Tlouštka zateplení VZT potrubí

Autor: Libuše Skočovská
Datum: 20.11.2011 16:02
uživatel: 106656

Stavime nízkoenergetický dům s aktivní rekuperací - Nilan VP18.
Tepelné ztráty domu 6kW. Rozměry bungalovu 11x22m. Potrubí délky asi 22m /celkově 90m/ vede půdou v nezatepleném prostoru sedlové střechy skrz zateplený SDK strop. Firma nám potrubí zaizolovala a to tl.6cm minerální izolací Rockwool Larock 65ALS. Souč. tepelné vodivosti je 0,037W/mK. Tato tlouštka se několika lidem jeví nedostatečná. Můžete mi prosím někdo poradit, nebo spočítat jakou vrstvu ještě pořebujeme na doizolování potrubí?
Bylo mi řečeno, že pokud vedeme veškeré potrubí nezateplenou půdou, že nám hrozí na konci domu vpouštění studeného vzduchu do místností a tímto nedostatečným zateplením také snížení účinnosti rekuperace. Poraďte mi prosím někdo o kolik cm je ještě nutné a efektivní toto potrubí přiizolovat? Myslíte, že je levnější izolace foukaná nebo potrubí zabalit do další vrstvy mineralní skelné vaty? Děkuji.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jozef Homola20.11.2011 16:59
Laďa Jaskva20.11.2011 16:15

Datum: 20.11.2011 16:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Jak tomu rozumět, že potrubí je 22 m dlouhé a celkově 90 m? Z čeho to vzduchotechnické potrubí je, jen tak pro zajímavost?

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 20.11.2011 16:15 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Ta izolace je samozřejmě nedostatečná a na tu délku vedení by ta rekuperační jednotka rekuperovala celkem kulové a ve velkých mrazech i s přehazovačkou. Pro zateplení těchto rozvodů musíte počítat se stejným zateplením, jako se zateplením toho stropu. Já to mám tažené na půdě na zemi v izolaci, která je tlustá 24 cm ( EPS ) a aby nad těmi rozvody to bylo stejně zaizolováno, tak tam je to ještě překryto další, 12ti cm vrstvou. Čili na stropě 24 cm a nad rozvody také. Aby nevznikl mylný dojem, to zateplení stropu je dodatečné zateplení a stávající strop byl předtím docela dobrý. Takže na Vašem místě je dobré to nabalit, jak pumpu na zimu. Ve většině případů se ty rozvody rovnou vedou přímo v izolaci a tak tam je zaručeno, že co je nad stropem, tak je také nad těmi rozvody.
S pozdravem Laďa

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.