Jak doma vetrate? |
Autor: Mir Pol Datum: 02.12.2011 10:40 | uživatel: 100591
| Dobry den. Zajimalo by me od tech, co doma maji pasivni rekuperaci bez dohrevu, jakou intenzitou vetrate. Zda vetrate stale stejne, nebo zda snizujete vykon podle toho kolik je zrovna doma osob apod. Me vychazi nejlepe vetrat narazove - napr kazde 3 hodiny bezi jednotka 15 minut na 150m3. Pokud necham bezet jednotku neustale i na nejnizsi vykon, tak mam po chvili pocit chladu a to i presto, ze se teplota v mistnosti snizi o minimum - max o pul stupne.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Miroslav Světlík Datum: 15.02.2012 22:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108801 reakce na ... | Většinu rekuperačních jednotek je vhodnější provozovat nepřetržitě. Každé 3 hodiny pustit na 15 minut je opravdu málo. V domě máme neustále puštěnou 1. Při spuštění na záchodě nebo koupelně běží 10 minut na 3.stupeň a to stačí. Mám doma CO2 měření a monitoruji to. 1 je ale málo přes noc v ložnici. Pro vyhovující CO2 je nutné zapnout na 2 nebo pootevřít dveře alespoň na 5 cm. Potom když se dívám ráno na noční hodnoty CO2, jsou mezi 900 - 1100 ppm. Je také možné, že systém nemáte zaregulovaný nebo jste si ho jedním ventilem rozhodil sám. Občas se nám stane, že jedeme znovu na zaregulování, když si s nějakým ventilem pohrají děti. Co máte nainstalovaného za jednotku? A máte tušení o nastavených průtocích? Miroslav Světlík 607 211 311 svetlik(zavinac)gtx.cz
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 15.02.2012 22:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Ano, po nekolikati mesicnim experimentovani vam mohu dat za pravdu ve vsem co jste napsal. I v mrazech se me osvecilo nechat jednotku zapnutou trvale na prvni stupen. Mate pravdu, ze 1 stupen je na loznici na noc malo, ale pootevrene dvere to "vynahradi". Mam Nilan ECO.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.02.2012 22:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Proč musíte otevírat dveře? Nejde nastavit vyšší průtok pro ložnici? Já jsem sice CO2 neměřil, ale do ložnice mám přívod průměru 125 a do ostatních místností průměr 100, z toho do obýváku 2 x. V čem je problém ? S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 15.02.2012 22:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | To by ve dne, kdy v loznici nikdo neni dochazelo zbytecne k "prevetravani". Idealni by v podstate bylo vetrat v loznici v noci a ve dne v obyvaku. Na prvni stupen ma stejne vetrani malou intenzitu - to tim ventilem nijak neureguluji.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.02.2012 23:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Vy to tak nemáte ? hahaha. Mě to také už napadlo, navíc v souvislosti s mým sporadickým výskytem v domě a v plném počtu 2 ks lidí by to možná bylo i dobré. A také přemýšlím o nějakých elektricky ovládaných klapečkách, které by to uzavíraly, protože přepínat to nepůjde vzhledem k už hotovým rozvodům. S pozdravem Laďa
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 16.02.2012 08:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Otevřené dveře je rychlé, dobré, málo pracné a laciné řešení. Asi zůstanu pouze ve stádiu úvah. Dveře máme stejně pořád otevřené. V podstatě náš dům je po většinu času pouze jeden prostor. Ale nějaká klapka na sací potrubí v případě velkých fičáků by sekla, né ? Tuším, že ji montoval pan Vondrouš. Zde by mě zajímalo, co on na to. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Šárka Matyášová Datum: 16.02.2012 08:41 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100839 reakce na ... | a o Zárubních s provětráváním jste slyšel? Nemusí pak být otevřené dveře.... Zárubně s provětráváním Ideálním řešením pro pasivní domy a všude tam, kde jsou větší nároky na cirkulaci vzduchu, jsou nové zárubně s provětráváním, jehož je dosaženo připraveným zalomeným kanálkem, který vede kolem obložky, ostění a zdi a v němž je vložen speciální profil s otvory, kudy vzduch proudí. Toto řešení je samozřejmě mnohem estetičtější a praktičtější, než dosud používané „podřezávání dveří“ – mezi místnostmi vám totiž neprostupuje ani světlo, ani hluk (hlukový útlum dveřního kompletu je samozřejmě částečně snížen, nicméně ne tak výrazně) a díky vloženému filtru je zabráněno i prostupu prachových částic. když si dáte práci,dá se to najít u firmy CAG Kytín
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 16.02.2012 09:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Díky za info. Toto jsem opravdu ještě ani neviděl, ani neslyšel, ani neochutnal. Já mám futra z minulého století a tisíciletí, poctivé kovové a zabetonované. Takže ve spojení s masivními dýhovanými dveřmi vypadají, že mě přežijí o několik století. A i když se mě samozřejmě obložkové futra líbí, tak nebudu dráždit manželku. Ono je to stejné riziko, jak dráždit kobru bosou nohou. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 16.02.2012 09:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Diky za "nabidku", ale myslim, ze oba mame uz nove dvere namontovane. Skvira pod dverma me zadny problem nedela a to ani po esteticke strance.
|
|
 | Autor: Šárka Matyášová Datum: 16.02.2012 09:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100839 reakce na ... | já to nenabízím, ale je to půl roku,co jsem na to koukala jak u vytržení,že je to dobrej tah, hlavně tam, kde bydlej lidi,co nesnášej podlahovej průvan a řešej,jak se mu vyhnout....tak jsem si o tom zjiš´tovala víc....
|
|
| |
 | Autor: petr kocina Datum: 16.02.2012 20:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | Asi zůstanu pouze ve stádiu úvah. Dveře máme stejně pořád otevřené. V podstatě náš dům je po většinu času pouze jeden prostor. - kvakoni to chapu - jenze nas barak je jaksi plnej a to je docela problem :-))))))))))))))))))) 4 indiani v baraku to je sila :-)))))))))
|
|
 | Autor: Miroslav Světlík Datum: 16.02.2012 09:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108801 reakce na ... | Přesně tak. Převětrání v zimě může znamenat razantní snížení vlhkosti a nepříjemný pocit pro obyvatele místnosti. Z toho důvodu máme v zimě v ložnici květiny, které uvolňují hodně vlhkosti. Větrat ve dne v obýváku a v noci v ložnici by teoreticky šlo s použitím elektrických škrtících klapek, ale vzhledem k ceně jsem to ještě nikde neviděl. Navíc bych si určitě účtoval dvojnásobek za zaregulování systému. Miroslav Světlík 607 211 311
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 16.02.2012 15:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | V loznici opravdu s vlhkosti problem nemame a to ani ve vetsich mrazech. Vy se zabyvate (regulaci) VZT? Kde v CR pusobite?
|
|
 | Autor: Miroslav Světlík Datum: 16.02.2012 15:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108801 reakce na ... | Ano, zabýváme se jak montáží a poradenstvím tak regulací. Působíme ve středních Čechách, ale na doporučení děláme občas i dál. Vzorový dům máme 20 km jižně od Prahy
|
|
| |
 | Autor: petr kocina Datum: 16.02.2012 15:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | teoretik Jaskva bude vas prvnim zakaznikem :-) uz se tesim na jeho zkusenosti. faktem je,ze tesny dum se provozovat bez VZT proste neda !!zkousel jsem to a nelze !
|
|
| |
| |
 | Autor: Mir Pol Datum: 16.02.2012 16:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Vubec nechapu co zas pisete za nesmysl. Vetrat dum, ve kterem bydlim snad patri do zakladnich veci - to se snad uci deti uz v materske skole. To jste opravdu zjistil az ted? Tak to vam gratuluji. Bylo by dobre, predevsim pro vas, kdybyste sem uz nepsal. Pouze se tu ztrapnujete.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 16.02.2012 17:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | Na prvni stupen ma stejne vetrani malou intenzitu - to tim ventilem nijak neureguluji. - kvakin ureguluje tereticky i svou hlavu :-))))))))) bohuzel teplotne jde dolu s barakem a vlhkost uz zacina byt katastrofa.to jsou holt ty teoreticke vypocty a realna praxe ze Jaskvo. jeste tak dodat graf spotreb at to k mame k zasmani komplet :-) hlavne je usmevne - preci nebudu topit v mistnosti ve ktere nejsem :-))) nastesti tyto veci resit nemusim - za tech par kWh den mi to nestoji za rec.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 16.02.2012 17:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | Já jsem sice CO2 neměřil, ale do ložnice mám přívod průměru 125 a do ostatních místností průměr 100, z toho do obýváku 2 x. V čem je problém ? - cely problem je ve vasem mysleni a naproste absenci praxe !!
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 16.02.2012 17:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | pane Svetlik nemel by jste graficke zpracovani vaseho domu vcetne prutoku pri stupni 1. a obsahu CO2?konkretne loznice. pochybuji,ze si nechava kazdy loznici na noc otevrenou - neni to prirozene. zajimalo by me to.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 16.02.2012 18:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Komu se chce může si produkci CO2 vypočítat. Osoba produkuje 16 až 20 l/h.os CO2 ( v noci méně, bazální metabolizmus). Venkovní koncentrace CO2 je 0,03% t.j 0,3l/m3 = 300 ppm = 540 mg/m3. Optimální hodnota (Pettenkoferovo kriterium) je 0,1% CO2 t.j. 1,0 l/m3 = 1000 ppm = 1800 mg/m3 Snížená přípustná kvalita je 0,15% CO2 t.j. 1500 ppm = 1,5 l/m3 a z toho vychází přísun čerstvého vzduchu 13 až 16 m3/h
|
|
Autor: fany fany Datum: 08.01.2012 11:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100332 reakce na ... | Větrám jen nárazově, když je v domku více osob, nebo když se vaří. Pak běží RJ na poloviční výkon celou noc, z důvodu vlhkosti, která se srážela na oknech. Rozvod mám také vrchem, ale když běží RJ na plný výkon, tak také, mez dveřmi, pociťuji nepatrný chlad od podlahy. Přisuzuji to cirkulaci vzduchu.
|
|
| |
Autor: Pavel Jindra Datum: 07.01.2012 23:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102831 reakce na ... | nelobte se ,ale mohu se zeptat co máte za jednotku,děkuji mám domaděl,ale chlad pociťuji při max.300 m3 po půl hodině
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 08.01.2012 18:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Nezlobim se na vas, pro bych mel? Znacka nehraje roli - teloty z ni jdou hodne podobne tem, co tu uvadeli v diskuznich forech i jini. Realna ucinnost se podle teto pomucky http://www.rekuperace.cz/ pohybuje kolem 70%. Od doby co jsem zde psal puvodni prispevek jsem zjistil, ze hodne velkou roli hraje na kolik stupnu vytapite. Pokud teplota spadne z napr 23 na 22,5 tak rozdil nepoznate oproti kdyz vytapite na 21 a teplota spadne na 20,5.
|
|
Autor: Šárka Matyášová Datum: 06.12.2011 09:27 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100839 reakce na ... | Záleží,jak jste citlivý na teplo a kde máte distribuční prvky...já bych je osobně nemohla mít u podlahy, protože mi vadí, když mi "táhne" na nohy...u stropu by mi nevadily.... Potom je důležité proudění v rychlosti 0,1 až 0,25m/s , ve výšce 1,6 až 2,0m nad podlahou, pak je to OK..
|
|
|