Nutná tloušťka pro zateplení potrubí vzduchotechniky

Autor: Libuše Skočovská
Datum: 20.11.2011 16:04
uživatel: 106656

Stavime nízkoenergetický dům s aktivní rekuperací - Nilan VP18.
Tepelné ztráty domu 6kW. Rozměry bungalovu 11x22m. Potrubí délky asi 22m /celkově 90m/ vede půdou v nezatepleném prostoru sedlové střechy skrz zateplený SDK strop. Firma nám potrubí zaizolovala a to tl.6cm minerální izolací Rockwool Larock 65ALS. Souč. tepelné vodivosti je 0,037W/mK. Tato tlouštka se několika lidem jeví nedostatečná. Můžete mi prosím někdo poradit, nebo spočítat jakou vrstvu ještě pořebujeme na doizolování potrubí?
Bylo mi řečeno, že pokud vedeme veškeré potrubí nezateplenou půdou, že nám hrozí na konci domu vpouštění studeného vzduchu do místností a tímto nedostatečným zateplením také snížení účinnosti rekuperace. Poraďte mi prosím někdo o kolik cm je ještě nutné a efektivní toto potrubí přiizolovat? Myslíte, že je levnější izolace foukaná nebo potrubí zabalit do další vrstvy mineralní skelné vaty? Děkuji.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Petr Petr12.12.2011 13:21
Mir Pol05.12.2011 06:44
Laďa Jaskva04.12.2011 22:42
Mir Pol04.12.2011 22:26
Laďa Jaskva04.12.2011 22:05
Ladislav Fiala04.12.2011 21:25
Laďa Jaskva04.12.2011 21:06
Ladislav Fiala04.12.2011 20:10
Laďa Jaskva30.11.2011 08:29
petr kocina30.11.2011 07:30
Laďa Jaskva30.11.2011 01:28
Laďa Jaskva30.11.2011 00:00
petr kocina24.11.2011 20:16
roman vinner21.11.2011 22:10
petr kocina21.11.2011 20:12
petr kocina21.11.2011 19:46
roman vinner21.11.2011 09:59
roman vinner21.11.2011 08:54
petr kocina21.11.2011 08:35
Jozef Homola20.11.2011 17:46
Radek Uchytil20.11.2011 17:08

Datum: 12.12.2011 13:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102810
reakce na ...
Zdravím,

jenom jeden aktuální postřeh, se kterým se chci podělit.

Mám rekuperaci Stiebel Eltron LWZ 270+ a rozvody vzduchu Sonoflexem na nezateplené půdě.

Nedávno jsem přidal k původním 10 cm vaty dalších 15 cm vaty kolem všech rozvodů a najednou má rekuperace účinnost 90 a více %!

Např. dnes jsou venku 3,5° , uvnitř 22° a z výdechů u stropů jde 20,2° (měřím trvale digitálními teploměry s drátovým čidlem viz. http://www.dealextreme.com/p/digital-compact-lcd-thermometer-with-outdoors-remote-sensor-15553 ). Větrám 2x denně hodinu na 100 m3 s mírným podtlakem a do 2 minut od spuštění je teplota konstantní.

Snad ta informace někomu pomůže, předtím jsem měl v zimě max. účinnost 40 - 50%, jak bylo pod 5° jsem rekuperaci raději vůbec nepouštěl.

Takže izolace rozvodů je pro účinnost rekuperace zcela klíčová.

PS Omlouvám se, že to dávám i sem, ale v původním vlákně to nejde smazat.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 30.11.2011 00:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Já se připojuji k té skupině, která říká, že 6 cm je nedostatečných. Stačí se kouknout na teploty v potrubí, čili pod izolací a nad izolací. Čili když potrubí povedete po zatepleném stropu, tak ani izolace stejně silná, jako je na stropě není dostatečná. Takže 6 cm ,je nula, skoro nic. Já mám pasivní rekuperaci, čili do rekuprace jde teplý vzduch do max 24 °C a z venku podle venkovní teploty, třeba +18°C . A teplota toho potrubí musí být minimálně na této teplotě a když bude ležet na zatepleném stropu, tak musí být zatplen kolem 60 cm izolace, aby nedocházelo ke ztrátám. A to je celkem nereálné u většiny staveb. Já to mám skoro celé ze Sonoflexu, který je již zateplen, nicméně to mám celé zatepleno ještě 20 - 30 cm minerálu a EPS.
S pozdravem Laďa

Autor: Ladislav Fiala
Datum: 04.12.2011 20:10 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105026
reakce na ...
A jako tloustku izolace pro potrubi doporucujete?
Co vest potrubi primo ve vate, kdyz by bylo treba 400 mm vaty. Muze tam hrozit kondenzace vody z potrubi? a tim nasaknuti vaty vodou?

Datum: 04.12.2011 21:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Když povedete potrubí v izolaci, jejíž tloušťka zaručí, že na povrchu potrubí nevznikne rosný bod, tak tam nemůže nic kondenzovat. Čili pod silnou vrstvou izolace, třeba zrovna na půdě, to bude vyhovovat, nebo v podhledu a pod. Já tak vedu sonoflexy, které jsou mimochodem již zatepleny samy o sobě v dodatčné izolaci tropu v obýváku ( strop je zárověň střecha ) a je to celé v té dodatečné izolaci ( 21 cm ) a nad tím je původní zateplení v tloušťce 20 cm. Nikde nic nekondenzuje a ani kondenzovat nebude.
S pozdravem Laďa

Autor: Ladislav Fiala
Datum: 04.12.2011 21:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105026
reakce na ...
Dekuji za odpoved. Tak jsem z toho jelen :-), protoze na jinem foru mi to napsali, ze hrozi kondenzace vodni pary do vaty. Ale prijde mi to logicke, ze kdyz to bude potrubi radne zateplene, ze tam kondenzace nehrozi.
Planuji mit v ve 2NP 400 mm vaty a do toho prave schovat potrubi.
V 1NP budou panely Goldbeck a na nich zaveseny sadros s mezerou 250 mm a tam bych chtel vest take potrubi VZT. Muze tam nastat nejaky problem?

To potrubi co mate je zajimve, ale nehrozi tam ztraty pri vetrani a tim nutnost vetsiho vykonu, kdyz to potrubi eni zevnitr hladke? Asi je to minimalni ze?

Datum: 04.12.2011 22:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Důležítý parametr je průměr potrubí , který musí být nadimenzován na požadovaný průtok v závislosti na rychlosti proudění. Čili, když bude malý průměr a z toho vyplývající i malý průřez, , tak pro protlačení požadovaného množství vzduchu potřebuji zvýšit rychlost proudění, protože menší průřez je příčinou většího aerodinamického odporu. Navíc, se zvyšující se rychlostí vzniká vyšší intenzita hluku plynoucí z různých rezonancí všeho možného, vlivem turbulencí , tření a násilné změny směru proudění. Když se použijí přesně definované rychlosti a z toho plynoucí nimimální průřezy a použijí se tvarovky vyvinuté pro vzduchotechniku, tak výsledný efekt je, že to všechno funguje optimálně jak z hlediska akustického, tak z hlediska množství transportovaného vzduchu. Celé potrubí sonoflex je vlastně svým provedením tlumič hluku a je celkem doporučován na přívodní potrubí čerstvého vzduchu do místností. Pro nasávání se dá také použít, ale zde spíše jako propojovací a tlumící element. Já ho mám na odtahu pouze na propojení patra a přízemí na půdě, jinak odtahy z přízemí ( WC ,sprcha a kuchyň ) je vedena pomocí pevného odpadního potrubí průměru 100 mm. Až na půdě před rekuperačkou je to propojeno sonoflexem. Všechno propojení je realizováno pomocí kalhotových tvarovek. Na výstupu je každý výstup do jednotlivých místností osazen škrtící klapkou, která svým nastavením určí základí průtoky vzduchu do jednotlivých místností. Jestli hrozí, či nehrozí vyšší ztráty je závislé na všech uvedených skutečnostech. A zásadní problém je u dlouhých potrubí s malými ztrátami a navíc regulace množství protékajícího vzduchu až talířovými ventily.
Odkaz : http://www.qpro.cz/?id=40_1_1_1http://www.airforum.cz/search.php?t=290&sid=9fb8d5696e991bfbdee9fd9a413c96e2
S pozdravem Laďa
Odkaz :

Autor: Mir Pol
Datum: 04.12.2011 22:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100591
reakce na ...
Aby nedochazelo ke kondenzaci tak musi byt:
1) dostatecna tloustka izolace
2) potrubi musi byt perfektne tesne, aby "neuchazel" vzduch z potrubi do vaty.

Datum: 04.12.2011 22:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Ano. Ten Sonoflex má integrovanou parozábranu.
S pozdravem Laďa

Autor: Mir Pol
Datum: 05.12.2011 06:44 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100591
reakce na ...
V jednom miste mam tu parozabranu porusenou, tzn, ze je nefunkcni a hadici (sice nepatrne) unika vzduch. Hadice je opravdu tezce dostupna na vymenu. Je dlouha asi jeden metr od ventilu. Nenapada nekoho jak provest opravu? Me napadlo zatesnit vnitrni AL folii a to zpusobem jak se vystrikavaji dutiny na aute - tzn nejakou barvou na hlinik nastrikat tu vnitrni cast, aby se zacpalo tech "tisic" direk. Sice hadice uz nebude mit pak tlumici efekt, ale to v tomto pripade vubec nevadi.
Diky za pipadnou radu.

Autor: roman vinner
Datum: 21.11.2011 09:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 106788
reakce na ...
Ještě jsem dohledal diskuzi na dané téma http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=932&p=2908&hilit=spiro+potrub%C3%AD#p2908
Účastníci diskuze se shodují na mnohem větších tloušťkách izolace, je tam i obrázek a propojení zpět na TZB na výpočtovou pomůcku síly izolace.

Autor: petr kocina
Datum: 21.11.2011 08:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
nedoporucuji vam aktivni rekuperaci,bezte do pasivni a z rozdilu si poridte solar.solar vam usetri pri normativnim chovani spotrebe voda minimalne 2 500kWh/rok.to vam aktivni nilan nikdy neusetri.
te izolace je opravdu malo - zalostne.

dcera ma rovnez bungalov a NILAN VP 18 EK 9 . cena byla 300 000kc.dum ma mensi 122m2.vedeni ma ve strope plus podlahove topeni.

moc zkusenosti s nilanem VP 18 tu nenajdete - zkuste se zamyslet proc asi.
i dcera je na jakekoli informace skoupa.

Datum: 21.11.2011 08:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Sleduji několik fór najednou a základním problémem, proč zde nejsou informace a vydrželi tu jenom skalní, jste vy, pane Kocino. Promiňte moji upřímnost, ale zaplevelil jste celé toto fórum. Smutné je, když s vámi nechce komunikovat ani vlastní dcera. Vím proč. Shodou okolností ji znám a byl jsem se v Drmoulu u ní a u pana Karhana podívat. Při dotazu na vás, jen otočí oči v sloup a nechce komentovat. Nechci být takto veřejně více osobní, měl byste se nad sebou trochu zamyslet.
Nejvíce se dá dozvědět nejen o VP18 na moderovaných fórech (airforum, ostavbe...), kde byste se svými nesmyslnými komentáři neměl šanci obtěžovat ostatní.
------------------------------------------------
Spotřeba vody pro rodinu 2+2 el. bojlerem převedená na kWh se udává kolem 4-5000 kWh/rok. Udávaná spotřeba VP18 je na ohřev vody 1500 kWh ročně.

Datum: 21.11.2011 19:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
nechtel by jste mi laskave sdelit spotrebu domu v kategorii B s nilanem VP 18.

Spotřeba vody pro rodinu 2+2 el. bojlerem převedená na kWh se udává kolem 4-5000 kWh/rok. Udávaná spotřeba VP18 je na ohřev vody 1500 kWh ročně. - vemte si laskave do ruky kalkulacku a spocitejte si kolik vody by jste touto energii ohral.pri delte T 40st.
solarka vam dodaji vice energie za rok,nez nejaky nilan VP 18.zadarmo bych si jej do domu poridil - to je asi tak vse k nilanu.tim nechci vyrobek hanit.

reknu vam jednu vec - za 300 000kc si mohla dcera poridit jak TCzeme/voda,tak solarka i VZT.bohuzel ji radili odbornici.
tim neshazuji dceru,ale ty radoby odborniky - kterych je vsude mraky.vzdyt jim jde o jejich penize - tem radobyodbornikum.provoz vaseho domu nikoho z tech radoby odborniku NEZAJIMA !!!!!!!!!

jeste jste to nepochopil?

Promiňte moji upřímnost, ale zaplevelil jste celé toto fórum. - reknete mi cim? tim ze mluvim pravdu a zkusenosti z provozu takoveho domu?jake zkusenosti mate Vy ve svem dome co se tyce spotreb?jake technologie ve svem dome vyuzivate?
vas prispevek mi pripada jak stavebni lobby.

Smutné je, když s vámi nechce komunikovat ani vlastní dcera. - ano je to smutne.nikdo si neprizna,ze udelal chybu.ta vlastnost prislusi pouze ................

Při dotazu na vás, jen otočí oči v sloup a nechce komentovat. - mel jste se pozeptat jak je na tom se spotrebami energii.zcela jiste mu to bude jedno jako me dceri.otazka je jak dlouho toto mysleni nase planeta vydrzi.rozhodne to nevidim dobre.
http://zpravy.idnes.cz/tak-cerne-to-ani-vedci-nevideli-sklenikovych-plynu-je-nejvic-v-dejinach-1mi-/zahranicni.aspx?c=A111121_114557_zahranicni_ts

Datum: 21.11.2011 20:12 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
jeste jedna vec,ktera vetsinu lidi v souvislosti s nilanem nenapadne.

nechcete mi snad tvrdit,ze v letnich mesicich budete mit TUV bez provozu nilanu.obycejne otevru okna a slunce se mi stara po dobu 8mesicu v roce o zajisteni TUV zdarma.nemam potrebu v lete vetrat VZT jako v pripade nilan jen kvuli potrebe TUV.

nejste nahodou prodejcem nilanu?
jejich pasivni rekuperaci beru (vyborny pomer vykon/cena) - aktivni a predrazenou nikoli.
airforum znam - obcas na nej mrknu.

Datum: 21.11.2011 22:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Kocino, nechci se pouštět do diskuzí s vámi, to je totiž naprostá ztráta času. Je smutné, že u vás nefunguje sebereflexe, která se mísí s nepřekonatelnou grafománií. Nepíšete pravdu, zrnko pravdy v kýbli nesmyslů není pravda. Stydí se za vás i vlastní rodina a to byste měl při troše inteligence alespoň vytušit a něco s tím udělat, dokud je ještě čas. Uzavřít se do pachtění po něčem iluzorním je hloupost nebo nemoc. Kdyby váš dům byl i kosmický a nejpasivnější z nejpasivnějších, štěstí v něm takto nenaleznete. Umřete jako opuštěný podivín, který vynechá i vlastní žeh, aby moc neprotopil.
--------------------------------------------
Nejsem prodejcem žádné firmy, jen mám dům od stejné firmy a se stejným vybavením jako vaše dcera, její soused a mnoho dalších spokojenějších a šťastnějších lidí, než jste vy.

Datum: 24.11.2011 20:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Kocino, nechci se pouštět do diskuzí s vámi, to je totiž naprostá ztráta času. - osobne si to nemyslim.
zcela jiste znate moji dceru a vas dum je zcela jiste od jednoho dodavatele vcetne nilanu VP18 (nevim kolik jste za nej zaplatil).
predpokladam,ze vas dum bude patrovy s krbem - pokud by se mylil tak me opravte.
Nepíšete pravdu, zrnko pravdy v kýbli nesmyslů není pravda. - napiste v cem nemam pravdu !
Stydí se za vás i vlastní rodina a to byste měl při troše inteligence alespoň vytušit a něco s tím udělat, dokud je ještě čas. - budu se snazit - nemam ovsem rad reklamni a markteingove kecy,ktere neodpovidaji realite.

Uzavřít se do pachtění po něčem iluzorním je hloupost nebo nemoc. - myslite?chcete mi snad rici,ze vas dum ma mensi energetickou spotrebu nez je muj dum??nemam komin a netopim drevem - zacina me to otravovat.vy ale jiste komin mate a drevo pouzivate.zcela jiste jsem majitelem domu v kategorii B - nebyl by jste tak laskav a nesdelil jste svoji celkovou spotrebu domu vctne dreva?? byl by jste prvni ktery to na TZB zverejni.smutne na tom cele je,ze nikdo se nechce chlubit s negativnimi zkusenostmi (proti vystavbe a firme,ktery dum stavela nemam ani slovo - na muj vkus draha,ale kvalitni a spolehliva - bohuzel jen pro 1% obyvatel v CR).

Umřete jako opuštěný podivín, který vynechá i vlastní žeh, aby moc neprotopil. - mylite se.smutne na tom je,ze si dcera nechala poradit od odborniku (malokdo prizna chybu . osobne s tim problem nemam) a nikoli od otce - na to casem prijde.
prekousnul by jste zdrazeni EE ze dne na den v radu 100% ?? ja ano,cena EE me nezajima - holt bych plati zalohove 3 000kc/mesic.

je mi lito,ze s nadpisem to nesouvisi.vas dotaz zrejme vzniknul z toho duvodu ze s potrubim VZT mate problemy?proto jste v teto kategorii taky hledal.

samozrejme vam preji spokojene bydleni - neni nadto mit svuj vlastni dum s minimalni naklady na bydleni - ne kazdy si to muze dovolit jeste s minimalnimi energetickymi naroky.az se dostanete po 5 000kWh/rok ozvete se kolik vas to investicne stalo.

jinak bych prosil o odpoved
KOCINA

Datum: 30.11.2011 01:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Bože můj. kocini, já jsem si tě jenom dobíral, teď když se provalilo, že je to skutečně všechno pravda, co jsme jenom tušili, tak tě mohu jenom litovat. tak bych tedy opravdu nechtěl ani žít a ani umřít. A to jsem obrazně řečeno jednou nohou v hrobě. Upřímnou soustrast.

Datum: 30.11.2011 07:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
na to vy jste expert.
me zajimaji domy s kategorii B,ten se tu zatim zadny neobjevil a s provozem s zkusnostmi z pasivu se muze podelit jen pan DROBNY . vy to rozhodne nejste.
vy nic nemerite,nic vas nezajima a jen slepe verite vyrobcum - tak si verte :-)
konckoncu pri obhajobe sedeho EPS jste se paradne predvedl.

Datum: 30.11.2011 08:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
milý rozmilý kociny, ještě jednou a pokaždé, když mě vyzveš, tak ti musím hned na začátku kondolovat k situaci, jak jsi dopadl ve vztazích v rodině. upřímnou soustrast.
pokud píšeš, že se se zkušenostmi bydlení v pasivním domě může prezentovat jenom pan Drobný, tak z toho logicky vyplývá, že zde nikdo jiný nemá pasivní dům, čili ani ty. co se týká zateplení, tak věřím deklarovaným hodnotám. to je pravda. a ty, milý a politování hodný kocini, tomu také věříš. jinak bys nemohl nic ani navrhnout, ani spočítat, ani postavit. a to je ten tvůj rozpor v tom guláši, který máš v hlavě. pro tebe něco platí, podle toho si postavíš a potom už to neplatí.
ještě jednou ti vyslovuji upřímnou soustrast.

Autor: Radek Uchytil
Datum: 20.11.2011 17:08 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104501
reakce na ...
Zaizolovat minimálně na stejnou tloušťku izolace jakou máte na stropě.

Autor: Jozef Homola
Datum: 20.11.2011 17:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
U vzduchotechnického potrubí je přestup tepla mnohem intenzívnější než například u zdi, kde se vzduch lehce tetelí - pohybuje. Zde to "fičí", strhává mezní vrstvu a klidně to alfa může být i 25 W/m2°C. Také je to možné zhruba stanovit podle kalkulačky na odkaze. Jen tak jsem tam něco vložil a při průtoku 300 kubíků a venkovní teplotě -10°C vám do domu nebude proudit teplejší vzduch, než 8°C a to při izolaci vatou 50 mm. Tepelná ztráta 609 W. Takže pozor, pozor.
http://www.qpro.cz/?id=52_1_1_1#OdkazNaZacatekVypoctu

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.