Autor: Ondra Trecha Datum: 09.12.2011 21:28 | uživatel: 106485
| Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak jste na tom s topením TČ Nibe split? Ptám se lidí, kteří ho již mají delší dobu nebo i těch co jej mají od letošní zimy. Chci se zeptat zda jedete pouze dle ekvitermu? Jakou máte teď teplotu vody a spotřebu? (přibližně) Jak často (dlouho) vám TČ jede přes den? Měnili jste nějaké nastavení? Topíte do podlahy nebo do radiátorů. Zajímá mě prostě vše na co si vzpomenete!!! Díky
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: petr sniper Datum: 11.12.2011 13:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103039 reakce na ... | TČ Nibe split mi letos začíná druhou topnou sezónu. Měl jsem 30.11. vyučtování u ČEZu. Cena za el. energii pro dům o 2 patrech a zastavěné ploše 149m2 (v přízemí garáž s dílnou o zastavěné ploše 28m2, nad garáží nevytápěný sklad) byla 22000Kč (etarif D56). Spálil jsem k tomu 1m3 ne zcela suchého dřeva v teplovzdušné krbové vložce. Topím na 23°C do podlahového topení v přízemí a na 20°C do podlahového topení v 1NP. Spotřebu elektroměru si zapisuji týdenně. Průměrná denní spotřeba za topný rok byla 19,5kwh. V létě 11kWh. Celoroční ohřev TUV TČ, kolektory nemám. Spotřebiče: ČOV - 1,5kWh, CRT TV - 6 hod. denně, Lednice, skokeramická varná deska, myčka 1xdenně, pračka 1x denně. Žena doma na mateřské s 2 dětmi. Topení jede podle ekvitermu, v obýváku prostorový termostat který sníží topnou křivku o 2 při překročení pokojové teploty 23,5°C (oslunění okny). Topná voda při -1,5°C (dnes ráno) byla cca 30°C. Čerpadlo při venkovní teplotě 0°C jede cca 16hod. denně. Protože mám relativně nízké TZ (cca 5,5kW) a objev vody v podlahovém topení, dodám letos v zimě ještě akumulační nádrž. Poté nastavím topení tak, aby čerpadlo jelo v zimě jen přes den, kdy je venku vyšší teplota a tedy ještě zlepším COP. Parametrů jsem měnil jen několik (teploty TUV, topná křivka, rychlost oběh. čerpadla a ještě několik detailů). Na závěr podotýkám že toto TČ je velice citlivé na zavzdušnění topného okruhu, a nevýhodu vidím i v nemožnosti snížit průměrnou denní teplotu, od které je spínáno oběhové čerpadlo a počítání °min pro topení pod 17°C - čerpadlo letos v červenci občas zbytečně přitopilo.
|
|
 | Autor: Alena Ježková Datum: 05.02.2012 21:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103549 reakce na ... | Dobrý večer,také zvažujeme koupi TČ nibe split.Mohu se zeptat,jaký máte přesně typ a hlavně jak se tedˇperete s mrazy?Při kolika stupních se zapíná elktrokotel,v prospektech piší,že topí až do -20 st,ale to asi neklapne,že? Předem díky za odpověd´
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 05.02.2012 23:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | elektrokotel zapíná při bodu bivalence, který je dán průsečíkem výkonové křivky TČ a přímky potřeby výkonu pro vytápění (případně ohřevu TUV)
|
|
 | Autor: petr sniper Datum: 07.02.2012 18:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103039 reakce na ... | Mám NIBE Split a nevím o tom, že by bylo více typů. Dejte odkaz. Topení v Mrazech? El .kotel mám celoročně vypnutý. Při poklesu venkovní teploty (průměr) pod -3°C vypínám 8 hod. teplotní útlum v noci. (mám to zkušebně 2 měsíce) Pokud poklesne teplota pod -8°C vypínám automatické řízení frekvence kompresoru a zapínám ruční (nastavuji 50Hz). Přes den (max. 10hod.) pak topím v krbu (jsem přes den hodně doma). Pokud jsem celý den v práci (manželka v krbu netopí) zapnu automat. Protože tepelné ztráty domu jsou 5kW el. kotel nepotřebuji (bydlím na severní moravě, průměrné celodenní teploty neklesly pod -17°C).
|
|
| |
| |