Podlaha na trámovém stropu |
Autor: Marcela Kovářová Datum: 22.11.2011 21:18 | uživatel: 101897
| Dobrý den, rekonstruujeme RD a chceme na stávajících stropních trámech 20x24 cm, osově 1,0 m udělat překládaný strop a novou podlahu. V podkroví se bude topit, čili potřebuji odizolovat pouze hluk. Dotazy: 1. jak se překládaný strop provádí? z jakých fošen? kolik se překládají. 2. skladba podlahy? měla jsem vizi - na fošny dát křížem rošt,mezi to vatu a na rošt podlahové palubky( chci dřevěnou podlahu), ale když nebudu mít po celé ploše izolaci, bude se mi zvuk přenášet po spojích dřevo-dřevo?? děkuji
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 22.11.2011 21:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Aby se zabránilo přenosu kročejového hluku, tak již v dávné minulosti naši předci vymysleli plovoucí podlahu, která je schopna tyto hluky pohlcovat a tím tím je tlumit. Podmínka je, že se podchozí vrstva nesmí dotýkat nosné vrstvy. Taktéž vodorovná nášlapná vrstva musí být oddělena ( dilatována ) od všech svislých konstrukcí, včetně případných vodovodních, či odpadních trubek. Ve Vašem případě jsou dvě možnosti. Buď to uděláte suchou cestou, čili na vyrovnaný podklad položíte kročejovou izolaci ( nejlépe minerál ) a na tu izolaci položíte plovoucí nosnou desku. Deska bude sestavena třeba z OSB 2 x 12 mm, případně 2 x 14 mm. Desky se ploží křížem, každá vrstva se slepí v pero drážkách a obě vrstvy se prošroubují vruty. Ještě lepší je to i celoplošně slepit. Já jsem to lepil. Není to levná záležitost. Tato deska se nesmí samozřejmě dotýkat stěn a těch různých svislých prvků. Další možnost je udělat na kročejovku nosnou vrstvu z potěrového betonu vyztuženého kari sítí, případně to vylít anhydritem. Zde by to ale musel posoudit statik, aby to nadměrně nezatížilo konstrukci, případně aby Vám to nespadlo na hlavu. Ve všech možných případech je potom možno udělat nášlapnou vrstvu ze dřeva, případně dřevěnou plovouccí podlahu.Zde záleží na finančních možnostech a ochotě do toho investovat značné částky. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Marcela Kovářová Datum: 22.11.2011 22:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101897 reakce na ... | uirčitě půjdu suchou cestou:-) a tloušťku izolace,stačí 3 cm? čili osb desky jsou k sobě přišroubované, ale už nikam víc? do hranolu či tak? to stačí zajistit tuhost a rovinatost? jo a typ té izolace? to musí být nějaká dostatečně tuhá, že? jinak díky za vyčerpávající info
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 22.11.2011 23:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Plovoucí je od slova plavat, čili když plavu, tak se nedotýkám ani dna, ani břehu, prostě jsem na té kročejové izolaci. Ta OSB, když ji prošroubujete a je ze dvou vrstev křížem ( stykové spáry spodní a horní vrstvy musí být vzájemně posunuty o polovinu šířky ) vytvoří velmi kompaktní velkplošnou desku, která je velmi únosná. A to zatížení se přenáší na izolaci ve velké ploše, takže to funguje naprosto dokonale. Většinou 3 cm kročejovky stačí. Zde se musí vycházet z nějakých praktických zkušeností, protože pro nějaké přesné výpočty stejně nikdo nedodá data. ( A i kdyby nějaká data dodal, tak tam přijde někdo jiný a bude dupat více, takže zase to bude mimo požadavky ). Dejte 3 cm. A rovinatost musí být zajištěna již pod kročejovkou, protože jak ta kročejovka, tak OSB deska, případně můžete použít suchou podlahu od Knaufa, Rigips a pod. už žádné vyrovnávání neumožňují. ( Knauf a Rigips a Farmacel jsou ale cenově jinde ). S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Marcela Kovářová Datum: 22.11.2011 23:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101897 reakce na ... | OK, udělámto tak, díky a co ten překládaný strop? to víte jak na to? fošny jaké tl? šířky? kolik překládat? a přibíjet nebo šroubovat? jo a pak ten volný prostor mezi fošnama mám před kročejovkou nečím vyplnit? nebo je tak tuhá ta deska, že to bude v poho...
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 22.11.2011 23:27 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Abych řekl pravdu, tak nevím přesně, co máte na mysli. Vy to chcete celé udělat znova, nebo necháte pouze nosné trámy a budete tam dávat pouze nové fošny ? Nicméně to je celkem jedno. Prostě ty fošny na rozpětí nosných trámů musí být dostatečně truhé, aby se pod zatížením neprohýbaly ( 35 - 40 mm ). Z horní strany to uděláte podle obrázků z odkazu : http://strechy-klouda.eu/stropy-tesari-truhlari. Čili na tu výšku to vyplníte první vrstvou kročejovky a teprve na to položíte přez celou plochu druhou vrstvu, která to už bude tlumit v celé ploše. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Marcela Kovářová Datum: 11.01.2012 19:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101897 reakce na ... | ještě jsem si říkala, že bych tu výšku fošny 30 cm vyplnila třeba liaporem, pak dala separaci PE folie a pak teprve kročejovku. Myslíte, že by to šlo? A pak ještě je otázka, jak dát podlahu do roviny. jsem si říkala, že tím liaporem to vysypu a srovnám i do roviny, pak kročejovka + 2x OSB desky už budou v rovině.
|
|