automatické kotle

Autor: Kamil Hirt
Datum: 15.12.2011 19:35
uživatel: 107953

Zdravím,můžete někdo poradit s výběrem automatického kotle pro spalování peletek,obilnin,uhlí a kusového dřeva?
Prosím poradte značku či typ.
děkuji.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 156   starší >>
Datum: 06.05.2012 23:07 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108307
reakce na ...
Dobrý den, tak mám výsledky spotřeby uhlí pouze pro ohřev TUV - bez topení.
Spotřebu TUV máme cca 300 L. (7 lidí, teplou vodu používáme i do myček a praček)
Z týdenního průměru vychází denní spotřeba 8 kg uhlí za den, což je skvělý výsledek, cenově to vychází na méně než polovinu než ohřívat vodu elektricky.

Autor: Jaroslav Bláha
Datum: 08.04.2012 18:22 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109456
reakce na ...
Fotogalerie:
máte někdo skušenosti topením obilý v univerzálním hořákem v viadrus u22 potřeboval by jsem hodnoty nastavení
děkujem

Autor: paja sedl
Datum: 08.04.2012 20:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104997
reakce na ...
nevím jak vám to bude hořet ale obilí má tu vlastnost že se spíká a kde jsem ho viděl pořádně hořet byl opravdu jen kotel verner

Autor: Jan Bazgier
Datum: 23.02.2012 20:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108425
reakce na ...
Dobrý den,
se zájmem sleduji diskuzi na téma automatické kotle.Letos zvažuji buď nákup nebo úpravu litinového kotle na automatický kotel.V současnosti mám U 26.Zvažuji univrzální hořák který tady popisuje p.Vejmola.Zajímal by mne Váš názor na provoz tohoto hořáku v letním období k ohřevu TUV(pokud možno někdo kdo tento hořák vlastní v U 26).
Na hořáku se mi líbí že má regulovatelný výkon od 3 kw,což "retory"nemají.Když jsem se začal zjišťovat podrobnosti k této problematice ,zdělil mi přímo jeden výrobce retorového hořáku že se skutečně nedají tyto hořáky použít k ohřevu TUV v letním období(regulovatelný výkon se pohybuje zhruba od 6 kw a pak vzniká snad problém co s nadbytkem výkonu)
Pokud někdo můžete jaké jsou Vaše osobní zkušenosti a názory.
Díky:-)

Autor: milan dos
Datum: 23.02.2012 20:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100397
reakce na ...
To, že by nešlo v létě v retortovém hořáku asi těžko mohl tvrdit někdo kompetentní, protože je to mnohonásobně ověřená záležitost. Mám hořák nastaven asi na 10 kW a bojler 125 l ohřívám 3 hod. dvakrát denně.(Tak jak vyžaduje domácnost). Netroufám si odhadnout za jak dlouho takový bojler ohřejete 3 kW a to ještě v litinovém kotli.

Autor: Martin Vejmola
Datum: 07.03.2012 15:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den pane Bazingere,
hořák, který mám já Vám vřele doporučuji. Důvodem však NENÍ minimální výkon. Toho se opravdu nemusíte ani u retortového hořáku bát.
Já než jsem tento hořák/kotel koupil, tak jsme si také myslel, že jestliže je minimální výkon třeba 5 kW, tak to hřeje 5 kW POŘÁD.
To ale není pravda. Kotel prostě ohřeje vodu na nastavenou hodnotu a pak se "zhasne". To znamená jeho výkon je 0, respektive téměř nula. Udržuje pouze žhavé uhlíky, které slouží k tomu, aby se mohl oheň kdykoliv opět automaticky rozfoukat.

Je pravděpodobné, že přes léto bude spotřeba na udržení těchto uhlíků větší než spotřeba paliva nutná pro ohřátí vody, nicméně stále je to méně, než elektrický ohřev.
Jen je nutné použít uhlí a ne pelety, které špatně drží žár a musí se více přisouvat, aby nevyhasly. (pokud nemáte speciál na pelety s automatickým zapalováním - to už je ale o jiných penězích jak investičně, tak hlavně provozně)

Datum: 08.03.2012 15:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den pane Vejmolo,
děkuji za odpověď.
V souvislosti s již zmiňovaným ohřevem TUV mne ještě napadá zda-li není lepší použít bojler jenž má větší plochu výměníku,tzn že ohřev vody by byl realizován "rychleji".Napadlo mne použít např od fa Dražice model NTRR objem 250 l který by měl propojen oba výměníky a tím by se dosáhlo ohřevné plochy cc 2,15 m2.Nebo pužít "klasický" který má plochu 1 m2 třeba 180 l,taky od fa Dražice.
A snad poslední věc,jakým způsobem je řešena regulace TV do bojleru,čidlo je v jímce bojleru a to dává řídící jednotce "pokyn" k dohřátí?

Děkuji:-)

Datum: 09.03.2012 18:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
používat větší výměník není potřeba. Mám také dražice (nevim typ) ale má výměník 1,5m2. Výkon výměníku je myslím až 24 kW, takže v podstatě může odebrat celý výkon kotle. Ve skutečnosti je výkon nižší, ale to není podstatné.

Podle mně je lepší nahřejvat bojler pomaleji menším výměníkem, zejména v zimě, kdy potřebujete teplo na topení vám nebude odebírat bojler příliš mnoho energie naráz pro zbytečně rychlé nahřívání.
Bojler 180 L nahřejete celý v reálných podmínkách za necelou hodinu. Za tu dobu jej nestihnete ani vyčerpat.

Budete-li bojler teprve kupovat, vřele doporučuji Dražice se dvěma výměníky a co největším objemem - pro použití se solárama. Dneska se dá za relativně pár korun (60 000,-) pořídit komplet solární panely + řídící a čerpadlová jednotka, které vám dodají od května do září teplou vodu a nemusíte přes léto topit vůbec.
Při současných cenách se Vám to vrátí i bez dotace za cca 10 let a dalších 20 let máte TÚV zdarma.

Když jsem ten kotel kupoval tak jsem šetřil a koupil jsme právě jen 180 L s jedním výměníkem, a teď brečím, protože budu asi kupovat ještě jeden bojler :-)

Autor: Petr Němec
Datum: 09.03.2012 19:33 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100548
reakce na ...
Objednal jsem si ploché solární kolektory z Číny, 2 x 2m2, k tomu komplet příslušenství kromě expanzky a bojleru. Cena i s dopravou cca 25 tisíc. Zrovna jsou na lodi někde u Srí Lanky. Takže soláry jdou i levněji. A mají i Solar Keymark.

Tím se ani tak nechci chlubit, jen jakože to jde sehnat i levněji.

Datum: 09.03.2012 20:09 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý večer pane Němec,
cena 25 tis je opravdu skvělá.Můžete popsat způsob objednání solárů z číny?Platba,podmínky dodání apod.Jesli by Vám to nevadilo a napsal na můj email,kde bych se doptal na podrobnostiDěkuji.

Datum: 12.03.2012 12:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý příspěvek, od toho ty diskuze tady jsou :-)
Smyslem bylo panu Bazgierovi vřele doporučit dvouvýměníkový bojler.
Pokud se dají sehnat soláry ještě levněji tím lépe!
Těch 60 000,- je za komplet systém 90 vakuových trubic, expanzka, nerezové izolované trubice a dvouproudová čerpadlová jednotka s řízením, držák na střechu, náplň. Prodává česká firma zde - byť je to také dovážené z číny.

Získat však komplet za ještě lepších podmínek by bylo určitě zajímavé a kontakt, postup, zkušenosti by mne také zajímali, protože o soláru dost uvažuji.

Kdybyste mohl svoje zkušenosti napsat sem, určitě by to mnoho čtenářů zajímalo. Děkuji

Autor: Vlastimil Kanta
Datum: 12.03.2012 15:27 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108499
reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den pane Vejmolo, na jaře hodlám koupit nový kotel

http://www.vseprodrevo.cz/automaticky-kotel-viadrus-herkules-u26-3-25kw-5-clanku/

Tento nahradí stávající plynový kotel. Jen se obávám, zda je můj stávající komín pro tento kotel vhodný. Komín je 6,5 metrů vysoký, o průměru pouze 150 x 150mm. Budu nucen tento komín ještě frézovat, či vložkovat? Vzhledem k menší kotelně budu nucen kotel připojit před dvě 90° kolena (viz. obrázek).

Děkuji Vlasta

Datum: 12.03.2012 19:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Sic to není na mě, tak mám 2 připomínky: je kouřovod z kotle do kopce? Z té fotky to nevypadá. Teda jestli je vaše a ne ilustrační.

Jestli se do komína vejde 150mm vložka, tak bych neváhal a šoupnul ji tam. Navíc, nový kotel bude vyšší, tak jestli nebudete muset předělávat sopouch. Pokud by tam ta vložka šla, byla by to výhra, nemusel byste provádět potenciálně rizikové frézování (riziko vyražení cihly z komína a tím bordel v domě, zeslabení komína, profrézování na trám..) a zároveň byste získal komín s lepším tahem, lepším čištěním a bezpečnější. A ještě byste nahoře mohl nahnat pár centimetrů tím, že byste nechal trčet trochu trubky (dle vkusu, mě čouhá asi 10-15cm nad komín).

Co se tahu týče, osobně si myslím, že by nemusel být problém, protože kdo má vyšší komín, tak pořizuje regulátor tahu.

Datum: 12.03.2012 20:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tahle fotka je pouze ilustrační. Jinak kouřovod z kotle půjde do do kopce a do komínu bude ústit pod úhlem 45° pro lepší tah. Komín nemám v domě, ale mimo RD.
Osobně si ale myslím, že vyvložkování (bez frézování) sníží tah. Jelikož 150x150 cm ( v současné době) má vyšší obsah cm2 než průměr 150 cm vložky. Nebo se mýlím?

Datum: 17.03.2012 17:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
fotka jak někdo nahnal metr komína

Datum: 13.03.2012 14:36 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den pane Kanto,
s komínama moc zkušeností nemám. Předešlý kotel mi strašně špatně táhnul, vůbec nehořel a strašně dehtoval. Nechal jsem si vyfrézovat komín a dát vložku.
Frézování hrůza - popukal nám celý komín - v domě jsme jej museli na mnoha místech přespárovat a opravit omítku.
Část komína nad domem se v podstatě rozsypala a na honem jsme to zachraňovali nějakým speciálním lepidlem a "obalením" komína jakoby do sádry :-)

Čili frézování bych opravdu volil jako poslední možnost.

Pokud je vnitřek komína hladký a spáry nejsou popraskané tak si myslím, že ani ta vložka není nutná - zvlášť pokud máte komín mimo dům. (Ale znáte to myslet znamená hov.. vědět.)

Obecně jsou automatické kotle s ventilátorem ke komínům podstatně šetrnější a navíc jsou méně citlivé na kvalitu komína, velikost tahu a podobně.

Doporučuji namontovat kotel, zkusit v něm pár dní topit a být připraven, že kdyby s tím byl problém, tak tam tu vložku šoupnou.
Co se týká průměru. Je jasné že plocha 150 x 150 mm je větší než kruh o průměru 150 mm, ale zase vložka je mnohem hladší a kouř v ní lépe "klouže" navíc pro proudění obecně je lepší kruhový průřez. Spaliny (ale i například voda) v kruhovém průřezu mnohem lepší proudí, protože se jakoby "roztočí" - což v hranatém průřezu nemohou.

Jinak u mě starý kotel ani po vyvložkování dobře nefungoval a byla s tím práce na prd. Zatímco ten automat jede jak dráha.

Datum: 13.03.2012 15:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji pane Vejmolo,
taky si myslím, že tenhle automat by byl ke komínu benevolentní :) Jinak děkuji za radu a informaci, ale frézování nechám jako poslední možnost.
Jsem již teda plně rozhodnut pro tento kotel. Těším se na něj jak malé dítě. :)

Datum: 13.03.2012 15:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
:-) Já se na to taky nemůžu vynadívat :-) a vodím tam všechny návštěvy jako dítě ukazuje novou hračku.

Datum: 13.03.2012 18:55 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
souhlasím s p. Vejmolou. 150x150 je sice více než o150, ale tou trubkou to letí jako raketa, protože je hladká.

Taktéž s frézováním.

U nás to dopadlo tak, že frézování OK, jen jedna cihla trošku trčela do komína. Díky tomu fréza uhla. Pak byla pakárna tam procpat vložku. A jak ji tam rvali, tak se rozpadla půlka nadstřešní části komína. Takže po prknech shodit (beztak pekně na kamínky sežranou) betonovou krycí desku (byla fakt jak struhadlo), rozebrat komín až na pevnou část, vyzdít znova, udělat šalunk a vybetonovat. Šalunk na průduchy jsem dělal z 150mm KG trubky a omotané mirelonem, aby šla dobře vyndat. Pak přišli znova kominíci a začali znova vložkovat.

U sousedky zase frézovali a přes elektriku (nevím jak, ale prý přes elektriku) v obýváku bordel, že museli malovat.

My měli výhodu, že i kdyby se něco stalo (vylítla cihla), tak by se nic nedělo, protože barák prochází totální rekonstrukcí a nebydlí se tam.

Jo a ještě nám kominíci frézovali komín i v práci. Zjistili ale, že to udělat nepůjde, protože původní hliníková vložka je nějak obetonovaná a tím fréza neprojde, takže nakonec se nějak dávala vložka do vložky či co a jiný kotel. Nic moc k tomu nevím, nebyl jsem u toho.

Píšu to jen jako nástin, že frézovat komín není taková sranda.

Datum: 13.03.2012 23:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji i Vám za odpověď.

Až budu mít kotel nainstalovaný a připojený, tak uvidím, jak si bude s komínem rozumět a podle toho se bude dál celá věc odvíjet. Uvidím, zda bude kotel hodně dehtovat. Potom si ještě nechám od kominíka změřit tah. Takže frézování připadá až jako poslední.

Datum: 12.03.2012 21:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý večer,
děkuji za odpovědi.Přesně jak píše p.Vejmola,od toho "ty dizkuse jsou"-přeci jenom zkušenosti uživatelů jsou daleko víc než přísahy prodejců....
Soláry zvažuji pořád a po přečtení příspěvků stále více.Jen ta cena....Jestli ještě můžu p.Vejmolo a ostatní nějaké odkazy na prodejce čínských solárů v ČR za zmiňovaných 60 tis.
Cena 25 tis je opravdu exlusivní,návratnost by byla někde jinde........
Já když jsem hledal solární komplet došel jsem vždy k Dražicím-cena něco přes 60 tis..Známý mne přesvědčuje k fa.SolarETO,ale čím o tom více čtu tak se mne dostává jen špatných referencí.Že snad někde v jižní Evropě.
Dík za názory:-)

Datum: 13.03.2012 14:51 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Čínský soláry mají zde: http://www.xtra-solar.cz/produkty/
Potřebujete:
Soláry http://www.xtra-solar.cz/products/produkt-2/
Čerpadlová skupina s řídící jednotkou: http://www.xtra-solar.cz/products/cerpadlova-soustava/
Izolované nerezové trubky http://www.xtra-solar.cz/products/twin-nerezova-trubka-s-epdm-izolaci-senzorovym-kabelem-a-ochrannym-potahem/
Bojler - Dražice - doporučuji ten největší např. tady: http://www.atopeniasanita.cz/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&category_id=42&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=6709
No a pak nějaké opentlení.. (fitinky, uchycení na střechu, expanzka a náplň)

Doporučuji v každém případě soláry hodně postavit např. 65° až 75°
Protože:
- Máte větší zisky v zimě, kdy to víc potřebujete.
- Na panelech neulpívá vůbec sníh ani jiné nečistoty
- Máte nižší zisky v létě, kdy je ale právě tepla v trubicích přebytek - méně starostí.

Autor: Martin Novotný
Datum: 12.03.2012 15:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100572
reakce na ...
Dobrý večer pane Němec, můžete mne také prosím poslat informace o solárech z Číny.

Děkuji.

Datum: 13.03.2012 15:55 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
pokud nejsou ty informace o dodavateli z číny tajné, tak budu za informace také rád. Pokud je nechcete dávat sem, napište mi na e-mail:

Děkuji mnohokrát.

Datum: 13.03.2012 19:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Informace zveřejním až soláry dorazí a nafotím je. Zatím to dělat nechci kdyby to nedej bože nedopadlo.

Datum: 18.03.2012 16:09 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
:-) Už jsme napnuti a těšíme se.

Autor: Martin Čech
Datum: 01.04.2012 18:30 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109392
reakce na ...
Vážený pane Vejmolo,

minulý týden jsem přestavěl Herkules U26 5-článků na automatický, použil jsem univerzální hořák 27 kW, ale nějak mi to pořád zhasíná a nechce to vyhnat teplotu na požadovaných 60 stupňů.. Plamen je malý, někdy jakoby více ohnisek, ale teplo to nechce dávat. Používám ořech 2 Bílina. Prosím poraďte co mám dělat, nastavení jednotky je fukar 30 procent, podávání 20 s a prodleva 80 s. Tak mi poradili v obchodě, kde jsem hořák objednával. Děkuji předem za Vaši případnou reakci.

Můj mail je

Datum: 02.04.2012 13:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den pane Čechu,

nastavení výkonu fukaru se musí udělat jak v hlavním menu, tak také v servisním menu a to shodně.

Máte to tak?

Autor: Martin Čech
Datum: 08.04.2012 22:15 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109392
reakce na ...
Děkuji moc za radu, chyba byla v tom, že jsem měl klapku u fukaru otevřenou naplno. Šlo moc vzduchu a uhlí nestačilo hořet.. Poradil mi jeden pán tady z fóra. Přiškrtil jsem tedy klapku a už to jede asi jak má. Jen jsem se chtěl ještě zeptat kolik cca tun uhlí objednat pro kamenný dům s novými okny, novým podkrovím o celkové podlahové ploše cca 160 m2, nízké stropy, 700 m.n.m. Děkuji za odpověď. M. Č.

Datum: 11.04.2012 15:12 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
:-) Já nejsem věštec :-) Měl byste se vejít tak do 9 tun za sezonu.
Když objednáte 10 tun a zbude Vám, budete mít lepší pocit :-)

Já jsem zatím za tuto zimu spotřeboval do teď necelých asi 7,5 tuny.
Dům 190 m2, z roku 1930, původní okna, nezateplený, včetně ohřevu TÚV cca 200-300 L denně.

zobrazuji 1 - 30 z 156   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.