Eurookna,už toho bylo hodně řečeno,přesto prosím poraďte od koho?

Autor: Vojtěch Hájek
Datum: 20.11.2011 13:02
uživatel: 107473

Dobrý den Všem,
stavíme s kamarádem současně a dostáváme se do fáze objednávky oken. Oba víme že chceme dřeva a chtěli bychom je objednat od jedné firmy aby se nám snad dostalo nějakého přátelštějšího zacházení protože to budem mít každý tak za 200tis možná víc.
V první řadě řešíme kvalitu a životnost a ve druhé samozřejmě cenu
1.) jaký je rozdíl mezi smrkem napojovaným a fix? co je lepší pro např francouzká okna?

2.) kdo bude seriozní dodavatel s profesionální montáží a servisem servisem. Zvažujeme Pražáka, TVN, Slavona, okna šírer, Akát Semily možná i Vekra? Nabídek z poptávkového serveru přišlo asi 15, všichni více méně stejní,.

Máte prosím nějaké zkušenosti s některým z těchto výrobců? popř. na co si ještě dát pozor?
např. má smysl řešit třetí těsnění nebo tu parozábranu.

Děkuji za jakoukoli odpověď

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 42   starší >>
Datum: 07.12.2011 13:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100622
reakce na ...
Před Window Holdingem /tam patří TWW, Vekra, Otherm/varuji. Neustále se s nimi handrkujeme ohledně námrazy mezi rámy a dokonce námrazy na skle v interiéru. Půvabný byl jejich důvod zamítnutí reklamace - napsali něco ve smyslu, že nad distančním rámečkem jsou nejnižší povrchové hodnoty a tak je vlastně námraza v pořádku a že vlastně nikdo těch hodnot nedosahuje. Při -6 venku a 17 uvnitř jsme na skle naměřili i -3 st. Ústně se mi snažili napovídat, že vlastně neuvádí, kde těch 10,5 st. na okně je. Ale že je firma dokonce schopna toto dát písemně, že nedodržuje normu a dodává okna s nízkými povrchovými teplotami, přestože se vykazuje patřičnými zkouškami, to je už buď naprostá arogance nebo nebetyčná hloupost. Přesnou citaci najdu.
No a o netěsnostech a námraze mezi rámem a křídlem tvrdí, že se jedná o jev podobný rosení skel. A v konstrukci jsou zajímavé perličky, o kterých se v katalozích nedovíte. Fotografie jsou u rosení oken, kondenzace námraza mezi rámem ..
Ještě přidám, že jsou to okna s parametry Zelené úsporám.

Autor: Zdeněk Barták
Datum: 08.12.2011 18:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104011
reakce na ...
Takže jste nakonec skončili u soudu anebo se snažíte ještě dohodnout. Vím, že soud je na prd a oni sami neuznají ani, že Vám při podpisu smlouvy podali ruku s poděkováním

Autor: Helena Kollárová
Datum: 09.12.2011 13:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Oni na to mají své recepty. První dva roky se tváří, že nevědí čím to je a slibují - není problém vyměnit křídla, vyměníme těsnění, přizveme někoho ze zkušebny. Jak přejde druhá zima, tak už je konec a reklamace se zamítá, protože okna nejdou opravit. No a když člověk nedá pokoj, tak se dočká odpovědí, že má víc větrat / v zimě máme 32-45/, pak uzavřeli ty otvory v křídlech, za rok změřili vlhkost a snažili se tak dokázat vlhkost v domě / dodnes je neotevřeli/, pak zkusili fórek s měřením vlhkosti v létě po dlouhodobějších deštích a při 100% vlhkosti,naměřili 55-68 a spustili, že nedodržuji podmínky a že není divu, že v zimě se dělá námraza a mám zavřít okna a přitopit. Tak jsem jim pracně vysvětlovala, že to je nesmysl a nemohou přenést vlhkost z budoucnosti z léta do minulosti v zimě, pracně jim vysvětlovala rozdíl mezi rosením oken a netěsností, navíc norma pro obytné prostory je 60%, rozsah 30-70%. Ale bylo to jen prodlužování času z jejich strany. Teď přišli s tím, že jsem si vlastně certifikovaná okna neobjednala, to mě docela nazvedlo a ptala jsem se, zda mají dvojí okna, jedna, co prošla zkouškami a druhá co dodávají zákazníkům, tak už zase okna certifikovaná byla a poslali něco, co se k naším oknům nevztahuje a nejsou CE označena. No a teď přišli s vydírací taktikou, že jsou ochotni otevřít otvory, spravit ty praskající spoje ši smůlu a vyměnit těsnění, ale musím uzavřít dohodu či odsouhlasit, že námraza v interiéru, či mezi rámy je O.K. Žádné záruky. Prostě porušovaní zákonů, jak vyšité. Asi vědí proč.
Lidé by měli vědět, co je čeká s touto firmou.

Jinak se tu objevil článek kondenzance mezi rámem a křídlem tady na TZB, ale to by zasloužilo samostatnou diskusi. U článku otevřená není.

Datum: 13.12.2011 13:13 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
http://stavba.tzb-info.cz/okna-dvere/8106-okna-a-dvere-funkcni-spara-a-jeji-vliv-na-funkcnost-otvorove-vyplne

V článku se objevuje jedno možné vysvětlení kondenzace mezi rámem a křídlem, ale udává málo údajů, aby se dal vytvořit celkový obrázek v tomto konkrétním případě. Máme doma okno, ze kterého občas vypadává těsnění, ale námraza mezi rámem a křídlem se netvoří.
Ale zaujaly mě otvory, které neumońují odvod vody z křídel a tak je možné, že prvotní příčinou může být zadržená voda v křídle, jeho deformace a následně nepřiléhající těsnění. O deformacích zasklívacích lišt v důsledku nedostatečného utěsnění skla v rámu a následného pronikání vlhkého vzduch tu byla řeč. Z článku neplyne, jaké další podmínky byly vzaty v úvahu - rozdíl tlaku v důsledku větru či rozdílu teplot, o jistou analýzu se pokusili autoři na ANSYS.

V každém případě mě napadá, zda okna s těmito otvory prošly zkouškami a jak se mohly dostat na trh?

Autor: Jan Poznansky
Datum: 13.12.2011 21:07 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102096
reakce na ...
Ten článek jsem zaregistroval hned po jeho zveřejnění zde na TZB. Ano, to je můj problém. Obávám se ale, že není řešitelný.

Datum: 15.12.2011 13:38 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Konstrukce má být taková, aby nezadržovala vodu. Máte fotografie?
Má adresa

Datum: 17.12.2011 15:50 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Tak už jsem je odeslal. Máte je v e-poště.

Datum: 17.12.2011 16:00 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak bohužel.

""""""""""Zprávu pro nebylo možné doručit.
Seznam.cz Vám nabízí možné vysvětlení: Chyba v adrese příjemce.
Opravte, prosím, cílovou adresu a zkuste zprávu odeslat znovu. """""
Zkusím jindy.

Datum: 19.12.2011 08:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dala jsem omylem špatnou adresu. Správně

Autor: Zora Stupňánková
Datum: 26.01.2012 14:37 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108427
reakce na ...
V uvedeném článku jsou křídla špatně vyrobená, odvětrávací otvory zasklívací drážky opravdu nemohou být vodorovné, to je zásadní problém.
Pokud máte okna ze Slavony, tak mají odvětrání skla řešeno správně.

Datum: 02.12.2011 12:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak už jsem vybral.
Do užšího výběru jsem dal Slavonu, Pražáka, TWW, TVN, Javorník, Jánošík, Šírer a Agát Semily.

Slavona, Pražák a Jánošík mají sice krásné weby se spoustou informací a kladných referncí ale bohužel jsou pro mne moc drahé a navíc všichni hrozně daleko od mé stavby, tudíž musím jednat s obchodníkem.
TWW jsem vyřadil na truc, protože to táhnou s window holdingem.

Nakonec mi zůstali v podstatě jen Šírer a Agát, výrobci z dosažitelného okolí navíc s kladným a osobním přístupem. Sice jsem vybral možná pro někoho neuznávaný profil 88 ale co se týče tep. vlastností oken, jedná se podle mne opravdu o zanedbatelné niance.
Spíše nyní kladu důraz na zpracování a životnost což je dle referencí a detailního studování v pořádku. Cenově je to přijatelné i včetně montáže parotěsu.

Takže teť už jen doufám že to celé v klidu proběhne a Kalousek mezitím nevyhlásí bankrot.

S pozdravem a díky Všem diskutujícím VH.

Datum: 03.12.2011 17:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Výběr je věcí každého kupujícího, jen by mě zajímalo není-li to tajemství jaká cenová propast rozhodla pro právě tyto výrobce ,,,,
Jen, prosím, nikdo nevěřte tomu, že profil 88 má koeficient Uw (se zasklením 0,5, což také není naprosto přesné spíše 0,53) jen úctyhodných Uw 0,7 W/m2K

Datum: 16.12.2011 17:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Chtěl bych se zeptat ještě na následující otázku.
Francouzká okna jsou i dětských pokojích, přemýšlím jak dostatečně zajistit větrání v těchto místnostech.
Okno má rozměr 210x220 cm. Chci jej rozdělit na 80x220 výklopné a 130x220 fix.
Bude pro intezivní krátké větrání dostačovat pouze vyklápění užšího okna nebo bude lepší z něj udělat balkonové dveře? (těm bych se totiž raději vyhnul s ohledem na bezpečnost dětí).
Děkuji za Vaše názory.

Datum: 12.12.2011 23:17 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den pane Hájek.
Napíšu svoji zkušenost, snad Vám to pomůže v rozhodování.
Mám dřevěná okna od Slavony, meranti, trojskla. Okna jsou na první pohled zpracovaná výborně. Dvojkřídlá jsou bohužel špaletová. Tehdy asi jiná nedělali (osazená cca před 5-6ti lety).Mám i posuvné dveře na terasu - jsou ale hodně těžké, je s nima obtížná manipulace. Dvojitá špaletová okna (i balkónová) se trvale rosí mezi oknem a rámem pokud jsou venku teploty pod bodem mrazu. Ani doštelování oken nepomohlo. Spodní hrana některých oken je trvale namočená v loužičce nakondenzované vlhkosti na dolním okraji rámu a okna "trpí". Jeden spoj se dokonce rozklížil - opraveno v rámci garance. Při horním okraji je po otevření okna patrná "námraza", někdy viditelná i zvenku. Vlhkost v domě mám normální až nižší. Mám řízené vetrání. Novostavba. Kvalitně zateplená. Takže zde problém není. Po letech svých zkušeností a čtení příspěvků na tomto fóru, jsem nabyl přesvědčení, že tento problém není nectnost, ale patrně vlastnost dřevěných eurooken. Kdybych se rozhodoval dnes pro nová okna, se zkušenostma a informacema které již mám, určitě bych si žádná dřevená okna nepořídil. Dnes jsou na trhu kvalitní plastová okna i s imitací dřeva, někdy skoro k nerozeznání od dřeva . Nikdy Vám nebudou plesnivět, bobtnat, nebo se rozesychat. Nemusíte je natírat. Jsou lehčí něž dřevěná. Moje okna zatím drží. Nevím jak dlouho. Nesplnili zdaleka však to, co jsem od nich očekával. A pokud budu někdy ještě nějaký dům stavět, tak okna budou na 100% plastová. Přeji šťastnou volbu.

Datum: 13.12.2011 12:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Poznanský,

velmi mě udivilo, že by Slavona vyráběla špaletová okna - což jsou vlastně spojená dvě okna za sebou -první má jednosklo a druhé ditherm sklo (dvě tabule)
Za druhé, že by rám spodní stál v loužičce je také lehce přitažené za vlasy, asi by to chtělo fota.
A poslední odstavec o plastových oknech - také kapitola sama pro sebe nekroutí, nepotí se, nekřiví se a folie nerozeznatelná od dřeva. Mezi námi taková plastová okna byla i před 5-6 lety.
A srovnávat umělou napodobeninu s přírodním materiálem nejde.
A i proto si myslím, že Váš problém není jen čistě okenní.

Datum: 13.12.2011 13:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Slavona měla problémy, bylo tu na TZB hodně stížností, ale vždy se to svedlo na počáteční vlhkost ve stavbě po osazení oken. Vyvolávalo to dojem, že dřevěná okna do novostavby nepatří, protože se okamžitě zhroutí. A byl to přesně problém nasávání vody ve spodní části, pak začala měnit konstrukci a zaměřila se na utěsnění skla v rámu křídla.
Odkaz výše ukazuje vadné otvory v křídle, mimochodem TWW mi otvory uzavřelo a ani po dvou letech reklamaci neuznali. Odmítají jakoukoliv odpovědnost za poškození oken.
Pak je tu odolnost křídel vůči zatížení větrem. Firma si nechá certifikovat okna, v podmínce má 700mm vzdálenost uzavíracích bodů, ale vytvoří si další typovou řadu, změní skladbu kování a posune je hodně přes metr. Okna mají naprosto jiné vlastnosti co se týče zatížení větrem či průvzdušnosti . Zkouškami neprošla a firma se vykazuje certifikáty na odzkoušená okna. Pak dojde k deformaci rámů, nětěsnostem a namrzání.
A pak je tu ještě případ nedodržení hloubky zasklení, malé množství tmelu ztratí časem přilnavost a namrzání mezi rámy je tu opět.
O konstrukčních vadách oken se mluví velice málo. A dřevo není plast a deformuje se . Byly tu různé snahy svést to na vlhkost interiéru /ale okna se deformovala i v suchu/, špatně usazený parapet nebo usazením ve stavbě, aj.
Ale už snad přichází chvíle, kdy budeme konečně moci mluvit na rovinu o nekvalitních oknech - šmejdech a o tom, že současné mechanismy uvádění stanovených výrobků na trh selhávají a není tu nic, co by tomu zabránilo.

Datum: 26.01.2012 14:17 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vážená paní Kollárová,
nepochopila jsem Váš příspěvek. Narážíte na jeden problém, který byl řešen na TZB a jednalo se skutečně o problém zaviněný vlhkostí během stavby, kdy došlo k poškození oken.
Já jsem to osobně řešila, tak to vím :-).
Jinak samozřejmě má každá firma občas nějakou reklamaci. Slavona reklamace řeší.
Okna do novostavby patří, ale pokud jsou dřevěná, je potřeba větrat a nenechat je nadmerne navlhnout.
Dřevěné okno má mít vlhkost cca 12%, pokud na stavbě navlhne na 19%, pak se rozlezou spoje a poškodí... Když se to už stane, je potřeba otevřené spáry zatmelit, aby do nich nemohla vnikat další vlhkost, pomůže i ošetření udržovací sadou.
Určitě je lepší těmto situacím předejít.

Datum: 27.01.2012 13:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Těch lidí se tu ozvalo více, ale důležité je, že problémy řešíte, což se o každé firmě říci nedá. Dřevo degraduje někde kolem 25%. Ale některé firmy řeší problém s námrazou mezi křídlem a rámem stylem, že uzavřou otvory v křídle, pak vlhkost ve dřevě stoupá. Oni pak zamítnou námrazu s tím, že je zvýšená vlhkost ve dřevě. I tyto nekalé praktiky se dějí. Ne každá vlhkost jde na vrub uživatele. A reklamaci takových uzavřených otvorů neuznají s tím, že máte více topit a větrat. Tedy praktiky některých firem jsou opravdu drsné.

Datum: 30.01.2012 16:38 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
S vlhkostí jsem měla na mysli, že pokud se zvýší nad 18%, pak se otevřou spoje a je zaděláno na další poškození oken.
Takže je opravdu potřeba během stavby vlhkost hlídat, aby nedošlo k poškození.
Okna SOLID COMFORT jsou povrchově upravena před sklížením, takže je ochrana proti vnikání vlhkosti ve spojích zvýšena.
http://www.slavona.cz/eurookna/

Nicméně obecně platí, pokud okno během mokrých procesů během stavby projde nadměrnou vlhkostí, jeho životnost je (může být) snížena.

Pokud dochází ke kondenzaci ve funkční spáře okna, je to jiný problém.
Svou roli zde jistě hraje zase relativní vlhkost vzduchu v interiéru, tlak, ale samozřejmě i utěsnění okna zevnitř ....

Autor: fafo fafo
Datum: 30.01.2012 18:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103100
reakce na ...
Dobrý den, p. Stupňánková,
Děkuji za Vaše cenné inofrmace(např. od ledna 2012 budou okna volitelně vybavena zcela novým skrytým kováním s nosností závěsů 130 kg).Jsem ve fází výběru oken, také poptávám u Vaší firmy.

Dostalo mě ale vaše sdělení , že..."pokud okno během mokrých procesů během stavby projde nadměrnou vlhkostí, jeho životnost je (může být) snížena".
Mohla by jste prosím toto blíže rozvést ? Znamená to, že by měl dům po zhotovení podlah vyschnout, vymrznout a následně až další rok by se měla montovat dřevěná okna ? (Vím, že např. podlaháři nechtěji pokládat určité krytiny na beton s vyšší vlhkostí než 2%) Při jaké vlhkosti tedy můžete okna namontovat, a jak tu vlhkost změřit, když místnosti nejsou uzavřené?
Děkuji

Datum: 31.01.2012 12:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
samozřejmě by bylo ideální, kdyby se okna osazovala do suché stavby, ale to velmi často nejde. Pokud se stavba na zimu zavře (osadí se okna), pokračují stavební práce vč. mokrých procesů, pak je potřeba hodně větrat. Dřevěná okna krátkodobě vyšší vlhkost vydrží.
Ale z praxe vím, že to obvykle musí někdo kontrolovat. Dělníci samozřejmě zavírají okna, aby jim nebylo zima a nevyvětrají.
Nemusí být celý den v průvanu, ale třeba každou hodinu intenzivně vyvětrat.
Ještě pozor na přelepená okna folii, pokud zase zůstanou moc dlouho pod igelitem, urcite tam nakondenzuje .... Tak spis olepit folii jen po dobu omitek. Nebo pak folie rozriznout a v prubehu dalsich praci zase prelepit.
Dřevěná okna potřebují větší péči v průběhu stavby, ale jinak mají spoustu výhod :-).

Autor: Pavel Nowak
Datum: 31.01.2012 13:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104754
reakce na ...
CITÁT: "Dřevěná okna potřebují ..., ale jinak mají spoustu výhod"

Můžete prosím uvést a dokladovat ty údajné výhody dřevěných oken?

Datum: 31.01.2012 14:37 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jiste mohu uvést výhody dřevěných oken, jistě nejsou "údajné".

Dřevo je pevné a houževnaté, spoje oken zůstanou pravoúhlé. Se změnou teploty nedochází k roztažnosti.
Nevýhodou je roztažnost vlivem vlhkosti, proto na to upozorňuji, aby nedocházelo k poškození oken během stavby.
U dřevěných oken a dveří nemáme problém s velkými křídly, právě díky zmíněné tuhosti dřeva. Vchodové dveře se nesvěšují...
Dřevo je přírodní materiál, takže jistě lze uvést ekologické hledisko.
Dřevo dobře vypadá, pokud chcete srovnání s plasty, pak je zjevné, že se lepením fólií snaží dřevo imitovat :-).

Pokud se bavíme o měkkých dřevinách, pak mají poměrně nízkou tepelnou vodivost, tedy velmi dobře tepelně izolují.

Samozřejmě každý materiál ma výhody i nevýhody, u dřevěných oken si musíme dávat pozor na nadměrnou vlhkost, zejména během stavby (mokrých procesů) zajistit větrání.

http://www.slavona.cz/tema-mesice/jak-si-spravne-vybrat-okna.html

Datum: 26.01.2012 14:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ještě doplním, skla se utěsňovala i u starších oken, ale samozřejmě vývoj pokračuje a vlastnosti oken se zlepšují :-).

Na toto téma jsem psala článek:
Konstrukce eurookna je sice promyšlená, ale vznikla před více než dvaceti lety za naprosto jiných podmínek ve stavebnictví, než jaké jsou dnes. Proto jsme se ve SLAVONĚ při vývoji nového okna zaměřili na vlastnosti eurooken, které jsme chtěli zlepšit. Nakonec jsme museli konstrukci okna poměrně hodně změnit, ačkoli na první pohled se okna SOLID COMFORT od standardních eurooken tolik neliší.

http://stavba.tzb-info.cz/okna-dvere/8184-drevena-okna-solid-comfort-a-jejich-vyhody-proti-klasickym-eurooknum

Datum: 27.01.2012 13:41 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Netěsnosti dřevěných oken jsou problém v ČR. V zahraničí ne. Tam se o oknech, která namrzají, netěsní mluví otevřeně jako o šmejdech. U nás je to stále na úrovni - více topte, větrejte. Mnoho firem nechce slyšet o teplotním koeficientu a jsou schopné tvrdit, že když mají 10,5 st., tak vlastně neříkají kde a nízké povrchové teploty příp. námraza je přirozenou vlastností oken a to i těch oken s U=1,2, která jsou ve světě klasifikovaná jako energy-efficient windows. A ve Švédsku /severní zemi/ je to standard, pro pasivní dům mají 0,9. Tady se neustále tváříme, že zde jižněji musíme jít do U=0,6 jinak jsou problémy normální.
Dvojska se začala montovat dříve. A utěsnění, používání pásek bylo řešeno už mnohem dříve. V USA se tím zabývali, protože jim praskalo hodně skel.

Datum: 27.01.2012 14:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Někdy celé utěsnění oken spočívá v tom, že se nahoře dá 2 mm silikonu. To nemůže vydržet. Navíc studený vzduch proudí v dutině a ochlazuje nejen spodní část, ale i boky rámečku. Kdyby tam dali těsnění, tak by to mělo následující efekt: nedošlo by k rychlé ztrátě přilnavosti tmelu, tmely by se nepropadaly, navíc by páska bránila pronikání studeného vzduchu do interiéru a zabránila tepelnému mostu. Nehledě na to, že sklo staticky spolupůsobí při vyztužení křídla a síly by se na sklo neměly přenášet přímo.
Vy jste na oknech hodně zapracovali, ale je dobré mluvit o jejich přednostech, jinak budou mít stále prim zlatokopové, kterým stačí troška tmelu, aby okna jakž takž přežila záruku a pak jim je vše jedno. Bohužel tito zlatokopové mají nejvíce bombastické reklamy. Celkově ale dřevěná okna hodně poškodili, a nahrává tomu i systém, kdy se někteří ohání U, ale už mlčí o profukování celého okna, zredukovaném kování oproti protokolu, tedy o tom, co dělá okna kvalitní. Dodávají okna jiná než prošla zkouškami, protože v celé republice nemá nikdo na rozpor mezi zkouškou a skutečností oprávnění regovat. Jednotlivci to dají k soudu, ale na stovkách a tisících oknech se na tom dobře vydělá. Výklad práva jim umožňuje protokoly a dokumentaci tajit. A jsou to i okna v Zelené úsporám.

Datum: 13.12.2011 20:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pro Zdeněk Barták

Omlouvám se. Dvoukřídlá okna jsem patrně špatně pojmenoval. Myslel jsem ty okna, u kterých při zavření dosedají křídla uprostřed přez sebe - zde mají problém. Oproti jiným typům u kterých např. křídla dosedají na středový sloupek.
Ten problém je okenní, neurážejte laskavě. Také Vás neurážím. A nevím co zde zpochybňujete. Že mokré není mokré, že námraza mezi oknem a rámem není námraza, mokrý dolní okraj okna je suchý atd. ??? - to už známe, vy budete patrně od fochu. Popsal jsem vlastnosti okem. Netěsnosti s následným rosením mezi oknem a rámem. I kdyby byly okna sebekrásnější, sebedřevěnější, nejpřírodnější a nesplňovali základní požadavek na těsnost a izolační schopnost, vyhrazji si své osobní právo napsat svoji zkušenost. To není pomluva. Okna jsou pěkná a hezky zpracovaná, ale mají základní problém - netěsní. Nechtějte po mne abych chrochtal blahem, že mám na parapetu louže z kondenzátu který se tvoří mezi oknem a rámem.

Datum: 26.01.2012 14:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
pan Poznansky mel na mysli stulp. Sraz dvoukridleho okna (stulp) je skutecne nachylnejsi na utesneni. Slavona vyrabela obe varianty:
1. stulp, 2. okno se sloupkem.
Okno se sloupkem je samozrejme jednodussi utesnit. Ale zakaznici casto davaji prednost reseni dvoukridloveho okna se stulpem, aby mohli otevrit cele okno a nezavazel jim tento sloupek.

Doplnim, ze se jedna o okna pred cca. 6 lety, ktera maji klasickou konstrukci eurookna. Tato okna SLAVONA jiz nevyrabi. Od roku. 2009 vyrabi SLAVONA okna nove konstrukce SOLID COMFORT.
Zde jsou popsane rozdily:
http://www.slavona.cz/tema-mesice/kvalitni-drevena-okna-eurookna.html

Mezi zákazníky jsem nenašla Vaše jméno, tak nemohu prověřit konkrétní případ. Pokud máte problém s kondenzací, pak kontaktujte technika, případně přímo mě a jistě to vyřešíme.
http://www.slavona.cz/centrala-slavonice/

Datum: 27.01.2012 14:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Všeobecně : okna prošla zkouškami a výrobci prokazovali na nich vlastnosti - vodotěsnost, aj. Těžko lze přijmou argumentaci, že už vyrábí jiná, zapomeňte, máte smůlu. Některá dřevěná okna jsou v ČR něco jako časovaná bomba, proto je tak těžké otevřeně mluvit o jejich kvalitě a vlastnostech.

Autor: Radka Smejkalová
Datum: 17.04.2012 10:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109537
reakce na ...
Dobrý den,

mohla bych se Vás zeptat, jak velká máte HS okna, že máte problém s jejich otevírání? My plánujeme jedno křídlo posuvné 2,60 na šířku a 2,18 na výšku, druhé stejně velké fix ve trojskle. Máme se toho obávat?
Děkuji,
Smejkalová

zobrazuji 1 - 30 z 42   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.