je to ridici centrala domacnosti ktera se da volne rozsirovat a programovat, daji se k tomu pripojovat ruzna cidla, senzory, moduly webkamery a vsechno se to da ridit odkudkoliv pres internet (z iphona, androida, ipadu, ipodu, nebo jakehokoliv browseru...)
zapinat, vypinat, regulovat, zaznamenavat, vyhodnocovat statistiky, ridit, ovladat vsechno v domacnosti (topeni, svetla, zaluzie, dvere, alarmy, pohybova cidla, zabezpeceni, dvere, okna, garaz, zamykani, audio, video, bazen, sauna, elektromer, zasuvky, setreni energie...zalezi jenom na me co si k tomu pripojim, je to otevreny system, neni vazany na konkretni sbernici/technologii
porozhlížím se také po nějakém takovém systému. Zatím mi z toho vychází Foxtrot, neměl by někdo porovnání proti Loxone? Shrnutí výhod a nevýhod? Co jsem se díval, tak ceny za základní jednotky jsou +- totožné. U Foxtrotu se mi líbí zejména jeho historie, průmyslové použití a prostě celkově reference.
Dobrý den, já mám Foxtrot zatím na řízení topení, ale Loxone neznám. Pokud vám jsde o Inteligentní dům zkuste si zjistit jestli má výrobce v programovacím prostředí něco předpřipravené, nebo jestli to budete muset celé vytvořit sám. U Foxtrotu je dospupná spousta HW modulů, což je myslím výhoda u decentralizovaného systému. Nedeostatky vidím nejvíc v programovacím prostředí, kde mi občas chybí podrobnější dokumentace, takže nevím jsetli dělám něco špatně nebo to nefunguje. Podpora od výrobce je - snaží se, jsou ochotní, ale těžce nestíhají, takže to občas docela trvá. Kdžytak napište co vás zajímá.
děkuji za reakci. Po pravdě mě zajímá úplně všechno a v ideálním případě bych se nejraději podíval na realizaci v praxi a pohovořil si i s majitelem takového domu. Velmi rád bych se vyvaroval chyb či se poučil u věcí, které mě teď předem nenapadnou (vzhledem k tomu, že v této oblasti nemám žádné reálné zkušenosti). Dělal jste zapojení a programování sám nebo jste to nechal na firmě? Mohl byste se případně více rozepsat o zkušenostech? Děkuji.
Dělal sem si všechno sám, ale zatím neřídím dům jen topení, resp. kotel a kamana. Jsem ve stádiu vývoje, takže to mám tak napůl. K vidění toho moc není, pokecat by se určitě dalo.
Bydlím poblíž Nasavrk. Plyn nemám a vodu jsem neřešil, ani neplánuju, elektřinu si jo, až bude čas. Myslím, že více méně na všechno je nějaké řešení, koukněte do téhle příručky tam to je popsané. http://www.tecomat.com/index.php?ID=1018
Tak určitě je řešení, já jenom jestli jste to také řešil. Vodoměry budu řešit asi tři vlastní (investice cca 1100 Kč do jednoho). Pokud byste neměl námitek a mě by vyšla někdy cesta, rád bych se podíval na dům v provozu.
Koukněte na vodoměry Bonega ty jsou myslím levnější. jak jsem psal na koukání toho moc není, ale napište až pojedete kolem uvidíme jaká bude situace, přes léto toho asi ale moc nedodělám. Třeba se mi povede do té doby rozhýbat web rozhraní s tabletem.
ideálně bych se k Vám rád dostal co nejdříve, jenže zrovna kopeme kanál. Každou volnou chvilku člověk věnuje domu. Mohl byste mi poslat email, abychom se případně domluvili soukromě? Děkuji.
mail Bonega umí dodat i vodoměr s impulsním výstpupem, pošlete mi mail já vám pošlu jejich nabídku. Já to řešil na topnou vodu ale oni maj jen plast do 80°C tak jsem to nakonec nepoužil
Vodoměry Bonega na teplou vodu jsou do 90°C, takže na ÚT by měly vyhovět. V případě, že potřebujete až ke 100°C nebo přes (primár soláru), tak lze využít průtokoměry VFS (jsou popsány také ve výše odkazované příručce) - ALE - podstatně dražší a specifické rozhraní. Vodoměry Bonega samostatně s impulzním výstupem standardně nedodává, ale lze je předpokládám u nich objednat, nebo je máme skladem k dispozici.
Objednat si je můžete u firmy Teco a. s., kde mj. zajišťuji technickou podporu pro projektanty - takže na mne můžete směřovat dotazy k HW a instalačním záležitostem. Kontakt naleznete na webu. Cenu Vám přesně řeknou (ale až v pondělí :-) v obchodním oddělení, jsou skladem, takže okamžitě k dispozici.
Mohu poskytnout pár zkušeností. Pořídil jsem si to domů (novostavba RD). Je potřeba podle toho navrhovat už elektroinstalaci resp. fyzickou přípravu tras. Elektrikář mi zapojil vše na 220 hvězdicově do 3 rozvaděčů po domě, já pak všude tahal slaboproud (opět hvězdicově) k tlačítkům, čidlům. Poskytuje to obrovskou variabilutu zapojení, až teď zjišťuji a zapojuji, kde jaké funkce vypínače by mi vyhovovala. Jen namátkou pár věcí, které jsem realizoval a zvyšují komfort: - napojení ventilátorů na vypánače v koupelně, spouštění až po určité době, víceklikem vynutitelný delší běh, v noci bez spouštění - automatické rozsvěcení světel večer v noci s vazbou a na provoz v domě (zakódované přízemí atd.) - centrální nebo jednotlivé ovládání žaluzií, automatické stažení při pohybu kolem domu, ovládání podle pozice slunce automaticky - centrální zhasnutí všech světel obývák / kuchyně, 1NP, celý dům - zpoždění zhasnutí světel před domem při odchodu a zakódování
Do budoucna se mi líbí hlavně pružnost se kterou můžu přidávat nové funkce, měnit chování atd. Samozřejmě má to i nevýhody. Mám po domě 3 rozvaděče každý 96 pozic, těch kabelů padlo dohromady asi 4km (reálně, ne na faktuře), může se to rozbít jako všechno. A hlavně je to pro hračičky. Dokážu si představit, že si to nechá udělat někdo, kdo chce být "uživatelem", jednou mu to naprogramuje elektrikář a pak na to nešáhne nebo si ho bude zvát na změny. Ale kouzlo právě vidím v tom, že můžu dynamicky měnit chování a přidávat funkce podle toho, jak mi bude vyhovovat. Hlavně i projektování je vlastně jednodušší. Nemusím v projektu zase tak moc přemýšlet jaký vypínač bude přesně co ovládat. Cena je samozřejmě vyšší než u klasiky. Ale i komfort. Pokud bych chtěl komfort systému dosáhnout jinou metodou (časově naprogramované spínače v rozvaděči, další relé, ...), dostal bych se možná na stejnou cenu a možnost změn a vlastního zásahu je výrazně menší.
Dobry den, muzete nam sdelit kolik mate jeste extensions k miniserveru, pripadne nejake stmivace atd.? O kolik vas to zhruba vyslo draz nez klasicke tahani rozvodu elektroinstalace? Mate napojeny vsechny svetla a zasuvky na Loxone nebo jen nektere? Jde mi o to jestli jste alepson dotahnul k zasuvkam CAT5 kabely a zatim jste neporizoval extension z duvodu financi nebo ze jste jeste nevedel, jestli napojit ci ne? a pripadne pozdeji byste odpojil klasickou elektroinstalaci a napojil CAT5 kabely. Bylo by mozne vas dum videt v provozu, jak to vsechno funguje?
Mám 1 miniserver a 5 extensions. Plánuji ještě pořídit cca 3-4 extensions, abych napojil vše, co zatím napojeno není (brána, branka, další světla, led orientační světla, venkovní). Instalace kabeláže o moc dráž nepřijde. Ten kabel tolik nestojí a drážky se musí dělat na úplně stejných místech.
Vůbec mě nenapadlo dělat polovičaté řešení, takže všechno je do hvězdy (světla), máme jich skoro ke 40 (jen v kuchyni a jídelně 6, v obýváku 4, v každém pokoji stropní a nástěnné, někde ke stropu taháno 5x1,5). Všechny vypínače jsou tak napojené jen na cat5/6 a všechny tyto kabely v chráničkách. Všude dostatečné rezervy (tam, kde jsou 3 tlačítka mám pro jistotu natažené 2 kabely i když stačí 3 páry ze 4 z jednoho kabelu).
Nemám do loxone zapojené zásuvky, i když jsem na to připraven. Netahal jsem každou jednotlivou zásuvku zvlášť, jsou klasicky ve smyčkách po místnostech. Jen několik zásuvek, kde chci mít v nich stojící lampy, jsou zvlášť. Zvlášť mám pak zásuvku lednice, pračky, myčky, čerpadla, kotle a za TV asi 10 zásuvek z toho 3 zase samostatně. Jde o to, abych byl schopen v budoucnu přes stykač vypínat celé okruhy (předpokládám spíš vypnutí všech okruhů) a ponechat jen nahrávání TV, lednici, kotel, myčku, pračku tj. spotřebiče, které mají mít stále příkon.
Nemám problém udělat nějakou exkurzi, stejně tak pomoct s návrhem (stálo mě hodně sil vše vymyslet napoprvé co nejlépe - omyly se v tomto případě špatně napravují), ale masově to samozřejmě dělat nebudu.
diky za odpoved. Taky se nejak branim "polovicatemu" reseni a bude lepsi udelat komplexni hvezdicove zapojeni vseho. U zasuvek tak planuji vsechny zapojit vicemene do jednoho okruhu a jedno rele a tim je odpojit od napeti pri odchodu z domu, tedy krome TV, pracky, lednice, mycky, Nilanu atd.. Resite s tim i alarm, pohybova cidla, cidla proti rozbiti oken?
Libi se mi ze tam jde nastavit i zpozovani ci zhasnuti venkovnich svetl po nejakem cae, treba pri odchodu z domu.
Muzu se zaptat odkud jste, pokud by byla mozna prohlidka systemu v behu?
U zásuvek to tak jednoduché nebude. Jeden okruh na celý dům je blbost, to žádný elektrikář neudělá. Je tam omezení jističe, jeden spotřebič vyhodí zásuvky v celém domě, navrtaný kabel odstaví všechny zásuvky atd. atd. Rozhodně je lepší mít X okruhů a ty pak vypnout najednou nebo je dát za jeden další větší jistič a ten vypnout stykačem.
Polovičaté řešení nedělejte, je to hloupost. Ty problémy do budoucna za to nestojí.
Alarm tím řeším, zatím nemám zapojeno. Pohybová čidla jsem schopen díky loxone využít pro spouštění světel, v případě alarmu jako čidla. To samé čidla otevřených oken - upozornění při odchodu nebo jako vstup alarmu. Sirénu není problém napojit, spouštět alarm tlačítkem také ne. Vypínání alarmu budu mít řešené přes komponentu klávesnice s číselníkem (stoji 30USD), ale šlo by řešit "tajným" tlačítkem nebo nějakým víceklikem nebo souběžným klikem. Je to na každém. Výhoda alarmu v loxone je, že při alarmu se spustí žaluzie, rozblikají světla. Při zapnutém alarmu a pohybu na zahradě je možné rozsvítit kolem domu, zatáhnout žaluzie, simulovat přítomnost... Má to i nevýhody. Někdo říká, že alarm by měl být nezávislý, aby byl nenapadnutelný. Těžko říct, zda zrovna v RD se najde hacker, který bude odstatovat alarm, aby ukradnul TV. Většinou chodí loupit "lopaty", které na to jdou hrubou silou.
Zkuste na webu Loxone a tam maji obcas zapnuty online chat a hodne veci jsem se tam dozvedel a pochopil princip zapojeni elektroinstalace pro inteligentni dum. Ten jejich system mi prijde jednoduchy a srozumitelny (upozornuji nemam s Loxone nic spolecneho - jsem z toho jen a jen nadsenej jak se mi to libi). Prave bych chtel slyset srovnani anebo zkusenosti majitelu systemu inHome, Inels, Foxtrot, HAIDY atd. jak jsou spokojeny, jaka byla investice atd.. Loxone si me mozna zikalo tim, ze to maji prehledne, dokazu si rychle zpocitat cenu a maji to pochopitelne popsano na webu ad ostatnich, kde je pouze omacka ze je to proste "dobry".
ad 1) nikdy se mi nestalo, ze by mi neodpovedeli. Jsou docela schopni a vstricni - zkus ten chat, tam se vyresi pomerne dost veci
ad 2) taky mam loxone doma a na barak 190 metru me vysel kolem 90 tisic. Jak pise uzivatel nahore - kdybych vsechno resil casovyma relatkama a dalsima serepetickama, tak se dostanu jeste uplne nekam jinam...
ad 3) instalace u me bezi cca rok a zatim bez problemu (musim zaklepat). Po instalaci jsem ocekaval (kdyz uz za ni platim vic), ze mu usetri praci - a tak sem si nechal nastavit vetsinu ukolu automaticky - hlavne topeni a zaluzie.
ad 4) kabelu bylo pozehnane, to je pravda... ale zase na druhou stranu to o tolik vic nestalo a instalace me prezije. Opravdu jsem kabeloval vsechno poctive do hvezdy, az se mi zdalo, ze to prehanim, ale vyplatilo se - v obyvaku mame celkem dost svetel a ani po 3 mesicich pouzivani sem poradne nevedel, jak mi svetla vyhovujou. Diky jednoduchosti systemu sem to ale porad menil (pres mobil), az to bylo k nasi dokonalosti.
ad 5) v te dobe, kdy sem s daval tendle system do baraku tady u nas vlastne zacinal. V ty dobe to u nas skoro nikdo neinstaloval a mozna mam jeden z prvnich baraku. Ale v zahranici bylo pomerne dost diskuzi a ledacos se da vycist i treba z KNX fora, nebo i jejich fora. Za ten rok u nas uz pribylo taky dost lidi, ktery to instalujou a i kdyz jich neni tolik, jako v nemecku a rakousku, tak je to podle me nejaka vypovidajici hodnota. Cenove to podle me vychazi nejlip a je to bezproblemovy... muzu to doporucit
to mate pravdu ze na livechatu je pan randl velmi ochotny zodpovidat me doterne otazky :-) Muzu se taky zeptat odkud jste a jestli byste mi to ukazal v chodu jak to vsechno funguje a podelil se o vase zkusenosti a pripadne doporuceni?
nevim, s kym sem si psal, ale bylo to docela prijemne a pomohlo mi to vyresit par otazek. Prece jenom je to neco noveho, co clovek tak dobre nezna...
omlouvam se, ale po par navstevach jsem musel na "exkurze" rezignovat - manzelka jaksi nema pochopeni :-(
Ten alarm, jak pise pan Kruta, je dobra vec... take sem realizoval alarm pouze v ramci systemu. Udajne jde resit treba i pres Paradox, ale zda se mi to jiz zbytecne a navic, pokud te nekdo chce vykrast, tak te stejne vykrade... pak ten alarm nahlasenej u pojistovny udela daleko vic skody, nez uzitku... sou schopny prolezt celej dum, aby nasli chybu a mohli to hoit na tebe...
Zdravim, taky jsem na tento system narazil a moc se mi libi. Cenove je to dostupne oproti jinym systemu. Je tady nekdo kdo to ma doma nebo s tim mam nejake zkusenosti.