je možné odvádět z výměníku o výkonu 9kW vodu trubkou o průměru 1,8cm?

Autor: michal jurásek
Datum: 21.11.2011 19:39
uživatel: 107652

Dobrý den, po zřejmě zfušovaném podlahovém vytápění od jedné "firmy" z říčan řeším pro nás poměrně zásadní problém. Při stavbě byly použity měděné trubky o průměru 18mm pro odvod horké vody z výměníku sporáku nordica termorosa do akumulační nádoby na vzdálenost cca 8m. Jedna skupinka topenářů tvrdí - nelze, máš to zfušovaný, pořiď elektrokotel a napoj ho napřímo bez akumulace...
Druhá skupinka tvrdí, že trubky jsou tedy "užší" ale pude to...
Jde mi hlavně o to, jestli je možné při použití topenářských norem vůbec trubkou o průměru 18mm vést výkon 9kw do 1000l akumulační nádrže. Děkuji za reakce.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Ivan SSSS27.01.2012 22:35
Petr Petr14.12.2011 21:56

Datum: 27.01.2012 22:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108463
reakce na ...
Pro tepelný spád 10 K vychází rychlost proudění 1.1m/sec což je nad doporučenou hodnotou 0,8m/sec. Tj bude zřejmědocházet k hydraulickému hluku,zvýšené potřebě příkonu čerpadlanebo dojde ke zvýšení teplotního spádu na více než 10 K. Podle mne je tona hraně .
Ivan

Autor: Petr Petr
Datum: 14.12.2011 21:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103991
reakce na ...
já jsem musel jednou tahat 24kw cu trubkou 18mm.......šlo to

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.