Nastavení doběhu čerpadla

Autor: Tomáš Symon
Datum: 03.12.2011 10:23
uživatel: 107817

Zdravím
mám elektrokotel kotel RAY 12K 12kW Protherm, chtěl bych se zeptat, jak by se dal snížit čas při doběhu čerpadla. V manuálu píší že to může pouze servisní technik. Mám problém s tím, že je to nastavené na cca 10 min a za tu dobu se znatelně ochladí radiatory.

Další otázka je, pokud by se čas snížíl, nebude to kotli nějak vadit?

prosím o radu.

Děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Stanislav Bartel05.12.2011 12:48
Tomáš Symon05.12.2011 10:59
Stanislav Bartel05.12.2011 10:32
Tomáš Symon04.12.2011 19:19
Stanislav Bartel04.12.2011 11:03

Datum: 05.12.2011 10:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano máte pravdu servisní technik přijel, poté co nejdříve neměl čas a já potřeboval topit, jsem si kotel namontoval a zprovoznil sám. Abych tedy měl nárok na tu záruku jsem ho nakonec přiměl aby dorazil. Během cca deseti minut mi dal razítko na formulář a s konstatováním jak to mam pěkně udělané, vzal si 1000Kč a odjel.

Proto se snažím získat informace na Webu. Je mi totiž celkem líto vhodit další tisícovku, aby zase přijel pán a po deseti minutách a par zmačnutí tlačítka odjel.

Každopádně děkuji za reakci, ale tato informace je dostupná v manuálu.

Autor: Stanislav Bartel
Datum: 05.12.2011 12:48 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100012
reakce na ...
Ovšem to co v manualu není je skutečnost, že autorizovaný technik po potvrzení záručního listu a odeslání výrobci ručí za svou práci po dobu záruky a provádí opravy v záruční době /on rozhodne zda je oprava záruční či nikoliv/. Taky si ručí za nastavení. Jiný servisák do toho těžko půjde, když to ten předešlý třeba zmrvil. Pokud jste si montoval sám a sám dával do provozu, tak se postupu toho vašeho servisáka nedivím. Taky ho tam už asi příště nedostanete. Jinak uvedení do provozu není otázkou deseti minut. Někdy to zabere i dvě hodiny až se to natopí a vychytají mouchy. Revizní zpráva je nutností.
To jenom pro informaci.

Datum: 04.12.2011 11:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dá se nastavit čas od dvou minut do 60-ti minut, nebo trvalý běh. Musí se však vstoupit do nastavovacího menu, kde může laik udělat spousty chyb a zcela degradovat kotel. U Rejnoků to bylo jinak. Tam volbou klemy šlo nastavit čas doběhu čerpadla. U RAY to uživateli nedoporučuji, pokud se v tom nevyzná a nemá přesný návod jak toto změnit. Je to opravdu servisní záležitost, vztahující se i k druhé otázce související s hmotnostním oběhem.

Autor: Tomáš Symon
Datum: 04.12.2011 19:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za reakci.
Bylo by přecejen možné, poskytnout informaci jak to nastavit, připadně jak se do Menu dostat

Datum: 05.12.2011 10:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pro uznání záruky Vám zřejmě kotel dával do provozu autorizovaný technik, který Vám i nastaví doběh čerpadla změnou v nastavovacích parametrech kotle a posoudí,zda vyhovuje doba doběhu čerpadla vzhledem k teplotám, množství oběhové vody a farakteru vytápěného objektu. Nechce se mi montovat do jeho díla, natož dávat postup na net. Je to opravdu servisní záležitost,podlehající určitým pravidlům. Kontaktujte jeho.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.