přes omítku rýsují tvárnice. Probírali jsme to se zedníkem, prý kdyby tam dal lepidlo a perlinku jak mi to doporučoval, určitě by se to nestalo.

Kde nastala chyba? Když jsem sledoval postup nanášení omítek, první byly zaschlé spáry - sádra pod omítkou z ní vytáhla vodu. Betonové tvárnice nesají. Při následném zatočení filcákem zůstala na tvárnicích omítka se svojí zrnitostí, v zaschlých spárách se z ní zrníčka vybrousily a je tam znatelně hladší - někdy i trochu vystouplá. Zedník už by upustil i od té perlinky, ale kdybych prý ty spáry vymazal lepidlem které nesaje (stejně jako betonové tvárnice), mohlo to být dokonalé.

Kdo to moh vědět, když mi to nedokázal říct ani technik od výrobce? Vyspárování sádrou je asi vhodné na savý povrch (cihla, porobeton), ale určitě né na beton.

Proč jsem to neviděl už na té dílně, kterou jsem si dělal sám? Neustále se mi ten povrch nelíbil, několikrát jsem to opravoval a přetahoval. Zedníci to natáhli jednou, zatočili a šli od toho. Jen jednu (tu první) stěnu neodhadli, zaschlo jim to moc (tahle sádra byl pro ně nový neznámý materiál), přetáhli to podruhé a povrch je také dokonalý.

Autor: Jiri Zizkovsky
Datum: 19.02.2012 21:58 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105360
reakce na ...
Nikde nepíšete, že jste použil penetraci?

Autor: Vladimír Anděl
Datum: 19.02.2012 23:55 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
nepoužil, o té se výrobce omítky v návodu k použití nezmiňuje a ani technik z Baumitu se o ní nezmínil. Přece tam nebudu patlat něco, co tam být nemá. Možná by to řešila, ale kdo mi zaručí že nesníží přídržnost omítky na beton?

Autor: Jiri Zizkovsky
Datum: 22.02.2012 20:36 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105360
reakce na ...
Zajímavé, třeba Cemix uvádí podle savosti povrchu tři různé penetrační nátěry před provedením sádrové omítky. O ostatní jsem se nezajímal, ale pochybuji, že to bude jinak.

edit:
No a Baumit taky uvádí penetraci pro sjednocení savosti: http://www.baumit.cz/upload/Prospekty/omitky.pdf

Technik asi stal za..

Autor: Vladimír Anděl
Datum: 27.02.2012 22:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ty prospekty jsem si procházel a u omítky Ratio slim tam žádnou penetraci napsanou nevidím, dává se přímo na beton. To že hmota Uno red ve spárách je mnohem více nasákavá, je sice logické, ale to mi došlo až když to bylo hotové a nikdo mě na to předem neupozornil :-( Možná mají jiní výrobci lépe napsaný návod...

Datum: 21.09.2011 08:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
zdravim vsechny moc dekuji za prizpevky, co se tyce lepidla a perlinky, to jsem hnedvypustil, pac sadrovou omitku budu delat na brousene bloky porotherm a zbytecne si omitky nebudu prodrazovat. Zajimalo me spis zda ma nekdo zkusenosti s materialem. Vybral jsem material, Rimano UNI, Knauf Goldband a cemix. U cemixu jsem se dozvedel ze to neni cista sadrova omitka ale je tam pridana nejaka slozka myslim vapna nebo ceho, tak proto je take o polovinu levnejsi:-) budu se rozhodovat tedy mezi Rimano UNI a Knaufem Goldband. Na zdivo se prilozi hlazenka, jako opakovatelny omitnik, mám h lat jen 150 cm tak je budu davat po 120cm nahazim na zed omitku a klasicky stahnu h lati pokud nekde bude nadostatek omitky dohodim a zase stahnu dalsi bude po castecnem zavadnuti omitku navlhcovat houbou a posledni bude ocelovim hladitkem sire 600mm hohlazovat konecny rovny povrch. Ted jeste rozhodnout se mezi omitkami asi se rozhodnu podle ceny.

Autor: Radek Moravčík
Datum: 21.09.2011 11:19 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103511
reakce na ...
Omlouvám se tady za tu perlinku, nedávno jsem se setkal na velké stavbě s firmou, která tam dělala sádrové omítky a tvrdili,
že všude pod sádru dávají perlinku. Ale asi je tak netížily finance

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 21.09.2011 20:09 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Já jsem zapravoval ostění po výměně oken. Použil jsem Knauf. Sice je to drahé jak hrom, ale na takové správky, kde bylo potřeba od 6 cm do 5 mm naprosto ideální. Nejdříve se to musí napenetrovat tou jejich penetrací. Jinak na stánkách mají i video. Známý zase dělá s Rimanem UNI a nemůže si to vynachválit.
S pozdravem Laďa

Datum: 21.09.2011 21:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
tak to je super, koupil jsem pytel rimano UNI a zitra to s tchánem jdem zkusit tak dam vedet

Autor: Pavel Kříž
Datum: 20.09.2011 21:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Nachystáte si apulišty, rožky případně omítníky, vše vyrovnáte. Sádrové omítky tuhnou trochu rychleji než klasické, to znamená, že o co namícháte musíte do cca hodiny zpracovat- nahodit a srovnat. Po zavadnutí můžete buďto hladit nerez hladítkem, což vyžaduje trochu cviku, nebo zatočit.

Datum: 21.09.2011 06:11 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zde nějaký odkaz:http://www.asb-portal.cz/stavebnictvi/materialy-a-vyrobky/fasady-omitky/sadrove-omitky-a-jejich-pouziti-v-praxi-1628.html

Autor: Radek Moravčík
Datum: 20.09.2011 20:33 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103511
reakce na ...
Sežeňte si jednoho zedníka, který to umí a ti Vaši ať se dívají. Udělá třeba jednu stěnu a pak ten zbytek dodělají oni. Znamená to vystěrkovat zdivo lepidlem s perlinkou a na to se natáhne co nejrovněji sádrová omítka. ta se pak ještě dohlazuje.

Datum: 20.09.2011 21:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No, kam všude ještě dáváte lepidlo s perlinkou...
To je asi trochu zbytečné...Ne?

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 20.09.2011 21:55 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Nejleší asi bude vynechat tu sádrovou omítku.?!Nevím, ale ta perlinka i s lepidlem je jakési zaklínadlo, nebo co? Někteří experti si to asi mažou i na chleba. Ale asi platí, že kdo chce kam, pomozme mu tam a jistota je jistota, pravila jeptiška a natáhla na svíčku prezervativ. A z toho vyplývá, že já bych ušetřil minimálně za perlinku a lepidlo.
S pozdravem Laďa

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.