keramické stropy vs. spirolly

Autor: Michal Mlynář
Datum: 21.09.2011 21:52
uživatel: 106649

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký je výhodnější materiál k použití na stropy RD na patro, jestli keramické stropní panely od Heluz nebo betonové panely spirolly. Cena u spiroll by měla vyjít menší, taktéž i nutnost použití méně betonu při usazování oproti keram. panelům, ale nevím, jestli spirolly nevytvoří trochu nerovnější stropy zespodu a tím pádem jestli nebude potřeba více úprav pro zarovnání, čímž by to vyšlo zase dráž.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Pavel Jurča29.10.2011 15:02
Zdenek Verner12.10.2011 11:27
Pavel Kříž12.10.2011 10:46
Zdenek Verner12.10.2011 10:14
Pavel Kříž12.10.2011 07:08
Zdenek Verner12.10.2011 06:12
Michal Mlynář11.10.2011 19:35
Miroslav Řehák11.10.2011 18:53
Michal Mlynář10.10.2011 20:23
Petr Trekoval10.10.2011 12:05
Adam Kurdík10.10.2011 10:56
svaton tesko.cz10.10.2011 10:53
Petr Trekoval10.10.2011 10:37
Adam Kurdík10.10.2011 10:30
Petr Trekoval10.10.2011 10:23
Pavel Kříž10.10.2011 10:19
Pavel Kříž10.10.2011 10:17
Adam Kurdík10.10.2011 10:13
Petr Trekoval10.10.2011 09:21
Pavel Kříž10.10.2011 07:53
Pavel Kříž10.10.2011 07:49
Petr Trekoval09.10.2011 22:22
Zdenek Verner22.09.2011 07:28

Datum: 29.10.2011 15:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107361
reakce na ...
Zdravím a přeji hezký den.
V předchozích příspěvcích je řečeno prakticky skoro vše. K těm dutinovým stropním panelům - je zde nepoměrně větší časová úspora, ovšem za použití těžší mechanizace (jeřáb). Ale za jednu pracovní směnu máte kompletně zastropeno a bez nutnosti provádět spodní výztuhu pak po zhotovení věnců a vyarmování můžete provést kontinuální betonáž.
S pozdravem
Pavel Jurča

Autor: Miroslav Řehák
Datum: 11.10.2011 18:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100990
reakce na ...
Dobrý den,já tedy nevím jak přesně vypadá strop z keramických panelů od Heluzu-viděl sem jen od jiného výrobce,ale ta roviny zespodu se nedá se spiroly rovnat-já mám spiroly od Goldbecku a sem spokojen,jsou krásně rovné,ale i tak zespodu většinou uděláte sádrokarton takže na rovinu bych tolik nehleděl,a co se statiky týče-pošlete jim plány a oni Vám to posoudí a dají řešení,stavbě zdar

Datum: 11.10.2011 19:35 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Spirolly jso více nerovné a jedna z mála možností jak srovnat strop zespodu je sádrokarton, ale to je právě to, co nechci, proto jsem si je nevzal. Krom toho už jsem tu rozebíral také to, že spiroly jsou o něco levnější, ale zase když k tomu pak připočítáte právě ten sádrokarton, tak se dostáváte na stejnou částu, né-li více.

Autor: Pavel Kříž
Datum: 10.10.2011 07:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Dobrý den, stropy ze spiroll panelů jsou jistě levnější a rychlejší varianta. K ceně je však potřeba připočítat dodatečné armování a prolití betonu do spár. Panely jsou lukovitě prohnuté, což by nemuselo pro pohled vadit, ale je potřeba je řádně usadit, aby byla zajištěna rovina stropu. Prostupy je lépe řešit při zadávání výroby, než dodatečně...

Autor: Petr Trekoval
Datum: 09.10.2011 22:22 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104460
reakce na ...
Spirol je reseni, ale pak je nutne poresit statiku, protoze spiroly jsou jen polozeny a tutiz na ne nelze vynes zatizeni u komplikovanejsich casti domu. Preci jen vylity strop je samonosny a lepe prenasi zatizeni a nenamaha tak ruzne podperne sloupy pri velkych prekladech...udajne se mohou prohybat a tp...ale je to mozna alternativa.

Datum: 10.10.2011 07:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Co myslíte tím "pořešit statiku"? Jaké zatížení na ně nelze vynést?
Spiroly snad nejsou samonosné?

Datum: 10.10.2011 09:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Statika se pocita jinak.
kdyz u jednoho z panelu odstranite jeden nosny podklad, tak vam klesne, protoze ho nic nedrzi v dane pozici (krome betonu ve spare).
kdyz stejnou cast odstranite u vlozky, tak protoze je cely strop vylity a monoliticky, tak nema ta cast pod kterou jste odstranil podklad, kam klesnout. je to jen pro nazornost, jak velke rozdily mezi temito technologiemi jsou. kazda ma neco pro a neco proti.

Autor: Adam Kurdík
Datum: 10.10.2011 10:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102918
reakce na ...
To jste tomu tedy dal na prdel. Původní dotaz zněl, jestli předpjaté panely Spiroll a nebo keramicko-betonové panely od Heluzu. Rozdíl je ve "vnitřní" konstrukci panelů. Ve stavbě ale fungují stejně - potřebují mít podepřené oba konce. Jestli je tou podporou stěna, průvlak a nebo třeba výměna mezi sousedními panely je jedno.
Máme předposlední větu chápat tak, že tvrdíte, že když odstraníte jednu podpěru miakového stropu, tak to nespadne, protože je to monolit? Pokud jste to tak myslel, tak už nikomu nic neraďte ve věci statiky. Nevíte nic o statice ani o miakových stropech.

Datum: 10.10.2011 10:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Byl jste rychlejší, a o poznání drsnější, ale hovoříte mi ze srdce...

Datum: 10.10.2011 10:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
pokud mate velke prosklene plochy musite to sloziteji resit pomoci nosnych casti domu. Miako preci jen lepe prenasi zatizeni na nosne casti tim ze to je monolit.. Pokud vas ma odpoved neuspokojila, tak se omlouvam a optejte se sveho statika. Rozhodne nejde jednoduse zamenovat miako a spirol v prubehu vystavby aniz by to nevidel statik...

Datum: 10.10.2011 10:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Znovu a pomalu: Dotaz zněl na rozdíly mezi p a n e l y keramicko-betonovými a p a n e l y předpjatými.
Takže odpovídáte na jinou otázku a ještě navíc zmateně a blbě.
A bláboly o prosklené ploše se do toho ještě víc zamotáváte.

Datum: 10.10.2011 10:37 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
V me puvodni odpovedi jsem jen uvadel zasadni rozdily. Prosklene plochy jsem uvadel pro vas a ostatni co nepochopili prvni reakci.
Takze ma reakce byla na puvodni prispevek dle meho soudu spravna.
Takze opakuji spirol ano, ale mohou tam byl jiste limitujici faktory.
Ja vsak volim radeji klasiku. Nehlede na to, ze predpjate panely lepe vedou dupani a podobne nelibe zvuky.

Autor: svaton tesko.cz
Datum: 10.10.2011 10:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100030
reakce na ...
vite vubec o cem je zde rec? videl jste nekdy keramicky stropni panel?

Datum: 10.10.2011 10:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Uvádíte rádo by rozdíly mezi spirolly a stropem, na který se nikdo neptal. Heluz nabízí 2 různé stropní systémy - panely, které tazatele zajímají, a polomontované miakové stropy, o kterých zmatečně píšete. Takže Vaše původní reakce byla od základu špatná. A byla by špatná i kdyby dotaz byl na rozdíly mezi spirolly a miakem.
Asi jsem natvrdlý, ale pořád jsem nepochopil, co jste chtěl říct těmi prosklenými plochami. Jako že, když je strop ze spirollů, nemůžou být ve stavbě okna?
Pokud volíte raději klasiku, měl byste spíše doporučovat dřevěné povalové případně modernější trámové stropy a nebo klenby. Monolitické stropy jsou dost novodobá záležitost.

Datum: 10.10.2011 12:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
jaj, tak v tom pripade beru zpet prispevky na puvodni tema :-)
neuvedomil jsem si ze se jedna o panely a ne vlozky miako.
nicmene treba se tazateli zalibi vlastnosti vlozek a zmeni nazor jako jsem ho zmenil ja a par znamych, kteri resili stejny problem mezi spirol a miako.

Datum: 10.10.2011 20:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ne, opravdu dotaz měnit nebudu, rozhodl jsem se pro keramicko-betonové stropy od heluzu, spiroly mi nabízela stavební společnost jako možné ušetření peněz a projektant nebyl proti. Ale pro budoucí problémy s popraskáním spár,i když prý u menších staveb zase být nemusí, jsem se rozhodl tak jak jsem napsal. Dřevěné trámy jsou pěkná věc, ale možná zase dražší, ale i tak děkuji za rady.

Autor: Zdenek Verner
Datum: 12.10.2011 06:12 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100813
reakce na ...
Dobrý den,
pane Mlynáři, pokud se bojíte popraskání spar mezi stropními předpjatými panely proč nezkusíte panely nepředpjaté. Záleží ovšem na rozponu a zatížení. Každopádně u nepředpjatých železobetonových panelů riziko praskání spár je minimální. Takové panely mají vodorovný podhled, který se jen stěrkuje popř. štukuje. šířka panelů je 2, 4 m oproti spirollum 1,2 m, takže máte i méně spar. Při montáži se každý panel hydraulicky vyrovná a příčně stáhne se sousedním panelem ocelovou sponou. Cem. zálivka spar je samozřejmostí. Tyto panely jsou, ale tak 2x dražší než Spirolly. Spiroll s SDK podhledem vyjde nakonec stejně jako tyto panely se stěrkovým nebo štukovým podhledem. Další věc ještě je, že šetříte za výztuž věnce a vlastně za celý věnec, protože celý strop je v podstatě věnec působící v obou směrech což u Spirollu nejde, protože je jednostraně pnutý. Tzn. podkladní věnec není u tohoto stropu obecně potřeba.
Další věcí je doba dodávky na Spiroll se teď čeká až 5 týdnů. Pokud byste měl zájem pošlete výkresy domu půdorysy, řez a krov a udělám Vám výkres skladby.

Datum: 12.10.2011 07:08 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Asi nemyslíte vážně, že by 1m2 sdk podhledu stál víc, jak 1200Kč, že?

Datum: 12.10.2011 10:14 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
nevím kde jste vzal 1200 Kč. Tady je kalkulace pro 200 mm tlusté panely.
Spiroll: 800-900 Kč/m2 včetně montáže
500-700 Kč/m2 SDK včetně montáže

takže když vezmu průměr tak jsem na 1450 kč/m2 a to tam nemám zahrnuté podkladní věnce, což pro běžně velký RD činí 20-30 tis. Kč, pokud vezmu běžnou plochu stropu 90-100 m2 tak za podkladní věnec dám cca dalších 250 Kč/m2

Takže jsme někde na 1700 Kč a to už je cena srovnatelná s nepředpjatými panely s rovným podhledem.

Opravdu nejsem obchodní zástupce nějaké firmy, pracuji s oběma systémy. Samozřejmě nepředjatý panel se v únosnosti Spirollu nevyrovná, ale to lze řešit již ve fázi studie a navrhovat nosné stěny od sebe max. 6-7 metrů a vystačím si bez Spirollů.

Nezapomínejme, že Spiroll byl vymyšlen hlavně pro zastřešení velkorozponových halových objektů. TZn. relativně malé zatížení a velký rozpon to se ne uplně shoduje se situací rodinných domků.

Keramické panely nenavrhuji, jsou kvalitou uplně někde jinde, krom jiných důvodů těžko bych sháněl zedníka, který by mi nahodil strop.

Datum: 12.10.2011 10:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vaše věta:"Tyto panely jsou, ale tak 2x dražší než Spirolly. Spiroll s SDK podhledem vyjde nakonec stejně jako tyto panely se stěrkovým nebo štukovým podhledem."

To ostatní, co jste napsal v reakci je zcela mimo můj dotaz. Ba dokonce bych řekl, že Vaše reakce je na zcela jiný dotaz....

Datum: 12.10.2011 11:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
ok, odpověď na Vaši otázku je: ne opravdu si nemyslím, že by měl sdk podhled stát více než 1200 Kč/m2 a nikde jsem to neuváděl.

Ale nevím proč odpovídám na otázku, která nesouvisí s tím o co jde autorovi vlákna.

Nepředpajté panely se dají pořídit za 1600-1800 Kč/m2

Vše jsem již vysvětlil v předchozím příspěvku.

Datum: 10.10.2011 10:17 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vůbec netuším, o jakém výpočtu "jinak" píšete. CO myslíte nosným podkladem? A jakou to má souvislost s otázkou tazatele. Jakou stejnou část odstraňujete, vždyť o tom zde nikde není zmínka?
Názornost, jak velké rozdíly mez těmito technologiemi ve vaší odpovědi žádnou nespařuji.

Datum: 22.09.2011 07:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
máte pravdu Spiroll je určitě podstatně levnější než keramické panely, což je dáno technologií výroby. Vyrobit Spiroll je mnohem snazší než vyrobit keramický panel. Na druhou stranu je výroba keram panelu mnohem flexibilnější a můžete si udělat určité úpravy na zvýšení únosnosti (vložit silnější žb trám) a nebo nechat udělat i malé prostupy předem.
U Spirollu je potřeba dát velký pozor na tzv. nadvýšení, které může být i 2-3 cm (panel není rovný, ale je jak luk). Při zdění dveřních otvorů je tedy třeba udělat vágrys podle nejvyššího bodu stropu a odtud pak měřit potřebnou výšku dveřního otvoru. Specielně u obložkových zárubní, kde se doporučuje min. výška otvoru 2020 mm, bych radši navrhoval 2050 mm. Další bod ke kontrole je, aby byl správný vágrys u posledního stupně schodiště.
Toto se dá snadno ohlídat. Spiroll je momentálně nejlevnější strop na trhu. Nicméně doporučená povrchová úprava podhledu je SDK desky, což cenově strop velmi přiblíží ostatním konkurentům. Ale je spousta lidí, kteří panely pouze oštukují a doufají, že jim nepopraskají spáry, někdo má štěstí jiný zase ne.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.