Akumulační nádrž - dvoubodové připojení s ohledem na bezpečnost

Reklama
MJ Milan Jakeš @milan.jakes před 12 roky29.09.2011 22:04:00
Akumulační nádrž - dvoubodové připojení s ohledem na bezpečnost

Diskuze "Akumulační nádrž" na https://forum.tzb-info.cz/100304-akumula… přerostla a stala se pro zájemce asi celkem těžko použitelnou, zde proto zakládám vlákno věnované výhradně problémům a vlastnostem 2-bodového systému připojení. V krátkosti 2-bodové připojení se asi vyznačuje nejjednodušším uspořádáním a disponuje okamžitým tepelným výkonem bez prodlevy pro částečné nabití nádrže. Na druhou stranu trpí známým nedostatkem proudění vratné vody z topení nesprávnou větví směrem přes kotel se všemi důsledky (jen použije-li se zpětná klapka přemosťující čerpadlo s 3-cestným ventilem, která chrání kotel před vyvařením). Precizní zvládnutí 2-bodové varianty věřím povede k vylepšení úrovně i těch ostatních. Na prvním místě by zde měla hrát roli bezpečnost, blbu-vzdornost, jednoduchost, spolehlivost. Předpokládám vytvoření jakéhosi typového řešení postihující tyto kritéria, které se bude moci časem vyvíjet a zlepšovat.

Základní rozdíly mezi 2, 3 a 4 bodovým připojením aku nádrže:
Jednotlivé druhy připojení vidíme na obrázku:
https://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze/1… (autor Vladimír Říha, Akumulační nádrž, 17.12.2007 10:52). Základní princip a význam jednotlivých součástí je předokládám jednoduchý a dobře známý. Na obrázcích A-C chybí jeden velmi důležitý bezpečnostní prvek. Jím je zpětná klapka (ZK) přemosťující 3-cestný ventil v kotlovém okruhu s čerpadlem. Při uzavřeném ventilu (větev z nádrže uzavřena) chrání kotel minimálně před vyvařením vody. To by zřejmě vedlo k přehřátí materiálu kotlového tělesa a k jeho zničení s vážným nebezpečím. Použití fail-safe systému řízení pro bezpečné ovládání tohoto 3C ventilu je v domácích podmínkách nemyslitelné, instalace této ZK je tedy velmi žádoucí. Nejsem jistý, zda požadavek na kontinuitu vratné vody do kotle také nevyplývá přímo z normových předpisů (určitě se najde ale někdo znalejší). Tato ZK je určující v odlišnosti jednotlivých vyobrazených schémat. Otvírá totiž cestu pro vratnou vodu z topení (je hnaná sekundárním čerpadlem) skrz kotel a zpět do čerpadla, samozřejmě jen u 2 a částečně i 3 bodového připojení. U 4-bodového připojení toto nevhodné proudění nevznikne díky tomu, že tlakový spád z topení se díky nádrži nepřenese do kotlového okruhu. Otevření cesty pro vratnou vodu přes kotel zpět do teplé má samozřejmě za následek jednak její chladnutí v kotli a jedna se míchá s teplou vodou z nádrže, takže pak dochází ke snížení dostupné teploty vody pro topení. Při provozu kotle s dostatečným výkonem se toto samozřejmě neprojeví. Zde by tedy už měl být zřejmý důvod realizace 3 a 4 bodového připojení.

Pro řešení uvedeného problému mne napadlo použít princip ejektoru. Princip je v hrubé podobě zachycen na obrázku, ejektor by možná stačilo umístit jen na straně vtoku (z topení). Pro mne je ale problém provést optimalizaci tvaru tohoto ejektoru stejně jako výpočet (simulaci) vytvořeného podtlaku (pro řádnou funkci musí být větší než suma tlakových ztrát při proudění vratné vody skrz nádrž a společné připojení). Třeba se ale najde někdo, pro koho by takový úkol nebyl velký problém. Tolik můj první příspěvek k řešení optimálního způsobu 2-bodového připojení aku nádrže.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

117 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.