Autor: jan lazovy Datum: 29.10.2011 18:26 | uživatel: 107370
| Vážený páni,posledný príspevok v diskusii o Stirlingoch som našiel z r.p 2009 chcel by som poprosiť o informácie ako odvtedy pokročil vývoj.Bývam na samote a mám iba fotovoltaiku a tá mi na jesen nevyrobí ani wat.Mám aj elektrocentrálu na P.B,ale drevo mám relatívne lacno.Mne by stačil výkon 100-200W.Ale aj to sa mi zdá ako neprekonatelný problém.Dnes by nebol problém dať čokoľvek vyrobiť,ale investovať do vývoja sa mi zdá vzhľadom na moj vek problém.Ak by ste mi mohli ponuknuť hotové a hlavne overené výkresy,bol by som veľmi rád.Mohol by mi pomocť aj vyvýjač na drevoplyn.Elektrocentrála má výkon 1.8kW.Ak by ste sa rozhodli mi zavolať,prezvonte ma na č.t 0902270497 a jaVám zavolám.S pozdravom Ján Lazový
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: jan lazovy Datum: 16.11.2011 16:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107370 reakce na ... | Vážený pán Lukáš,sľubil ste mi adresu kde by som mohol kupiť malu turbínu.Budte tak dobrý a napíšte mi ja.Ďakujem Vám už dopredu.Ján Lazový.
|
|
Autor: Petr Lukáš Datum: 01.11.2011 21:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Mikrokogenerace v jakékoliv dnešní podobě (stirling, mikro-ORC, palivové články, termočlánky...) jsou extrémně drahé, investiční náklady pro výkony v řádu stovek Wattů se pohybují kolem 250 Kč/Watt i více... Navíc při tak malém výkonu je velmi nepříznivý nepoměr mezi el. výkonem a (ztrátovým) tepelným výkonem - např. u stirlingu 10-15% (tj. jen na 1 díl vyrobené elektřiny připadá 7 dílů ztrátového tepla). I kdybyste si to pořídil, tak ekonomicky to po stránce komplexních nákladů vyjde dost podobně jako fotovoltaika+akumulátory. Jediná výhoda bude ve flexibilitě - tj. možnost provozu v zimě, kdy lze využít ale i to teplo. Se stirlingy experimentoval dosti vážně TEDOM (největší výrobce kog. jednotek v ČR), ale s ohledem na výše naznačené, toho po pár měsících nechal. Zkrátka to bylo "za hodně peněz - málo muziky". Za ty peníze by to nikdo zvlášť nekupoval...
|
|
 | Autor: jan lazovy Datum: 03.11.2011 17:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107370 reakce na ... | Dakujem za odpoved,,myslim si že tá cena by bola primeraná. Len mám problém zistiť kto ich vyrába.Ján Lazový
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 06.11.2011 10:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Můžu vám poskytnout kontakt na firmu, co dělá ty mikro-ORC. Jsou to miniaturní zapouzdřené turbínky o výkonech od cca 0,5 do 2kW. Prý to má extrémně dlouhou životnost a experimentují s nasazením v mini aplikacích (větší RD, malé firmy, apd.). Potřebujete ale teplotu vody 90st.C a více. Nebude to ale pod 200Kč za Watt, co vím.
|
|
| |
| |
Autor: John Denver Datum: 01.11.2011 08:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100008 reakce na ... | Vse potrebne..krom detailnich konstrukcnich vykresu, pochopitelne...najdete-ohledne drevoplynovych generatoru...na strance /gorvin.mysteria.cz/generator.htm resp. na podstrance....mysteria.cz/1A/drevoplynove_generatory.pdf. Lze rovnez z teto podstranky stahnout, ulozit a sestudovat, pak se pokusit o stavbu soupravy...nestaci jen generator.
|
|