Umístění TČ Vzduch-voda a stavební úřad |
Autor: Ivan Málek Datum: 08.12.2011 14:18 | uživatel: 101418
| Zdravím diskutující Rozhodl jsem se pořídit si tepelné čerpadlo vzduch-voda, vyřídil dotační příslib z programu Zelená úsporám a nyní je realizováno připojení TČ k topné soustavě. Tepelné čerpadlo stojí na betonovém podstavci na zahradě rodinného domu kousek od společné hranice pozemků a v přiměřené vzdálenosti od okolních domů. K podstavci je přichyceno přes gumové pružné bloky a výfuk čerpadla směřuje dle mého odhadu směrem kterým to bude nejméně vadit, od domů. Po úšpěšném zprovoznění bude relizováno protihlukové opatření ve formě zvukově izolační skříně. Při realizaci umístění TČ na zahradě jsem spoléhal na metodiku MMR (http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=zelena%20usporam%20z%20pohledu%20aplikace%20stavebniho%20zakona&source=web&cd=1&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.mmr.cz%2FCMSPages%2FGetFile.aspx%3Fguid%3D73e6b257-7c11-49fe-99bb-12db1a919745&ei=gejgTrjjKvTS4QSp-bHqBg&usg=AFQjCNEpW6RnG379z0P-ze1EUPNDPB8MIQ&cad=rja) která uvádí že pro realizaci tepelného čerpadla Vzduch-voda není potřeba stavební povolení. Avšak závistivý soused se kterým mám společnou hranici pozemků a který má rodinný dům za zadní stranou a mírně bokem od TČ ( rozumějte na straně sání TČ, nejbližší část domu je vzdálena 14m od skříně TČ) začal dělat problémy a podal stížnost na stavební úřad. Byl jsem se na stavebním úřadě zeptat, co vše je potřeba pro zprovoznění TČ vzduch-voda. Bylo mi řečeno že potřebuji stavební povolení a mám předložit projektovou dokumentaci umístění TČ a hlavně hlukovou studii. Mne by zajímalo, zda má stavební úřad oprávnění požadovat tyto dokumenty. Projektová dokumentace není problém, ale hlukovou studii realizovat nehodlám.Jednak je poměrně drahá a druhak si údaje "cucá z prstu". Hlukové měření jsem chtěl provést až po zprovoznění TČ a sestavení zvukově izolační skříně. Setkal se někdo s podobným případem či máte nápad jak jej řešit ? Je metodika MMR pro stavební úřad závazná, nebo si může SÚ dělat co chce? Děkuji za rady i názory. S pozdravem Ivan Málek
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Milan Hladký Datum: 17.02.2012 23:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108845 reakce na ... | Myslím že vše je nesmysl. Na TČ nepotřebujete stavební povolení. Je to stejné, jako když byste siměnil jeden druh kotle zadruhý. Musíte mít v pořádku komína kotel je každému lhostejný. Záležív praxi jaký hluk Vám TČ produkuje. Na trhu jsou TČ hlučná, co používají vysokootáčkové ventilátory i ta tichá comají pomaluběžné ventilátory. Zase musí mít výměník s větší plochou. Takže klidně vše instalujte, ale dejte si do smlouvy s dodavatelem,že hlučnost odpovídá normě. Abudete z obliga. A pokud sisoused stěžuje, prokažte se certifikátem oddodavatele o hluku který bude vydán statní zkušebnou.Ušetříte tak i za odhlučnění. Přiznám se,že nechápu co si pořizujete za TČ, že rovnou odhlučnění plánujete ... Hodně štěstí ...
|
|
Autor: Ivan Málek Datum: 08.12.2011 16:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101418 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Se sousedem jsme dříve normálně komunikovali a zároveň i stavěli své domy, proto věděl dlouho dopředu že budeme mít TČ a jaká protihluková opatření chci provést. Potom též viděl když jsem kopal díru na stojan. Stojan jsem původně chtěl postavit mezi domy (od sousedního domu by byl vzdálen asi 8m). Po prvních sousedovic námitkách / obavách z hlučnosti jsme si navzájem odsouhlasili posunutí stojanu o 10m směrem do zahrady, ale bohužel jsem si to nenechal potvrdit písemně. No a nyní když mám před zprovozněním tak si opět stěžuje. To že je z vlastního přesvědčení doma, nudí se, chová se arogantně, je neodbytnej, vyhrožuje ustně i písemně zde nemá cenu rozebírát a ani mu nehodlám oplácet stejnou měrou. Příbuznej ouřady není, ale díky výše uvedenému ho znají na úřadech dost dobře. Na společné hranici pozemku je klasický drátěný plot a na sousedově straně plotu jsou vzrostlé thuje vysoké 2,5-3m. Já mám před ventilátorem TČ taky Thuje zatím menšího vzrůstu. Děkuji za kontakt na pana Jíchu a odkaz, nastuduji případně zkontaktuji. Pokusím se též vložit nákres pro Vaší představu. SketchUp si postavil hlavu tak není nákres kompletní. Je zde část mého domu/garáže a TČ umístěné v zahradě s výfukem směřujícím na těch pár thůjí. Kolem jsou 3leté ovocné stromky. Souseduv dům je v řádě s mým domem/garáží a vzdálen 8metrů (nahoru) od hranice pozemku.
|
|
 | Autor: Jakub Šafanda Datum: 08.12.2011 18:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100165 reakce na ... | To znám. Kdysi jsme měli takového souseda u chaty. I když byl v důchodu tak tam jezdil zásadně na víkend a vadilo mu vše od sekačky po vypnuté rádio na parapetu. Jednou si mě předvolali i na obecní úřad (stále jim psal dopisy na kde co). Já se zeptal na důkazy a tak jsme se zase rozešli domů. Nejvíc na něj platila absolutní ignorance. Prostě jako by tam nebyl. Mámě občas zaslal dopis se stížnostmi, ona mu v něm červenou fixou zaškrtala hrubky a zaslala mu ho zpět bez jakéhokoli vyjádření. Já bych ho na vašem místě asi ignoroval. Pokud je to 14 metrů a navíc jsou v cestě thuje, mělo by to být OK. Když provedete ještě nějaké přídavné odhlučnění jak píšete... Ať si zaplatí hluková měření když ho to baví...
|
|
Autor: Jakub Šafanda Datum: 08.12.2011 15:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100165 reakce na ... | Tak to by mě zajímalo, jak to dopadne. Mám také TČ vzduch/voda, TČ na podstavci (betonovém) otočené k sousedovi a nic jsem neřešil. Soused je OK. Ani při kolaudaci nebyl žádný problém. V projektu jsem TČ měl ale technické řešení nebo umístění vnější jednotky tam nebylo zaneseno. Podle mě pokud by TČ bylo zavěšeno na nějakých konzolích na domě tak do toho soused ani stavební úřad nemají co mluvit. Jedině kdyby byl překročen limit hlučnosti. A jak se o tom vůbec dozvěděl? Já bych nikomu nic neříkal, udělal sokl, směrem k sousedovi postavil kus nějakého prkenného plotu aby na to přímo neviděl (sníží to hlučnost) a dal tam TČ. Pokud se mu to pak nebude líbit, ať si to řeší on.
|
|
| |
 | Autor: Jakub Šafanda Datum: 08.12.2011 18:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100165 reakce na ... | Jaký bordel? Pokud by to dělalo bordel tak se tomu sousedovi nedivím. Stačí ho nechat porůst třeba břečťanem.
|
|
| |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 08.12.2011 15:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Nejdříve bych si zjistil, jestli soused není kamarád, nebo dokonce příbuzný toho ouřady. Potom bych jim sdělil, že mě mohou akorát tak políbit kamsi, neboť na to nepotřebujete ani studii o nějakém hluku, ani stavební povolení. Nicméně, až to postavíte, tak to bude nějaký hluk produkovat. Teprve potom ten soused má nárok si stěžovat. A Vy budete hrát mrtvého brouka. Existují nějaké hygienické normy, které stanovují nejvyšší možnou hranici hluku. A jiná hladina hluku je přípustná ve dne a jiná v noci. Je úplně putna, jakou má soused svou vnitřní hranici a jestli slyší i trávu růst. Rozhodující je ta norma. A pokd se do ní vejdete, není co řešit. Pan ing.Revel Jícha Zděněk takových jednotek instaloval aspoň několik a má tudíž bohaté zkušenosti. Ještě doplňuji odkaz, kde se to probíralo. A když pohledáte, tak jich najdete více. http://forum.tzb-info.cz/101362-hluk-tepelneho-cerpadla-vzduch-voda#text18 S pozdravem Laďa
|
|
| |