deformace ramu eurooken |
Autor: Katerina Turanova Datum: 20.12.2011 15:03 | uživatel: 107996
| Dobry den, prosim o radu. Chystame se stavet nedRD s prosklenou jizni fasadou. Chteli by jsme pouzit eurookna do tefasady jak fixni tak otviraci. Asi profil 92 s trojsklem. Mame ase strach z deformaci ramu. Hlinikova okna budou asi jeste o dost drazzi ze? Jake maximalni rozmeryeurooken by jste mi doporucili aby se nekroutily. A jeste jeden dotaz, nemate nekdo zkusenost s cenou, jak se asi meni podle materialu a treba je-li barva ral. levnejsi nez lazura? diky
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Helena Kollárová Datum: 29.12.2011 13:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100622 reakce na ... | Dost záleží na kování. Jeho funkce je nejen nést křídla, ale také rovnoměrný přítlak křídla k rámu. Tím se zajistí i určitá odolnost vůči zatížení větrem a následné deformaci. My máme okna od Window Holding TWW, tam je použité kování MACO Multi Trend s bezpečnostními prvky. Kování prošlo zkouškami v laboratořích v Rosenheim. V popisu výrobku je uváděné, že u dřevěných křídel nad 1m musí být použitý další pant. Podmínkou certifikátu je, že se vztahuje k dané skladbě a skladba u oken s bezpečnostními prvky je závazná. Zkouškami v ČR prošla okna s ohodnocením C5 a to s tím, že maximální vzdálenost uzavíracích bodů je 700 mm. Jenže TWW kování zredukovalo a vytvořilo si spolu s dodavatelem kování vlastní katalog a vzdálenost uzavíracích bodů je i dost přes metr. Prý mohou další prvek používat až od 1700 mm /1650mm/. Tím jasně změnili vlastnosti a konstrukci oken, která zřejmě nikdy neprošla zkouškami, protože mají jen jeden protokol, ve kterém je jen dřevěné okno bez rozlišení. Tuto dohodu výrobce i ČOI nadřadila zkouškám. Upozornila jsem, že takový způsob uvedení na trh u stanovených výrobků není zákonem povolen. Window Holding napsal, že okna jsou v pořádku a skladba je pouze doporučující a zřejmě tímto způsobem vykládájí výrobce i ČOI protokol o zkouškách. Obrázky toho, jak okna profukují či jak se tvoří námraza mezi rámem a křídlem jsem tu už dala u témat rosení oken a kondenzace. Při zkoušce jsem na ně dala folií, krásně se vzdouvala či naopak vtahovala do oken. Pan Lukáš mi radil propíchnout v rohu dirku. Ona ta okna mají takový fuk, že to strhlo v horní části malířskou pásku a fólie zůstala nafouklé dál, jak ten vzduch proudil. Závěrem: vyžádejte si protokoly vč. dokumentace, to si dejte smlouvy vč. práva na případné další informace. Předem se o redukci kování nikde nedovíte. Mějte to jako prevenci, i když v ČR se dají zkoušky, jak vidíte, obejít, tak to asi moc dobrá rada není. Okna a dveře by měla být označená CE a dodány k nim certifikáty. My jsme je dostali neoznačené bez cetrifikátů či dokladů o shodě. Oznámili jsme to ČOI a ta nám sdělila, že je označené CE máme a certifikáty jsme dostali. Pak Window Holding napsal, že jsme si vlastně certifikovaná okna neobjednali a o vlastnostech jsme byli informováni a teď zase tvrdí , že ano, ale nízké povrchové teploty /námraza/ v interiéru a mezi rámy je normální přirozenou vlastností oken a okna jsou v pořádku. V katalogu se samozřejmě dovíte, že splňují podmínku minimálních povrchových teplot a mají na to i protokol. Jinak okna praskají ve spojích, praská silikon a opravy podmiňují dohodou a tím, že jim odsouhlasím, že okna mohou namrzat. Vcelku kreativní přístup k zákonu na ochranu spotřebitele.
|
|
 | Autor: Pavel Nowak Datum: 29.12.2011 14:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104754 reakce na ... | Do dřevěných oken (tzv. "eurooken") bych v žádném případě nešel, protože jsou už dávno překonaná. Málo izolují, kroutí se, navlhají, v případě chybné montáže skel rychle degradují (zahnívají), vyžadují pravidelnou údržbu, nelze je recyklovat, atd. Na základě rozumové úvahy si je nikdo už nepořizuje. Jen pokud podlehne emocím a naletí na lživé reklamy typu "chráním životní prostředí", "čistá příroda u vás doma", "vůně lesa" apod., přitom jsou napuštěná lepidly a jedy, takže je po skončení životnosti nejde recyklovat ani spálit v kamnech (tedy pokud to s životním prostředím myslím vážně). Před nějakými 10 roky to ještě bylo jinak, ale dnes? Existují plastová a hliníková okna špičkových kvalit, plně recyklovatelná, absolutně bezúdržbová v cenách podobných jako ta dřevěná. (Nezmiňuji vyložené low-endy jak ve dřevě tak v plastu nebo hliníku, ale o těch zde není řeč.)
|
|
 | Autor: Helena Kollárová Datum: 30.12.2011 09:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100622 reakce na ... | Problém je v tom, že se o kvalitě oken u nás nemluví. Donedávna stačila odpověď více topte, větrejte. Řada lidí vč. nás je v mrazech s vlhkostí mezi 30-40% a nepomáhá to. My jsme občas i pod 30%. Tak se začalo mluvit o zabudování oken. Máme zateplené ostění - nic. Jde to tak daleko, že ČR zavádí povinnosti, které jinde v Evropě nejsou viz utěsnění spáry mezi rámem a zdí, ale i bez této povinnosti okna v zemích s mnohem vyššími mrazy fungují - u nás žádný efekt. Zelená úsporám zavedla tepelné výpočty. Papír snese vše a vychází se z toho, co deklaruje výrobce. Vlastní protokoly jsou nedosažitelné a jen ta okna se rosí či namrzají dál. Tak by to chtělo otevřenou debatu o kvalitě oken, podobnou jaká se vede právě v těch zemích, kde okna fungují.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 30.12.2011 09:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Zde musím poznamenat, že je to obecný trend u nás u většiny výrobků nebo materiálů aby reklama nadsazovala parametry nebo aby se dodávalo horší kvality než kdysi původně deklarované nebo i atestované. Pak ale se informace často uváděné v "naší řeči" na webu stávají úplně bezcenné, klamavé, dezorientující. Naštěstí, když se člověk podívá do zahraničí, tak tam o tom jistém výrobku najde jiné údaje. Nechci být špatným prorokem ale tímto částečně je vinna i EU (a může to přispět k její záhubě), protože připustila neadekvátní lobizmus při stanovení předpisů, nic nekontrolovala, nic nesankcionovala a dokonce "křivili" nově vznikající normy.
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 30.12.2011 11:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Jsou dvě roviny, které ovlivňují celkovou kvalitu oken. Jedna rovina je vlastní kvalita oken, čili profily, výztuže, kování, těsnění a zasklení. S tím samozřejmě souvisí i kvalitní dílenské zpracování, čili dodržení rozměrových tolerancí, pravoúhlost atd. A druhá rovina je zabudování okna do otvoru. A zde vidím neuvěřitelné rezervy, neboť podle reakcí nespokojených zákazníků zde je pole neorané a firmy to mastí , jako závod na 100 m a většině je jedno, jaká bude dlouhodobá funkčnost. A tak v mnoha případech zprzní kvalitní okna šlendriánskou montáží a stavebník za drahé peníze dostatne zmetek, který je nefunkční. To je jak zarámovat Monu Lizu do olšového neopracovaného rámu. Šťastný a veselý ten Nový rok. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 30.12.2011 17:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Dřevená okna, resp. dřevo coby materiál, bych neodsuzoval. Je to klasický, dlouhodobě osvědčený materiál. Má například prakticky nejnižší tepelnou roztažnost ze všech existujících materiálů. Oproti plastům až řádově nižší! Spíše záleží na tom, kdo okno a jak vyrobí.
|
|
 | Autor: Zdeněk Barták Datum: 05.01.2012 12:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104011 reakce na ... | Pane Nowak, Vás někdo musel nabacat nějakým dřevěným hranolkem, že jste dokázal vypustit tolik hloupostí na dospělého člověka směle do světa. Jed v dřevěných oknech je pouze ten, že ne něj doletí vaše slina. Mám rád toto forum, protože se v něm dozvím vždy spoustu zajímavostí a seriozních informací, které člověku prostě uniknou. Ale tím, že jste si vybral jedny plastové okna ještě neznamená, že musíte umět rozeznat přednosti všech systémů- Kritikům Zdar a Nowakum zvlášť
|
|
 | Autor: Zora Stupňánková Datum: 13.02.2012 16:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108427 reakce na ... | Dobrý den, tak toto jsou hodně zkreslené argumenty. Dřevěná okna jsou překonaná? V čem???? Nemohu souhlasit asi s ničím, samozřejmě záleží jaká okna. Kvalitní dřevěná okna v odpovídajícím profilu s trojsklem izolují velmi dobře. Dřevo je slušný izolant, pokud je dodržená vlhkost je tepelná vodivost nízká. Pohybuje se kolem 0,09-0,1 W/(mK) u smrkového dřeva. Ano, je pravda, že je třeba zabránit vnikání nadměrné vlhkosti, ale to se týká zejména stavby, je potřeba větrat... Za běžného provozu vzniká vlhkost, zase je potřeba větrat, ale hygienickou výměnu vzduchu musíme zajistit vždy. Pokud nemáme nucené větrání pak holt musíme větrat okny. Lepené hranoly již nemájí moc možností se kroutit, zejména ty čtyřvrstvé. Naopak dřevěná okna se vyznačují vysokou tuhostí, takže jim nevadí velká křídla francouzských oken, nejsou problémem vchodové dveře. Pravoúhlé spoje zústanou pravoúhlé, protože čepované nebo kolíkované spoje dřevěných oken drží :-). Pokud je dřevěné okno správně udělané, pak určitě nezahnívá. Samozřejmě jsou na trhu nekvalitní výrobky, které mají problémy, ale obecně se toto o dřevěných oknech nedá říct. Ano, všechna okna potřebují nějakou údržbu, všechna se musí umýt, namazat kování, občas seřídit. Dřevěné okno je dobré po umytí ošetřit udržovací sadou. No a za těch 20 let, kdy budete muset plastové okno vyměnit, tak to dřevěné znova natřete :-). Abych nezapomněla, dřevěné okno vám v mraze nepraskne :-) http://hobby.idnes.cz/lidem-zacala-kvuli-vysokym-mrazum-praskat-plastova-okna-pe1-/hobby-domov.aspx?c=A120207_114033_hobby-domov_bma
|
|
 | Autor: Zora Stupňánková Datum: 13.02.2012 16:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108427 reakce na ... | Ještě k ochraně životního prostředí, dřevo, tedy stromy, když rostou spotřebovávají oxid uhličitý, takže prospívají životnímu prostředí :-).
|
|
Autor: Petr Lukáš Datum: 27.12.2011 22:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Taky se mi "kroutí" v mrazech okna. Už je mám ale několik let. Když jsem se ptal výrobce, co jako s tím, tak mi bylo řečeno, že o tom vědí a že nyní již proto dělají okna s fixací kováním i uprostřed rámu (já mám pouze v rozích).
|
|
Autor: petr kocina Datum: 20.12.2011 17:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | mam SLAVONA pres 4 roky a dostaly poradne zabrat.neni s nimi problem dosud. jak FIX tak i otvirave. JZ strana v mem pripade - okna velikosti 2,4 x 1,75m plus balkonove dvere.presne si vse nepamatuji. mam trojskla - profil rozhodne nebyl 92. Jake maximalni rozmeryeurooken by jste mi doporucili aby se nekroutily. - takto velka okna mi nechtel zadny vyrobce udelat.pry musi byt prepazeny nikoli v jednom kuse.SLAVONA s tim nemela problem (jako jedini) cena do celeho domu byla tenkrat vcetne mastnych vchodovych dveri (40 000kc) okolo 160 000kc. kazdpadne to bylo levne na muj vkus. rozhodnuti zustane vzdy na vas.plast jsem nechtel v zadnem pripade. jen podotknu - pokud budete mit euro okna - musite je udrzovat sadou kterou vam dodaji k oknum.prace na cely barak cca 3 hodiny 2x za rok.nater jak z vnitrni tak i venkovni strany.okna mam dosud netknuta - vlhkost byla extremni 85% v zime pri stavbe a v prvnim roce bydleni 75%. momentalne pod 50% a zacinam mit obavy z vlhkosti (nizke).jeste nezacala zima.
|
|