věnec pod pozednicí |
Autor: jan horký Datum: 18.09.2011 14:21 | uživatel: 106594
| Dobrý den, stavím jednoduchý dům obdélníkového půdorysu cca. 7 x 13 m se sedlovou střechou a obytným podkrovím.V projektu je požadován pozednicový věnec s ocel. výztuží 4x 10 mm a ocel. třmínky.Prováděcí firma přišla s názorem, že tento věnec není potřeba dělat pocelém obvodu domu, ale prý jej stačí udělat pouze pod pozednicemi.Argumentuje tím, že tlaky přenášené z krovu působí především na delších-pozednicových stranách a absencí podélného řezu domu v projekt.dokum., kde by byl tento věnec nakreslen.Moc se mi to nezdá, úspora na nákladech není velká a nejsem si jistý ani statikou domu.Zajímají mne zkušenosti a názory ostatních. Díky.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: pavel Tomší Datum: 23.10.2011 22:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Nikdy opakuji nikdy nemuže krov tlačit věnec směrem ven!!! Tlak krovu tlačí směrem dolu na zdivo. Já osobně mám dum z cihel heluz na pěnu. Nad urovní oken je věnec na kterém je dalších 5 šáru cihel na nich už není žádný věnec a pozednice leží přímo na cihle. Cihly jsou na pěnu a při sebemenším tlaku směrem ven z domu by se utrhly jako prd. Krov j vždy navržen tak že tlačí směrem dolu a nikam jinam. Aby tlačil směrem ven tak byste musel vyhodit kleštiny i vazák. Zkuste si to představit. Stejná blbost je svazování krovu uprostřed nějakým lanem. Představte si třeba áčkovou střechu dlouhou 50 metru. Bude držet i bez věnce a jákéhokoli kotvení.
|
|
 | Autor: Pavel Procházka Datum: 24.10.2011 00:22 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100962 reakce na ... | Tak to máte zatím štěstí. Skoro soused od tchýně měl nad stropem 5 šárů cihel, věnec jen pod pozednicí, rozpětí 8m. Postavili krovy (sklon cca 35°, kleštiny 2,6m nad podlahou), folie, latě. Při pokládce tašek Tondach se mu nadezdívka rozjela na každé straně o 10cm. Měl tam zhruba asi 60% plochy. To byste viděl, jak se dá rychle rozebrat střecha, úplný rekord. To s těma kleštinama máte pravdu v případě, kdy kleštiny leží na pozednici, jinak tam působí síla vodorovně na části krovu od horní kleštiny po pozednici. V tomto případě asi 2,5m. Záleží také na průřezu trámů, délce krovů a kleštin, cihlách, zátěži krytinou, sněhem, sklonem střechy apod. Nejsem statik, ale střechu bez věnce dokola nebo vůbec bych si netroufl postavit. A za 10 let praxe jako tesař ani neviděl.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 24.10.2011 14:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Od horní kleštiny k pozednici stále nepusobí žádná síla do boku. Stále to tlačí směrem dolu. Do boku NESMI nic tlačit.
|
|
 | Autor: Adam Kurdík Datum: 24.10.2011 07:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102918 reakce na ... | "Nikdy opakuji nikdy nemuže krov tlačit věnec směrem ven!!! Tlak krovu tlačí směrem dolu na zdivo." Na to jste došel jak? Proč by krov nemohl "tlačit věnec směrem ven"? To, že Vaše perníková chaloupka není příliš schopná odolávat vodorovným silám neznamená, že je tomu tak u všech staveb. Poslední dvě věty by asi bylo vhodné vysvětlit. Zejména v souvislosti s předchozím textem.
|
|
| |
 | Autor: Adam Kurdík Datum: 24.10.2011 08:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102918 reakce na ... | Proč by krov neměl tlačit na věnec z boku? Pokud je na takové vodorovné zatížení stavba správně navržena, tak není problém.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 24.10.2011 08:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Souhlasím, že pokud je stavba provázaná příčně něčím jiným tak to spolehlivě přenese. V mém případě je to stropní konstrukce z profilů "I". Dokonce jsem si dovolil je využít na větší polovině k přenesení vodorovné síly záměrně. Když bude věnec široký například 40 cm a na každých 4 m bude příčně stavbou provázán s protilehlou stranou, tak je to úplně v pořádku.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 24.10.2011 14:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Chcete vést rozhovor urážkama?? Nemáte argument tak jen plácáte??? Pokud krov tlačí do boku tak je špatně udělaný. Dnes se běžně projektují domy bez věnce pod pozednicí a pokud by byla pravda že krov tlačí do boku tak se to lidem vylamuje jak na běžícím pásu. Pokud na vašem baráku krov tlačí do stran tak máte tu perníkovou chaloupku zfušovanou. Představte si proč jsou tam vazáky a kleštiny a stojny od vazáku. Dokážete si to představit jak tam ty tlaky fungují????
|
|
 | Autor: Adam Kurdík Datum: 24.10.2011 15:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102918 reakce na ... | Jakými urážkami? Já nemám argumenty a plácám? Na to, jak tady rozhazujete moudra se spoustou vykřičníků, jste nějaký přecitlivělý. Zatím tady nejvíce plácáte Vy. Chtěl jsem po Vás vysvětlit, kde jste přišel na to, že "Nikdy opakuji nikdy nemuže krov tlačit věnec směrem ven!!!". Celkem by mě zajímalo, kde jste na to všechno přišel? Na to, že o statice ani o krovech prakticky nic nevíte, prezentujete své výroky jako samozřejmé a nepopiratelné, což by mohlo náhodné kolemjdoucí čtenáře zmást.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 24.10.2011 18:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Jak jste vy přišel na tvrzení že krov tlačí na obvodovou zed směrem ven???? To nemuže žádná zed ustát. Krov musí tlačit dolu a ne do boku. Použijte logické myšlení. Jak je teda možné že mě barák nespadl???? A pozednice se nehnula ani o kousíček. A to mám zděno na pěnu. že by to ta pěna udržela podle vás???
|
|
 | Autor: Adam Kurdík Datum: 24.10.2011 20:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102918 reakce na ... | To, že VÁŠ krov nemůže moc tlačit do boku neznamená, že to tak platí pro všechny krovy všech staveb. Nechápu, kde se ve Vás bere sebevědomí a drzost psát sem (nejspíš vážně míněná, nebo je o recesi?) tvrzení o tom, co musí a nesmí krov dělat, a co může nebo nemůže jakákoliv zeď ustát. Já Vám nevyčítám, že nic nevíte o krovech nebo statice vůbec, na tom není nic špatného. Ovšem jenom do té doby, než začnete poučovat ostatní.
|
|
| |
| |
 | Autor: Pavel Kříž Datum: 24.10.2011 15:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Pane Tomší, vůbec nevíte o čem mluvíte a s kým mluvíte. Tak se zdržte tak zásadních tvrzení. Toto je portál, kde se vedle svépomocných stavebníků objevují i profici....
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 24.10.2011 18:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | V9m moc dobře o čem mluvím. Vysvětlí mi teda proč mnuj a dalších desítky baáku stojí i bez věnce pod pozednicí????
|
|
| |
| |
 | Autor: Radek Moravčík Datum: 24.10.2011 10:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103511 reakce na ... | Vždy část nahodilého i stálého zatížení bude působit vodorovně, samozřejmě to svislé zatížení je větší. Hlavní myšlenka v této diskusi je ta, že v současné době se hodně staví krovy pouze s pozednicí a kleštinami tak, aby byl volný prostor a kotvení těch vodorovných sil se moc nevěnuje pozornost. U starých krovů tuto funkci plní vazní trámy a žádné žb věnce tam většinou nejsou. Ovšem na půdě tyto trámy musíte přeskakovat a o to nikdo dneska nestojí.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 24.10.2011 14:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Tyto trámy přeskakovat nemusíte protože se dají udělat jako součást stropu. A dělat krov pouze s krokvema a kleštinama jde do určitého rozpětí a v tom případě musí být nějak provázaná pozednice. Krov pouze ze dvou věcí a to kleštiny plus krokve lze tak akorát na pergolu.... ALe pokud budete mít barák třeba 10 x 10 metru tak to nezle.
|
|
 | Autor: Radek Moravčík Datum: 24.10.2011 18:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103511 reakce na ... | Vážený pane Tomší, zkuste si někde prostudovat typy tesařských konstrukcí střech, co je to např. vazní trám, a pak diskutujte. A pokud na Vaší střeše nepůsobí v místě osazení krokve na pozednici vodorovné síly, zdokumentujte to a pokusíme se o získání Nobelovy ceny (ovšem nevím v jaké kategorii). Viděl jsem stovky střech nejrůznějších konstrukcí, s věnci i bez věnců a přesto se necítím být takový "odborník" jako Vy. I do těchto diskusí vstupuji s pokorou, že je zde řada lidí zkušenějších, moudřejších a já se něco nového dozvím. Ale příspěvky vašeho typu určitě tazateli nic neřeknou.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 24.10.2011 18:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Jak muže tlačit krov do boku. To už by mi dávno tu zed vyvalil!! Popíráte základy logiky. Takto je naprojektováno desítky staveb a drží tak pokud jste takovej odborník mužete to vysvětlit???
|
|
 | Autor: Milan Jakovec Datum: 25.01.2012 00:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104239 reakce na ... | (Sice pozdě, ale třeba pomůže i někomu jinému) Nejsem odborník, ale dovolím si citovat odborníka: http://www.casopisstavebnictvi.cz/havarie-strechy-rodinneho-domu-a-jeji-priciny_A4098_I49 -> Obr. 4 - viz vodorovné reakce v pozednicích: http://www.casopisstavebnictvi.cz/UserFiles/Image/2011/1101/56_obr4.jpg Ve srovnání s obr. 6 (kdy ve směru X, po "uvolnění" vodorovné vazby působí pouze uvažované namáhání větrem), je "pevně" kotvení krokví/pozednice (z Obr.4) výhodnější s ohledem na menší namáhaní všech prvků krovu, tj zachycovat vodorovné síly je vhodnější, než nechat střechu "plavat" (navíc by mohla "uplavat"). Závěr: ano, máte pravdu v tom, že !_ve_výsledku_! (zákon akce a reakce) !_na_zeď _! by neměly působít žádné významné vodorovné síly z krovu. Ale v krovu - v pozednici - jsou. Ve vašem případě, předpokládám, jsou vodorovné síly (z krokví/v pozednici) zachyceny kotvami/táhly do stropu(?). Krov obecně, do boku tlačí. Nejsou-li tyto vodorovné síly (v pozednici, pokud je použita) zachyceny (dostatečným kotvením do "vhodného" věnce; vazným trámem; táhly; kotvením; jinak), a v závislosti na konkrétní stavbě (rozměry krovu, výška podezdívky o kterou se krov opírá; délka pozednice; případné provedení ztužujicího věnce a kotvení do něj; atd), může například k tomu, co vidíte na obr. 1: http://www.casopisstavebnictvi.cz/UserFiles/Image/2011/1101/56_obr1.jpg
|
|
Autor: Tomáš Deml Datum: 25.09.2011 18:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106738 reakce na ... | Příčné věnce (kolmé na pozednici) jsou důležitější než sám věnec pod pozednicí. Jinými slovy, věnec pod pozednicí (při sedlové střeše) nemá význam, pokud není zavázán do kolmého zdiva a dostatečně přitížen, ideálně spojen až k protilehlému věnci (zaokruhován). Pokud to v projektu není, doporučuji to nechat provést jako vícepráci, tady určitě nešetřete. Minulý týden jsem počítal krov na svém domě (pozednice, vaznice, krokve a kleštiny, rozpětí vazby 8,2 m), vyšla mi vodorovná síla (tlačící pozednici ven z baráku) 120 kg na každý běžný metr délky pozednice. Pro představu, pokud bych neměl vaznice, bylo by to něco přes 1000 kg/bm, což vám pěkně roztrhá dům na tři části. V každém případě konzultujte se statikem a na věncích nešetřete. A nezapomeňte pozednici dobře do věnce zakotvit, např. závitovou tyčí či pásovinou). Stahování domu tažnými lany při prvním větším sněhu nikoho těšit nebude.
|
|
Autor: Radek Moravčík Datum: 20.09.2011 14:27 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103511 reakce na ... | Zvedněte telefon a zavolejte projektantovi - pokud prováděcí firma nenašla v dokumentaci věnec na kratších obvodových stěnách, tak je její přístup logický (trochu víc na Vás vydělá), nicméně ne úplně profesionální. Projektant by to měl upřesnit, protože tuším, že stavíte podle projektu pro stavební povolení a tam řada věcí nemusí být. Jinak já bych u novostavby věnec určitě udělal po celém obvodu a jak se již zmiňoval pan Laďa Jaskva, je dobré chytit ty vodorovné síly působící na pozednici i uprostřed delších stěn s pozednicí (např šikmá táhla skrytá v příčce zakotvená do stropu). Kdyby napadlo trochu víc sněhu, mohlo by to utrhnout tu nadezdívku. Ale nechci být moc chytrý... Hodně zdaru se stavbou.
|
|
Autor: Petr Vorlíček Datum: 20.09.2011 12:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100184 reakce na ... | Kulišáci to na vás zkoušejí, protože věnec je holt to nejpracnější, ojebat co se dá a napakovat se na materiálu, to jsou jejich hlavní starosti po dobu výstavby...Na takový návrh odpovězte kývavým pohybem paže se zaťatou pěstí. (a chtěl bych vidět, jak někdo kotví pozednici do vzduchocihly bez věnce...)
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 18.09.2011 16:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Nevím jestli stavíte z perníku. Ale pokud stavíte z nového a jakéhokoliv materiálu, tak by pod pozednicí nemusel žádný věnec být. Ale ve Vašem případě je dobré se podívat, co se bude dít s pozednicemi, když zatížíte střechu sněhem, nebo stačí silný vítr. Prostě a jednoduše síla, která prostřednictvím krokví působí ve směru krokve na pozednici se v tom místě rozdělí na dvě síly. Jedna je kolmá směrem dolů a je eliminována pevostí zdiva, na kterém je ta pozednice uložena. A druhá síla působí vodorovně směrem ven od domu. A pokud nebudete mít ztužující věnec, který prováže dlouhé a krátké stěny domu ( a to samé by mělo být ještě tak na dvou místech ) tak časem střecha urve nadezdívku pod pozednicí. Takže postupujte minimálně podle projektu. S pozdravem Laďa
|
|