Varianty odvětrání koupelny a WC.

Autor: Miroslav PFEILER
Datum: 30.09.2011 09:53
uživatel: 100413

Dobrý den,
řeším odvětrání koupelný a WC a potřeboval bych radu od někoho z praxe ohledně ventilátoru a vůbec nejlepším způsobu provedení. Jde o odvětrání cca 30 kubíků, délka potrubí cca 4m (2 vodorovně a 2 svisle), průměr 100mm, ovládání hydrostatem (na WC časově). Prioritou je dostatečný výkon na tento prostor a délku potrubí a nehlučnost, protože koupelna je hned vedle ložnice.

1) Koupelna i WC by měly samostatný ventilátor která by tlačil vzduch ven.
+ cenově asi nejpřijatelnější
- musely by tam být zpětné klapky, aby to nefoukalo z jedné místnosti do druhé
- asi bych se nevyhnul pronikání zápachu z WC do koupelny
- nevím jestli tyto ventilátory jsou dost výkoné
- mám obavu z hlučnosti, obzvlášť když pojedou oba dva

2) Jeden potrubní ventilátor, který by byl na WC a odsával obě místnosti.
+ nemusely by být klapky
+ nebyl by zápach z WC v koupelně
+ teoreticky menší hluk (jen jeden ventilátor)
- hluk by měl být papírově menší, ale někde jsem četl, že se dost přenášejí vybrace na potrubí (nevím jestli to je pravda)
- o něco dražší
- nevím jak výkonově (jeden ventilátor na obě místnosti)

3) Odsávací ventilátor na střeše.
+ nemusely by být klapky
+ nebyl by zápach z WC v koupelně
+ dostatečný výkon
+ nebyl by hluk od ventilátoru
- sice by nebyl by hluk od ventilátoru, ale nevím jak by to bylo z aerodynamickým hlukem v potrubí, protože už jsou výkonější a mají průtok přes 300 m3/h. Těžko říct jak to bude v tom 100mm potrubí hučet.
- opět nevím jak je to s přenosem vybrací
- nejdražší provedení

Nemám s tím žádné zkušenosti, nikdy jsem ty ventilátory nezkoušel ani neslyšel, vycházím jen z papírových podkladů, proto bych potřeboval názor někoho z praxe. Nerad bych dopadl jak s digestoří, značková, papírově výkoná, nízký hluk, cena 10k kč a řve to jak blázen.

Předem děkuji.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 52   starší >>
Datum: 07.10.2011 08:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den,
pokud můžu, tak ještě jednou bych Vás poprosil o radu. Podařilo se mi najít plastový Y kus, tak jsem ten svůj původní návrh trochu překreslil, viz. obr. a v té souvislosti bych se chtěl zeptat na dvě věci:
1) Musím tam dát kus ohebného vedení. Předpokládám, že ohebné vedení má větší ztráty než pevné, tak jsem z toho ohebného udělal jen koleno. Je ta úvaha správná nebo ho můžu prodloužit až k tomu Y kusu?
2) Připojení ventilátoru k potrubí musí být přes pružnou spojku. Musím to udělat tak jak jsem nakrestil, tzn. ventilátor -> pružná spojka -> kus pevného potrubí -> ohebné vedení? Nebo to ohebné vedení je dostatečně pružné a můžu ho napojit přímo na ventilátor?

Autor: Jozef Homola
Datum: 07.10.2011 11:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Není to dobré řešení a zbytečně to komplikujete. S tím ohebným potrubím se nepracuje snadno a malé kousky nic neřeší ani útlum a ani oblouk taký ostrý nejde vytvořit. Ztráty jsou u ohebného potrubí ale musíme si uvědomit, že rostou s metry a tudíž krátký kousek nic v podstatě neznamená. Nevím proč neuděláte přímý úsek do koupelny s bočným přisáváním v místnosti WC. Víte, to co jsem popisoval ty ostré přechody vadí ale jenom když je velká rychlost proudu vzduchu (malý vtokový průřez), jakmile je jich dost nebo velkého průřezu, tak se o rychlosti ani ztráty nejedná. Aby to vyšlo vzhledné použil bych nějaký molitanový přechod (izolační redukci) a trubkou z bílého plastu hranatou nebo kruhovou nebo nerezovou nebo hliníkovou bych to poslal rovnou do koupelny. Mřížky na maskování bych použil z plechu, mají větší průtočný průřez. Jinak klempíři umí udělat trubku libovolného rozměru i z ušlechtilého materiálu.

Datum: 07.10.2011 13:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tu hadici jsem tam dal protože mi vznikl úhel 60° a takové koleno není.
Hranaté variantě se trochu vyhýbám, protože tam je potřeba trochu více lidové tvořivosti a v té zrovna moc nevynikám. Zkusím pohledat na netu jestli tam nejsou nějaké už hotové, použitelné, vhodně vytvarované mřížky, pak bych se do to možná pustil.
Jen se ještě zeptám, Vy jste mi doporučil rozměr 220x90mm. Určitě je to z hlediska té rychlosti proudění nejideálnější, ale přesto nestačilo by tam 204x60mm? Plocha kruhového 100mm potrubí je 0.0078m2 a toho 204x60 je 0.01224m2. Vím, že plocha není vše, že záleži i na tvaru a že ploché potrubí musí být větší. V tomto případě by bylo větší 1.57x, není to dostačující? Jde mi o to, že bych tam nemusel mít tak velký přechod.

Autor: Bohuslav Vintr
Datum: 07.10.2011 15:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100268
reakce na ...
Kolena 30 a 60° jsou běžně v sortimentu plastových odpadních tvarovek. Problém by mohl být jen v rozdílných dimenzích. Jestli máte potrubí DN 100, tak nejbližší odpadní je DN 110. Ale to je řešitelné. Zvláště u vzduchu, kde přeci jenom požadavky na těsnost nejsou absolutní.

Datum: 07.10.2011 15:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Stačit určitě bude i ten menší profil. To byla taková pojistka na menší hluk. Pokud bude ventilátor mít možnost dvojích otáček, tak když by to "hučelo" moc použijí se menší otáčky.

Datum: 07.10.2011 18:01 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Díky, dám tam ten TD Mixvent 160/100 N, tak snad to bude dobré. Pustím se do toho, když bych ještě náhodou tápal, tak bych se ozval.

Autor: Šárka Matyášová
Datum: 15.11.2011 09:15 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100839
reakce na ...
koleno - neboli oblouk segmentový, existuje v úhlech 15°, 30°,60°, 90°. nechápu,jak jste došel k tomu,že ne??? Vyrobce je Lindab, prodejce třeba Multivac.

Datum: 30.09.2011 11:09 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Několik postřehů můžu dát ze svého odvětrání, které v podstatě "předělávám" asi 11 let.
Jenom stručně. Mám spojený odtah z digestoře a koupelny do jednoho komínku a vyvedeného na střechu.

-100 mm potrubí - plast je hodně hlučné (vysoké rychlosti a rezonance), chtělo by to větší
- nepomohlo ani umístění diagonálního ventilátoru na půdě v provedení SILENT (digestoř má vnitřní ventilátor pro hluk vyhozený do šrotu)
- Ano mám tam otočnou klapku (při strojním větrání volím koupelnu nebo kuchyň)
- neskutečné peripetie než podařilo vyřešit záchyt kondenzátu
- komínkové větrání má tu výhodu, že mírně odvětrává i když není zapnut ventilátor a v domě vytváří mírný podtlak
Na jiném místě v domě řeším útlum hluku vložením hadice SONOVAC asi 2,5 m a můžu potvrdit, že přes mou počáteční skepsi hluk zcela zmizel
Edit:
Doporučuji řešit všechno tak aby se to dalo raz za 5 let snadno vyčistit a proti zpětnému náletu masařek opatřit někde na cestě (třeba půda) vyjímatelným sítkem. Nutno jej čistit každých půl roku

Datum: 30.09.2011 12:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Díky za reakci,
bohužel to musím udělat ze 100mm potrubí, protože na střechu mám zazděnou 100mm plastovou rouru.
Jinak já půdu nemám, mám rovnou střechu, tou prochází ta plastová roura (cca 0,5m) + 1,20m nad střechu. To přímo z WC kolmo na střechu. K tomu musím dodělat cca 2m vodorovně, přes příčku do koupelny.
Kondenzát bude svedený přes sifon s kuličkou do odvětrání odpadu, které je také na WC.
Jestli jsem Vás dobře pochopil, tak největší problém není ani tak hluk ventilátoru jako hluk potrubí. Jak to potrubí máte dlouhé a jaký tam máte průtok?
Jinak, když už jsme nakousli ty digestoře, tak tam mám taky neskutečný problém s kondezátem. Problém je, že asi nevzniká v tom potrubí, protože to je kraťoučké (těsně nad digestoří koleno a přes 30cm zeď přímo ven, navíc vyspádované směrem ven), ale na nerezu samotné digestoře a filtru. Tam ale nevím jak to pochytat a odvést. Jediné co jsem udělal, tak jsem dal mezi koleno a digestoř zpětnou klapku, ale to vůbec nepomohlo.

Datum: 30.09.2011 12:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Největší problém není s hlukem samotného ventilátoru (ten když je sám, tak ani není slyšet) ale jakmile se dá na potrubí, tak se to zesílí, rozechvěje a každá rychlost vzduchu nad 2,5 m/s působí hlučně a to tím, čím je to rychlejší. Takže jediná rada nepoužívat příliš výkonný odtah, když už je to 100 mm. Jak jsem psal, dá se pomoci oddálit ventilátor a mezi vložit hadici SONOVAC a nebo tlumič originál (ale ten je drahý). U té digestoře by bylo vhodné ten krátký odtah nahradit trubku z pevného plastu trubkou z izolace jaká se používá na izolování potrubí, je to asi 15 mm tlustý mirelon (pěnová hmota) a tím se zabrání odvodu tepla navenek, což je asi příčinou té kondenzace. Průtok mého ventilátoru 125 TT pouze odhaduji někde kolem 140 m3/h. Jeho štítkový údaj (bez potrubí) je min. 220 m3

http://www.ventilatoryzlin.cz/images/Soubory/ttvz.jpg

Datum: 30.09.2011 14:08 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Rozumím, takže odpadá ta varianta 3), tam jsou velké průtoky. Zatím to tedy vypadá na variantu 2) s tím, že vybrat nějaký slabší ventilátor, který ma max. 100-120 m3/h.
U té digestoře tam není co nahrazovat, tá trubka je dlouhá jen 30cm a je jenom ve zdi, na žádnou stranu nepřesahuje. Mimo zeď je pouze jedno 90° koleno. Ale jak jsem psal, v té trubce to určitě nekondezuje a i kdyby tak to mám vyspádované směrem ven.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 30.09.2011 14:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
a pamatujte, že když odsáváte, musíte někde nasávat. Díru ve zdi ..... . Aby jste nakonec nenasával přes digestoř. Pak by se Vám také mohlo stát, že pokud pojede digestoř, budete přisávat vzduch ze záchodu

Datum: 01.10.2011 12:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano, to je mi jasné. Kuchyň z digestoří je v přízemí a koupelna s WC v 1.patře.
Ještě k těm ventilátorům, v podstatě jsem našel pouze dva potrubní ventilátory:
1) TT 100 http://www.e-vetrani.cz/potrubni-ventilator-tt-100-odsavani-vzduchu-z-jednoho-a-vice-mist
2) DUCT IN-LINE 100/130 http://www.klimatizace.net/duct-in-line-100130

O TT tady psal Jozef Homola, pochopil jsem, že je s ním spokojen
Ten DUCT má papírově lepší parametry, ale je 2x tak drahý a navíc je to Cata, od které máme právě tu hlučnou digestoř.

Máte někdo zkušenost s tím DUCTem, popř. existuje ještě nějaký jiný ventilátor podobných parametrů?

Datum: 01.10.2011 15:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
omlouvám se, odpovím teoreticky
ležím, nechce se mi hledat
při návrhu ventilátoru je lepší hledat takový, který má dostatečný výkon při nižších otáčkách (např snížením napětí a při dostatečném tlakovém spádu (odpor filtru a potrubí) - provozní bod: příklad 100m3/hod a min 200Pa
a třeba 110V, snížené otáčky menší hluk.
ventilátorky do potrubí jsou "sirénky", proto nutno redukovat otáčky

Datum: 02.10.2011 14:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Určitě máte pravdu, že čím nižší otáčky tím líp. Problém je, že na potrubí 100mm dostat parametry 100m3/hod a min 200Pa je problém. Také jsem někde četl, že ty ventilátory nesmí jet pod 50 nebo dokonce 60% nominálních otáček (nepamatuji si to přesně).
Tak mě ještě napadlo, kdybych tam dal potrubí 125mm, ventilátor také 125mm a pak redukci na 100mm do té roury co vede střechou, pomohl bych si nebo je to nesmysl?
Konkrétně by to bylo 0.75m potrubí 125mm se dvěma sacími vstupy, pak ventilátor, 1m potrubí 125mm, redukce na 100mm a 1.75m potrubí 100mm.

Datum: 02.10.2011 15:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jak dlouho ventilátor poběží?
pokud dlouhodobější provoz, 100 m3/hod pro 4 osoby trvalý....
volil bych potrubí 150

Datum: 02.10.2011 16:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jak dlouho to poběží, to nevím, prostě než se ta koupelna popř. WC vyvětrá.
A má smysl dávat 150 potrubí když to pak musím zredukovat na 100 ?

Datum: 02.10.2011 15:52 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
http://www.qpro.cz/?id=60_1_1_1#OdkazNaZacatekVypoctu
Výše je takový odkaz, kde si můžete vyhrát s nějakým orientačním výpočtem. Některé vaše úvahy nejsou v souladu a jdou proti sobě. Snížit otáčky u ventilátoru je užitečné jenom někdy a ne moc, protože množství dopravovaného vzduchu klesá možná s nějakou mocninou a tlak také. V každém případě to udělejte i tak jak navrhujete nebo jak jsou dané podmínky a pak se uvidí, zda to je potřeba nějak odhlučnit nebo poupravit.

Datum: 02.10.2011 16:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Díky za odkaz, teď vím aspoň orientačně měrnou ztrátu v potrubí. Nevím ale jak by se projevila ta redukce 125 na 100.

Datum: 02.10.2011 17:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
nutno samozřejmě vycházet z diagramu konkrétního vetilátoru.
redukce se projeví, ale max jako třeba metr potrubí
jestli chcete "jenom" odvětrat koupelnu nebo záchod
tak malý ventilátor i 100 potrubí vyhoví
, rozhodně nebude vyhovovat pro větrání baráku - jako si udělal kocina a blábolil jak to má výborně udělané

Datum: 02.10.2011 18:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Od začátku píši, že mi jde jen o koupelnu a WC o nic víc, ale potřebuji, aby to bylo co nejmíň hlučné, protože hned vedle máme ložnici.

Datum: 02.10.2011 19:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
já vím, na odhlučnění pomůže jak jsem psal jen snížení otáček.
snížené otáčky, snížený výkon a tomu by to malé potrubí stačilo

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 02.10.2011 19:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Mohu s naprostou jistotou konstatovat, že máte tak protichůdné požadavky, že ty podmínky prostě nesplníte. Když to bude tiché, tak tam nebude výkon a větrání zase bude trvat násobně déle. Když ventilátorem budete tlačit vzduch z interiéru, tak ho prostě uslyšíte. Kompromisní řešení je vložený potrubní ventilátor a potrubí celé zaizolovat jednak proti kondenzaci a jednak proti přenosu hluku vedením. Jinak takové ty nástěnné ventilátory, které se nasadí na 100 HT trubku, vetšinou stojí za prd a WC se s nimi větrá nekonečně dlouho.
S pozdravem Laďa

Datum: 02.10.2011 20:38 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ale to já přece vím. Já jsem jen chtěl, aby mi někdo z praxe řekl, která z těch tři variant co jsem uvedl se nejvíce přiblíží mým požadavkům.

BTW, píšete, že nástěnné ventilátory, které se nasadí na 100 HT trubku, vetšinou stojí za prd. Ale ty potrubní mají sice lepší parametry, ale ne zas o tolik nebo ne? Bavím se o potrubí 100mm.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 02.10.2011 21:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Vždyť Vy to víte. Ale nechce se Vám do toho investovat ty prachy za variantu č.3. Ta to všechno splňuje.
S pozdravem Laďa

Datum: 02.10.2011 23:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ne, to není pravda, těch 1500kč navíc mě nezabije. Naopak, k této variantě jsem se příkláněl nejvíce. Laicky jsem si říkal, má to sílu, během chvilky to tu páru z koupelky vycucne a je klid. Navíc je to mimo barák takže to nebude ani slyšet. Tak jsem vylezl na střechu a rozhlédl se tady po okolí, abych načerpal nějakou inspiraci jak to mají lidi technicky provedeno (uchycení na potrubí, v jaké výšce nad střechou, apod.), ale zjistil jsem, že to vůbec nikdo nemá. Takže mě to začalo vrtat jestli v tom není nějaký háček a proto jsem založil tuto diskuzi. No a pan Jozef Homola mi napsal, cituji: "... Největší problém není s hlukem samotného ventilátoru (ten když je sám, tak ani není slyšet) ale jakmile se dá na potrubí, tak se to zesílí, rozechvěje a každá rychlost vzduchu nad 2,5 m/s působí hlučně a to tím, čím je to rychlejší. Takže jediná rada nepoužívat příliš výkonný odtah, když už je to 100 mm. ...".
A protože tyto střešní ventilátory mají silný odtah, tak jsem to zavrhl. A teď Vy zase říkáte pravý opak, tak nevím.

Datum: 03.10.2011 08:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Ventilátor na střeše není špatné řešení, jen jej musíte nějak ochránit před deštěm a vložit směrem do koupelny kus potrubí, které hluk nepřenáší. Nejhorší umístění z hlukového hlediska je ventilátor na půl cesty. Proto se dělají ty, které jsou vystouplé do místnosti a nasazeny na potrubí, tam už je hluk o něco menší. škoda, že nebydlíte někde blíže (Valašsko), převedl bych vám hlukově 3 různě umístěné ventilátory v domě. Jinak koupelnu i WC odtáhnou i ventilátory 100 mm. Taky 125 mm se dají zabudovat do 100 mm, mám to tak udělané. Tyto typy by přicházely v úvahu.

Datum: 03.10.2011 12:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nevím jestli se tyto ventilátory dají použít na venkovní instalaci, protože tam píší, že jsou určeny pro provoz ve vnitřním základním prostředí. Také, přes něj nesmí protékat kondenzát, natož aby v něm třeba zamrzl. Tam by se, podle mě, muselo použít něco takového: http://www.e-vetrani.cz/ventilator-mrf-100-pro-montaz-na-strechu-i-venkovni-stenu

Datum: 03.10.2011 16:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
S tímto obrázkem už se dá pracovat a pokusím se něco vymyslet. Ventilátor vystrčený na střechu se musí trochu ochránit ale není to nic neřešitelného. Kondenzát obvykle se vůbec nedostane k vinutí a stéká pouze pár kapek a to po stěnách trubky a to ještě když není zapnut. Ke kondenzaci dochází pouze při samovolném a pomalém proudění, kterému sotva jde zabránit (i při použití zpětné klapky) a naopak je prospěšné. To rozdělení odtahu na koupelnu a WC nelze jen tak udělat "T" kusem. Ten proud se musí rozdělit kalhotovým kusem aby to odsávalo rovnoměrně, pokud to tak chceme anebo střídavě. Lze to dělat i kusem "Y" ale musí se jedna větev uzavřít žaluziemi na špagátku. Kondenzace uvnitř budovy nehrozí pouze u kusu nad střechou i když bude zaizolován, tak při -10 až 10°C už ke kondenzaci bude docházet. Elektromotor bude pracovat spolehlivě i za mrazu a nezamrzne, protože jej bude vyhřívat samovolný proud vzduchu. No a teď k té konstrukci. Musíte se rozhodnout, zda ventilátor bude uvnitř budovy - místnosti nebo nad střechou. Oboje je možné.

Datum: 03.10.2011 18:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Předem děkuji za Váš čas, že se tím zabýváte.
Ten kondenzát bych moc nepodceňoval. Teď tam mám volnou trubku a pod ní plastovou vaničku a v zimě tam je 0.75 až 1litr za týden, což je spousta vody. A já předpokládám, že tak 80% času ten ventilátor bude stát, takže se dá předpokládat, že té vody tam bude tak 0.5 až 0.75 litru týdně.
S tím rozdělením si nechám poradit, to jsem nevěděl že s tím může být problém.
No a jestli ventilátor dovnitř nebo ven, tak to je právě to, s čím tady od začátku potřebuji poradit. Takže asi tak, pokud ventilátor na střeše bude mít nějaký přínos, tak na střechu. Pokud ne, tak, samozřejmě, nemá cenu komplikovat si život a necháme ho uvnitř.

zobrazuji 1 - 30 z 52   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.