benekov R25 |
Autor: zbyněk turony Datum: 19.10.2011 20:03 | uživatel: 107219
| dobrý den mám kotel benekov R25, stále hledám nejlepší nastavení, ale nyní se v kotli začala srážet voda a to docela dost, vytéká zpod dvířek a splachuje dehet, odpojil jsem i pokojový termostat takže kotel je minimálně v útlu´mu , ale nepomohlo to můžete poradit? má někdo zkušenosti také s R kem? děkuji zbyněk
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: zbyněk turony Datum: 21.11.2011 19:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107219 reakce na ... | zdravím, našel jsem v popelu kovové spékance, už se to také někomu stalo? myslím že pelety jsou čisté a žádné kovové části v nich nejsou dík zbyněk
|
|
| |
Autor: Martin Špán Datum: 09.11.2011 10:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | zdravím, nevím jak u R ,ale já mám C , taky mi tekl , a bylo to peletama. Komín pro tyto kotle by měl být každopádně vyvložkovaný po vodě s jímkou dole, oni to moc neříkají, aby nepřišli o kšeft, ale je to tak , ten kondenz se tam sem tam objeví, a musí jít někde ven, komín prostě u automatu neohřejete, takže je to o teplotě, tahu, kvalitě pelet. co se týče nastavení, dejte na výrobce, žádnými experimenty si nepomůžete. Řešil jsem podobné problémy, vyvložkoval komín nerezem, změnil pelety, a zapojil ekvitermní regulaci a šlape to jak hodinky. Ekvitermní regulaci v každém případě, je to úplně o něčem jiném. A pokud to zapojovala firma ? Zkuste jiné pelety, v první řadě. A nastavte dle výrobce.
|
|
| |
 | Autor: Michal Juřica Datum: 12.11.2011 09:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101743 reakce na ... | Ahoj všem zúčastněným S kvalitou pelet mám podobnou zkušenost.Vždy na začátku sezony jsem pálil zbytek pelet z minulé sezony.Kotel když se houpal při podzimních teplotách nad 0°C ,mezi min výkonem a útlumem, tak rosil někdy komín a kotel dechtoval. Tyto problémy jsem hodně potlačil zvýšením kotlové vody na cca 75-80°C a částečným otevřením zatápěcí klapky a instalací regulátoru tahu.Tím,že výměník má 80°C,tak i spaliny jsou ohřáté na tuto teplotu.V mém případě je ideální,když je teplota spalin 90-100°C.To je už ale s pootevřenou z.klapkou...Jak venkovní teploty spadnou pod nulu je po problémech... Letos jsem začal topit novýma peletkama a dechtování kotle je pryč…Peletky mám od stejného výrobce,tudíž rozdíl bude asi jen vtom,že ty letošní ještě do sebe neabsorbovaly tolik vlhkosti.
|
|
 | Autor: Martin Špán Datum: 13.11.2011 08:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | Přesně tak to je, ty pelety prostě kondenzovat budou, proto mají být komíny vložkovány na tyto kotle po vodě s odvodem kondenzátu. Samozřejmě to nesmí jít přes kotel a zvednutím teploty se to dá omezit. Je to prostě o teplotě komínu, o ničem jiném. A zrovna jsem mluvil s klukama co ty kotle montujou a ti mi to jen potvrdili. Tohle to prostě dělá.
|
|
 | Autor: Josef Musil Datum: 13.11.2011 21:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | Dobrý večer. Slyším prvně, že by pelety při spalování dělali nějaký kondenzát. Pravděpodobně jsou skladované ve vlhkém prostředí. Spaliny o teplotě 90 až 100 °C jsou studené. Peletový kotel nelze provozovat jako kondenzační plynový. U všech peletových kotlů je doporučen nějaký systém, který hlídá kotel aby neběžel se zpátečkou pod 60°C. Pokud je toto dodrženo tak i spaliny musí mít více než 100°C. Běžně 130 až 160°C. Pak žádný kondenzát nehrozí. Pokud máte ocelový kotel na pelety a budete jej provozovat s teplotou spalin pod 100°C, tak Vám brzo prorezne nízkoteplotní korozí.
|
|
 | Autor: Michal Juřica Datum: 13.11.2011 22:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101743 reakce na ... | Dobrývečer pane Musil, peletky kupuji v 15kg igelitových pitlích(Royal Pellets) a skladuji ve sklepě,ve kterém je malinko vlhko.Ale není to žádná hrůza.Po roce do sebe ale asi trošku vlhkosti absorbují.(pytle mají perforaci) Kotel provozuji s 4cestným ventilem a s regulací ADEX která zabezpečuje aby zpátečka nešla pod 60°C.Za normálního provozu jsou teploty v kotlovém okruhu 75-zp / stupačka 79°C Teplota spalin je odvislá od momentálního výkonu kotle.Nevím co máte za kotel Vy ale C15 od Benekovu má dle výrobce teplotu spalin od cca80-160°C dle aktuálního výkonu. Váš názor,že kotel s teplotou spalin pod 100°C trpí nízkoteplotní korozí je podle mě mylný.U mého kotle,s udávanou účinností cca 90% odpovídají teplota spalin přibližně teplotě vody v kotlovém okruhu.Toto platí pro případ kdy kotel pracuje na spodní hranici svého výkonu.Se vzrůstajícím výkonem,samozřejmě stoupá i teplota spalin...Pokud bych měl kotel provozovat tak aby spaliny měly vždy teplotu 130-160°C tak bych musel při nižsích výkonech kotle otevírat zatápěcí klapku a myslím že potom by šla účinnost pěkně dolů... Jak už tady někdo psal,celý problém s kondenzací spalin je pravděpodobně zapřičiněn nevhodnými parametry komínu.
|
|
 | Autor: Josef Musil Datum: 14.11.2011 08:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | Dobrý den pane Juřico. Pelety jsou dost háklivé na vlhko a pak se holt musí voda při hoření někde projevit. Pak Vám dochází ke kondenzaci v komínu obzváště, pokud není dobře izolovaný. Pokud se týče mého kotle. Mám litinový Ferroli GFN 5 Pellet, kterým topím do AKU nádoby. Takže kotel zapne, natopí nádrž na 78 a vypne. Až teplota v AKU klesne na 68 kotel opět zapne. Topný okruh je napojen z AKU přes trojcestný ventil. Teplotu spalin mám od 130 do 160. Kondenzát se mi nikdy neobjevil.
|
|
 | Autor: Martin Špán Datum: 13.11.2011 22:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | Já myslel kondenzát v komínu, ne v kotli. Tam si to hlídá ta zpátečka jak píšete. Ale v komínu to prostě dělá, ovšem ne vždy, záleží na teplotě. Pokud otevřete klapu a komín ohřejete, tak je to zase o něčem jiném. Ale je rozdíl i v peletách, a dost velký. To je třeba vyzkoušet a pak se rozhodnout . Pane Juřica, kupte někde třeba v marketu ze dva jiné pytle a zkuste to, v kotlu kondenzát být nemůže, v komínu se někdy tvoří, nebo zavolejte do Benekovu, nebo mi pošlete kontakt, a já já Vás nasměruji na jejich servisáka, je opravdu dobrý, jakýkoliv problém u mě jsme spolu vyřešily. Pokud máte nastaveno dle výrobce, tak to není v kotli. Já loni taky experimentoval s nastavením a oni to mají dobře spočítáné, to mi věřte.
|
|
 | Autor: Michal Juřica Datum: 14.11.2011 15:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101743 reakce na ... | Zdravím pane Štěpán, já už problém s kondenzem nemám,jak jsem psal pomohl reg.tahu a udržovat teplotu spalin okolo 90°C.Kotel sem tam trošku zadehtoval,když spadl do útlumu na delší dobu tak v prostoru hořáku se tvoříval dehet,ale teď provozuji kotel tak,aby do útlumu zbytečně nepadal.Problém je pravděpodobně v komínu.Mám vyvložkováno taky po vodě,ale bez hrce s odvodem kondenzátu.Kominík co mi to dělal,asi taky netušil že bude problém s kondezem tak velký.Sice mi potom nabízel že to předělá,ale už jsem nechtěl znova bourat ve sklepě komín... Se servisem z Benekovu mám taky velice dobré zkušenosti.Doufám,že kotel už bude v pohodě,před měsícem mi vypadl ze záruky.Ještě jsem nechal odstranit pár much a doufám že vydrží aspoň po tu dobu,co jsem se zavázal MŽP kotel provozovat .Jde vidět,že konstruktéři kotel neustále vylepšují.Při poslední návštěvě servisu,mi provedl úpravu na podavači paliva.Šnek je již uložen na straně motoru podavače v ložisku a na druhém konci je upraveno uložení hřídele také.Pouzdro uložení hřídele je vybaveno jednoduchou maznicí,takže již by nemělo docházet k vrzání šnekovice.Taky mi odstranil tu pancéřovou hadici co šla od ventilátoru do podaveče u hořáku a otvory zaslepil.Zůstává tedy jen ta co je vně kotle u čidla zahoření. S nastavením taky moc nelaboruji.Pokud máte peletky které odpovídají normám není co řešit.Akorát v tomto počasí když se kotel po většinu dne plácá mezi 10-20% výkonu mám nastavenou delší prodlevu podávání při 30%.Peletky mi totiž nestíhali odhořívat,tvořily na hořáku krtinec a plamen byl přidušený. Akorát mě zarazilo,že dle nejnovějšího návodu k obsluze ŘJ SIEMENS http://www.benekov.com/files/documents/documents/93/siemens_navod_k_obsluze_2011-05.pdf je doporučena modulace křivky ventilátoru u C15 30% / 60% a C25 má 20/45%.Nevím jestli to nemá být naopak.
|
|
 | Autor: Martin Špán Datum: 14.11.2011 17:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | A nešla by udělat miska do vymetacích dvířek ? s vývodem ven. Když už by se kondenz tvořil, tak ať to jde ven. Určitě by to šlo nějak vyřešit bez bourání. Prodlevu mám taky delší, ono mě by asi taky stačila 15, je lepší, když jede kotel na plný výkon, než v útlumu. S aku nádobou to je zase úplně o něčem jiném, ale já ji nemám a nepovažuji ji za nutnost, raději jsem volil soláry na ohřev vody. Jsem na spotřebě za loňskou sezonu 6,2 t , 2 byt. jednotky 200 m2 starý barák, takže nemám problém. Já experimentoval loni s nastavením a sem na původních hodnotách dle výrobce, prodlevu mám v útlumu taky krapet delší. Kývalo se mi to než jsem dodělal ekvitermku, mám RVA od siemensu a super. A to Vám taky kotlaři neřeknou, už jsem se někde o tom zmiňoval, prostě když Vám přijedou před montáží tak by Vám měli říci, komín po vodě s miskou, ekvitermní řízení, regulátor tahu, prostě to všecko k sobě patří, ale oni to neřeknou, proč asi že jo, je zajímá jen kotel a potom tady bojujem přes info. A to se mi zrovna moc nelíbí, prodat kotel a ahoj. Mě se kondenz tvoří jen v komínu při vyšších venk. teplotách, teď už problém není, protože je zima, a jinak mi to teče ven a jednou mi to hodilo i litr za 24 hod. to musí být mazec bez vyvložkovaného komína a to vím o lidech kteří tak topí. S otevřenou klapou, aby to neteklo a spotřeba jak kráva. mějte se
|
|
Autor: Michal Juřica Datum: 20.10.2011 20:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101743 reakce na ... | Zdravím, mohu se zeptat jakou teplotu máte na vstupu do kotle a jakou na výstupu a jakou máte nastavenou na regulátoru?Čím topíte?
|
|
 | Autor: zbyněk turony Datum: 23.10.2011 12:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107219 reakce na ... | dobrý den bohužel nevým jak to zjistit teplotu vody mám na 68, nastaveno na kotli, topím dřevěnými peletami děkuji turony
|
|
 | Autor: Michal Juřica Datum: 24.10.2011 08:27 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101743 reakce na ... | Zdravím, ještě jsem zapoměl,důežitá věc-teplotu zpátečky máte hlídanou nějakým ventilem?(neměla by být nižší jak 55-60°C)Co bojler máte napojen na kotlový okruh?(ten by mohl taky za určitých okolností dělat problémy) Já mám sice C -15,ale tyto problémy s rosením a dehtováním jsem odstranil zvýšením teploty na 78°C. Ten kotel vám rosí neustále neho jenom při zatápění?
|
|
 | Autor: zbyněk turony Datum: 24.10.2011 10:27 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107219 reakce na ... | dobrý den tak jsem to zřejmě vyřešil odpojením bojleru a zvíšením teploty, rosil se pořád, ze včerejška na dnešek zatím vše OK jinak ta zpátečka je údajně hlídaná kotlem(zřejmě tím ventilem)
|
|
 | Autor: Michal Juřica Datum: 24.10.2011 11:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101743 reakce na ... | Zdravím, pokud vám to rosí pořád,je třeba najít rychle příčinu.Jestli vám to rosí i v prostoru výměníku,tak si hodně zkracujete životnost kotle(nízkoteplotní koroze). Teplota vratné vody by neměla jít pod 55-60°C. Pokud bude nižší hrozí právě kondenzace spalin na tep.výměníku(při spalování pelet to je mimo jiné kys. chlorovodíková). Bojler bývá pro automat spíše přínosem,pokud je teda dobře zapojen.Většinou ochlazuje kotel až při velkém odběru vody z bojleru(např. večerní koupání celé rodiny),ale až by se bojler zase nahřál neměl by kotel ochlazovat. Možná máte i nízký komínový tah,spaliny se drží v prostoru kotle a neodcházejí do komína.Při těchto teplotách 0 - +10°C nechávám zatápěcí klapku mírně otevřenou,aby teplota spalin na výstupu z kotle byla 80-100°C(studený komín a nynější teploty = nízký komínový tah)Nekondenzují vám spaliny i v komíně?Pokud máte starý nevyvložkovaný komín,čekají vás další problémy. Nepadá vám kotel často do útlumu? Nebylo by marné sem dát vaše schema zapojení…
|
|
 | Autor: zbyněk turony Datum: 25.10.2011 18:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107219 reakce na ... | zdravím, komín mám nový průměr 20 výška od kotle cca7 m až dám to schéma dohromady /musí mi pomoc topenář/ tak ho sem dam jinak po odstavení bojleru/zavřel jsem ventily/ se kotel už nerosí dík zbyněk
|
|
| |