Podlaha + isolace

Autor: Petr Theumer
Datum: 30.11.2011 22:05
uživatel: 107779

Fotogalerie:

Tvořím podkrovní místnost v půdním prostoru a zajímá mne jak nejlépe udělat podlahu a tepelnou izolaci pod podlahou. Jedná se o tuto skladbu stavby … jmenováno od spodu směrem nahoru.
Strop v dolním pokoji – omítka, rákos, prkno, trám, prkno, zásyp (škvára cca 5 – 10 cm), volný meziprostor, trám, prkno půdní podlahy. Vše dokládám na obrázku.

Nyní mne zajímá zda pod nová prkna půdní podlahy (28 mm – pero/drážka) mám dát mezi trámy nějakou izolaci a jak silnou, zda přidat fólii, jakou a proč a zda mezi prkna a trám dát nějakou vrstvu proti případnému vrzání podlahy. Trámy resp.jejich středy jsou od sebe vzdáleny 1m, tedy vzdálenost mezi trámy je něco málo přes 80 cm. Budou tyto prkna
(28 mm – pero/drážka) stačit, nebo případně rozložit sílu další vrstvou desek.
Může meziprostor pod podlahou půdy a škvárovým zásypem zůstat volný ? Hlavně vzhledem k okrajům, kdy na podélných bocích domu na cihlové stěně je hlavní trám a na něm kolmo trámy půdní podlahy. Také patrno z obrázku.
Děkuji za případnou radu.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Petr Theumer09.12.2011 08:53
David Schumnik03.12.2011 22:25
Petr Theumer02.12.2011 11:03
Laďa Jaskva30.11.2011 23:32
Jozef Homola30.11.2011 22:38

Datum: 30.11.2011 23:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. To Vaše řešení není zrovna nejšťasnější. Když vynechám průhyb vaznic, po kterých budete dupkat, a s tím spojené vibrace střechy, tak z hlediska využitelnosti celého půdního prostoru je to nejhorší možná dispozice. Nevím, jaký je daší rozměr toho půdního prostoru směrem doleva. Ale pokud to není dostečně velké, tak ty místnosti vyjdou opravdu malé. Jak z toho ven ? Asi by bylo potřeba postupně odstranit ty vazní trámy a pozednice zakotvit pomocí pásoviny do stropních trámů. Není to nejlepší řešení z hlediska přenosu hluku ze střechy, ale když pod stropen uvažujete zateplení pomocí EPS, tak to zateplete pomocí minerálu a to současně utlumí ten hluk. Potom dostanete podstatně větší prostor a toto řešení bude vyhovovat po všech stránkách.
S pozdravem Laďa

Datum: 02.12.2011 11:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den, moc děkuji za vyjádření názoru. Přikládám znovu v rychlosti poupravený obrázek s dalšími rozměry a detaily. Krovy s vazníky jsem po obou stranách po celé délce plánované místnosti z každé strany pospojoval fošnami 16x4 a prošrouboval v krovu i vazníku a vytvořil tak snad budoucí nízké příčky, aby plánovaná vestavba neměla tvar "stanu". Dále je do obrázku doplněno oranžovou barvou trám, který je opět po celé délce současné půdy již originál při stavbě trupu střechy v xxx roku. Já tomu říkám "áčko", ale fakt nevím, jak to odborně nazvat. Z celé půdy využiji pouze cca 2/3 plochy pro vestavbu (jen spaní). Navíc několik vazníků je asi v polovině podstaveno příčkou ... je zde schodiště s odpočívadlem a o 180°druhá část schodiště. Domnívám se, že je tento prostor poměrně solidně zpevněn. Možná se toho příliš nebojím, nyní mi ale hlavně jde o izolaci pod povrchem půdní podlahy vzhledem k volnému meziprostoru. Nedokážu si představit jak moc chladna může být v tomto prostoru vzhledem ke krajnímu provedení stavby - jen pozednice.
Děkuji Petr Theumer

Autor: David Schumnik
Datum: 03.12.2011 22:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105223
reakce na ...
Podlahu vestavby by jste měl oddělit od konstrukce, tj. prkna by neměly ležet přímo na trámech.
Např. na trámy nejdříve pásky tuhé vaty tl. 1,2 cm. Na to záklop OSB pero/drážka, dále tuhá vata (steprock) tl. 2-6 cm a pak teprve prkna, které by už nemusely být takové tloušťky (popř. jiná skladba)

Nejlépe aby podlaha vestavby byla jako "plovoucí" bez přímého vodorovného, ale i svislého styku s nosnou konstrukcí.

Viz. detaily:

http://pruvodce.rockwool.cz/media/284160/podlahy%20a%20tramove%20stropy.pdf

Na trámy místo vaty tl. 1,2cm jdou použít i samolepící pásky , které se dávají pod sádrokarton. Ušetříte nějaké cm, přece jen tam po kleštiny nemáte moc místa.

Nikdy ale nedosáhnete zvukového útlumu jako s masivnímy stropy, s tím počítejte.

Datum: 09.12.2011 08:53 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za radu a odkaz s návodem, který mi situaci dost přibližuje.
Lze pro šetření výšky podlahy tuto isolaci již částečně aplikovat mezi trámy. Je zde v tomto případě nutné také aplikovat nějakou fólii, případně kterou a proč.

Autor: Jozef Homola
Datum: 30.11.2011 22:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Vy chcete chodit po vaznicích? Budou se prohýbat a "cvičit " s krovy.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.