Prelozka sloupu VN EON |
Autor: Libor Michalec Datum: 23.09.2011 13:16 | uživatel: 106694
| Dobrý den, Potřeboval bych poradit co dal. Na pozemku byl prd rokem 1994 vybudovany sloup VN. Nikdo se nikoho na nic neptal. V katastru to jako vecne bremeno neni uvedeno. Pozadali jsme o prelozeni tohoto sloupu, jelikoz vedlejsi pozemek je obecni. Doslo mi vyrozumeni, ze sloup lze presunout, tim ze se musi pouzit jeste jeden sloup. Vedeni pujde pak zemou - z duvodu kratsiho ochranneho pasma. Celkova castka je 585 tisic kc. To me prislo silene moc. To si muzu koupit pozemek novy. Ale co delat. Oni znehodnoti pozemek neplati nic jako najem a pri prelozeni chcou takovou sumu. Muze posoudit nekdo jiny kolik je realna cena prelozeni? Nevim na koho se obratit.Podklady klidne poslu. Poradte prosim Dekuji
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Libor Michalec Datum: 11.10.2011 21:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106694 reakce na ... | Dobrý den, Měl bych dotaz. Volal jsem na eon. Poslali mi, ze prelozka bude stat 585 tisic. Rekli mi ze tato castka je jen odhadni a ze az zaplatim 15 procent z ceny cili 88 tisic tak teprve to pujde k projektantovi a ten udela presnou kalkulaci. Na dotaz zda muze byt presna kalkulce nizsi tak mi rekl, ze ted pocitali za sloup 140 tisic. Ze se tam daji pouzit klidne sloupy za 80 tisic. To uz je uspora 120 tisic jen na sloupech. Pokud po vyhotveni presne kalkulace nebudu chtit reallizovat prelozku zaplatim pouze projekt. Na otazku kolik to stoji mi rekl tak do 30 tisic. Je to opravdu tak? Abych pak neprisel o celych 88 litru. Mate nekdo podobnou zkusenost? Dekuji
|
|
| |
 | Autor: Libor Michalec Datum: 12.10.2011 07:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106694 reakce na ... | A v kterem roce vam ji delali? A taky to bylo u EONU. Me se ta cena taky zda premrstena ale nevim jak se branit. Taky jste postupoval tak, ze jste podal zadost o prelozku a oni vam ji nejak spocitali.
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 13.10.2011 08:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | je to asi 6 let. i tahle suma se mi zdala dost a chtel jsem to udelat svoji firmou, ale trvali na svych partnerech. byla to jejich cena. udelali to behem jednoho dne. vykopani minibagrikem, osazeni sloupu a zabetonovani. draty tahali asi za tyden. jo a byl to cez
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 13.10.2011 20:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Přemrštěná, přemrštěná... A co jako čekáte? Za cenu? Vždyť se podívejte kdekoliv jinde. Nikdo, žádná firma, žádný řemeslník, nemá žádné oficiální ceníky. Všichni se sichrují. I to, co spočítá projektant do projektu, je poloviční blábol. Jediná relevantní cena, je cena z výběru. Realizační firma s nejnižší cenou zkrátka natvrdo slíbí, že to udělá za tolik a za tolik. A za tolik to zkrátka udělá - a pokud už, tak navíc si může účtovat jen zdůvodněné vícepráce (které nejsou z nějakého důvodu v projektu - např. v zemi je kanalizační trubka, o které se nevědělo, horší třída pracnosti zeminy než se uvažovalo v PD, apd.). Není výjimkou, že se dělá na něco výběr, jdou do toho 4 firmy, nejdražší je za 65 milionů, nejlevnější za 38 milionů. Úžas? Ne. Takhle to žel běžně je. A po technikovi snad chcete, aby vám od stolu řekl cifru na 1% přesně? Není stožár jako stožár. Je rozdíl, jestli tam postačí např. JB10,5/3 (nejslabší, co se používají pro vedení VN) a nebo bude muset být DB12/20 (což už je vlastně "tuplák"). Dnes vám firmy odmítnou i srovnat 2 vyviklaný stožáry do stojata, když na to neexistuje projekt - viz. výše. Dnes se chce projekt dopředu doslova na každou kokotinu, jinak do toho žádná montérská firma nejde.
|
|
 | Autor: Libor Michalec Datum: 14.10.2011 08:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106694 reakce na ... | Pokud clovek by mel na vyber tak si pozada firmy a udela si vyberove rizeni. Porovna si cenu a technicke reseni. Ale tady je to tak trochu monopol a oni si vymysli cenu. Nechaji si to udelat o 200 litru levne a ja zaplatim celou cenu. Jde o to ze nemam porovnani. Mam jen jednu castku. Vy pisete 65 a 38 milionu. A me prave nacenili tech 65 mega a neznam proste ty ostatni moznosti.Klidne projekt zaplatim to neni problem. Jen by me zajimalo kolik takovy projekt muze stat. Jesli 20, 30 nebo 150 je docela rozdil. Ja po technikovi nechcu aby mi to vycisli na 1 procento, ale pokud jsem tam zavolal a rekli mi ze tam mozna mohou byt i jine sloupy ktere tu cenu srazi o 120 litru tak se na me nezlobte ale to je snad trochu moc. Chapu +- 50 litru. Jedna se mi o to jesli mohu nekde jinde zjistis za kolik by to udelali jine firmy at vim. Mam jednu cenu kterou si vycislil ten kdo z toho bude mit zist a to je myslim ne moc dobre.
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 15.10.2011 09:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Klidně se poptejte firem, které tyto práce běžně fyzicky dělají. :-) Jenže ty vám řeknou, že bez projektu nejsou schopny nacenit. Ne, že by nebyly, jsou tam lidi, kteří jsou schopni říci jakýs takýs odhad, ale zkrátka to tak z principu *nechtějí* dělat. Vědí moc dobře, že takové "erudované odhady" nadělají ze "semipolitického" hlediska víc škody než užitku. Člověk, co se takto blbě vyptává, se pak takové cifry "chytí", a pak je z toho kdoví co... Je vůbec problém hodit cifru ve vztahu ke slepému projektu ("projekt úmyslně bez cen" - slouží jako podklad do výběrového řízení), natož jen tak "pohledem z okna". Když jsem po škole začínal jako projektant, tak jsem dělal nabídky do výběrových řízení. Běžně se ale stávalo, že jsem něco nacenil dle firemních tabulek, přišel šéf firmy, a řekl: "Hele Peťo, ten inženýring, ten jsem ořezal na půlku, a snížil jsem ještě tohle, i když..." No a do výběru se šlo s cenou ještě o 7% nižší, než se uvažovalo... Cena projektů je různá. Je rozdíl, jestli je projekt na 2 km vedení, které běží polem jako rovná čára, navíc přes pozemek jediného člověka. A nebo jestli ty 2km se různě ohýbají, z kopce do kopce, a kříží 30 pozemků. Obecně platí, že pro akce v řádu několika málo stovek tisíc Kč činí cena projektu kolem 10% z ceny investice. Čím je investice menší, tím je projekt poměrově dražší. Pro naprosté zanedbatelnosti může být projekt i 15%. A naopak, pro velké celky v řádu desítek milionů i jen 4%. Pro rozsahově malé práce má E.ON nasmlouváno několik firem (na základě předchozích obecných výběrů, kde se řeší takové otázky jako "za kolik jste schopni obecně zrealizovat nový betonový stožár JB10,5/6 s konzolovinou Pařát v třídě zeminy...", apd.), které E.ONu garantují, že nákladové položky budou pro období od-do takové a makové. Takže je pak jedno, které firmě z toho předvybraného ansáblu to hodí na krk. Stojí to zkrátka u všech stejně. ----------------------------- Ale musí být zkrátka ten projekt, a musí být zprojektován v projektových položkách, které má E.ON v systému. Popravdě, ani ty projekty nejsou božsky přesné. Kdybyste teoreticky zadal zprojektovat stejnou investici 3 různým projektantům, dostanete 3 projekty s různými cenami "kolik to celé bude stát". A to i když se na základě těchto projektů udělá vlastně fyzicky v reálu to samé. Každý projektant má totiž různou odvahu a úsudek. Ten první si např. řekne, že ty kabely vlezou do výkopu o šířce xx cm, to musí stačit, druhý takovou jistotu nemá a tak do projektu radši zohlední, že výkop bude o 15cm širší. Je jasné, že ten, kdo tam má víc vaty pro sichr, tak jeho projekt bude indikovat vyšší cenu investice. Kdo bude mít nakonec pravdu, se pak ukáže při realizaci, jelikož pokud ten výkop fakt šířkově stačit nebude a bude potřebovat těch 15cm navíc, tak realizátor co vyhrál výběr, sepsuje jako psa dotčeného projektanta, a začne se s investorem hádat o vícenáklady/vícepráce. Investor pak samozřejmě sepsuje jak psa toho projektanta taky - a příště už mu dost dobře nemusí dát nic zprojektovat.
|
|
Autor: Petr Lukáš Datum: 23.09.2011 20:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Cena odpovídá... Bohužel to není levná láce, takové věci. 1km vn venkovního vedení sice stojí cca 1 mil.Kč a 1km vn zemního kabelu cca 2,5 mil.Kč, ale takových nákladů dosáhnete jen tehdy, pokud se překládá něco v řádu kilometrů. Pokud se překládá jen caplík něčeho, tak jste na násobcích těchto měrných nákladů. Je to způsobeno tím, že tam musíte mít vždy na koncích "něco nákladného" (např. drahé koncové stožáry s úsekovými odpínači), bez ohledu na to, jestli se překládá 3km, a nebo jen 100m. Po mě taky chtěl kdysi někdo vykalkulovat, kolik by stálo přeložení asi 200-250m venkovního kmenového vedení 22kV do zemního kabelu (prakticky obdobné pohnutky) a došel jsem k částce přes 1,5 mil.Kč. Celý by to uvolnilo pozemek asi tak velký, že když se to rozpočítalo na m2, tak vyšlo, že jen ta přeložka by zatížila každý m2 částkou přes 500Kč. Přitom už za 700-800 Kč/m2 koupíte v menších dědinách stavební pozemek i s komplet vybudovanými sítěmi a komunikacemi. A ten šťastlivec by za 500Kč/m2 s tou přeložkou "získal" jen vlastní pozemek u rozbředlé polňačky, a to zcela bez sítí. Než by tam dotáhnul elektriku, vodu, kanalizaci, tak je na 1500 Kč/m2. Takové pozemky jsou prakticky bezcenné, protože je tam právě to 22kV vedení. Obce do takových zatížených pozemků s oblibou navrhují průmyslové zóny, ale nikdy tam nikdo nic nepostaví, protože když si spočítá, kolik ho přijdou přeložky, tak radši táhne o dům (katastr) dál...
|
|
| |
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 25.09.2011 00:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Žádný "nájem" za věcná břemena se neplatí. Tyto věci se řeší zásadně pouze jednorázovým vyrovnáním. Jenže to se dělá jen u nově zabřemeněných věcí, ne u věcí zpoza roku 1994 a starších. Tam se to bere, že břemeno už zkrátka existuje, i když není v katastru. I kdyby E.ON chtěl v budoucnu zapsat břemeno do katastru (a nabídl vám proto nějakou víceméně symbolickou částku, např. 3 tisíce Kč za každý stožár), a vy jste byl proti, tak pro něj bude výhodnější zachovat status quo, kdy sice břemeno není zapsáno v katastru, ale je schopen dokázat, že je zařízení původem starší jak 1994 (viz. energetický zákon), a věcné břemeno tak pro daný účel (rekonstrukce, apd.) zprůkazní i bez zápisu.
|
|
Autor: svaton tesko.cz Datum: 23.09.2011 13:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | a nestaci vam osazeni vodicu SAX kde je ochrane pasmo jen dva metry. predpokladam ze se jedna o 22kV. Jinak u nas podobnou zalezitost take realizovali a cena byla take neco pres 500tis. Jednalo se o pridani jednoho sloupu, a odhadem 200-250m zemniho vedeni 22kV do TS. demontaz puvodnich dvou sloupu.
|
|
 | Autor: Libor Michalec Datum: 23.09.2011 13:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106694 reakce na ... | dobry den, tady se jedna o prelozeni asi 50 metru do zemi. Jinak presuniti jednoho sloupu a jeden navic vybudovat. Mozna by stacilo SAX, ale se mnou se nikdo nebavil. Poslal jsem zadost o prelozku a doslo me vyrozumeni. Myslel jsem ze se se mnou sejde technik a projde mozna reseni. Nic takoveho se nestalo.
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 23.09.2011 20:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Technik se s vámi nesejde, protože tyhle diskuse jsou obvykle lidsky hodně nepříjemné a ne každý má na to žaludek a dostatek asertivity. Naopak - doufá, že vám tím zavřel aspoň na pár let hubu a dáte pokoj...
|
|
 | Autor: Libor Michalec Datum: 23.09.2011 22:22 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106694 reakce na ... | proc by meli byt neprijemne a asertivni. Co je na tom projednat vschny moznosti. Jesli dela praci proto aby lidem zaviral hubu a ne proto aby hledalreseni tak jako technik tam nema co delat. Ale to je vas nazor
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 25.09.2011 00:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Technik už řešení (svého) problému ale našel... Nyní problém již neexistuje, sprovodil ho ze světa (=poslal vyrozumění). To jen vy máte zjevně problém i nadále.
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 23.09.2011 20:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Prosím vás, neraďte nikomu SAX. Izolované vn vodiče, to je jen úlitba, která ve skutečnosti nic neřeší. Izolace je pouze pracovní. Dřív nebo později ten problém vybuble na povrch znova, protože za pár let tam někomu bude vadit i ten SAX. Definitivním řešením je přeložení do zemního kabelu. SAX je jen úlitbové řešení (vlk se nažere, koza zůstane). Navíc 2m ochranné pásmo není tak zcela pravda, ve skutečnosti musí být při izolovaném vn vedení odstup staveb od krajního vodiče 2,70m. Je to v nějaký PNE normě, nebo tak.
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 24.09.2011 07:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | no to sou zas kecy. nekdy samozrejme pomuze prave tech 5 m aby se tam stavba vesla a je to pomerne levne reseni.
|
|
| |
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 25.09.2011 10:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | proc bych se s vami dohadoval o necem co je dano zakonem 458/2000, kde v § 46 jsou tyto vzdalenosti uvedeny.
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 25.09.2011 16:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | S pouze 2m to porušuje normu PNE 33 3301 Elektrická venkovní vedení s napětím nad 1 kV AC do 45 kV.
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 25.09.2011 16:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | snad se jeste nechcete bavit o tom co ma vetsi pravni vahu, jestli zakon nebo norma. Me vedou SAXY pres roh pozemku takze znam povolene pasma.
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 25.09.2011 16:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Já jen konstatuji fakta. Dnes už kvůli té normě si žádný projektant nedovolí jít jen na 2 metry u izolovaných vodičů.
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 25.09.2011 16:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | fakta jsou zakon. ten ma nejvyssi pravni vahu. drive byly odstupy 110kV 15m a povolovali bezne 10, 22kV byl 10 a povolovali 7. a i kdyby to nebylo tech 2 ale tri tak to je furt rozdil 4m a to uz nekdy hodne pomuze a za relativne malo penez proti zemnimu vedeni. a kdyz se to da do kabeloveho svazku na lane tak tam je dokonce 1m.
|
|
 | Autor: Libor Michalec Datum: 26.09.2011 07:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106694 reakce na ... | A o kolik vyjde prelozka do svazku levneji nez do zemi? Proc mi technik nenabidl moznosti? Asi vybral to nejdrazsi reseni Kdo vi. Dneska ho budu kontaktovat a uvidim co mi rekne. Diky jinak za rady
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 26.09.2011 12:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | kdyz se jde do zeme tak se musi pridat sloupy ktere dokazou prenest tahove sily vedeni, protoze stredni sloupy jsou mene armovane a slouzi hlavne jako nosne. a nejsem si jist jestli musi byt pri prechodu na svazek odpojovace ale prechodem na zem musi byt urcite. a stejne nakonec bude zalezet na tom jak se vyspi a kolik dostane
|
|
| |