VZT - samodomo - vychytávky

Autor: Jan Jaroš
Datum: 08.11.2011 12:37
uživatel: 100421

Zdravím,
na jiném místě jsem psal o úmyslu zhotovit si samodomo VZT v malém domku (rozlohou spíše menší byt) výhledově i s jednoduchou rekuperací - např. HR100. Předělávám neobytnou půdu a rozvody budou v podlaze půdy. V současné době jsem ve stavu, že mám udělané prostupy a nakoupeny komponenty pro rozvod. Odtah mám zatím pouze z kuchyně talířovým ventilem, přívody 1 x pokoj talířový ventil, obývák a ložnice mřížky u stropu. Rozvody sonoflex + plechové elementy (odbočka, kalhoty, atd.). Přes zdi mám trubky v plastu. Dlouho jsem přemýšlel o rozměru, ale vzhledem k nevelké délce rozvodu, velikosti místností a jednoduchosti jsem nakonec zvolil 100 mm. Praxe ukáže. Po dokončení rozvodů (do konce listopadu) plánuju zkušebně zapojit alespoň ventilátor, časem rekuperační jednotku.

Prosím Vás o rady, jak optimálně (technicky a finančně rozumně) ošetřit následující NECHTĚNÉ situace, které vidím jako slabiny - mám na mysli takové, které mohou nastat během NEČINNOSTI ventilace:

1. jak ošetřit, aby přes odtah v kuchyni neproudil vzduch (=teplo) samovolně ven?
2. jak ošetřit, aby vzduch z místností (z výdechů) neproudil rozvodem zpět až ven - přes sání?
3. jak ošetřit, aby přes sání neproudil samovolně vzduch z venku?

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 43   starší >>
Datum: 08.11.2011 14:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100591
reakce na ...
Pokud budete mit system kompelt funkcni, tak samovolne nic proudit nikde nebude, resp by nemelo. Pokud myslite jak toto zabezpecit jeste pred montazi jednotky, tak vyvody "zalepte, zacpete igelitem".

Pokud budete mit system funkcni, tak pres zimni obdobi by nemela nastat situace, ze bude system odstaven, protoze i pri dlouhodobym opusteni domu by mela byt zajistena minimalni vymena vzduchu v dome (0,1 objemu). Pri odstaveni na delsi dobu take hrozi tvorba kondenzatu v ruznych mistech rozvodu. Par hodin napr pri vypadku EE bych neresil.

Autor: Jan Jaroš
Datum: 09.11.2011 13:54 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100421
reakce na ...
Jde mi skutečně pouze o dobu, kdy to nebude krátkodobě funkční, tedy ruční zásahy jsou nežádoucí. Prvotně to asi vyřeším jednoduchou žaluziovou mřížkou na výfuku, a klapkou v rozvodu vzduchu. Uvažuji do sání vložit servoklapku, ale to už je dražší řešení. Spíše vidím za důležitější zaměřit se na možná místa kondenzace.

Autor: Mir Pol
Datum: 09.11.2011 14:52 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Mechanicka klapka vam moc nepomuze (spis vytvorite zbytecny odpor ve vedeni) a servo je opravdu draha zalezitost, ktera v tomto pripade nema zadnou navratnost. Jak jsem jiz psal - kratkodoby vypadek nevadi, jinak je lepsi vzt porad nechat bezet.

Autor: Jiří Vondrouš
Datum: 11.11.2011 07:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100088
reakce na ...
Přidám osobní zkušenost z loňska. Nasávání mám na severní straně domu, na štítu. Vloni nějak v listopadu byl u nás velice silný fičák přímo od severu, teplota byla kolem -7°C. Vzduchotechnika mi zrovna neběžela a děly se hrozné věci. Všemi přívody fičelo o sto šest, byl to průvan jak blázen. Díky tomu mi samozřejmě zamrznul výměník. Ihned jsem musel odpojit přívod z fasády... Hned druhý den jsem namontoval těsnou klapku se servem. Zatím pouze na přívod, chtěl jsem to dát i na odtah ale nějak jsem se k tomu nedopracoval. Vzhledem k tomu, že u nás velice často fouká jsem rád, že jsem to namontoval.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 11.11.2011 08:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
aby foukalo skrz barák, to musíte mít někde pěkný zkrat

Datum: 14.11.2011 08:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No tenkrát foukal opravdu velice silný vítr, spíš vichřice. Ale chcetemi říct, že větev odtahu vzduchotechniky je při vypnutém stavu těsná?? To přece ne. To by za chodu asi působilo kontraproduktivně. Jak byste větral přetlakem? Takže tohle je solidní cesta kudy okamžitě vzduch odcházel. Za další mám krb a komín, vložka asi příliš těsná nebude.
Taktéž celý dům původně nebyl stavěn jako totálně vzduchotěsný, později jsem se snažil dohnat co se dá, ale vím o pár detajlech ve stropu SDK kde to není úplně ono.Ale že bych měl někde díru...to opravdu ne.
Od té doby už jsem to neřešil a žádný podobný problém nenastal. Samozřejmě mi větrání běží vítr nevítr, jede to pořád podle nastaveného režimu

Autor: petr kocina
Datum: 15.11.2011 19:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
neni problem v tom,ze to slo vse pres komin?
jinak si to nedovedu vysvetlit.

Taktéž celý dům původně nebyl stavěn jako totálně vzduchotěsný, později jsem se snažil dohnat co se dá - toto vim a bude to i problem dobudoucna - komin budete vyuzivat cim dal tim mensi merou.
rovnez jsem vam rikal udelat slinky po zahrade a napojeni TC zeme/voda (na to stejne dojde).momentalne ohrev domu bere 10kWh /den pri vnitrni teplota rano 22-23 a odpoledne 23-24st - nekdy i vice.VZT pak nestiha a v mrazech vetram okny.co s taky s teplem kdyz je temer zdarma.rozhodne levnejsi nez z plynu.

nechtel by jste dum projet opet termokamerou ?? zajimalo by me to.
ten svuj projedu v mrazech - v prosinci urcite - hlavne kriticka mista.

rekuperace mi taky bezi trvale,jen jsem musel dneska odtranit sitku pri nasavani - byla opet zamrzla - jinovatka.
tkaninu na sani jsem dal primo k rekuperacni bedne.

Datum: 15.11.2011 19:41 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
"""momentalne ohrev domu bere 10kWh /den""""
To jsme na tom stejne, kdyz beru ze vase TC ma COP3, tak do 30 kW se take v pohode vejdu v poslednich dnech.

"""VZT pak nestiha a v mrazech vetram okny.co s taky s teplem""""
No, nevim, ja bych radeji omezil chod tepelneho zdroje, nez otevrit okno.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 15.11.2011 20:14 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
Ona totiž ta vzduchotechnika stojí za h-
....o takže nestíhá.

Datum: 21.11.2011 06:53 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
od zacatku mesice TC vzalo 132kWh (30.11. jej budu prekopavat i na TUV - pak uz bude mereni zkreslujici).
132/1,6kWh prikon = 82,5 hodiny behu TC od zacatku mesice.
82,5 / 21 dnu = 3,9 hodiny behu TC za den.
pri vykonu neco pres 6kWh - dodano denne okolo 20-24kWh.
kazdodenni rani teplota se pohybuje v rozmezi 22-23st.treba vcera byla 23,3st.

No, nevim, ja bych radeji omezil chod tepelneho zdroje, nez otevrit okno. - ja na to kaslu.musel bych priskrtit termostaticky ventil treba na 28-29st (nastaveno cca 30st).radeji zvednu vykon vzduchitechniky a je po starostech.jsem si vedom,ze to takto nebudu moci resit v zime - jinak bych mel presuseny barak.

Datum: 21.11.2011 10:04 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
""""od zacatku mesice TC vzalo 132kWh """

Bud mate spatne TC s mizernym COP a nebo nemate pasivni dum, protoze muj dum se spotrebou na vytapeni nekde okolo 35-40kW/m2 si od zacatku mesice vzal 450kW (mam el. kotel)
Kdyz bych bral ze vase TC ma COP3, tak do domu dodalo od zacatku listopadu cca 400kW - neni to na pasiv moc?

Datum: 21.11.2011 20:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
mate v celem dome rovnez rani teplotu 22-23st?
zacinam zjistovat ze ta teplota hraje velkou roli ve spotrebe.
nebo mrznete pri 20st (vzdy vypoctova - marketingova).
rozhodne se zacinam odklanet od tvrzeni ze kazdy stupen navic predstavuje 6% spotreby tepla.
krivka bude spise exponencialni nez linarni.

Datum: 21.11.2011 20:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
mam 21 - tzn o 2 stupne min - pokud budu pocitat (kdyz max) 10% na stupen, tak vase spotreba vychazi po odectu 20% okolo 30kW/r/m2 - pasiv je do 15.

Datum: 21.11.2011 22:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
moudrejsi budu az za nekolik mesicu.
rozhodne me teplotni rozptyl udivuje jak muze se spotrebou zamavat.(kazdy papousek rekne,vzdyt je to jen jen 6% :-) ).co kdyby jste zkusil ve svem dome pres zimu zvysit standartne teplotu na tech 22-23st? vecerni mam samozrejme vyssi o 1-2st.uvidime kam se se spotrebou dostanete.jsem presvedcen,ze to nebude jen 12% oproti normalu,ale spise ke 20-30% !!!TAKTO NAM TOTIZ VYMYVAJI MOZEK REKLAMY A MARKETING.
udivilo me to i v pripade pasivnich domu v Koberove.pokud chcete grafy klidne dodam.rozptyl byl 50% z duvodu 2-3 stupnu.
alespon tak jsem to pochytil od pana Moravka z jeho prednasky.vynikanici clovek,ktery mluvi objektivne a pravdive - byt jsou skutecnosti sebehorsi.timto ATREA fandim,rovnez vyrobcum vsech TC.o solarkach nemluve - ty by mely byt na kazdem dome.projedte se evropou a koukejte na domy :-)

Autor: svaton tesko.cz
Datum: 21.11.2011 23:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100030
reakce na ...
co se stane kocino za nekolik mesicu ze budes moudrejsi? jdes na transplantaci mozku? nasli vhodneho darce nejakeho orangutana?

Datum: 22.11.2011 09:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ja ale odecetl jiz tech 20% a presto vas dum vychazi prave na tech 30kW/m2. Nemam duvod topit na vice jak tech 21 - vecer je v dome stejne pres 22 diky. Pretapenim se pouze snizuje imunita a pak je clovek porad v zimnim obdobi nachlazenej.

Co se tyce tech clanku od Atrei - to jsou take pouze komercni clanky. To jste neponal?

Datum: 22.11.2011 09:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
nevim jak jste dospel k cislu 30kWh/m2.a
vypocty se delaji pro 20st.
muzem si tedy spocitat jestli tech 30kWh je realnych.
dum se solarkama spotreboval celkove 6 000kWh/rok +-
30kWh x 133m2 = 3990kWh/rok na vytapeni.
120 dni x 9kWh (TUV) = 1 080kWh pro ohrev TUV.
3 990 + 1080 = 5 070kWh pouze pro vytapeni a ohrev TUV.

na ostatni spotrebu tedy zbyva 930kWh/rok.
930 / 365 dnu = 2,55kWh/den.

prumer v letnich mesicich byl 8kWh,predpokladam,ze v zimnich mesicich bude vyssi (odhad okolo 10kWh).

nejak mi tech vasich 30kWh/m2.a nesedi se skutecnou spotrebou.

faktem je,ze oproti jinym rokum a diky TC zvedam teplotu v dome na vyssi teplotni uroven.
silne pochybuji,ze by vetsina lidi v domech mela vypoctovou teplotu pouze 20st.

jakou merou se podili VZT na snizeni nakladu za vytapeni nevim.ucinnost rekuperace je okolo 70% a vetraky spotrebuji cca 30 a 60W/hod v zavilsosti na zpusobu vetrani.prakticky jede VZT trvale - prumer muzem dat vyssi za 24 hodin cca 45W/hod.
nedokazi si predstavit,ze bych 2-3 denne lital po baraku a vetral.

Datum: 22.11.2011 10:04 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
kocino vzdy jsi psal ze je ti v baraku horko a nyni v souvislosti s TC zvedas na vyssi teplotni uroven. znamena to ze si tenkrat zase kecal a klepal si kosu?

Datum: 22.11.2011 13:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dosel jsme k tomu cislu tak, ze vasi spotrebu porovnavam s moji spotrebou tepla na vytapeni. Vim, ze muj dum ma spotrebu 35-40kW/m2. Spotreba tepla je u vas hodne podobna te me spotrebe. Rozdil teploty v intereru jsem jiz zohlednil.
Takze, bud mate spotrebu tech 30kW/m2, nebo vase TC ma COP 1 - co si vyberete?

Datum: 22.11.2011 14:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
za tri tydny mu to vzalo 132 kWh coz za cely mesic bude cca 170kWh. tvrdi tady ze ten zazrak ma COP 6 a topi 5 mesicu v roce. cili 170x6x5 coz je vice nez 5MWh tepla dodaneho do barabizny o 133mě a k tomu jeste ty zazracne HP. Takze by me fakt zajimala ucinnost toho zarizeni kdyz primotopama protopil 4MWh.

Datum: 22.11.2011 17:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
...pan Kocina se v tom zacina tezce ztracet :-)

Datum: 24.11.2011 21:57 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Takze, bud mate spotrebu tech 30kW/m2, nebo vase TC ma COP 1 - co si vyberete? - pane Pol zcela jiste ma vas dum TZ 1,8kWh a zcela jiste mate rocni spotrebu se solarnimi panely 6 000kWh - bez TC.
urcite vase soucasna vecerni teplota je 24st.
bohuzel jsem se nedozvedl vasi energetickou spotrebu za mesic listopad.
osobne jsem zvedav na prosinec - energie me nezajimaji - vicemene plytvam.
rikam jen a jen fakta - ucet mi vystavi CEZ a 100% narust EE ze dne na den me nezajima.vetsine lidi to zlomi vaz.moje platba by byla 3 000kc/mesic .-(

Datum: 24.11.2011 22:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vase celkova spotreba me ted nezajima, nezajima me ani nic ohledne rustu energie - mimochodem jen blazen si preje jeji zvyseni - reagoval jsem pouze na toto:

21. listopadu jste psal, ze vase spotreba TC byla od 1. listopadu 138kW. dejme tomu, ze vase TC ma COP 3 - tzn, ze jste do domu dodal 414kW tepla. Pokud ma vase TC jeste vyssi COP, coz mimochodem tvrdite (neco o 5), tak je dodaneho tepla jeste vic.

Moje spotreba el. kotle (ma vlastni el. mer) byla za stejne obdobi 411kW - tzn, ze nase domy spotrebovaly za stejne obdobi stejne mnozstvi tepla na vytapeni.

Je na tom neco nejasneho?

Datum: 28.11.2011 06:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jsem na tom podobně. Já za těch uváděných 20 dní dodal do domu 380kW v plynu.

Datum: 28.11.2011 06:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vim, ze jste to uz zde uvadel, nechce se me to hledat - kolik spotrebujete kW plynu za topnou sezonu za vytapeni? Jak velkou plochu vytapite? Jak vam vychazi rocni spotreba na m2? Jakou mate TZ domu? Diky :-)

Datum: 28.11.2011 14:00 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vloni to bylo cca 4300kWh (cca 410m3), podlahová plocha 160m2, potřeba tepla dle projektu byla kolem 32kWh/m2/rok. Asi to tak bude, protože si sem tam žena zatopila v krbu. Letos jsme topili v krbu 3x, vždy tak na jedno přiložení a konec

Datum: 28.11.2011 15:13 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano, Vase udaje sedi v porovnani s nasim domem se vsim vsudy. My se pohybujem okolo 40kW/m2/rok, rocni spotreba vychazi okolo 4,5MW, vytapime 120m2. Krb nemame.

Datum: 24.11.2011 22:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
pane Pol vasi rocni spotrebu neznam a vas dum uz vubec ne.nemohu si pamtovat kazdy dum na TZB :-( - takovyho pamatovaka zas nemam.
pokud ma vas dum TZ 1,8kW tak zcela jiste mate rocni spotrebu se solarkama 6 000kWh/rok i s plytvanim energii.pokud mate lepsi tak vam ji ze srdce preji.

Datum: 21.11.2011 12:00 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
kocino ty se v te sve hlouposti musis utopit.

Datum: 21.11.2011 22:11 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
konstatuji pouze toto - vase firma mi nesmi do baraku.preberte si to jak chcete.

zobrazuji 1 - 30 z 43   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.