Jakou Led žárovku GU10 - náhrada halogenových 40W |
Autor: Ssss Vvv Datum: 29.10.2011 22:52 | uživatel: 107374
| Dobrý den, v obývacím pokoji máme lustr s bodovými halogenovými žárovkami 5x 40W. Chtěli bychom je nahradit Led žárovkami GU10. Již jsem zakoupila 1 ks, ale nesedí mi bílá barva a také žárovka nemá patřičný dosvit /na stolek pod lustrem/ co halogenky měly /dám ji jinam/. Vyzkoušela jsem se také 120 úhel 190 lumenů a to bylo velmi málo. Prosím tedy o radu, jaké LED zakoupit - s kolika Waty, lumeny a úhlem osvitu. Velmi děkuji všem za radu.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Ivan Mikoláš Datum: 11.01.2012 22:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101864 reakce na ... | Pro náhradu halogenek diodami pomalu nastává čas i pro běžné domácí uživatele. Ve firmách nastal cca před půl rokem až rokem. Jedna z možností je zde: http://www.kupzarovky.cz/esolite-led-lgu1009-9w-3x3w-gu10-tepla-bila-45st-p-2130.html . Zdaleka to není takový ekonomický nesmysl, jak se některým (nepoučeným ;-)) zdá. Hodně záleží, jak moc se bude svítit během dne. Čím více budete svítit, tím dříve se dioda zaplatí. Při šesti hodinách denně to bude cca necelý 1 rok, nepočítáme-li vyšší životnost LED. Halogenky mají životnost cca 1500 hodin, LED od 25000 výše. Samozřejmě nekvalitní výrobek odejde dříve, ale i při životnosti pouze po dobu záruky 2 roky a šesti hodinách svícení denně ušetříte přes 1000,- Kč. Co se týká barevného podání, obecně platí, že "studenější světlo" (cca 6000K) je příjemnější na práci, "teplejší" = žlutější (cca 2000-3500K) je lepší třeba do obýváku pro pohodu. To si musí každý vyzkoušet sám :).
|
|
 | Autor: Tomas Ponic Datum: 12.01.2012 10:22 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100043 reakce na ... | Omlouvam se Vam, ja nepouceny Vas snad trochu poucim: Neplette si prosim barevnou teplotu s barevnym podanim ...
|
|
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 12.01.2012 10:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Dobrý den, když už jste to takhle nakousl, nemohl byste zde vysvětlit rozdíl mezi teplotou, barevnou teplotou a barevným podáním? Ať se taky ostatní poučí. Dík za všechny.
|
|
 | Autor: Tomas Ponic Datum: 12.01.2012 11:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100043 reakce na ... | Necitim se dostatecne fundovany na presne a srozumitelne vysvetleni Vami navrhovanych pojmu (navic tady nechci rouzpoutat flame). Reagoval jsem jen na narazku, na mou osobu v prispevku. Ale pred psanim tohoto prispevku, jsem jen nakouk na ceskou Wiki (pokud ji povazujete za dostatecne fundovany zdroj) a vsechny Vami navrhovane pojmy tam vysvetlene jsou.
|
|
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 12.01.2012 11:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | No tak vidíte, kam se Vám podařilo diskuzi přesměrovat. Slova jste vyslovil Vy, já je jen od Vás opsal. Podíval jsem se zběžně co je barevné podání a co teplota a zdá se, že barevná teplota se udává číslem a podání slovem, že jiný rozdíl tam není. Nebo co jste Vy vyšťoural?
|
|
 | Autor: Tomas Ponic Datum: 12.01.2012 12:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100043 reakce na ... | Nic jsem nevystroural. Proc tak utocny dotaz? Ze by dalsi skryty prodejce? barevna teplota se udava cislem v Kelvinech a barevne podani Ra nebo CRI se udava take v cislech bez jednotky
|
|
| |
 | Autor: Jozef Homola Datum: 12.01.2012 11:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | K barevnému podání mohu z praxe jenom tolik. Když toto se chce hodnotit například zobrazování objektivem nebo vůbec podání a věrnost barev, musí se používat nejprve tzv. Smluvní světlo , A, B, nebo jiné. Používalo se "A", to znamená plné spektrum ale už nevím parametry žárovky kolimátoru ani zda byla halogenová, které se nejvíce blíží dennímu osvětlení (spektrem).
|
|
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 12.01.2012 12:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Takže, jestli tomu rozumím, tak barevné podání se týká zobrazení, nebo vnímání barevných objektů osvětlených nějakým konkrétním, specifickým zdrojem světla, případně ještě upravené nějakým filtrem a ve zmíněném případě ještě reprodukční technikou? Takže to si asi těžko někdo může plést s barevnou teplotou světelného zdroje.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 12.01.2012 13:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Barevní podání se týká jak zobrazení (například nemůžete hodnotit barevnou aberaci, když zdroj tuto složku neobsahuje), tak fyziologického vjemu. Platí pravidlo mimo diskuzi. Barvu kterou spektrum osvětlovacího zdroje neobsahuje nemůžete na předmětu vidět i když ji má na povrchu, tedy je ní opatřen. Vidíte ji jinak a tudíž s "barevnou falší". Uvedu příklad pracovna látek (oděvy) měla podle staré normy předepsané osvětlení (zakázané některé zářivky) protože všechny barvy by mohly vypadat jinak než ve skutečnosti.
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 12.01.2012 13:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Pokusím se srozumitelně vysvětlit a neudělat (alespoň zásadní) chyby: Teplota zdroje světla udává v jakém spektru (na jaké vlnové délce) je převážná část vyzařování. Nížší teploty - světlo červené, žluté (žárovka), vyšší do modra (výbojka). Daným zdrojem světla pak ozáříme nějaký objekt a odražené pozorujeme očima (měříme přístrojem) a z toho vzniká nějaký barevný vjem a pak mluvíme o nějakém barevném podání. Pro výsledný vjem je ovšem kromně barevné teploty (tedy jaké teplotě odpovídá vrchol křivky, když si graficky zobrazíme intenzitu záření pro vlnové délky viditelného světla. Je také důležitý tvar té křivky. Jestli je to "skoro rovina", nebo je to "strmý vrchol". Navíc umělé zdroje světla bývají nespojité a je tam několik ostrých vrcholů, zatímco denní světlo je víceméně vyrovnané. Proto existují normové osvětelení např A - žárovka, TL 84 - definovaná výbojka, D55, D65 - definovaná denní světla. I denní světlo se mění v průběhu dne a v závislaosti na oblačnosti. Když potom nějaký barevný předmět ozáříme těmito různými světly, vzniká pokaždé jiný barevný vjem (vidíme jinou barvu). Zvláště patrné je to v případě objektivního měření přístrojem. Existuje také vjem nazývaný metamerie: Lidské oko nerozezná zda např, vjem oranžové je způsoben oranžovou barvou (jeden vrchol), nebo směsí červené a žluté (dva vrcholy), když jsou ozářeny světlem se spojitým spektrem. Tedy v denním (spojitém) světle se Vám tyto dva vzorky jeví stejné. Jestliže je je však ozáříte světlem nespojitým čeveným uvidíte ten vzorek červený+žlutý výrazně červenější, než ten oranžový. Žlutou barvu prakticky neuvudite. Naopak, když ozáříte nespojitým žlutým světlem, uvidíte ho pdstatnéě žlutější. Oranžová s jedním vrcholem bude pořád stejně oranžová. Mohou tedy být dvě barvy třeba na fasádě o kterých v poledne přes den budete přísahat, že jsou stejné. Navečer už o tom budete oprávněně pochybovat a v noci po osvícení výbojkou to budou velmi rozdílné odstíny.
|
|
 | Autor: Ivan Mikoláš Datum: 12.01.2012 16:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101864 reakce na ... | Děkuji panu Vintrovi i ostatním za přínosné doplnění. Svým příspěvkem jsem chtěl hlavně upozornit na již "morálně zastaralou" reakci ohledně ekonomičnosti LED. Sám "ledovky" používám více než rok doma a na provozovně. Při vhodném výběru typu LED za rozumnou cenu se vklad na pořízení vrací, při svícení cca 6 hodin denně, za 6-8 měsíců. Experimentálně ověřeno na více něž 20ti LED různých typů. Při dvouleté záruce tedy neriskujete nic, než vlastní špatnou volbu typu LED danou neznalostí problematiky. Pro jistotu upozorňuji, že nejsem prodejce LED ani osvětlovací techniky. V předchozím příspěvku jsem uvedl jeden z mnoha možných odkazů pro ilustraci běžné ceny a parametrů. Díky Seznamu, googlu nebo jinému vyhledávači si lze najít dostatek alternativ a porovnávat. Zájemci o problematiku doporučím si počíst třeba na http://www.fotonmag.cz . Abych shrnul: najdete-li důvěryhodný zdroj pro pořízení a zvolíte-li vhodný typ (zejména s ohledem na barvu světla a úhel osvícení), můžete již dnes, s investicí několika stovek nebo tisíc korun, ušetřit jednou až dvakrát tolik za rok. To mi připadá docela ekonomické ;-). A opět jen pro příklad: dnes se mi náhodně podařilo sehnat 12W LED s tokem 1060lm za 380,- Kč. Což je sice nyní výjimečně dobrá cena vhodné náhrada 100W žárovky, ale naznačuje, co bude brzy možné a běžně dostupné.
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 13.01.2012 07:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Zatím je ovšem pro většinu použití stále zajímavá i alternativa 15W v lineární trubici, nebo usprné "žárovce" (výbojce) za cca 100 kč. Mne zklamalo právě použití LED tam, kde běžné výbojky vhodné nejsou a jsou doporučovány LED kvůli častému spínání. Ale jak už jsem psal, možná jsem měl smůlu na špatný kus. Druhá LED (ovšem s nedostatečným výkonem) zatím vydržela.
|
|
Autor: Tomas Ponic Datum: 31.10.2011 12:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100043 reakce na ... | Halogenka 40W ma priblizne 400lm. Nahradit 5 x 40W halogenek LEDkama je v soucasne dobe ekonomicky nesmysl, pri zachovani stejneho svetelneho toku. O barevnem podani radeji pomlcim.
|
|