co vybrat jako alternaci elektriku nebo plyn ke krbovým kamnům s výměníkem

Autor: Jana Rokosová
Datum: 10.11.2011 00:06
uživatel: 107509

dobrý den , prosím o radu budeme dělat topení krbová kamna s výměníkem a rozvod do radiátorů ve kterém se bude topit téměř celý den potřebuji alternaci pro temperování vody v topném systému cirka aby teplota byla po celém baráku 16-18st. C když přestanu topit v krbovkách v noci nebo odjedu na pár dní pryč aby mi neprochladl dům na pár stupňu nad nulou.Nejsem odborník ani můj manžel tak prosím o polopatycké názvy . děkuji za rady Jana

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Laďa Jaskva11.11.2011 16:07
petr kocina11.11.2011 15:46
Jana Rokosová11.11.2011 13:54
Laďa Jaskva11.11.2011 07:28
Honza Kopřiva11.11.2011 07:07
Jana Rokosová10.11.2011 23:15
Laďa Jaskva10.11.2011 03:52

Datum: 10.11.2011 03:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Pokud máte v domě plyn, tak bude rozhodně výhodnější, abyste si jako zálohu dala nějaký závěsný plynový kotel. Podmínka je, že máte i patřičně způsobilý komín. Pokud nemáte ani plyn, ani komín, tak by bylo jedinné řešení instalovat elektrokotel. U elektrokotle zase musíte mít dosatečně dimenzovaný hlavní jistič. Investičně, čili platba pouze za kotel je to stejné. Provozně plyn je lacinější, jak elektrika. A kdybyste měli do domu táhnout plyn pouze jako zálohu topného systému, tak se to asi nikdy nevyplatí, protože musíte brát v úvahu i stálé měsíční platby za plynoměr. Pokud na plynu vaříte, čili už je v domě, tak plyn je jasně výhodná volba.
S pozdravem Laďa

Datum: 10.11.2011 23:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
dobrý den děkuji za vaši odpověď a mám další otázku čtu tady i jinde spoustu názorů a postřehů a tak jsem narazila na další alternaci co říkáte AKU nádržím a jestli to vůbec jde ke krbovým kamnům s vyměníkem a jestli jo tak jak máme vybráné krbovky 14kw z toho 10kw voda 4kw vzduch radiatory budou mít výkon 7-8kw děkuji předem za odpověď Jana

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 11.11.2011 07:07 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100266
reakce na ...
Provozovat teplovodní krbovou vložku bez akumulační nádrže je nebezpečné šílenství. Akumulační nádrž zvýší komfort vyápění a když do ní dáte elektrickou topnou patronu tak máte elektrokotel vyřešenej za pár korun.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 11.11.2011 07:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Teď jste mě celkem zmátla, neboť jsem předpokládal, že tam tu AKU máte namyšlenou, protože jinak to dopadně špatně. Jak by se to asi dalo regulovat při nadbytku výkonu? No, to ponechme stranou. Já vidím naprosto zásadní problém v tom, že se nedá takto skládat topný systém, kdy Vy řeknete něco, potom k tomu chcete přidat něco atd. Já bych řekl, že byste měla zadat jasnou otázku, co chcete prioritně jako hlavní zdroj a položit dotaz, co všechno by to obnášelo, zda je to vůbec reálné atd. Já nejsem odborník na topné systémy, ale jednoznačně preferuji jednoduchost a to i před provozními náklady. A zde bych si dovolil připomenout, že současně s topením je dobré řešit i ohřev vody, který je velmi významnou položkou v rodinném rozpočtu. A ve velmi dobře zateplených domech, čili v domech s minimálními tepelnými ztrátami, je to nejvyšší položka za energii.
S pozdravem Laďa

Datum: 11.11.2011 13:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
dobrý den moc se omlouvám za zmatení také nejsem odborník na topné systémy tak proto tápám co s tím udělat manžela mám šikovného který na našem domě udělal téměř veškerou konstrukci od vody přes elektriku po omítky a stropy teď už nám zbývá jen to topení dům je asi 200let starý takže zdiva jsou tu od 45-75cm široké okna jsou vyměněna za plastové 5ti komorové. stávající topení je nevyhovující protože jsou tu 2 druhy topení krbovky které vytápí 4 místnosti a jedny wafky které vytápí 2 místnosti protože jsme na topení dřevem zvyklí a i se nám to líbí chceme hlavní zdroj tepla vyřešit krbovými kamny s výměníkem s rozvodem po celém domě a k tomu potřebuji alternaci až půjdu do práce nebo když odjedeme na pár dní pryč po zkušenostech z loňského roku kdy jsme na 5 dní odjeli v zimě pryč a přijeli jsme domů tak v místnostech které vytápí wafky bylo slušných 15st. (byly tak nastavený) ale v místnostech které vytápí krbovky jsme měli jen3st. nad nulou a trvalo 2 dny než jsme je slušně vytopili.To že krbová kamna s výměníkem musejí mít aku nádrž jsem se nikde nedočetla i v plánkách které jsme našli na internetu o tom jak se zapojují krbová kamna s výměníkem jsem tuto informaci o aku nádrži nenašla takže jsem to nevěděla mě zaujal článek kde pán uvádí že jeden den topí 16,5 hodiny za tu dobu se mu aku nádrž nabije a pak 3 dny nemusí topit ..a závěrem také koukám na co nejjednoduší ale i nejefektněší řešení ale i na co nejméně finančně náročné předem děkuji za odpověď S pozdravem Jana

Autor: petr kocina
Datum: 11.11.2011 15:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
ono to s tou akumulacni nadrzi a propoctem neni tak jednoduchy.
vsechno je o energetickych TZ domu.
pokud bude vas dum mit TZ 10kW a to je hodne optimisticka varianta,tak vase AN po dobu preklenuti 3 dnu bude muset mit objemovou velikost pri delte T 70st (20st a 90st).
3dny x 24 hodin = 72 hodin x 10kW = 720kWh na dobu tri dnu.
720kWh / 72 hodin / 1,163 = cca 8,6m3 AN - docela velka nadrz pro vas dum.presne by jste potrebovali 700kWh energie na preklenuti doby 3 dnu po teplotu 20st v dome.
investicne nerealne.

pro vas pripad by byla vhodna okolo 1-2m3 s dobou preklenuti 24 hodin.do AN jak doporucoval pan Kopriva dodelat alespon 5kW topne teleso.

vypocet je pro trvalou venkovni teplotu -12st po dobu 3 dnů.

pokud chcete konkretnejsi odpovedi musela by jste udat TZ domu,pripadne dispozici domu.

vas manzel by toto reseni zcela jiste zvladl - chce to jen vedet jak na to a hlavne se nezmylit pri realizaci a vypoctu.

dokud nebudete vedet alepson pribliznou TZ domu,tezko vam nekdo poradi.

dejte alespon materialovou skladbu obalky domu a velikost domu.
treba 10x10m,nepodsklepeny,patrovy,neizolovany 45cm cihla a strecha 15cm vaty.proste klasika starsich domů.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 11.11.2011 16:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Pani Rokosová, všechno je jednoduché. Stačí vědět co chcete, nebo aspoň co očekáváte od Vašeho topného systému. Jedna věc je ale podstatná. Bez znalostí tepelných ztrát Vašeho domu to bude pouze střelba od pasu a výsledný efekt nebude adekvátní vynaloženým nákladům a práci. Je tu pár lidí, kteří těnto systémům velmi dobře rozumí a umí poradit. Za všechny bych jmenoval pana Křena, kterého byste měla požádat o diskuzi. Já tomu tak moc zase nehovím a tak ješitný jako někdo, abych radil jak to máte detailně vyřešit nejsem. Nicméně k té AKU nádrži, měla by být tak velká, aby stačila pobrat přebytky tepla z krbové vložky a také zabezpečila ohřev teplé užitkové vody. Další podstatná informace je, jestli máte plyn. Potom je cellkem cenově výhodnější kombinace s plynovým kotlem - tím myslím provozní náklady.
S pozdravem Laďa

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.