Jaký materiál použít ke stavbě domu?

Autor: Petr Schneider
Datum: 26.11.2011 00:04
uživatel: 107716

Dobrý den,
na jaro bych si chtěl nechat postavit dům na klíč do 2mil, jedná se o bungalov o dispozici 4+kk(rozloha do 100m2)...to je tak asi jedinná věc, ve které mám jasno :-D Pročetl jsem již několik diskuzí a porovnání různých stav.systému...ale pořád nevím, jaký zvolit. Chci aby dům byl nízkoenergetický, podlahové topení pokud možno napojené na krbové kamna s výměníkem. Ale k věci...první jsem byl rozhodnut pro dřevostavbu...rychlá stavba za slušnou cenu. Ale pročítáním různých diskuzí a nabíráním nových informací, jsem na rozpacích :-) Celkem mě zaujal systém Durisol, ve kterém již zateplení je. Dále mě celkem zaujaly montované domy, ale zde z info nejsou žádné akumulační schopnosti.
Čerpal jsem i z této stránky, ale zdá se mi trochu zaujatá...
http://www.durisol-morava.cz/?Srovn%E1n%ED%26nbsp%3Bdom%F9

Prosím tedy o jakoukoliv radu, než z toho zešedivím :-)

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Michal Babica02.12.2011 13:05
melkor unlimited29.11.2011 13:21
jaroslav Šalý29.11.2011 09:01
melkor unlimited29.11.2011 07:19
melkor unlimited29.11.2011 07:15
Petr Schneider28.11.2011 19:56
Jano Hrach28.11.2011 14:48
Jano Hrach28.11.2011 14:25
Laďa Jaskva28.11.2011 10:54
jaroslav Šalý28.11.2011 10:42
Petr Schneider28.11.2011 10:17
Petr Schneider28.11.2011 10:07
Petr Schneider28.11.2011 09:52
Jano Hrach27.11.2011 12:58
Jano Hrach27.11.2011 12:48
melkor unlimited26.11.2011 20:25
Laďa Jaskva26.11.2011 08:17
Pavel Kříž26.11.2011 05:49

Datum: 02.12.2011 13:05 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107423
reakce na ...
Zodpovědět tak obecnou otázku jako je stavební materiál domu je dost těžké, až, řekl bych, nemožné. To máte jako kdybyste se zeptal jestli jsou lepší plastová nebo dřevěná okna - vždy záleží na konkrétní situaci, kontextu. Co bych vám poradil je to, aby jste si zjistil co nejvíce informací, nic neuspěchal a postupoval obezřetně a opatrně :) Každý materiál má své výhody i nevýhody. Jestli chcete dům na klíč, projděte si různé weby, které domy na klíč nabízejí (široká nabídka od různých projekčních kanceláří např. viz http://www.ytong-dum.cz/projekty-rodinnych-domu/ ), abyste měl představu, do čeho jdete. Jestli hledáte dům do 2 milionů, možná bych raději volil si dům postavit svépomocí ;)

Datum: 28.11.2011 19:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Má někdo zkušenosti s tímto systémem? Co si o tom myslíte? Děkuji za vaše názory :o)
http://www.domy-dennert.cz/domy/icon/dum-na-klic-icon

Autor: melkor unlimited
Datum: 29.11.2011 07:15 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100033
reakce na ...
... Hodnota U 0,19 (standard) až 0,15 W/m2K ...

Je to sice lepší, než povinná hodnota, ale žádný zázrak to není.
A nedýchá.

PS:
Mám "rád" stavební firmy, co Vám postaví domek za 2 dny
.... na připravené základy s přivedenými sítěmi.

Datum: 28.11.2011 10:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Když tak každý den pročítám několik diskuzí o tom, z čeho stavět, tak už fakt nevím! Jak jsem již zmiňoval, bungalov chci o dispozici 3+kk nebo 4+kk, stav.pozemek mám na jižní moravě. Je tady nějaký člověk, který si dům postavil a je se svým materiálem spokojený a nic by neměnil? Dost jsem přemýšlel o systému Durisol, nebo Velox...líbí se mi, že stavba bude difúzně otevřená a akumulační schopnost bude dobrá...tedy pokud to takhle opravdu je, jen jsem to nastudoval z internetu :o) Na co lidé nadávají jsou spony trčící z Durisolu, které pak vytváření tepelné mosty! O TM určitě nikdo nestojí! Dále se spousta lidí dohaduje o zateplování...zateplit zevnitř nebo zvenku? Co je lepší, ale aby dům nebyl uzavřen a mohl dýchat? Hodně lidí staví z Itongu, je to asi nejosvědčenější systém...ale má i své nevýhody? Prosím tedy o nezaujatý nazor(myslím tím nějakou firmu,co si bude propagovat své), který by se vyjádřil k této problematice. Děkuji za vaše názory.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 28.11.2011 10:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
Dýchání stavby je kravina. Dýchat musíte vy, a proto je nutné zajistit větrání. U nizkoenergetických domů nejlépe s rekuperací, u pasivních nutnost!.
Stavět se dá ze všeho, jde i o to kolik jste ochoten vyhodit peněz, vezmete-li cenu na m2 při stejném odporu . ytong nejdražší, "slabá cihla" + polyš nejlevnější

Datum: 29.11.2011 07:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Že Vás to ještě baví ...

Cena za obvodové zdivo i se zateplením nepřesáhne 10% celkové hodnoty objektu (bez pozemku).

PS: Tenká cihla nemusí být nejlevnější. Dům nejsou jenom prosté rovné zdi bez otvorů. Na doplňkovém sortimentu se cihly prodraží .... a to tak, že hodně.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 29.11.2011 09:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
např vápenopísková cihla co prodraží?
to pro tento případ není podstatné
jde přece i o to, zda-li budu mít při stejném odporu zeď 40 nebo 60cm

Datum: 29.11.2011 13:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Umíte číst?
Dokážete udržet v hlavě alespoň 2 myšlenky najednou?
Dokážete smysluplně reagovat?

... např vápenopísková cihla co prodraží?
Je krom základních velikostí VPC i doplňkový sortiment?
Je VPC levnější než cihlové tvarovky, BST nebo porobeton?
Jaký je vztah ceny jednoho kusu "cihly" (tvarovky) k ceně stavby?

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 28.11.2011 10:54 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Z čeho máte postavit, Vám nemůže nikdo nezaujatý poradit. Já nejsem ani stavebník, ani výrobce a ani prodejce a z tohoto pohledu je mě to šumafuk. Syn nakonec postavil z Porfixu 375 mm. Nakonec se rozhodl pro zateplení a musel tam dát vatu, aby to bylo difuzně otevřené.
Dneska bych stavěl z BST a vnitřní zateplení. Ale až Vám odpoví i Franta, tak ten by zase stavěl z VPC, Jožka zase z cihlovzduchu, Xaver z Durisolu, nebo Veloxu a další z něčeho jiného. Takže nevím, co se dovíte. Jedinné co je dobré ( už ani nepíši, že je to alfa omega ze všech parametrů stavby )dodržet, je co nejmenší měrná potřeba tepla na topení. Když se dostanete na minimum tepelných ztrát, tak ten krb stejně nebudete používat, protože se upečete. Tak je potřeba ten barák vidět v souvislostech. Já bych nestavěl ani komín, ani krb.
S pozdravem Laďa

Autor: Jano Hrach
Datum: 28.11.2011 14:48 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101026
reakce na ...
Účinok krbu sa ráta vzhľadom na akumuláciu domu, nie ku jeho tepelným statám. Ak sa použijú materiály s malou akumuláciou, dá sa to dohnať na veľkých priestoroch a otvorenom schodisku na poschodie. Z čoho stavať je otázku na vlastnosti materiálov a spôsob výstavby, človek sa už sám rozhodne podľa svojich možností a požiadaviek. Trebalo by tu spísať zoznam materiálov, ich tepelný odpor, akumuláciu, útlm hluku cenu za m2, pracnosť výstavby...

Datum: 27.11.2011 12:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Drevo má za istých okolností veľmi krátku životnosť. Spomeniem 3 živly: voda, oheň, plieseň. Podobne je na tom aj sadrokartón, všelijaké drevovláknité dosky, povedal by som že aj tehla a porobetón. Stavať na kľúč nie je luxus, ale ľudská hlúposť. Vy potrebujete človeka ktorý vám za plat stavebného dozora zorganizuje stavbu. je zbytočné pchať peniaze do stavebnej firmy, kde si zamestnajú toho istého človeka. Jednu vec vám pochválim, že ste sa rozhodol niečo si naštudovať, a nechať si poradiť.

Datum: 28.11.2011 14:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Oprava: Krátka životnosť dreva môže súvisieť s 3 živlami: voda, oheň a motorová píla.

Datum: 26.11.2011 20:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Závidím Vám Váš optimizmus.

Od jara stavím domeček, který má 98.5 m2 (čisté) podlahové plochy. Odhad nákladů je 2.4 milionu Kč (s DPH). Vlastnoručne.

Pokud máte 2 miliony, tak při stavbě "na klíč" budete muset něco obětovat
- velikost
- kvalitu
- tepelně-technické parametry

Jestli bude ten objekt nakonec nízkoenergetický, tak krb pro něj bude nevhodný a VELMI drahý zdroj tepla.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 26.11.2011 08:17 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Jaký stavební materiál zvolit není otázka odborná, jelikož z technického hlediska vyhoví všechno, co je na trhu. Jak píše pan kříž, je to o pocitu, o osobní preferenci nějakých
požadavků. Třeba zmiňovaný sádrokarton. Manželka dlouho odsuzovala sádrokarton, když se vedly různé debaty se známými. Prostě sádrokarton nikdy. Dneska máme v jednom domě sádrokartonový strop v obáváku s dodatečným zateplením, jeden syn má 225 m2 sádrokartonových stropů,druhý syn má celý byt vestavěný ze sádrokartonu a já druhý byt také. Nikdo nepozná, že je to SDK a fámy o zničení dětmi jsou, fámy. Taktéž není problém na takovou stěnu zavěsit cokoliv. Jedinná podmínka je vědět to přibližně předem.
Takže, když se vrátím k volbě nosného obvodového zdiva, tak bych dneska volil něco silného kolem 20 cm ( bednící tvárnice, betonové skořepinové tvárnice, vápenopískové cihly ) a celé to masivně zateplil. Jestli upřednostňujete akumulaci, tak zateplete venkovní stranu, pokud pro Vás bude výhodnější rychlý náběh teploty, tak je lepší vnitřní zateplení. Doporučuji s tepelnýmí parametry jít na samou hranici pasivního domu, čili pohybovat se s měrmou potřebou tepla na topení kolem 20 - 25 kWh/m2 za rok. Nevím, jak dostanete do takové plochy krb s komínem, příručním skladem dřeva a ještě technickou místnost. Asi to bude na úkor velikosti místností. Jenom pro infornaci pod 12 m2 to je vězeňská cela, do které se nic moc nevejde. Ale velikost domu je kapitola sama pro sebe. A tam bych asi začal. A co se týká toho zešedivění, spousta šedivých ani nestavěla domy?????!!!!!
S pozdravem Laďa

Datum: 28.11.2011 10:17 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji Vám za Váš názor.
Ano, z tech.hlediska vyhoví všechno, ale já bych chtěl vědět co nejvíce o materiálu, který použiji, abych se potom netloukl do hlavy, co jsem zvolil, kvůli případným nutným opravám! Sádrokarton mi nevadí, ale záleží na jeho uplatnění. Jak píšete, ano dům by potřeboval tech.místnost(příruční sklad dřeva) pro přikládání do krbu zadním otvorem, jinak by to bylo dost namáhavé, jak na uskladnění, tak zbylé uklízení po dřevě :o)

Autor: Pavel Kříž
Datum: 26.11.2011 05:49 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Dobrý den, kouknul jsem a Vámi uvedený odkaz a musím říct, že tabulka srovnání je velmi diskutabilní a účelová.
Při volbě stavebního systému je podstatné jaké máte priority. Jde o to jestli je zásadní cena, jestli máta odpor k betonu, chcete aby dům byl stavěn s důrazem na minimalizaci uhlíkové stopy. Záleží také na oblasti ve které chcete stavět a na terénu.
Dřevostavby, podle mého názoru, nejsou vůbec levnější než klasická stavba a jejich výhoda je o něco větší rychlost výstavby. Zděné systémy budou mít vždy o něco delší dobu výstavby díky technologickým pauzám, ale i to se vhodnou organizací dá zrychlit. Co se týká akumulace, tak ta lze vhodným návrhem vždy nějak zajistit. Jsou také možné různé kombinace. Každý systém má své výhody a nevýhody. Ve výsledku je důležité, abyste měl v domě dobrý pocit. Proto volba materiálu není ani tak technická, jak pocitová záležitost. Mně třeba sádrokartonové konstrukce připadají takové nepevné, provizorní... Nemám v nich dobrý pocit.
Já osobně, vzhledem k rostoucím cenám energií bych volil stavbu s velmi nízkou tepelnou ztrátou. Což do značné míry vylučuje krb.
Nejlépe je probrat to s vhodným projektantem.

Datum: 27.11.2011 12:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vhodnosť krbu závisí od ceny dreva a akumulácie domu. Ceny tepla na Slovensku: http://img502.imageshack.us/img502/5271/cenatepla.png . Povedzme že ide o bežný, dobre zateplený dom, so stratu 10 MWh/rok. Nevhodnosť krbu na vykurovanie je v tom že človek robí kuriča (topiče.cz), musí každých pár hodín prikladať. Krb j evhodný na romantiku, ale nie n avykurovanie domu. Ak už kúriť drevom, tak v ťažkej akumulačnej peci, kde hodíte drevo raz za deň. Táto pec vyžaduje akumualčný dom. To zabezpečí aby teplota v dome bola stabilná, povedzme plus mínus pol stupňa. Aj v zime, aj v letných horúčavách.

Datum: 28.11.2011 09:52 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za příspěvek,
každopádně...plyn v domě nebude, a to protože cena za plyn jen poroste. Krb chci z důvodu romantiky, ale hlavně z důvodu vytápění(popř.dotápění). Ohledně cen dřeva...dřevo jsem si nikdy nekupoval a snad ani nikdy nebudu.Bydlím na vesnici, takže ono se nějaké to dřvo vždy najde :o)

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.