Hliněná příčka v koupelně ve staré chalupě

Autor: Lubomír Sochr
Datum: 04.11.2011 16:23
uživatel: 107448

Dobrý den,

rád bych se zeptal někoho zkušeného na následující problém. Nedávno jsme koupili starou (cca 100let) chalupu, která má obvodové a nosné zdi z kamene (někde i cihla) avšak jedna příčka, která rozděluje chodbu a koupelnu je hliněná (pravděpodobně z vepřovic), což jsem zjistil, až při dělání elektroinstalace, vody a odpadu.

Nyní mám tedy dva dotazy:

1) Jakým způsobem by se měla příčka zabezpečit z koupelnové strany, aby nechytala vlhkost, nyní je nahozená jádrovou omítkou a natažená štukem, je to dostatečné?

2)Lze do této příčky (tloušťka cca 30cm) zabudovat klasické umyvadlo, nebo musím zvolit takové, které se nemontuje do zdi ale stojí na skříňce?

Předem velice děkuji za Vaše cenné rady.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Lubomír Sochr04.11.2011 21:00
Laďa Jaskva04.11.2011 16:52

Datum: 04.11.2011 16:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Základní předpoklad, aby stěna nevlhla, je větrání.
Čili po vykoupání a při sprchování co nejrychlejí odvětrat vodní páru. Ale v tom nevidím až tak zásadní problém. Horší je vzlínání zemní vlhkosti, které do stěny může permanentně natahovat vodu z podloží. Nevím, jestli to máte podřezáno a zaizolováno. Tím se mělo začít. Jinak je to ve hvězdách a až časem poznáte, jestli ta vzlínavost tam nějakou vodu transportuje. Dá se to sice změřit ( kartáčový vlhkoměr, případně zvážit kus té nepálené cihly před a po vysušením ). Tím ale pouze zjistíte, jestli tam vlhkost je nebo není. Vy potřebujete zjistit tendenci, čili jestli permanentně stoupá. A teprve podle toho dělat opatření. Když jste to nepodřezali na začátku, tak teď je asi už jedno, kdy to budete muset udělat, a jestli to vůbec bude bezpodmínečně nutné. A co se týká upevnění umyvadla, tak to musíte nejdříve zkusit pomocí hmoždinek k tomu určených. Teprve, kdyby to nešlo, tak je možno použít závitovou tyč a provrtat stěnu skrz.
S pozdravem Laďa

Autor: Lubomír Sochr
Datum: 04.11.2011 21:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107448
reakce na ...
Mnohokrát děkuji za radu,

co se týče té vzlínané vlhkosti, tak celý onen prostor je podsklepen a ani ve sklepě problémy s vlhkými stěnami nemáme, samozřejmě vím, že to na první pohled nemusí být vidět, ale na 99% by to neměl být problém. Šlo mi hlavně o vzdušnou vlhkost z koupelny, aby ta nějak nepoškodila příčku, protože jsem četl, že hliněná zeď se při dlouhodobém působení vlhkosti postupně rozpadá...

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.