Jaký komín do PD |
Autor: Michal Michal Datum: 01.11.2011 22:00 | uživatel: 100641
| Dobrý den, jakého výrobce nebo typ komínu jste zvolili do svého PD. Projektant mi doporučuje Schiedel Absolut, který je drahý ale i kvalitní. Máte někdo zkušenosti s Eko komíny a jeho typem univesal? Děkuji za případnou radu. Michal
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Oldřich Ton Datum: 07.03.2012 20:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109133 reakce na ... | Já osobně jsem postavil komín EFFE DUE a nemůžu si stěžovat. Skvělá cena, stavba systému zabrala jedno odpoledne a komín má malý rozměry takže se mi ztratil v příčce. Vyhrál jsem to jak s kvalitou tak cenou.
|
|
Autor: Maros Plsko Datum: 02.11.2011 16:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100234 reakce na ... | Vas projektant Vam radi dobre. Universal je komin so zadnym odvetranim , takze nim unika vzduch z interieru do exterieru. musite hladat komin dostatocne tesny proti vlhkosti, bez zadneho odvetrania, najlepsie s komponentami pre dokonale tepelne ako aj vodotesne prevedenie prestupov. Tiez za danym ucelom vyuzitia v pasivnom dome musite aj zodpovedajuco vyberat spotrebic. Vykonovo podla potreby, idealne s privodom vzduchu z exterieru - ako na spalovanie, tak ohrev. Ale to urcite viete. K reakcii , ze v PD nema byt komin. Diera to mozno je, ale spaliny odchadzaju mimo objekt, zatial co z BIO krbov (preco BIO?) spaliny zostavaju v interieri, teda iba CO2 a voda, vraj.
|
|
 | Autor: Michal Michal Datum: 02.11.2011 16:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100641 reakce na ... | Pane Plsko, na některé výkřiky je lepší nereagovat. jinak máte pravdu. Už se pomalu smiřuji s komínem Schiedel. Je asi nejlepší pro PD, ale také jednoznačně nejdražší. Teď ale nevím co s kamny. Jestli krbové nebo vložku. Zatím jsem se dopátral k názorům, že do pasivu je nejideálnější vložka a tu obezdít pro velkou akumulaci. Tato varianta je ale také poměrně drahá. Celkově by to pak vyšlo na cca 100k, což je opravdu dost. Ta částka se mi nikdy nevrátí úsporou topení dřevem. Snad jako záloha pro dlouhodobé výpadky elektřiny by měla opodstatnění.
|
|
 | Autor: jenda dibes Datum: 02.11.2011 19:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100322 reakce na ... | Já nevím ,ale kde jste vzal 100000kč. Třeba ty kanadské vložky pořídíte už nad 30000 kč a stačí to obezdít kubíkem cihel nebo kamene.Topeniště v americe jsou testovány na pomalé hoření.Testují je na 4 rychlosti(od 0,8kg/h až po maximum) a musí splnit emise. To znamená že hoří dlouho a čistě.Samozřejmě když tam date 6kg dřeva a hoří vám třeba 5h tak mají velice malý hodinový vykon.I když zavřete vzduch tak je to tak seřízené ,aby jste měl čisté spalování a máte čistý komín .Poznáte to i tak ,že máte čisté sklo na dvířkách.
|
|
 | Autor: Michal Michal Datum: 02.11.2011 19:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100641 reakce na ... | Celkově myslím i s komínem. Schiedel cca 50k, vložka od romotop za 22k a zbytek obezdívka další drobnosti. Jedná se pouze o můj odhad. Kamna či vložky by měly mít výkon od 2kW.
|
|
 | Autor: jenda dibes Datum: 02.11.2011 20:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100322 reakce na ... | Já jsem stavěl komín 150mm 5m vyška cca 16 000.Je to nerez a má to okamžitě tah jako hrom :-). Dnešní topeniště nechcou velké pruměry komína.150mm stačí bohatě do 15kw.Pokud nemá topeniště velká dvířka a vyrobce tam nedá kvuli tomu větší odkouření.Když máte velké dveře musíte dát velký komín z duvodu zakuřování. Ono v evropě je problém,že tady nikdo netestuje topeniště na pomalé spalování.Číslo o učinnosti je pěkné ,ale nevím při jakém provozu to zde testují.Odhadoval bych to naplno otevřené.Na diskuzích je hodně příspěvku - čím čistit zadehtované sklo , ničím to nejde dolu atd. Prodejci na stranetu vždy napíší - musíte topit na nominální vykon - cca každé dvě hodiny naložit a nedusit! Takže pokud nemáte třeba známeho, a ten vám ukáže,že ráno má sklo čisté a jen rozhrabne žhavé a přiloží.Tak potom je to dobrá vložka.Ono hoří každé topeniště na nějaké minimum,Ale záleží zda na to minimum hoří čistě a efektivně.Jak jsem psal čisté sklo i při zavřeném ovládání značí čistý komín a tím i pomalý ohen při vysoké teplotě.Je zajímavé ,že v americe neznají pojem : nominální výkon nebo minimální vykon.Tam vypisují pouze maximální vykon a obsah topeniště(to je pro ně nejduležitější udaj )
|
|
| |
| |
 | Autor: Michal Michal Datum: 02.11.2011 21:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100641 reakce na ... | Díky moc za ty odkazy. Přesně takový info potřebuji. Pročetl jsem hromadu diskuzí a článků, ale pořád je to asi málo. Potřeboval bych výkon kolem těch 2kW. Nafutrovat kamna a pak je dusit na min. výkon to není dobrá volba. Ještě jednou díky a jdu si to prostudovat:)
|
|
 | Autor: jenda dibes Datum: 02.11.2011 21:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100322 reakce na ... | Možná jsem vás spletl s tím testem na 0,8kg/h. Ale asi si to vysvětluji tak,že vyrobce nastaví minimalní přísun vzduchu (třeba kamna 16kw) na 6kw .Obal topí na minimum 200°C a topeniště takto pomalu spaluje.A těch minimalních 0,8kg/h znamená že třeba když už tam dřevo dohořívá tak to označuje ten výkon ,kdy to ještě čistě spaluje. http://www.youtube.com/watch?v=jU7CKN9H7xA&feature=related Co vím tak určitě čistě spalují topeniště s katalizatorem.Kdy jsou to vzduchotěsná kamna.Ty roztopíte ,kat. se nažhaví a mužete zadusit topeniště.Tam to bude jen dymit.Vysokou teplotu budete mít pouze v kat. kde to čistě spaluje. U nás prodavaj http://mbterm-krby.cz/cz/krbova-kamna/vermont-castings/ Pro vás by se hodili asi ty intrepid II .Malé topeniště.Udavaj ,že když ho naloží na noc , tak rano je tam žhavé.Udávaj velikost topeniště 1sft(30dm3) Takže to jde zadusit určitě i meně než na 3kw za hod.
|
|
Autor: Michal Michal Datum: 02.11.2011 15:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100641 reakce na ... | Pane Kocina, žádal jsem o radu. Žádné vaše hypotézy o mém využívání krbu mě nezajímají! Tyhle rady si strčte někam.
|
|
Autor: petr kocina Datum: 02.11.2011 15:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | do PD komin nepatri je to dira do baraku jak vrata s vecnym unikem tepla z domu. poridte si radeji biokrb. stejne komin nebudete vyuzivat.
|
|