Komínici se neshodují v rekonstrukci komína

Autor: Vojtěch Hájek
Datum: 07.11.2011 12:51
uživatel: 107473

Dobrý den, řeším následujcí problém.
Vlastním nedokončenou starší hrubou stavbu z r. 1990 kde je komín 200mm/7.5m účinná délka.
Vložky jsou použity keramické nebo šamotové nejsem si jistý, nedokážu rozlišit. Dle názoru jednoho z revizáků je to začínající Schiedel.
Problém je ten, že vložky jsou zasypány v perlitické maltě a obezděny.
Několik kominíků říká že je to "natvrdo" a že vložky budou praskat protože nemohou dilatovat, takže vyvložkovat na 180mm flexi za cca 25tis. kč.
Jiní zase tvrdí je to ok, takto se to dříve dělalo, nebude s tím problém.
Jen podotýkám jedná se opravdu o jakousi velice křehkou bílou maltu která drží pohromadě ale když do ní např. dloubnu hřebíkém velice snadno se drolí.
Dokážete mi prosím poradit zda bude nutné vložkování nerezem nebo zda je tato technologie v pořádku?
Kotel bude na tuhá paliva, Atmos 25kW, čili ideální byb bylo ponechat průduch 200mm.
Nejsem odborník, ale tak nějak si říkám, že v té době byl postup a materiály samozřejmě jiné než dnes ale zcela jistě tyto komíny bez problémů fungují a vložkovat se může kdykoli potom.
Ale zároveň bych nechtěl něco podcenit a přivolávat problémy.

Děkuji za rady.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Martin Špán13.11.2011 09:29
Milan Jakeš11.11.2011 16:57
Vojtěch Hájek09.11.2011 17:47
Vojtěch Hájek09.11.2011 17:40
Bohuslav Vintr09.11.2011 15:18
Milan Jakeš09.11.2011 14:29
Vojtěch Hájek09.11.2011 13:31
Jozef Homola07.11.2011 21:21
Milan Jakeš07.11.2011 21:02

Datum: 13.11.2011 09:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101893
reakce na ...
Zdravím, já osobně bych to nechal tak, vyzkoušel ,vložkovat můžete vždycky a nevím proč flexi za 25 000, V 1 mm nerez jste na polovičce, loni jsem vložkoval. Mám kolegu kominíka a spolu jsme vyvložkovali za půl dne, a nechtějte vědět, co za to chtěla firma. Dvojnásobek.!!!
Jinak perlit se používá i dnes v komínovém systému, dá se najít na netu.
Zrovna jsem koukal na komíny(skládanky) na Slovensku, ceny poloviční a dovezou až domů, tady Vás každý jenom natáhne. Já už kupuju převážně na Slovensku a v Polsku, ne vše , ale spousta věcí je tam o dost levnějších. A není to na úkor kvality.

Datum: 09.11.2011 17:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3
nějak se mi nedaří vložit fotky

Datum: 09.11.2011 17:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Myslím že perlitová výplň je skutečně poddajná, dnes jsem to ještě jednou zkoušel a když do ní píchnu je to opravdu skoro jak do takové lehce udusané hlíny. Samozřejmě nevím zda je takto po celé délce komína.
Vložky ovšem nejsou usazeny v tvárnicích jak předpokládá pan Jakeš ale jsou obezděny vápenocementovými cihlami. Viz. foto.
Ještě jsem si vzpoměl na další neshodu, resp. vaše názory:
vložky mají být usazeny po vodě nebo po kouři????
Zde jsou po vodě. a myslím že to má logiku co se týče srážek nebo kondenzátu.

Autor: Milan Jakeš
Datum: 11.11.2011 16:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104296
reakce na ...
Odhadujete správně, že vložky mají být jak říkáte po vodě. Jinak na ten komín bych raději opravdu povolal statika, ono dloubnutí do výpně si provede přece jen trochu fundovaněji, provede výpočet a hned mu bude jasné, co praskne či se začne drtit jako první. Pokud by se měly při pokusném zátopu např. rozdrtit šamotové výplně v dolní části, tak by to byla myslím docela škoda.

Datum: 09.11.2011 14:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já to viděl z počátku asi trochu optimisticky, ono bude záležet taky na vyarmování toho komína. Pokud budou komínové tvárnice jen na maltě, tak budou asi místa, kde to v těchto spojích povolí a mezi tvárnicemi pak vzniknou trhliny. Nejlepší by asi bylo vzít na místo zkušeného statika, ten by výztuž komínu prověřil a posoudil, kde se to skutečně potrhá. Pokud by ani on neuměl rozhodnout, vsadil bych raději na tu jistější variantu - vyvložkování. Rozhodující zde bude pevnost té perlitové výplně.

Datum: 09.11.2011 13:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za reakce, to znamená že pokud zatopím a vložky budou plynule dilatovat, ve výsledku při 7m výšky o cca 10 až 15mm na poslední vložce mělo by být vše ok.
Předpokládám že to budou doprovázet i nějaké zvuky, myslíte že je slyšitelné prasknutí vložky nebo spíše praskne zeď?
Popř. dají se na vnitřku komína nalézt nějaké náznaky problémů po několika zatopeních pouhým zrcátem?

Děkuji

Autor: Bohuslav Vintr
Datum: 09.11.2011 15:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100268
reakce na ...
Zůleží na tom, jak je ten perlitobeton pevný. Pokud je to opravdu měkká hmota, dilatující komínovky si tu dilatační spáru vytvoří. Ony dilatují i tak, že zvětší obvod a tak si to "vymáčknou". Pukud by byl materiál okolo pevný, došlo by k rozdrcení vložek. Délková roztažnost pak způsobí nadzvednutí a prasknutí pláště komínu pokud není dilatace zaručena. Bývá to vidět na nadstřešní části komína, když se "zapomene" na dilataci průchodu přes komínovou hlavu. Pak se objevují praskliny mezi cihlami (tvárnicemi) v ložných spárách.
Podle mne je nejlepší řešení udělat co "nejdrsnější" zkoušku. Tedy co nejrychleji roztopit na maximální výkon, aby byla teplotní změna co nejrychlejší, nechat komín pořádně prohřád a zase rychle zchladit (přestat topit). Nejlépe až bude aspoň trochu mrznout.
Několikrát opakovat, aby se případné mikrotrhlinky mohly rozvinout a pak zkontrolovat zevnitř kamerou.
Nebyl byste ale první, komu nějaká vložka praskla. Byla tu debata, zda je taková ojedinělá prasklina nebezpečná a jak moc.
Samozřejmně také musíte najít někoho, kdo Vám podepíše revizi. Není to zvláště v dnešní době standardní typ kce. komína.
Předpokládám, že máte dodrženy min. vzdálenosti hořlavých hmot od komínového tělěsa, takže v tomto směru bych ani z ojedinělé mikrotrhliny ve vložce neměl obavy, když by ji jeětě kryly dvě další vrstvy a to ta měkká hmota a zdivo.

Autor: Jozef Homola
Datum: 07.11.2011 21:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Můj bratr stavěl někdy v roce 1982 a vložky mu zedníci zalili maltou a hned při prvním zatopení v kotli na tuhá paliva praskla zeď a to přímo v obýváku a časem ještě se svislé trhliny na výšku místnosti prostupoval dehet. Jinak pro keramické vložky se počítá u kotlů na tuhá paliva s roztažností 2 mm na metr délky. Takže by bylo vhodné ještě před prvním zatopením "šuplérou" změřit na komínové desce přesah a pak po zatopení a taky po čase. Byl by to zajímavý výsledek i pro nás, tedy pokud je to místo nějak dostupné.

Datum: 07.11.2011 21:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Laicky bych to viděl asi nějak takto: Po zatopení se zahřejí ty keramické vložky, jsou tepleně izolované, zahřejí se tedy značně. Tomu bude odpovídat i velikost jejich ditalace v podélném směru, ta perlitová výplň proto jisto jistě povolí a keramické tvarovky se povysunou směrem nahoru. Ta perlitová malta má určitě velkou poddajnost, pojivem přitom bude cement. Jak bude vypadat ta trhlina nevím jistě, nejspíš půjde v těsné blízkosti těch keramických vložek (nejmenší průřez) a na nich pak zbyde převážně jen ta nalepená část cementového tmelu. Po vychladnutí komína si vše pravděpodobně sedne zpět na své místo. Důvodem je, že perlit je velmi poddajný a v té trhlině proto nebudou působit žádné styčné síly, které by vnitřní těleso udržely na svém místě. Proto pokud to máte podepřené i zkušeností některých kominíků, tak můj názor je, že bych se v tom nebál zatopit a komín používat. S největší pravděpodobností se to bude chovat velmi dobře. První zatopení vnese do problému jasno a komín lze vyvložkovat kdykoliv. To by bylo nutné provést jen v případě, že by se vnitřní část komínu šprajcla a zůstala "viset". Tolik můj názor a možná se zde najde někdo, kdo s tím už má přímou zkušenost.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.