Radiátory a podlahovka

Autor: David Chad
Datum: 07.11.2011 23:33
uživatel: 107475

Dobrý den, měl bych menší dotaz.

Máme v novostavbě RD plynový kotel BAXI Luna 3 Comfort, který vytápí v suterénu a patře radiátory. V celém přízemí je pak podlahovka a částečně i v suterénu. Máme topnou soustavu rozdělenou na 2 okruhy-radiátory a podlahovky.

Na trase pro podlahovky je přídavné čerpadlo Calpeda, regulační ventil STAD a směšovací ventil ESBE. Bohužel jsem si všimnul toho, že když topí radiátory, tak podlahovka moc netopí. Když více otevřu regulační ventil STAD, tak zase přestanou topit některé radiátory či všechny, ale zase topí podlahovka.

Soused, má o patro menší RD než my a má to udělané stejně, akorát má menší plochu podlahovek. Říkal jsem si, že by to vyřešilo přídavné čerpadlo na okruhu pro radiátory.

Můžete se mně prosím k tomu vyjádřit, co by pomohlo to nastavit a upravit tak, aby topilo všechno naráz?

Jenom dodám, projekt topení máme, ale jelikož nebyli finance na dokončení celého RD, tak se udělala kotelna provizorně viz.výše, ale za dozoru projektanta, ale mám z toho takový pocit, že si s tím moc rady sám neví ten projektant...

Budu moc vděčný za rady a informace.

Předem děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Milan Havliček01.01.2012 19:56
Milan Havliček01.01.2012 19:56
Laďa Jaskva20.11.2011 13:50
Jozef Homola20.11.2011 13:42
Vladimír Křen20.11.2011 12:07
David Chad20.11.2011 12:00
Vladimír Křen09.11.2011 07:43
David Chad08.11.2011 22:42
Bohuslav Vintr08.11.2011 15:04
Vladimír Křen08.11.2011 10:16
David Chad08.11.2011 09:41
Vladimír Křen08.11.2011 08:26
Jícha Zdeněk08.11.2011 01:21

Datum: 01.01.2012 19:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108104
reakce na ...
Přeji krásný den,
doporučuji udělat kotelnu dle projektu topení, pokud je správně naprojektované zapojení kotelny a topenáři to umí nastavit, bude Vám to topit.
Záleží ale na tom, jakou regulaci máte v projektu a jak kvalitní jste po projektantovi chtěl nakreslit.
Pokud jste z okolí Písku nebo Prahy, můžete zavolat.
Bez znaloti zapojení a provedení otopné soustavy Vám nemohu kvalitně poradit, nejsem věštec jako "někteří".

Autor: Milan Havliček
Datum: 01.01.2012 19:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108104
reakce na ...
Přeji krásný den,
doporučuji udělat kotelnu dle projektu topení, pokud je správně naprojektované zapojení kotelny a topenáři to umí nastavit, bude Vám to topit.
Záleží ale na tom, jakou regulaci máte v projektu a jak kvalitní jste po projektantovi chtěl nakreslit.
Pokud jste z okolí Písku nebo Prahy, můžete zavolat.
Bez znaloti zapojení a provedení otopné soustavy Vám nemohu kvalitně poradit, nejsem věštec jako "někteří".

Autor: Vladimír Křen
Datum: 08.11.2011 08:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100035
reakce na ...
Mám podlahovku už skoro 25 let. Když ke mě přijdete tak necítíte že by zde něco topilo a přesto je zde teplo. Protože máte nový dům tak ten teplo doslova žere. Musíte ho nejdřív vysušit. To trvá nějakou dobu. Nedívejte se na podlahu jako na radiátor. Dejte tomu čas a doporučuji v některé místnosti instalovat domácá meteostanici. Oni sice nemají žádnou vynikající kvalitu pro měření vlhkosti ale změna se zde dá odečíst. Sledujte tři veličiny: vlhkost, vnitřní teplotu a spotřebu plynu. Samozřejmně z toho není třeba dělat vědu ale topte a topte. Na radiátorech určitě máte termostatické ventily a ty budou taky postupně přivírat jak se bude dům vysušovat. Není to hned.
Pro kontrolu si změřte jaký je celkový výkon včeho topení odečtem plynu za hod. Při současných venkovních teplotách budete někde v dolní části výkonového rozsahu. Po nějaké době zjistíte že venku bude podstatně chladněji ale spotřeba plynu bude nižší. Jinak podlahovka se natápí až 6 hod a potom potřebuje stálý přísun tepelné energie. Radiátory sice topí ihned ale pokud není vyhřátý dům je ihned zima. Tak že dejte tomu čas.

Autor: Jícha Zdeněk
Datum: 08.11.2011 01:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100191
reakce na ...
čerpadlo u kotle si dejte na max. a u čerpadla pro podlahovku naopak výkon uberte nebo přškrťte kuláč na přívodu do podlahovky. regulátor teploty určuje teplotu, tím neškrťte průtok. pokud to nepomůže zesilte čerpadlo u kotle, aby mělo větší průtok co se týká množství vody (tedy druhým stejným čerpadlem v sérii to nevyřešíte). podlahovce dejte čas, alespoň dva dny než to budete vyhodnocovat.

Datum: 08.11.2011 09:41 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Regulační ventil STAD mám na 1,0. Když ho dám na víc, tak přestanou topit radiátory. Jinak, jak jsem psal o sousedovi, tak on má podlahu teplou což si myslím u podlahového topení má být. Já jsem ji měl teplou jenom jednou a to, když jsem otevřel regulační ventil STAD na plno.
Když si otevřu rozdělovače pohlahovek, tak průtok vody je 1l/min u otevřeného regulačního ventilu STAD na 1,0. Když dám STAD na 3 a více, tak je průtok 3l/min a podlahovka začne být teplá, ale netopí zase radiátory.

Topenář nám říkal, že se to někdy řeší 3-cestným ventilem, který přepíná mezi radiátory a podlahovkou ...

Datum: 08.11.2011 10:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak že kotel pracuje na plno, nevypíná, teplota topné vody pro podlahovku je 40stC. Teplota na výstupu z kotle je nastavena na 85stC. Je to tak?

Datum: 08.11.2011 22:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano, na podlahovku je nastaveno směšovacím ventilem ESBE 45°C. Výstup z kotle je 85°C.

Datum: 09.11.2011 07:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak že by to mělo být OK. Ještě drobnost k podlahovce. Pokud budete natápět na plnou teplotu pro podlahovku tak vám bude docházet k přetápění. Ono se dlouho nic neděje a najednou se začne teplota v místnostech nekontrolovaně zvyšovat a vám nezbyde nic jiného než větrat a větrat. Potom to vše vychladne a po zatopení se kolotoč opakuje. Po čase zjistíte že maximální teplota není to pravé ořechové a postupně budete teplotu topné vody pro podlahovku snižovat. Ono se to bude chovat přijatelněji a rozdíly mezi minimem a maximem se budou snižovat. Potom až bude dům vysušený se též zrychlí odezva na vlastní zátop ale to bude nějakou dobu trvat. Tak že hodně trpělivosti.

Datum: 20.11.2011 12:00 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No jo, ale pořád nevím, jak dlouho se podlahovka má nahřívat a jak dlouho má běžet kotel. Přece, když mně pojede kotel cca 10 hodin v kuse, tak se za plyn nedoplatím, nebo ne?
Já jsem to teďka nastavil tak, že mám STAD otevřený na plno. V rámci časového programu, kdy má topit kotel, tak prvně topím radiátory a pak mně sepne časová zásuvka, která zapne čerpadlo na větvi s podlahovkou a tím přestanou topit radiátory a začne topit podlahovka. A takhle se to opakuje.
Co si o tom myslíte?

Ještě jedna věc, na kterou bych se rád zeptal. Jeden radiátor na konce větve moc netopí.Přitom, když topím radiátory delší dobu, tak je u něho teplá i zpátečka. Připadá mně to, jako kdyby byl ucpaný něbo nějaký špatný ... Zavzdušněný není.

Datum: 20.11.2011 12:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Podlahovka se natápí cca 4-6 hod. Potom začne stoupat pokojová teplota. Tak že chyba nebude v podlahovce ale v tepelných ztrátách domu. Topíte pro to aby bylo v domě příjemně.

Autor: Jozef Homola
Datum: 20.11.2011 13:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Několik poznámek obecně k topení podlahovkou a radiátory. Do podlahovky se může topit i přerušovaně ale musí být na to dimenzovaná výkonem (hadem). Podlahovka jak bylo poznamenáno má velkou setrvačnost a to se reguluje hůře. Ta setrvačnost souvisí s velikosti akumulovaného tepla. Pro srovnání a představu. Když podlahu o objemu cca 1 kubíku betonu přehřejete i 1°C, tak má tolik Joulů tepla co 33 objemů vzduchu obývacího pokoje o 20 m2 a taktéž přehřátého o 1°C. Tedy zatímco "vyhlazení" toho skoku u vzduchu bude trvat vlivem TZ například 0,5 h, tak u podlahového topení to vystačí na 15 hodin. Podaří-li se beton "přetopit" o 2°C, na problém je zaděláno. Proto je lepší topit do podlahy s co nejmenším přebytkem výkonu, tedy co nejrovnoměrněji zatímco u panelů s malým obsahem vody a odvodem tepla do vzduchu to jde i jinak.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 20.11.2011 13:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Není podstatné, jak dlouho topíte a kolik byte protopil kdyby..... Podstatné je, kolik spotřebujete plynu za dobu topení tak, aby ve Vašem domě všechno bylo vytopeno podle Vašich požadavků. Jestli se Vám bude zdát, že protopíte moc, tak hold musíte buď zateplit barák, aby se snížily tepelné ztráty, nebo vytápět na nižší teplotu, což přinese radikální snížení komfortu. Ale každá sranda něco stojí.
S pozdravem Laďa

Autor: Bohuslav Vintr
Datum: 08.11.2011 15:04 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100268
reakce na ...
Jak tu už psali, topící podlahovku v podstatě nepoznáte. Záleží to samozřejmně na její povrchové teplotě (na ztrátě objektu)..
Nespoléhejte na pocit, ale položte na PT čidlo meteostanice (digitálního teploměeu) a měřte. Cokoliv nad teplotu vzduchu topí, cokoliv pod touto teplotou chladí. Podlaha, která není vytápěná vždy chladí, Jen je-lii dobře tepelně izolovaná, tak chladí méně, než ta neizolovaná. Když se pod oknem ohřeje sluníčkem, topí Vám slunce..
p.s. Na to čidlo je dobré něco polložit, aby mnělo dobrý kontakt s podlahou.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.