Autor: Jiří Mitáček Datum: 01.11.2011 19:05 | uživatel: 100188
| Dobrý den, žiji v bytovém domě majících 48 bytů, v každém bytě je 5 stoupaček a 5-6 těles. Jednotlivá tělesa jsou napojena ze stoupaček v podlaze. Dosud se teplo rozúčtovává dle plochy bytu což je dost nefér a dost neekonomické, protože nikdo nemá potřebu šetřit. Rád bych do budoucna prosadil individuální měření spotřeby, ale nemám o tom moc přehled. Jediné co jsem viděl je měřič přímo na tělese, který se dá snadno oblafnout místním zaizolováním, případně chlazením. Měření dle průtoku a teploty na každém tělese vy bylo asi dost nereálné, jediné co, mě napadlo je osadit stoupačky na vstupu do místnosti (u podlahy měřičem) a odečítat rozdíly. Je to v praxi možné, nebo existuje nějaké jiné rozumné řešení? Je mi jasné že to nikdy nebude úplně fér, ale kdyby to bylo v přijatelných mezích ušetřilo by se mnoho tepla protože by všichni začali alespoň trochu šetřit. Máte někdo nějaké nápady či zkušenosti s podobným řešením? děkuji
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Jozef Homola Datum: 02.11.2011 17:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Měření spotřeby tepla v bytě má svá pozitiva i negativa. Mne se zdá, že při určitém stupni vyčuranosti převládají negativa. Tak například někteří nebudou topit vůbec a budou to ti, kteří odjíždějí na týden pryč, další co rádi spí v chladnu a pod tlustou peřinou a pak šetřílkové. Nejhorší je na tom ten kdo chce mít teplo a jeho soused netopí. Jeho soustava není tak navržena aby tento výpadek zcela nahradila. Takže nejenom bude více platit ale ještě ani teplo nebude mít, tedy dostatečné. Pak je spravedlivé mít navrhnuty správně "koeficienty solidarity", to znamená opravné činitele na nevýhodné byty aby ty neplatily 2x více za stejný tepelný komfort. Spekulacem s měřením a topením se předchází kvótou fixních plateb podle měřáku na patě domu a podle metrů čtverečních. To znamená, že 60% spotřeby zaplatí uživatel fixně (údaj celého domu nebo vchodu x m2) a jenom 40% se mu počítá podle údajů měření v bytě. Jinak je to hodně rozdílné jaká ta pevná částka ale v mém okolí se časem vyšplhala ze 40% na 60%.
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 02.11.2011 19:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | O tom 40:60%i vím, dokonce je to dané snad nějakou normou nebo zákonem. Ale i tak si myslím že ušetří všichni. Ve většině bytů mají stále topení na plno s tím že přebytek odvětrají stále otevřeným oknem. Dělá to přes 300Kč/m2/rok při vytápění dálkovým teplovodem. Jde mi o to jak co nejspravedlivěji a nejlevněji rozdělit těch 40%..
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 02.11.2011 21:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | V našich panelácích zavedením měření se počet GJ snížil a to razantně (až o 1/3) ale nebyli jsme schopni říci čím, protože už domácnosti dokázaly snížit teplotu, tam kde se přetápělo a vůbec se nedalo pootočit kohoutem- zavřít (regulovat vůbec nebylo možné, přivřením se oběh po čase zastavil) a po rekonstrukci už ano. Takže dříve existoval stav otevřených balkonových dveří (na opačné straně oken) v mnoha bytech kdy venku mrzlo. Vzduch byl tak suchý, že jiskry skákaly na vzdálenost 4 centimetrů.
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 02.11.2011 21:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | no a jaké tedy ty měřáky konkrétně máte? O cca 30% tepla méně jsem slyšel také. V podstatě spravedlivé nespravedlivé někdo platil polovičku co dřív a někdo cca to samé. Ale nikdo už netopil na 25°C :-D Tato teplota by měla patřit maximálně koupelnám..
|
|
| |
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 02.11.2011 21:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | Já myslel jen typ toho měřidla. Jestli to jsou ty odpařovací, průtokové či nějaké jiné.. Mě se ty odpařovací nějak nezdají. Sice se to prý už moc podvést nedá, ale moc tomu nevěřím
|
|
| |
Autor: petr kocina Datum: 02.11.2011 15:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | v panelaku jsme meli digitalni merice umistene primo na telese. zakryvat je ci chladit by me ani ve snu nenapadlo - na co ty lidi neprijdou. jedine reseni bude asi opravdu merit odber tepla na vstupu a vystupu. k tomuto by se mohl vyjadrit pan Stoll - ma s tim nejvetsi zkusenosti.
|
|