nehorazna spotreba energie v domacnosti - prosim poradte

Autor: klara ryb
Datum: 07.12.2011 09:37
uživatel: 107871

dobry den, muzete mi prosim poradit, co mam delat?nastehovala jsem se do noveho bytu a po mesici bydleni je moje spotreba elektriny podle elektromeru skoro 1000 kw/h!!!!! Nedelala jsem nic jinak, nez ve starem byte, ziju sama, mam lednicku, pracku, varnou konvici atd. Jedine, co me napada je, ze tady byl stary bojler, ktery kapal a urcite zral spoustu energie (po 3 tydnech ho vymenili za novy), nebo elektricky sporak, ktery neni moc efektivni. muze bojler/pomaly sporak zapricinit takovou spotrebu??? prosim poradte, nebo se nedoplatim.....dekuju.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Miroslav Minárik07.12.2011 15:17
klara ryb07.12.2011 14:35
Jozef Homola07.12.2011 10:57
Miroslav Minárik07.12.2011 10:21
Jozef Homola07.12.2011 10:21

Datum: 07.12.2011 14:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107871
reakce na ...
mockrat vam dekuju za takhle rychle reakce a dobre tipy! to zkusim s tema 24 hodinama, sledovat spotrebu. uz vcera vecer jsem si zapsala, kolik to bylo, a do dneska odpoledne bylo zase spotrebovana 10kwH, aniz bych mela zaple neco jako pracku, zehlicku, ani tu troubu atd.....! takze opravdu podezrivam ten bojler nebo jeste spatne fungujici elektromer... byt je stary, nic tady nefunguje, takze je dost mozne ze i ten elektromer je nejaky podivny. jak muzu jeste poznat, jestli na me nekdo odebira elektrinu? jak je to vubec mozne? je tady jen jedna stara sousedka, pochybuji, ze by neco takoveho zvladla....jinak stav energie jsem si zapsala pri predani bytu... no a zadne veci, jako elektricke vytapeni podlahy tu ukryty nejsou, byt jsem renovovala a byl uplne prazdny, takze presne vim,ze tu nic neni. ziju v nemecku, zatim jsem si prave jeste nevybrala, kdo mi bude dodavat elektrinu, to si clovek muze zvolit az nakou dobu po nastehovani, s tim ze jim pak zaplati tu castku, co spotreboval od nastehovani. takze ani moc nevim, u koho mam ten elektromer reklamovat, kdyz bude chyba v nem....diky za odpovedi!!

Autor: Miroslav Minárik
Datum: 07.12.2011 15:17 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103672
reakce na ...
Jestli jste predtim mela bojler uplne studeny a ohral se na cca 55°,tak u 200 l bojleru vy to melo byt kolem 10 kWh spotreby jen pro bojler.
Pokud je mensi, tak umerne mene a pokud se neohriva z 10 na 55°, t.j. o 45°, tak umerne mene, nebo vice.

Autor: Miroslav Minárik
Datum: 07.12.2011 10:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103672
reakce na ...
Nepisete, jakou mate sazbu, jestli je to D01d, tak to mate asi jednu z nejdrazsich na 1 kWh. Zkuste se podivat do ceniku, nebo kalkulatoru, napr. na ERU. Neni take jasne, jaky stav byl po Vasem nastehovani, jestli to nekdo kontroloval.
Kdyz budete reklamovat elektromer neuspesne, tak to zaplatite. Ja bych ho v takovem pripade priblizne otestoval tak, ze bych na hodinu zapnul nejaky spotrebic se znamym prikonem a zapsal si stavy na zacatku a konci mereni, jestli to zhruba souhlasi s jmenovitym( stitkovym) prikonem. Napr. plotynku varice, ktery nema termostat, kaminka bez termostatu, urcite ne zehlicku, bojler el. troubu, ktere termostat budou mit, nebo elektromotor, ktery nemusi vzdy souhlasit. Jestli mate elektromer stary s koleckem a mechanickym pocitadlem, je na nem napsano, kolik otacek kolecek je 1 kWh.
Pak staci odmerit, kolik otacek natoci za 6 minut a vite, ze hodinova spotreba je desetktat vetsi.
Take nepisete, je li to novy byt, nebo stary, kde nekdo mohl manipulovat s elektroinstalaci a pripojit na Vas cerny odber.
V takovem pripde byste mela bez povyku pozadat instituci, ktere platite za elektrinu, aby Vam pomohla.
Prumerna spotreba pres 1 kw je na byt s jednou osobou opravdu hodne.

Autor: Jozef Homola
Datum: 07.12.2011 10:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Je dobré pozorně prohlídnout byt, zda tam není nějaké elektrické topení například vyhřívaná podlaha v koupelně. Běžnými spotřebiči nelze dosáhnout spotřeby cca 33 kWh na den i kdyby tam byla elektrická příprava teplé vody. Kdyby ale bojler tekl 2 až 3 dcl za minutu (0,2-0,3 l dá za 24 h 432 l vody), pak už to možné je.

Autor: Jozef Homola
Datum: 07.12.2011 10:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Zopakujete měření a odčítejte spotřebu teď přesně za 24 h a třeba 3 dni po sobě a hnedka se uvidí.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.