Rekuperace Ano či Ne? Zkušenosti - průvan, plísně, hluk?

Autor: Michal Grunwald
Datum: 02.10.2011 02:33
uživatel: 106832

Dobry den,
zaciname stavet nizkoenergeticky RD Bungalov 200m2, zdivo Heluz family 50cm, okna trojsklo drevo, strop drevene konstrukce vyplneny foukanou penou (PUR) 25cm. Nas dum bude tedy pomerne dobre tepelne a vzduchove utesnen. Proto velmi uvazujeme o rizenem vetrani s rekuperaci a snazime se ziskat co nejvice informaci a hodnotit pro a proti. Veskera pozitiva rizeneho vetrani a rekuperace jiz zname, ale chybi nam dostatek informaci o negativech a hlavne by nas zajimaly negativni zkusenosti se kterymy se na internetu malokdy nekdo chlubi.

Konkretne se obavame plisni v potrubi, pruvanu a hluku, ktery vytvari rekuperacni jednotka.

Mohli by jste se s nami prosim podelit o vase prakticke zkusenosti, poradit, ci doporucit zda vest trubky i v podlaze, nebo staci pouze ve strope, jake jsou nejlepsi materialy a typy rekuperacnich jednotek.

Predem moc dekuji za vase prispevky

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 31   starší >>
Datum: 18.01.2012 12:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108337
reakce na ...
Zdravím, rekuperaci mám v novostavbě RD bungalov, zkušenosti od 9/2010. Ještě jsem neotevřel okno, nastavení funguje O.K., chce to vychytat pouze koupelnu. Já mám rozvody v podlaze a stropu.
Jediné negativní co jsem vysledoval je vlhkost 20-30% a to je podle mě málo.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 18.01.2012 13:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
To je "nectnost" zimního větrání (nejenom s rekuperací). Pomůže buď snížit větraní, a více vlhčit nebo pak použít výměník s "vracením" vlhkosti.

Autor: Mir Pol
Datum: 18.01.2012 15:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100591
reakce na ...
V jake oblasti bydlite? Jak se u vas nyni pohybuji venkovni teploty(nad/pod nulou)? Kolik m3/h vetrate? Z ceho mate stavbu? Docela me prekvapuje vase nizka vlhkost. My letos jeste nespadli (v obyvaku rano) pod 48%. Pokud se vari, tak to leze i pres 60.

Autor: Roman Skalník
Datum: 18.01.2012 15:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zdravím, jsem z Vysočiny teplota nyní O°C, teplota uvnitř 23°C mám dva vlhloměry dětský pokoj 22%, obyvák 24% VZT Atrea, nastaveno dle m3 firmou, já momentálně snížil m3, výsledek nic moc. RD bungalov, porotherm 30 + 14 černý polyst. všude podlahovka. Bydlím od 10/2011. stropy miako nad ním 25 cm polystyrenové plotny 15 + 10 cm. Bohužel na spojích dochází k rosení. To teď řeším, zatím neúspěšně.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 18.01.2012 15:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. To rosení je důsledek absence parozábrany pod EPS. Takže , já jako jedinné řešení vidím, že to pěkně všechno postupně odděláte bokem, položíte parozábranu a naskládáte zpět. Parpzábranu pěkně slepte, pokud bude z několika pruhů. Na přeložení bych se nespoléhal. Hodně zdaru.
S pozdravem Laďa

Autor: Roman Skalník
Datum: 18.01.2012 16:04 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tomu jsem se bránil, ale zřejmě tomu neuteču. Díky za dpověď. Jak kolem pozednic?

Datum: 18.01.2012 16:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To vypadá na celkovou "netěsnost" objektu

Autor: Miroslav Kramář
Datum: 22.12.2011 13:22 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105246
reakce na ...
Rekuperace dodáváme a montujem již delší dobu.Z ekonomického hlediska to není co se týče návratnosti nejlepší investice. Ale vzhledem k tomu,že se montují do pasivních nebo nízkoenergetických domů, kdeby byly problémy s kvalitou vnitřního vzduchu, je jejich montáž nezbytná. Navíc v případě pasivních domů nelze bez použití rekuperace dosáhnout na pasivní standart.Pokud bybylo potřeba konzultací k rekuperaci nebo přímo k pasivnímu domu, rád poradím 603455795.

Autor: melkor unlimited
Datum: 23.12.2011 06:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100033
reakce na ...
... Navíc v případě pasivních domů nelze bez použití rekuperace dosáhnout na pasivní standart.

Čistě teoreticky by bylo možno postavit EPD bez rekuperace, ale prakticky je to (ekonomický) nesmysl.

Ta věta má znít:
Bez použití rekuperace nelze dosáhnout na pasivní standard. A není snadné bez ní dosáhnout NED.

Autor: Jiří Hudeček
Datum: 22.10.2011 17:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107250
reakce na ...
Dobrý den p. Šalý, můžete mi doporučit entalpický rekuperační výměník, který jste si objednal. O jaký typ se jedná. Děkuji

Datum: 23.10.2011 11:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
výměník se zpětným získáním vlhkosti F
náhrada WTR-H 378

Autor: Walter Komárek
Datum: 09.10.2011 12:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104973
reakce na ...
Když se mluví o rekuperaci, zamlčuje se řada "ale" , která jsou s ní spojená. Možná Vám to pomůže udělat si obrázek co se vyplatí a co ne. Já bych do ní rozhodně nešel, těch "ale" je tam moc. Bohužel to málokdo přizná.

Datum: 09.10.2011 17:39 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
která ale máte konkrétně na mysli?

Datum: 09.10.2011 18:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pravdepodobne ma namysli toto: nejak jsem to cele nestudoval, ale podle me se pouze jedna o reklamu na TC.

Jak vyplývá již z čísel uvedených v úvodu, představuje větrání nejvýznamnější položku tepelných ztrát.
V našem případě jde zhruba o 1/3 celkových tepelných ztrát nebo nákladů na vytápění.
Omezení těchto ztrát je možné, vyžaduje však v zásadě řízené větrání domu s rekuperací a k jeho správné funkci je nutný difuzně uzavřený, prakticky vzduchotěsný dům. Takový dům je obtížné postavit, požadavek na vzduchotěsnost významně zvyšuje také náklady na stavbu. Takto postavený dům je již navždycky závislý na řízeném větrání, což zvyšuje provozní náklady.
Dále není známo, jakou trvanlivost mají dnes používané technologie pro zajištění vzduchotěsnosti a jaká bude vzduchotěsnost za 10, 20 let.
Vzduchotěsnost přináří další problémy při řešení odsávání z kuchyně, odvětrání koupelny, WC, spíže. Do takového domu je třeba obtížné umístit například krb, který nelze vzduchotěsně oddělit od vnějšího prostředí. Takže rozhodnutí pro rekuperaci znamená řešit řadu přidružených problémů, vyžaduje další investice a omezuje možné vybavení domu.
Přitom prakticky ušetříme z výše uvedených 1600W maximálně 2/3, t.j. cca 1000W
S ohledem na praktičnost považuji za výhodnější smířit se s náklady na vytápění o 4000 Kč ročně vyššími než při použití rekuperace, ušetřit na stavbě a zbavit se na druhé straně na závislosti na technice, která dnes nahrazuje nedostatek vhodných konstrukcí pro stavbu pasívních domů bez mikroprocesorů, servomotorů a strukturované kabeláže.
Pokud chcete investovat méně zbytečně svoje peníze, investujte je do tepelného čerpadla. To vám přinese mnohem víc, než rekuperace a pasívní dům.

Datum: 09.10.2011 19:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vidíte? dva pohledy naprosto mrozdílné, můj již z 10leté praxe - bez větrání (s rekuperací) si již nedokážu bydlení představit. Bezprašné, bezhlučné, bez hmyzu,...
a přitom s minimálními nároky na energii - komfort. Jak ten chcete započítat do úspor?
K tomu možnost využít vzduchotechniku k sezónnímu dotápění, jednoduchou regulaci teploty....
to samozřejmě podmíněno kvalitním projektem

Datum: 09.10.2011 20:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pod toto se mohu podepsat - rekuperaci mam sice jen skoro rok a take si bydleni jiz bez ni nedokazu predstavit. Nechapu proc, ale vsichni v negativech poukzuji na spotrebu elektriny - ta u me je cca prumerne 10W (vetrame v rozmezi 60-100m3/hod - coz je mesicne pri primotopne sazbe 18,-kc - pri te nejdrazsi sazbe by to byl cca dvojnasobek.

Autor: melkor unlimited
Datum: 09.10.2011 20:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100033
reakce na ...
Tomu se říká "z nouze cnost".

Někdo neumí pořádně postavit dům tak, aby vyhověl požadakům pro EPD, tak to prohlásí za nesmysl, narve tam tepelné čerpadlo a ještě to prohlásí za výhodu.

Taky by onen zdroj mohl uvést
- kalkulovanou cenu za systém řízeného větrání s rekuperací
- cenu za tepelné čerpadlo
- důvod proč rvát do EPD krb (ostatně pro NED těch důvodů taky zas tak moc není).

Autor: Honza Ringo
Datum: 04.10.2011 09:05 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100670
reakce na ...
To hlavní negativum je vysušování vzduchu v zimě. Nejde jen o to že extrémně suchý vzduch je nepříznivě vnímán sliznicemi ale zejména o to že NUTÍ VYTÁPĚT NA VYŠŠÍ TEPLOTU NEŽ DŮM BEZ VĚTRÁNÍ, což výrazně snižuje úspory energie které by rekuperace měla přinést.
Existuje nějaké závislosti jak člověk vnímá tepelnou pohodu a jednou z nich je i závislost potřebné teploty na vlhkosti vzduchu. Čím je ta vlhkost nižší tím je třeba vyšší teplota aby člověku bylo stejné teplo. Prakticky tedy vlhkou nevětranou špeluňku stačí vytápět na nižší teplotu než větranou ale suchou místnost aby se tam člověk cítil stejně příjemně (pomiňme případné pachy). Také jsem se tomu zdráhal uvěřit do té doby než jsem zjistil že v zimě vytápíme dům průměrně na vyšší teplotu než máme v létě.
Z tohoto pohledu bych byl velmi skeptický co se týče pořízení rekuperace kvůli úsporám tepla při větrání, z hlediska komfortu bydlení je však jednoznačně přínosem. Takže bych do toho šel znovu a stejně tak bych realizoval znovu i cirkulační větev, která snižuje požadavky na přívod větracího vzduchu (prakticky z hlediska uživatele ale ne však normativně a tabulkově jak budou argumentovat lidé které rekuperace živí).

Datum: 04.10.2011 09:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
proto mám již objednaný a budu používat entalpický rekuperační výměník, který vlhkost z odváděného vzduchu vrací do přiváděného a zvyšuje tak účinnost větrání.

Datum: 04.10.2011 12:14 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No, nevim nevim zda je to dobry napad http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=361&start=10

Autor: Jozef Homola
Datum: 04.10.2011 13:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Entalpickým výměníků jsem předpovídal problémy se znečištěním a to jsem je ani neviděl ani nepoužíval, jenom na základě znalosti principu. To se na mne "sesypalo" reakcí. Dneska už to mám ze zahraničních debat potvrzené. Proto taky nejsou zavržené ani výměníky s rotačním kolem, kde dochází z principu k určitému mixu odtahovaného vzduchu a přenos nečistot ale nic neulpívá a snadno se čistí.

Datum: 04.10.2011 12:12 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To, ze je v mazech v dome suchy vzduch je jen znamka toho, ze vetrani funguje skvele a to bez ohledu, zda vetrame strojne s rekuperaci nebo okny. Rekuperace urcite vzduch nevysusuje tak jako napr klimatizace. Pokud bych vetral stejne mnozstvi vzduchu v mrazech okny, tak dosahnu stejne vlhkosti jako s rekuperaci. Je samozrejme nesmysl dum prevetravat napr v dobe kdy je dum prazdny ci je v dome napr pouze jedna osoba. Pokud mate rad vlhky vzduch a smradecek, tak nevetrejte vubec a opet je jedno, zda okny nebo vypnete vzt.

Datum: 02.10.2011 07:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nemám rekuperaci ale pouze nějaké strojní větrání kombinované s přirozeným ale můžu nastínit několik doporučení, které ale nemusí být v souladu s reklamními sděleními.
PRŮVAN: Tomu se dá zabránit jen tím, že se nežene do místnosti nadbytečné množství vzduchu z výustku velkou rychlostí. To znamená použít správný typ výustku a rychlost v koncovém potrubí by neměla překročit v žádném případě 2,5/s
SUCHÝ VZDUCH: Častá příčina nadměrného větrání v zimě. Jsou již na trhu entalpické rekuperátory tedy takové, které nějaké vlhko z odtahovaného vzduchu přenesou do čerstvého. Nicméně jejich provoz zatím jak jsem měl možnost číst na zahraničních debatách má určité problémy s čistotou na deskách výměníku.
HLUK: To je největší nepřítel a hlavně domů stojících mimo rušné prostředí a opět je to o kvalitním návrhu průměrů potrubí aby rychlost v páteřním rozvodu nikdy nepřekročila hodnotu 4m/s a u konce 2,5m/s. Trasu vzduchovodů navrhnout bez ostrých kolen a nesprávných rozdvojovacích kusů a delších korugovaných hadic. Přičemž za rekuperátor je vždy dobré zařadit tlumiče nebo hadice SONOVAC, jejichž útlum je vynikající.
ČISTOTA POTRUBNÍCH TRAS: Navrhnout úseky tak, jak to dělají v Americe, kontrolní a čistící otvory nějakých 4 až 5 m od sebe. A počítat s tím, že raz za 5 let se to bude kontrolovat a případně čistit. Znečištění omezují dobré filtry ale působí značné energetické ztráty (elektrické).
DIGESTOŘ: To se musí náležitě ošetřit aby se to nehádalo s rekuperací, použití uzavřeného odtahu digestoří s uhlíkovým filtrem není to pravé řešení.
REKUPERÁTOR: Zásadně s dobrou regulací elektromotorů aby se zbytečně nevětralo moc a aby se šetřila elektrická energie. Zbytečně se nehonit za reklamou slibující vysoké účinnosti, protože takové výměníky o to snadněji zamrzají a pak musí nastat režim odtávání ledu, nehledě na to, že už při částečném namrznutí jejich účinnost stejně poklesne.

Autor: Jano Hrach
Datum: 02.10.2011 12:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101026
reakce na ...
Dá sa postaviť svojpomocne rekuperátor s vyše 90 % účinnosťou, teplota vstupujúceho a vystupujúceho vzduchu je skoro rovnaká. Kondenzačné teplo vody sa do toho neráta. Voda nezamŕza, je to rekuperátor vzduchu a nie vody.

Datum: 02.10.2011 13:51 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
I kdyby teoreticky vzduch přicházející dosáhl teplotu odsávaného, tak to jedno není. Slyšel jste někdy něco o entalpii vzduchu a jaký má význam?

Datum: 02.10.2011 15:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
po 10letých zkušenostech byc se vůbec žádným čistěním nezabýval.
Rozvody pod stropy. Dají se i jednoduše "zaretušovat" jako průvlaky.

Datum: 02.10.2011 16:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
http://vetrani.tzb-info.cz/potrubi-a-jeho-soucasti/6328-funkcni-a-lehce-cistitelny-potrubni-system

Datum: 02.10.2011 21:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Cim vyssi ucinnost, tim drive dojde k zamrznuti, takze je lepsi mit ucinejsi jednotku a mit napr nejaky predehrev. Osobne to zatim neresim nijak - hlod jsem smireny, ze behem mrazu ma jednotka mensi ucinnost (diky zabudovane ochrane, ktera vypne "privodni" ventilator).

Autor: Zdeněk Rosůlek
Datum: 05.10.2011 07:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 106901
reakce na ...
HLUK: co se myslí tím navrhnout trasu bez "nesprávných rozdvojovacích kusů"? Lze použít na rozvod hlavní trasu 160 a z ní odbočky 45st redukované např z 160mm na 125mm? Jak daleko musí být minimálně od sebe, aby se ustálil proud vzduchu?

Datum: 05.10.2011 08:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pro rozvod jakýkoliv médií (voda, vzduch) platí rovnice kontinuity, ta v podstatě u správného potrubí vyžaduje aby rychlosti toků před rozdvojením nebo sloučením byly i za tímto uzlem stejné. To znamená nesmíme nutit bez příčiny proud zrychlovat nebo zpomalovat, protože je to ztráta energie ale totéž platí i pro ostré zatáčky a náhlá odbočení nehledě na vznik turbulencí. Všechno by mělo být plynulé a jako příklad si můžeme vzít přírodu například rozvod krve v krevním řečišti nebo tok řek. Nebo jiný příklad. Auto projede plynulou zatáčku bez ztráty energie, zatímco prudkou s velkou ztrátou, musí brzdit a pak zrychlovat. Totéž v jisté podobnosti platí i pro rozvody a dříve se to více ctilo. Viz příklad předpisu pro přechodové kusy.
http://www.zvvz.cz/data/files/232km0059-05a.pdf
http://www.fce.vutbr.cz/TZB/rubinova.o/prednasky/A_VZT%2008_09.pdf

zobrazuji 1 - 30 z 31   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.