Ventilátor do koupelny

Autor: Ladislav Kodym
Datum: 24.10.2011 10:18
uživatel: 103484

Potřebuji poradit s vhodným ventilátorem do koupelny, zdali obyčejný či s čidlem vlhkosti. Ze střechy a půdy je připraveno odvětrávání, jen propojit s koupelnou.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 31   starší >>
Datum: 26.01.2012 00:37 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100914
reakce na ...
Prohledavam forum presne kvuli takovemu doatzu - sam jsem byl rozhodnut koupit Dospel, ale asi jen z lenosti hledat po netu jine varianty. pri uvazovani, zda vlhkostni cidlo a aut. zaluzie jsem zacal hledat a zjistuju, ze ma obava o zpetny tah je opravnena. Mate zkusenosti s Dospel? Definuji vyrobci nejak tesnost? Nebo mam verit jen na optickou prohlidku tesnosti? pres e-shop toho moc ale nezkontroluju:-)

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 26.01.2012 01:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Mám Dospel průměr 100 s automatickou žaluzií, ale bez doběhové elektroniky. Žaluzie těsní dobře, ale trvá dost dlouho, než se po sepnutí ventilátoru začne otevírat. čili ovládám to ručně, protože pro dokonalé vyvětrání prostoru ten ventilátor musí jet celkem dlouho. A to není chyba ventilátoru, ale nevhodného půdorysu pro lepší proudění vzduchu. Asi bych ale příšrě šel do většího výkonu, čili do většího průměru,
S pozdravem Laďa

Autor: Šárka Matyášová
Datum: 26.01.2012 07:08 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100839
reakce na ...
je na pružinu nebo na voskovou kapsli - ta žaluzie...? U kapsle trvá déle,než se zahřeje a pak dojde k otevření žaluzie....

Datum: 26.01.2012 08:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Tak, co tam je za pohon, netuším. Já jsem si myslel, že je tam nějaké servo, nebo něco. Ale abych pravdu řekl, tak to rozdělávat nebudu. Na to jsem líný.
S pozdravem Laďa

Autor: Ladislav Doležel
Datum: 26.01.2012 08:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107577
reakce na ...
Co jsem viděl a zkoušel Dospel, tak žaluzie nikdy pořádně nedoléhala.
U ICON 15 co mám, je otevírání podle mně na nějaký Bimetal, plně se otevře do cca 30-45 s., při vypnutí to zavírá pružina spolu s ochlazujícm se bimetalem , zavření je taky do cca 30s. Časy odhaduju, změřený to nemám. Ale je to docela rychlý.

Autor: Jan Kaprhál
Datum: 26.01.2012 08:35 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Průměr mám tuším 120,ale spíš mě zajímala ta těsnost.Obecně mě trochu znepokojuje fakt,že v komplet izolovaném domě jsou takovéto díry utěsněné pouze žaluzií či třeba nějakým lehkým filtrem proti hmyzu:-/Nebo mi něco uniká,nějaký lepší způsob řešení větracích průduchů?

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 26.01.2012 08:48 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
utěsněný dům?
Pakliže mám takovýmto způsobem řešený odtah, musím mít někde v baráku "díru", kterou budu přivádět čerstvý vzduch.

Autor: Jozef Homola
Datum: 26.01.2012 09:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Chce-li někdo odtahovat z koupeny, tak musí mít někde v domě poblíž díru, to platí. Například ve spižní skříni při pootevřených dveřích koupelny, nebo rovnou přiotevřít okno koupelny na chvíli a zapnout ventilátor. Zpětného tahu se je dobré obávat. Nestačí díra přes zeď, je tam velký protitlak studeného vzduchu trvale. Musí být izolovaný komínek až nad střechu, pak se zpětného tahu nemusíte obávat a ještě to jde doplnit uzavíratelnou mřížkou ovládanou táhlem. Taky to neustále malým výkonem větrá samovolně, pozor na kondenzát.

Datum: 26.01.2012 10:50 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak reseni odtahu az na strechu nemam, resp. na strechu mam vyveden odtah az z patra. YV prizemi mam odtah primo na fasadu. Doslova "primo" je z wc, z digestore a horni i spodni odvetrani ve spizi, koupelna je odvetrana pres sousedni mistnost (ve vestavene skrini), takze pres cca 1,2m trubky.
Napada me jen nejak resit uzavreni pruduchu i zvenku a jeho otevreni stejne tak jako vnitrniho. Venkovni vzduch by tak byl opravdu venku a ne temer trvale az u vnitrni bariery. Takze nco jako zdvojena vrata otevirana a zavirana soucasne...

Datum: 26.01.2012 21:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak asi zvenku dam taky nejakou mrizku s zaluziemi.Staci asi samotizny, ktery ventilator tlakem zvedne a pri vypnuti se opet zavrou. Pro jistotu zaluzie i na vnitrnim ventilatoru.
Co vy na to? Mate doporuceni na tu venkovni mrizku?

Datum: 27.01.2012 06:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. S venkovními žaluziemi, které se vlastně otvírají prouděním vzduchu po zapnutí ventilátoru mám spíše negativní zkušenosti. Aby ty lamely kladly co nejmenší odpor proudícímu vzduchu, tak jsou z Al plechu. Jsou tenké a lehké. To je také příčina, proč s nimi silný vítr cloumá, jak se mu zamane. A takové větráky mám dva. ( průměr 20 a 30 cm )
a pravidelně se některá lamela zasekne v horní části o lamelu nad ní a vítr vniká do místnosti, jako by tam byla díra o něco menší, jak bez venkovních žaluzií. Nicméně mám ještě jeden ventilátor a ten má integrovanou automatickou žaluzii, která se ovládá elektromagneticky. Čili při zapnutí ventilátoru to cvakne a ihned se žaluzie otevřou. A řekl bych, že by se takové žaluzie daly sehnat i samostatně.
S pozdravem Laďa

Datum: 27.01.2012 07:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
dobrý den, Al nebo plast.mřížky s volnými lamelami (vzduchaři jim říkají plácačky), se zasekávají, ty plastové zkřehnou a do dvou let se vylámou...jsou lehké,vítr si je nadzvedne a pokud na trase potrubí není zpětná klapka nebo nemáte mřížku s chráničkou, jde k vám studený vzduch, občas slyšíte hluk a to šílený plácání lamel....když říkám chráničku - myslím něco takového : MP 4902/K nebo MP 5902/K. Systém multiplast. tahle chránička je dobrá na protivítr.....možná ji seženete i z jiného materiálu.
http://objednavky.multivac.cz/produktove_listy/katalogovelisty/MULTI_PLAST.pdf
je to strana 8 dole.

Datum: 27.01.2012 08:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Protože mě to celkem štavalo, tak jsem z venkovní strany udělal takový doraz z pásku plechu, který nedovolí, aby se ty lamely zasekly přetočením směrem nahoru. Ani to tak moc blbě nevypadá. Ale plácačky to jsou naprosto dokonalé, a když fouká příznivý vítr, tak si to plácá a plácá a plácá a dělá to rámus. Tož tak. Plácá si to samo sobě.
S pozdravem Laďa

Datum: 27.01.2012 08:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Je ještě jeden fígl..na novou mřížku, na čisté odmaštěné lamely, ťupnout silikon na každou stranu, aby to tlumilo ty nárazy...stačí si trochu vyhrát a nechat zaschnout....ale chce to obnovovat...po zimě....

Datum: 27.01.2012 09:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Obema moc diky za rady a zkusenosti, tohle je na TZBinfu to skvely:-)
Nevim presne jak funguje ta zpetna klapka (vysledek chapu, al principielne jak pracujou), ale videl jsem v krame i neco primo do trubky. Nebude to nejaa vrtulka, ktera se pri opacnym tahu blokne v poloze "zavreno, neprojde ani mys"?:-)

Datum: 27.01.2012 09:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
zpětná klapka je ďáblův vynález, uvnitř kruhového potrubí je tzv.motýlek - dva půlkruhy na hřídelce, které drží pružiny, tlak vzduchu si je otvírá...jenže ty pružiny se rychle unaví a pak ta klapka prostě přestane fungovat, (prostě zůstane stabilně pootevřená) v rámci šetření,je u některých ventilátorů najdete z silnějšího- no plexi to není a celofán taky ne,ale silně to připomíná materiál na kancelářský desky... a pochybuju,že průměrně inteligentní člověk uvěří,že to funguje
PS: smutné je,že někde jsou ty pružinky unavené už při koupi zpětné klapky. Pro sichr si tu klapku nakloňte do sklonu,jaký budete mít na vašem potrubí,kam ji chcete vložit...jestli se ty motýlky -klapky uvnitř neudrží tam, kde mají...nekupujte ji..nebo se koukněte na pružinky,sežeňte silnější a DODO (dodělejte doma)

Datum: 27.01.2012 09:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zřejmě máte na mysli toto ale jestli je to těsnější nevím.
http://www.comander.cz/vzduchotechnika/prislusenstvi-k-ventilatorum-a-vzduchovodum/zpetne-klapky/slidova-zpetna-klapka-k-ventilatorum-p-2623

Datum: 27.01.2012 09:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
slída...no jo..

Datum: 27.01.2012 09:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
slída, já si nemohla vzpomenout, díky pane Homolo.

Autor: Mirek Sima
Datum: 22.05.2012 19:27 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109779
reakce na ...
Momentálně řeším problém s odtahem koupelny, je to taková podi místnost bez oken, vlhko jak v sauně a odvětrat dveřmi do studené chodby mi přijde nepříliš moudré. Je mi jasné, že když vzduch odsávám z místnosti, tak musím někde nasávat. Předpokládal jsem, že bych udělal ve vedlejší chodbě díru ven s nějakou žaluzií a tudy přívedll vzduch do koupelny (dveře do koupelny bych o něco podříznul). Mám ale obavy s chladnutím zdi kolem přívodu vzduchu a vlhnutí. Má s tím někdo zkušenosti? Čtu tady, jak kdekdo bojuje s žaluziemi a docela mě to znepokujuje. Dále, odvod půjde přes šikmou střechu svisle nahoru, nebude v potrubí vlhkost kondenzovat a kapat v koupelně na podlahu? Co na to ventilátor? Nebo se dělají nějaké záchytné jímky pro kondenzáty? Potrubí bych samozřejmě zaizoloval. Nebo při vyšší rychlosti proudění vzduchu nestačí vlhký vzduch zkondenzovat? Děkuji předem za rady zkušenějších průkopníků. MS

Datum: 22.05.2012 20:12 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
http://www.ventilace.cz/potrubi-kruhove-KOND-150.htm

Datum: 22.05.2012 20:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pan Jaskva vás správně nasměroval na kondenzační kus.
Vaše úvaha, že to bude kondenzovat a stékat je správná, sám má tu neblahou zkušenost s kapající vodou z ventilátoru.
Já kupoval kondenzační kus průměr 100 tady, docela dobrá cena 215 Kč.
http://www.maleventilatory.cz/mp497k-kondenzacni-kus-100-p-9538.html?cPath=1345_1346_1356

Je potřeba umístit ho co nejblíže ventilátoru. Potrubí pokud je možné, zateplit.
Odtok kusem zahradní hadice 3/4" do odpadu.
Nejsme žádný prodejce ani agent :-D ale z ventilátorů jsem pořídil ICON 15, má bajonetový automatický uzávěr (žaluzii), která dobře těsní.

Datum: 22.05.2012 20:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
http://forum.tzb-info.cz/121263-jak-doresit-odtah-digestore
http://forum.tzb-info.cz/120158-varianty-odvetrani-koupelny-a-wc

Zkuste se podívat na starší příspěvky např. nahoře uvedené

Datum: 26.01.2012 10:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
1. nepsal jsem utesneny, ale izolovany
2. samozrejme mi vadi, ze bych mel do koupelny (spize, zachodu) diru, kde jedina bariera mezi venkovnim chladem a vnitrnim teplem (u opacneho pripadu mi to nevadi az tak moc, ale za vnitrni teplo platim) je plastova zaluzie. Jak je z vyse uvedeneho patrne, der tam bude vice, nevytvorim si tak v dome podtlak:-)

Verim, ze me chapete.

Autor: Vít Švarc
Datum: 21.11.2011 16:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102118
reakce na ...
Jak jsi spokojeny s tim Icon 15? Taky o nem premyslim, protoze mam klasicky Vents, a vzduch mi profukuje ven, i kdyz je ventilator vypnuty.

Datum: 21.11.2011 20:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Jsem s ním spokojený. Bajonetový uzávěr těsní dobře, nic neprofukuje, ventilátor i vzhledově vypadá velice dobře. Hlučnost v normě. Je sice o malinko dražší, ale přes inet se dá koupit docela výhodně.

Autor: Vít Švarc
Datum: 21.11.2011 21:22 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102118
reakce na ...
Ja ho nasel nejlip za 1199Kc + 449 casovy modul. Tak ho asi taky vezmu.

Datum: 21.11.2011 21:33 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ta cena vypadá dobře. Vemte ho.

Datum: 16.11.2011 21:53 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já si pořídlil ICON 15, má bajonetový automatický uzávěr, tak přes něho nefouká, když není zapnutý.
Jde tam dokoupit modul časový doběh, infra spínač a taky vlhkostí spínač. Uvažoval jsem o tom, ale představil jsem si situaci, kdy v se třeba noci se zvedne vlhkost těsně nad hranici a ventilátor mi sepne...koupelnu mám vedle ložnice... a teď - jak to vypnout ? Jistič..? A stresovat se kvuli tomu a vstávat ? Raději jsem si nechal jen doběhový spínač.

Datum: 16.11.2011 10:50 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Čidlo vlhkosti- takže ventilátor nemusí po použití WC sepnout,protože vlhkost je v normě a nepřesahuje nastavenou hodnotu...tak to snad raději timer-časovač, než tohle....

zobrazuji 1 - 30 z 31   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.