kotel Term - špatný ohřev TUV |
Autor: Tomas Vertol Datum: 15.12.2011 14:23 | uživatel: 107954
| dobrý den, prosím o radu. Mám kotel Term 23CLXN (nejsem si nyní z hlavy jist označením) - turbo kotel s průtokovým ohřevem. Před nějakým časem jsem zpozoroval, že se značně zhoršil ohřev TUV. Jednak kotel sepne pouze při plném průtoku, jednak ohřeje pouze na vlažnou vodu (dříve byla voda při malém průtoku na opaření). Topení funguje normálně, na radiátorech neudržím ruku (na rozdíl od TUV) Snažil jsem se sehnat technika, ale v tuto dobu nikdo nemá čas, takže prosím o radu, co zkontrolovat, vyčistit, popř. kde hledat chybu. Děkuji mnohokrát.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 17.12.2011 10:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Jestli to spíná při nejvyšším průtoku a neohřeje to vodu, tak je několik možností, proč to tak je. Já jsem měl kdysi kotel se stejným systémem , pouze byl atmosférický Mora 674 ( čili ne turbo ). Stejná závada a stejné projevy. Příčina byla, že se trojcestný ventil nepřestavil do polohy, aby veškeré topná voda přeměrovala do teplovodního výměníku na ohřev TUV a tak kotel částečně ohříval vodu do výměníku na ohřev TUV a současně topil. Oprava potom byla jednoduchá, výměna trojcestného ventilu. U druhého kotle ( Vaillant ) to všechno fungovalo podobně - nejdříve ohřev pouze při maximálním průtoku - oprava vyčištěním podtlakového spínače od kamence. Potom ohřev slábl, až umřel úplně a kotel cykloval při ohřevu, až by se urval ze stěny. Totálně ucpaný výměník. Po pročištění se to zlepšilo, potom jsem to odpojil a ohřívám vodu elektrikou, protože by to byla 3. oprava kotle za cca 4 - 5 tisíc a na to nemám nervy. Takže zkuste, jestli kotel pouze ohřívá vodu a jestli současně netopí, pak je to zaručeně výměník. Jestli topí i ohřívá, tak to bude trojcestný ventil. A stejně nejlépe to pozná servisák. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Tomas Vertol Datum: 17.12.2011 11:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107954 reakce na ... | dobrý den, děkuji za odpověď, můj kotel se chová podobně, jak popisujete, spíše to vypadá na výměník. Nevíte, zdali jej lze nějak zbavit usazenin? Děkuji
|
|
Autor: Jozef Homola Datum: 15.12.2011 17:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Nejdříve udělejte pokus, pustit vodu naplno a stoupnout si k plynoměru a sekundovými hodinkami změřit spotřebu na 2 minuty, pak možná budeme o něco chytřejší. Pokus je dobré udělat při studeném nebo vlažném topení a zároveň se ujistit rukou na potrubí, že to nenahřívá topení.
|
|
 | Autor: Tomas Vertol Datum: 17.12.2011 08:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107954 reakce na ... | dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Nejprve upřesnění, jedná se o kotel Term 12T TCLX s průtokovým TUV ohřevem. Provedl jsem test dle Vašeho návodu - 2 minuty TUV naplno. Při studeném kotli se TUV ohřála (odhad z teploměru na kotli) z 38 na 74 st.C, spotřeba plynu 0,066m3, při teplém kotli ze 70 na 77 st.C se spotřebou 0,065m3 plynu. Dalším poznatkem je výměník voda-voda (šedý kulatý tlustý prstenec). Zatímco kotel ukazuje 70st.C a na výměníku neudržím ruku, výstup z výměníku je pouze vlažný. Nemůže být výměník nějak zanešený, ucpaný apod? Jeho odvzdušnění jsem provedl, ale bez zlepšení. Děkuji.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 17.12.2011 09:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Zběžnou kalkulací vyjde, že kotel ohřívá vodu příkonem asi 18,8 kW z čehož výkon (mínus komínové ztráty) se může pohybovat mezi 15 až 16 kW, což pro průtokový ohřev by mělo stačit. To že výměník může být zanesený vodním kamenem je docela možné a významně to redukuje přenos tepla a teplo odchází formou teplejších spalin pryč.
|
|
 | Autor: Tomas Vertol Datum: 17.12.2011 11:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107954 reakce na ... | dobrý den, děkuji za odpověď. Do topení voda nejde (chová se stejně ikdyž zavřu ventily od kotle do topení), takže nejspíše zbývá ten výměník. Lze jej nějak vyčistit, případně rozebrat a vyčistit, nebo je nutné pořídit nový? Děkuji.
|
|