Velikost tepelného mostu-zakládací lišta ETICS-výpočet na TZB |
Autor: sup supec Datum: 20.09.2011 13:04 | uživatel: 100319
| Fotogalerie:
Dobrý den, chtěl bych se dobrat nějakých konkrétních čísel velikosti tepelného mostu vytvořeného zakládací lištou hliníkovou o tl. 1mm a délce 42m, která je kotvena do 17cm VPC. Podle vstupních pomínek (v příloze) mi vyšly tři různé výsledky: 1) 1097W - pokud počítám pouze plochu 0,042m2 (1mm na 42m) s lištou a zanedbám odpor cihly 2) 10W pokud počítám pouze plochu 0,042m2 s lištou a nezanedbám odpor cihly (cca jako odpor betonu) 3) 459W - pokud počítám pouze 2m2 (cca 5cm na 42m - lišta má 5cm vingl, za který se chytne do stěny) s lištou a zanedbám odpor cihly Který se nejvíce blíží skutečnosti? Nebo byste to počítali zcela jinak? Díky!
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: František Ryšánek Datum: 10.04.2012 00:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109467 reakce na ... | Fotogalerie:
| Shodou okolností se bude zateplovat naše bytovka, shodou okolností si zrovna hraju s Agrosem a shodou okolností mě taky zajímalo, co tam dělá plechová zakládací lišta, když jinak kovové prvky v zateplení jsou veliký hřích. Takže jsem Váš problém zkusil namodelovat v Agrosu. Dvě varianty zakládací lišty: tl. 0.5mm a tl. 1 mm. V obou případech venkovní límec 3 cm, vnitřní límec 5 cm. Dvě varianty zdiva: plná cihla a porotherm, oboje tl. 30 cm. => 4 kombinace zdivo / lišta. Polystyren tl. 15 mm (= délka lišty). Pro zjednodušení vynechány vrstvy omítky a lepidla. Teplota venku -15*C, teplota uvnitř 21*C. Koeficienty přestupu exteriér/interiér jsou standardní (normou dané), tepelné vodivosti jsem našel v obsáhlé tabulce na tzb-info.cz (plus pár chybějících poradil strejda Google). V každé variantě je vedle sebe (jasně, poněkud nelogicky uspořádáno) vidět segment zdi bez lišty a s lištou. Původně jsem měl "vzorek zdi" vysoký 1m , ale izotermy na řezech byly dost rozdílné, takže jsem vzorek zvýšil na 3m - v tom případě se už rozmístění izoterm na řezech neliší. No a "vliv zakládací lišty" je třeba spočítat jako rozdíl tepelného toku mezi zdí vpravo (bez lišty) a zdí vlevo (s lištou). Agros2D počítá "dvojrozměrně" - berte to tak, že hloubka objektu ve třetím rozměru (kolmo k obrazovce) je 1 m. Takže zeď o výšce 1m by měla plochu 1 m2. Výsledky: - lišta z hliníku tl. 1 mm na plné cihle: rozdíl cca 8 W. - lišta z hliníku tl. 0.5 mm na plné cihle: rozdíl cca 6.5 W. - lišta z hliníku tl. 1 mm na porothermu: rozdíl cca 3.5 W. - lišta z hliníku tl. 0.5 mm na porothermu: rozdíl cca 3 W. A protože zeď má "hloubku" jednotkový 1 metr, znamená to, že výše uvedené Watty znamenají vlastně "Watt na běžný metr zakládací lišty". Sepsal jsem ohledně mého hraní s Agrosem pár řádek: http://frantisek.rysanek.sweb.cz/agros2d/agros2d.html Není to nic složitého. Nevíte někdo, jak vystavit na TZB-info zdrojové datové soubory? Hmm... zatím třeba takto: http://frantisek.rysanek.sweb.cz/agros2d/zakladaci_lista_zdrojaky.zip
|
|
 | Autor: Lumír Novák Datum: 10.04.2012 06:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109128 reakce na ... | Pokud u mne chce investor zakládací lištu nebo jiný AL prvek,tak dávám zápis do stav. deníku,že na zatepl. systém nedávám záruku.Všechny spoje po čase vytvářejí trhliny svou roztažností AL.
|
|
 | Autor: bob svaton Datum: 10.04.2012 08:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | Lumire ty si stejne borec. V panelaku rezes bez stavebniho povoleni otvory v nosnych konstrukcich a ted z tebe vypadne ze neumis ani zalozit zateplovak na zakladaci listu bez popraskani.
|
|
 | Autor: Lumír Novák Datum: 10.04.2012 16:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109128 reakce na ... | bobe,ukaž mi tvou lištu,kterou jsi založil před dvaceti léty.když tam nebude prasklina,tak tě pozvu na kafe
|
|
 | Autor: Lubomir Švarc Datum: 10.04.2012 16:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108029 reakce na ... | Pane Svatoni,tady asi budu souhlasit s panem Novákem,zpětnými kontrolami u různých firem jsem také došel k závěru,že při dnešních tloušťkách izolace je zakládací lišta problém.Dle norem ani dle doporučení výrobců zat. systémů být nemusí,takže taky preferuji bez al zakládačky a řeším to okapnicovým profilem v plastu.Při roztažnosti hliníku,tuším 3% ,jsou napojení i přes použití spojek po několika rocích prasklá.
|
|
 | Autor: bob svaton Datum: 10.04.2012 17:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | pane Svarci, osobne take preferuji zalozeni izolantu bez soklove listy. Jen se musim usmivat, kdyz nekdo napise ze da do deniku ze za to neruci. To je proste nesmysl a odpovednosti se neda takovymto zpusobem zbavit. Bud to provede a zodpovida za to nebo to neprovede. Praskani rozhodne neni zpusobeno roztaznosti listy ale nejlepe se na tom pozna jakou vrstvu sterky lemplove natahli. Zcela bezne je ze presne na napojeni listy jsou spoje desek. Spravne provedeny system tyto zavady nema.
|
|
 | Autor: Lubomir Švarc Datum: 10.04.2012 18:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108029 reakce na ... | Pane Svatoni,před patnácti lety jsem dokázal výrobcům zat.systémů,že i při dodržení veškerých postupů,zakládací lišta způsobí trhlinu.A to se lepilo max.8cm EPS.Nemám zájem se tady pořád přít,jen sděluji své poznatky a zkušenosti.Já od té doby zakládačky nedávám a druhým to praská vesele dál.
|
|
 | Autor: zdeněk svoboda Datum: 10.04.2012 18:41 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | pánové je toho na vás moc jednoduché řešení a to takové,že použijete pouze 50 mm zakládací lištu a hranu EPS zpevníte běžnou rohovou lištou a ještě ušetříte nějakou korunu a kvalita bude 100 % a nemusíte se obávat nějakého problému či reklamace za dílo mohu-li tak říci
|
|
| |
| |
 | Autor: zdeněk svoboda Datum: 10.04.2012 19:27 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | údaje k vidění nejsou přesné ale takto svob-z.rajce.net díky za připomenutí a sleduj to i nadále bejku
|
|
| |
 | Autor: bob svaton Datum: 10.04.2012 18:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | vas system je v poradku a proste to delate tak jak umite. osobne povazuji metodu bez za lepsi, ale kdyz ji nekdo pozaduje tak umim i tu s listami a bez zapisu o neruceni.
|
|
 | Autor: Lubomir Švarc Datum: 10.04.2012 19:41 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108029 reakce na ... | Nevim ,proč to je na mě,ale uvedu příklad.Když Vás požádá zákazník o zateplení RD s tím,že nechce zateplit sokl,taky to nezapíšete do SD?
|
|
 | Autor: bob svaton Datum: 10.04.2012 19:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | proc bych psal do deniku neco co nebylo soucasti objednavky nebo smlouvy? Pokud to bude dodatecny pozadavek tak se resi bud zapisem do deniku, pripadne smluvnim dodatkem. To me fakt mate za nejakyho nymanda co si dohodne rozsah prace slovy " zatepleni RD" ? Ve smlouve mam presny rozsah prace a jednotkove ceny. Dale je tam vyreseno i jakym zpusobem muze dojit k rozsireni, pripadne zmenseni rozsahu praci. Ve vetsine pripadu to mam reseno dodatky k smlouve o dilo.
|
|
| |
 | Autor: bob svaton Datum: 10.04.2012 20:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | ja reknu zakaznikovi vse ale smlouva se nakonec tyka pouze toho co si objedna. povidat si s nim muzu i o jezirku, pripadne skleniku, ale ve smlouve bude jen to co zakaznik pozaduje. jsou i taci co si sokl dodelavaji sami, pripadne na sokliku delaji sanacku. Rozhodne ale nejdu do kseftu kdy zakaznik pozaduje neco o cem jsem presvedcen ze je spatne.
|
|
 | Autor: Lubomir Švarc Datum: 10.04.2012 20:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108029 reakce na ... | A jak budete reagovat při placení,když vám zákazník řekne,že si pozval firmu na zateplení a chce to mít dle normy?Já to zkrátím.Pokud jste ho písemně neupozornil na fakt,že musí být zateplený sokl,jinak že to nevyhovuje normě,tak vám nemusí zaplatit vůbec anebo sokl doděláte dle normy na vlastní náklady,pokud víte jak má být správně zateplený.Uvádím jen jeden z mnoha příkladů,další je montáž oken bez parozábran atd .atd.Pro to by mělo být TZB.
|
|
 | Autor: bob svaton Datum: 10.04.2012 20:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | to uz zase pletete vice veci dohromady. to bychom se mohli bavit o tom ze si zakaznik objednal nalepeni jedne desky na stenu a byl z toho pro firmu zateplovak celeho RD na jeji naklady.
|
|
| |
| |
 | Autor: František Ryšánek Datum: 10.04.2012 12:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109467 reakce na ... | Díky za reakci. Popravdě zrovna náš cihlák je navíc už opláštěný šedivým popílkovým plynosilikátem, který je založený asi 20 cm pod konstrukcí stropu nad suterénem (je tam 12cm schod) - a jestli se to teď bude ještě obkládat EPS, tak bude potřeba nějak vyřešit "schod" na patě kombinovaný se založením ETICS. Na baráku vedle to borci řešili tak, že plechovou zakládací lištu šroubovali hmoždinkama do plynosilikátu asi 2 cm od jeho spodní hrany = prakticky mezi plynosilikát a omítku. V datových souborech na mém dříve zmíněném webíku je to namalované. Když jsem si to v Agrosu nechal spočítat, vyšlo mi, že přesně tenhle roh bude nadále promrzat. Jak asi ta lišta bude těsnit proti dosavadní omítce, až se tato i s plynosilikátem začne drobit v kusech... jenom si lámu hlavu, jak donutím našeho budoucího dodavatele, aby to u nás udělal "nějak líp". Fintu se založením na pomocný hranol jenom perlinkou jsem samozřejmě v literatuře už potkal - ale tady je navíc ten roh... Mám pocit, že ta zakládací lišta je tam 1) na chycení roviny 2) pro utěsnění k podkladu, pokud níž už žádná izolace nepokračuje. Pokud je tam jenom schod a pokračuje zateplení soklu, snad by to šlo ošetřit jako překlady nad okny nebo rohy baráku -> business as usual. Až na ten sousední "konkávní" kout... A pak mi vrtá hlavou zakončení nahoře na atice (nadezdívce nad posledním stropem). To je taky asi dost lidová tvořivost, jak koukám na baráky okolo. Se zakládací lištou toho všichni nadělají, ale zakončení nahoře takové emoce zdaleka nebudí... Omlouvám se za bručivé vyznění, jsem jenom nezasvěcená lama.
|
|
| |
 | Autor: zdeněk svoboda Datum: 15.04.2012 09:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | dobrý den pane přesně tento postup jsem navrhoval 10.4. v diskusi na tohle téma a některým se to zdálo drahé a já jsem odpověděl že tento způsob je ze všech nejvhodnější a také nejlevnější zdravím Ládinka nikde jsem to neviděl a pouze mně to jenom napadlo při podobném uvažování moje vlastní zateplení z posledního domu bylo EPS 100 mm do klasické AL lišty a tudíž jsem žádné problémy neřešil
|
|
 | Autor: bob svaton Datum: 15.04.2012 09:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | sice si tam psal neco uplne jineho ale to je jedno. nicmene tohle je obycejna PVC rohova lista s perlinkou prisroubovana na stenu. hezky to vypada na papire, ale velice spatne se to aplikuje. stena musi byt absolutne rovna.
|
|
| |
 | Autor: bob svaton Datum: 15.04.2012 11:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | a co s tou okapnickou na Al zakladacim profilu, ktery se pri tomto reseni dostane doprostred spodni hrany izolantu?
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.04.2012 10:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | chlapče, ty se zase minul. byla řeč o Al zakládací liště, která způsobuje ten lineární tepelný most. nevím jaké používáš lišty ty, ale normální Al lišta má tvar U a na vnější straně je okapnička. čili tys ji musel buď upravit, neboli odstřihnouit to co tam zavazí, nebo ji po celé délce narvat ze spodní strany do EPS. stejně by ale okapnička trčela dolů. a to se opravdu vyplatí jenom tobě.
|
|
 | Autor: zdeněk svoboda Datum: 15.04.2012 11:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | reagoval jsem na Lumíra v čase 6.35 a jeho řešení v případě silnějšího EPS na venkovní zateplení a jeho případné popraskání v časovém sledu jinak vytvoření drážky pro profil U u samotné lišty je to nejsnadnější co lze udělat v takovém díle jako je rodinný dům
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.04.2012 11:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | chlapče, reaguješ velmi zmateně a evidentně se nevyznáš v tom, jak jsou jednotlivé příspěvky řazeny. prosím tě, když budeš na někoho reagovat, tak napiš svou reakci hned pod jeho příspěvek. ona se sice ta tvoje reakce octne někde úplně jinde, ale každý si může kliknou vpravo nahoře a hned ví, komu to sděluješ. jinak jsi permanentně vedle.
|
|
|