Jak regulovat topení v RD s různou teplotou v patrech. Ekviterma???

Autor: Martin Malý
Datum: 19.11.2011 18:11
uživatel: 107611

Zdravím všechny odborníky. Mám na Vás specifickou otázku:

Vyměnili jsme v našem RD kotel z nějakého Kovodělu na Protherm Panther 12 KOO (3-12 Kw). Jedná se jen o vytápění, jelikož voda je ohřívána jen elektricky bojlerem (na střeše máme FVE). Na radiátorech nejsou momentálně funkční hlavice, rekonstrukci hlavic budeme řešit na jaro.

RD je 3 podlažní, cca 500 m3. Přízemí je spíše technické (garáž, prádelna, dílna atd), 1. patro je obyvák, kuchyně a koupelna, 2. podkrovní patro je věnováno pokojům.

Vysledoval jsem, že když je venku kolem 0, tak nám stačí ohřívat vodu na 40 st. a v 1. patře je 21°C. Problém však je ten, že 2. patro je vůči prvnímu o 1,5-2 chladnější.

Má otázka zní: Jak použít regulaci, abych docílil stavu 20-21 stupnu, v obou patrech???

Napadají mne různé varianty. Ekvitermni regulaci pouzit v 1. patře a smířit se s tím, že nahoře bude prostě chladněji (ostatně doteď to tak fungovalo).

Nebo dát regulaci do 2. patra a 1. regulovat jen hlavicema, takže by vše mělo fungovat dobře.

Nebo je regulace tak chytrá, že půjde využít v 1. patře v obyváku a vše bude ok??

Uvažoval jsem o Thermolinku P a venkovním čidle. Taky jsem se dozvěděl informaci, že u 12 kw kotle nemá ekvitermní venkovní čidlo žádný efekt, což mne docela zarazilo (zahřívání radiátorů na teplotu 50°C trvá cca 20 minut, po celem domě).

Stále nemám jasno jak toto správně udělat tak, aby využívání kotle bylo plynulé (modulace) a taky komfortní (možnost programování, automatika).

Jaké navrhujete řešení?

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Datum: 27.11.2011 22:06 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100217
reakce na ...
Zdravím
Podívejte se na Etatherm - Danfoss link
Harry Breindl

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.