Jak na první šár z Ytong a na druhý z Xtherm

Autor: Petr Kucera
Datum: 17.12.2011 21:34
uživatel: 105507

Dobrý den,
po zvážení všech pro a proti bych rád vyřešil liniový most v patě zdiva Ytongem, i když hrubá stavba by měla být z Xthermů tl. 25 cm na celoplošné lepidlo(asi HELUZ). Nicméně, nejsem si úplně jist, jak na to:
1. HELUZ dá zakládací maltu zdarma. Je tato malta aplikovatelná i na Ytong nebo byste použili pro založení maltu přímo od Ytong? (napadlo mě, že mezi maltou a Xtherm asi proběhnou nějaké "chemické reakce", které by u Ytong nemusely proběhnout s maltou určenou pro Xtherm?)
2. Jak správně napojit druhý šár, který už by byl z Xthermů? Počítám, že celoplošné lepidlo na Xtherm bude na Ytong neaplikovatelné(nebo se mýlím?), a tak bych asi druhý šár vyzdil na tepelněizolační maltu, přičemž vyrovnání vrstvy malty bych udělal pomocí niveláku jako v případě prvního šáru. Ono to má i druhou rovinu, protože předpokládám, že Ytong bude mnohem nepřesnější než broušená cihla,takže stejně nic jiného nezbyde. Bude tepelně izolační malta pro Xthermy vhodná i pro Ytong? Jde mně o to, aby nto a sobě jen neleželo a skutečně se to spojilo.
3. Do prvního šáru bych rád použil Ytong Theta bez drážek. Tahle tvárnice má ale rozměr 30cm na šiřku a 25 cm na výšku. Rád bych tu tvárnici otočil o 90°, aby byla výšky 30 cm a šířky 25 cm. Nebude to vadit? Jde mi o to, zda v tomto směru nemá tvárnice horší mechanické vlastnosti. Nenapadá mě žádný rozumný důvod,ale raději se ptám.
Poradíte mně prosím? Děkuji Kučera

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Michal Babica08.01.2012 11:28
vaclav Tomek22.12.2011 07:41
Laďa Jaskva20.12.2011 20:04
Petr Kucera20.12.2011 19:40
Laďa Jaskva19.12.2011 07:52
Pavel Kříž19.12.2011 07:46
petr kocina19.12.2011 07:26
Ladislav Polášek18.12.2011 10:08
Laďa Jaskva18.12.2011 08:54
petr kocina18.12.2011 08:45
Petr Kucera17.12.2011 22:20
Pavel Kříž17.12.2011 21:59

Datum: 17.12.2011 21:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Dobrý den, v principu je Vámi zvolený způsob asi to nejrozumnější řešení. K jednotlivým bodům asi toto:
1. zakládací malta od Heluz lze použít. její funkce je hlavně vyrovnat případné nerovnosti potřebné chemické reakce jsou potřeba pouze k vytvrdnutí malty a k tomu stačí voda.
2.druhý šár napojte tak, že nanesete lepidlo a položíte xtherm. Není nutno speciální lepidlo. Ztong je minimálně tak přesný jako broušená cihla a navíc jej zdíte do zakládací malty, takže by měl být ideálně rovný. K tomu ještě jednu poznámku první šár z ytongu vyzděte opravdu pečlivě v obou rovinách a začněte od nejvyššího místa základu.
3. ytong má vlastnosti ve všech směrech stejné, takže technicky to problém není.
Jednu zásadní věc bych však zdůraznil. Je potřeba posoudit kritická místa konstrukce na únosnost tvarovek ytong theta. Jedná se především o sloupky u dveřních otvorů a podobně. Z Vašeho popisu neplyne jestli se jedná o patrový dům nebo bungalov, ani z jakých cihel měla být nosná konstrukce dle projektu původně vyzděna, proto nelze ani odhadem určit, zda založení z ytonhg Theta staticky vyhoví.

Datum: 17.12.2011 22:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den pane Kříži,
děkuji za promptní odpověď. V tuto chvíli jsem zatím pouhým "sběratelem informací" a dá-li bůh, začnu stavět od jara. Samozřejmě nebudu hazardovat s životními úsporami a zdivo nechám spočítat statikem, pouze jsem chtěl, před zadáním statikovi, zkonzultovat, zda je mnou uváděná cesta reálná. Na závěr, jedná se o bungalov s SDK podhledem, takže první šár nebude zatížen žádným extrémním tlakem.

Autor: petr kocina
Datum: 18.12.2011 08:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
hrubá stavba by měla být z Xthermů tl. 25 cm na celoplošné lepidlo(asi HELUZ). - setrete si penize za statika.v pohode vyhovi.
prvni sar udelejte klidne z YTONGu

Autor: Ladislav Polášek
Datum: 18.12.2011 10:08 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100401
reakce na ...
Jak můžete vědět, že někde v domě není nosný pilíř, nebo něco podobného?I když se jedná o bungalow nikdy bych si neodvážil soudit bez znalosti podrobností (výkresové dokumentace).

Autor: petr kocina
Datum: 19.12.2011 07:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
to sice nevim,ale v pripade bungalovu je to vysoce nepravdepodobny.
krom toho se tyto problemy mohou resit vaznikovou strechou.

Autor: Pavel Kříž
Datum: 19.12.2011 07:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Dobrý den, pravděpodobnost je v tomto případě zcela nepodstatná.
Pokud nahrazujete cihlu s únosností 8MPa materiálem o únosnosti 1,8MPa, tedy s pevností méně jak 1/4, je potřeba nalézt a spočítat kritická místa. Navíc vazníková střecha vám s únosností v patě zdiva moc nepomůže. Podle mě je lepší oslovit osobu schopnou kritický detail posoudit, než následně odstraňovat poruchy.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 19.12.2011 07:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Kocini je vášnivý hráč ruské rulety. Stavba buď spadne, nebo nespadne. Míru pravděpodobnosti určí střelbou od pasu. Tak jako všechno. Výpočty jsou na nic...
S pozdravem Laďa

Autor: Michal Babica
Datum: 08.01.2012 11:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107423
reakce na ...
Já bych byl v podobných hodnoceních taky mnohem opatrnější, žádná záruka zde není. Člověk prostě nikdy neví a raději bych toho statika požádal... Btw na http://www.ytong.cz/cs/content/pracovni-postupy-ytong-jak-na-to.php jsou docela pěkně zpracované návody na to, jak zakládat YTONG zdivo ;)

Datum: 18.12.2011 08:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Pane Kučero, je možné udělat cokoliv. Ale je nutné všechno pečlivě posoudit. Jak píše pan Kříž, tak u toho Ytongu Théta je nutné staticky posoudit exponované detaily. Jsou to ve své podstatě pilíře, které musí na jednotku plochy přenést větší zatížení, jak souvislá stěna. Čili jedná se o okenní a dveřní otvory a taktéž o nějaké pomocné pilíře, které třeba nesou střešní konstrukci. ( já mám v domě jeden pilíř a ten se musel vyzdít z plných VPC , ale jinak je celý barák z Ytongu ). Prostě bez detailního posouzení to nemá cenu riskovat. Na kociniho výkřiky raději neberte zřetel. To je cesta do pekel.
S pozdravem Laďa

Datum: 20.12.2011 19:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den Láďo,
tak odpověď statika už je jasná: z pohledu statického nemá námitek, z pohledu stavařského by to tam nedal ani omylem z důvodu vysoké nasákavosti a objemovýh změn Ytongu. Takže, odpověď je vlastně k ničemu.
Já bych tu odpověď chápal tak, že jestliže je to ze statického pohledu v pořádku, tak objemové deformace Ytongu nemohou poškodit Xtherm zeď, i když je na tenkou spáru. Jelikož RD nebude samozřejmě postaven za 6 měsíců, předpokládám, že vlhkost stačí odejít před uzavřením Ytongu XPS zvenčí a podlahovým EPS zevnitř. V nejhorším případě to jde, i když asi dost pracně, vysušit.
Náhradní řešení - vysypání Xtherm polystyrenem je dle mého soudu v bleděmodrém to samé, při horších tepelněizolačních vlastnostech. Pěnosklo? - pro mě moc drahé. Sumasumárum bych tam dal ten Ytong, co Vy na to?

Datum: 20.12.2011 20:04 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Jestli to máte staticky posouzeno, tak to lze provést. Já sice nejsem žádný stavař, ale takto založených staveb byly spousty. Navíc, když ten Ytong vyhoví po stránce statické sám o sobě, tak je předpoklad, že to bude OK i v kombinaci s pevnějším materiálem, akorát ta kritická místa se musely ověřit. Co se týká různé roztažnosti Ytongu a Xthermu, tak to neumím posoudit. Nicméně v případě založení nějakých cihlovzduchů na Ytongu to nedělalo nějaké problémy. Aspoň to zde nikdo neprezentoval a určitě těchto postupů byla celá řada. Navíc pan Kříž je stavař a ten by to mohl, na rozdíl ode mě, celkem spolehlivě posoudit. A co se týká mě, já bych ten Ytong použil.
S pozdravem Laďa

Autor: vaclav Tomek
Datum: 22.12.2011 07:41 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100747
reakce na ...
Já bych to tam taky nikdy nedal .Buď budu stavět z Ytongu a nebo páleného .Na pokusy nemám peníze.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.