Připojení garáže |
Autor: Lukáš Novák Datum: 22.12.2011 16:23 | uživatel: 108023
| Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Chci začít stavět samostatně stojící garáž a nevím odkud vést do garáže elektrický kabel. Zda ho vést z domu, kde je domovní rozvaděč nebo zda vést kabel z venkovního pilíře, kde je umístěn elektroměr? Pro mě by bylo snadnější ho vést z pilíře, ale nevím zda to je technicky možné, když už tam je připojen kabel do domu. Elektroinstalaci mi bude dělat elektrikář, ale chtěl bych mít nezávislý názor i od někoho jiného. Děkuji s pozdravem Novák
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
| |
 | Autor: Jan Němec Datum: 03.01.2012 08:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101608 reakce na ... | je to možné, ale za splnění nějakých podmínek. např. kabel do garáže musí mít takový průřez, aby jej jistič v pilíři byl schopen vypnout. přeloženo nemůžete na jistič 25A dát kabel 3x2,5mm2, ale aspoň 4mm2. Jinak by se k tomu hodily nějaké dokumenty, pilíř není Váš, má jej ve správě distributor sítě, takže dělat mu tam nějaké legrácky typu "přidám kabel bez projednání a projektu" Vám tolerovat nebudou.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 05.01.2012 18:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Odhaduji že pán dá do garáže samostatnou skřínku s jističi takže v kabelu bych problém neviděl a co se týká napojení tak taky ne. Poskytovatele elektřiny je to k elektroměru a co je za ním je vaše věc.
|
|
| |
 | Autor: pavel Tomší Datum: 06.01.2012 18:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Co se vám nezdá??? Nevíte jak na to tak jen rejpete? Jde to uplně v pohodě a běžně se to dělá. Pokud neznáte učte se....
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 07.01.2012 14:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | jen idiot predradi jistic jehoz proudovou hodnotu nedokaze za nim pripojeny kabel prenest. nejsi nahodou ten samej tomsi co zatepluje na buchty?
|
|
| |
| |
| |
 | Autor: pavel Tomší Datum: 09.01.2012 11:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | A že ta garáž bude mít ale odběry co? Jak malá továrna. Tak at si tam dá ten samej kabel co vede do baráku a je to. Muže to tak být pane všeznalej???
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 09.01.2012 11:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | pane vseneznalej neni potreba kabel jako do baraku. Staci takovy ktery bude vyhovovat proudove, zpusobu ulozeni a s ohledem na delku vedeni.
|
|
| |
| |
| |
| |
 | Autor: Martin Souček Datum: 05.01.2012 20:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106811 reakce na ... | Já bych to viděl tak že vám to váš poskytovatel el. nepovolí a co jsem koukl do normy tak na elměr. desce pouze jeden jistič na jedno meřící zařízení a nevím jak by se na vás tvářili že chcete odplombovat hl. jistič skrz přidání dalšího odvodu. Udělal bych to z podružného rozvaděče.
|
|
 | Autor: Jan Šnajdr Datum: 05.01.2012 21:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100383 reakce na ... | Dle možností umístit pod elektroměrovou (plombovanou)část krabici kde bude přívod z elektoměru, odvod dům,odvod garáž.V případě poruchy některého kabelu lze bez problémů a plombování odpojit bude to přehledně a pořádně.Co se týče průřezu pokud jde do domu 5x6 udělat vše jak propoj elektroměr-krabice i odvod garáž stejného průřezu.S odplombováním si hlavu nedělejte, nahlašte že z důvodu opravy kabelu do domu jste to odplomboval a chcete to zaplombovat -není co řešit.Elektrárníci budou v pohodě že s elektroměrové části vede jeden odvod.Tak jsem řešil napojení chaty.Co by na to řekl revizák nevím ale pokud dodržíte průřezy tak si myslím že by to mělo projít bez problémů.
|
|
 | Autor: Vladimír Smrčka Datum: 09.01.2012 17:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100027 reakce na ... | S tím odplombováním bych tak klidný nebyl. Není to zrovna šťastné řešení. To že Vám to nějak v klidu prošlo bych nedával jako automatický návod, že to projde všem. Sám do toho nesmíte, dokonce ani revizák, protoře ten dělá revizi za el.měrem. (ale jsou domluvení a pokud to revizák rozplombuje, tak jim zavolá a oni to bez řečí zaplombují) Mít 2 krabice, jednu zaplombovanou a druhou nezaplombovanou pro rozvody je podstatně lepší. Jestli bude pán v garáži svítit (už vím, že bude podružný rozvaděč), tak z tohoto rozvaděče za 6A jistič Cu pruřez 1,5mm2, pokud bude chtít zásuvky na vrtačku, nabíječku apod, tak 10A jistič a Cu 2,5mm2, a pokud si připojí svařečku (invertor na 220V - 4kW), tak 16A jistič a Cu 2,5mm2. To je jednofáz. Pokud bude chtít 3f, tak přívod z domovního rozvaděče (ne z pilíře, koledujete si o průser, protože mj. budou chtít novou RZ) Cu 5x pruřez 4mm2 a jistit podle spotřebiče (třeba cirkulárka 5kW - jistič 16A). Každý další jistič musí být nižší, než ten předchozí ! Jištění celé větve udělejte tak, že sečtete ampéry všech jističů v podružném rozvaděči v garáži a vynásobíte to 0,4. Tzn. 6+10+16+16=48A x 0,4 = 19,2A tedy jitič 20A/3f. A protože povedete 5-ti žil. kabel, dejte na každou fázi něco - rozdělit 1f - 6A/1f - světla 2f - 16A/1f - 1x zásuvka 3f - 10A/1f - 8x zásuvka všechny f - 16A/3f - cirkula Pokud máte hlavní jistič 20A, musíte někde ubrat a dát ten podružný 16A/3f. I tak byste měl mít novou revizní zprávu
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 09.01.2012 18:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Z praxe vím že odplombovat muže i elektrikář. Nahlásíte po telefonu a je to. Za elektroměrem je vedení v majetku odběratele a dodavatel nemá právo jakkoli do toho zasahovat.
|
|
 | Autor: Vladimír Smrčka Datum: 09.01.2012 18:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100027 reakce na ... | Jaký elektrikář ? Zaměstnanec dodavatele, nebo každý, kdo má vyhlášku 95 ? Stejně tak nemá právo odběratel porušit plomby dodavatele. Prosím, nedávejte takovéto naděje odběratelům, nemůžete vyhrát, pokud se moloch ČEZ (nebo kdokoliv jiný rozhodne jinak). Už se začínám bát výrazu : " ... z praxe vím ... ". Vy jste elektrikář, nebo soused povídal, nebo jak to vlastně je. s pozdravem VS
|
|
 | Autor: Jan Šnajdr Datum: 09.01.2012 19:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100383 reakce na ... | Nevím na základě čeho tady mluvíte.Já jsem 9 let pracoval jako elektrikář hlavně opravy.Po zjištění že závada není na straně odběratele (z hds 3 fáze za elměr.rozvaděčem 2 fáze)nebo nefungující hdo(po zkontrolování stykačů v domácím rozvaděči)Rozvaděč jsem odplomboval a závadu např: výměnu vypáleného jističe,kabeláže,svorek opravil.Poté jsem zavolal že jsem odplomboval elektroměr xxxx na adrese xxxx z důvodu xxxx zdůraznily že nechat plomby na místě a zeptaly kdy je majitel doma a je-li elektroměr volně přístupný bez majitele a jeli oprava hotova jestli můžou zaplombovat(s tím nespěchají většinou 1 měsíc a víc).Jediný problém byl jim vysvětlit když nespínalo hdo že je problém na jejich straně(pohotovost drží i chlapi na výměnu elektroměrů a hdo).Pokud je závada v hds opravují si to sami.Nikdo se mě nikdy nezeptal jestli mám oprávnění to odplombovat ani odběratelé s tím neměli žádné obtíže krom toho že se platil cca 100kč polatek zaplombování ale oni ho šikovně hodí do celkové ceny že o tom většinou nikdo nevěděl.Jestli to platí i letos nevím.Kdo jsem , jak se jmenuji a tel. číslo chtěli jen když byl nutný následný zásah čezu (vypadlá fáze ulice)
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 09.01.2012 21:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | odplombovani provadime bezne, ale vzdy az po nahlaseni na distributora a jejich souhlas se zapocetim oprav. povoli odplombovat prostor jistice a pripojovaci svorky el.meru a upozorni na zakaz porusit plomby mericiho zarizeni. Vzdy upozorni na nutnost provadeni osobou s prislusnym opravnenim. naposledy me prekvapilo ze pri snizovani proudove hodnoty jistice z 32A na 20A byl sepsan pouze dodatek ke smlouve a nepozadovali revizi.
|
|
 | Autor: Vladimír Smrčka Datum: 09.01.2012 22:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100027 reakce na ... | Pokud snižujete, jak na jističi, tak na tarifu, tak nepožadují RZ. Ale když ze D2d budete požadovat D45d tak musíte mít novou a platnou RZ, stejně tak z jističe 20A na 25A. Chtějí vědět, proč chcete větší odběr proudu, jsou to jejich peníze. Stejně s nimi nic nevyhrajete, je to zbytečné.
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 09.01.2012 22:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | delal jsem to jiz nekolikrat a vzdy i pri snizeni bylo nutne davat zadost na zmenu a dokladat revizi. nyni se vse vyridilo telefonem a dodatek zaslali k podpisu postou. ze by si zacinali vazit zakaznika?
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 10.01.2012 17:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | co to melete o zvyseni A jistice? to je snad jasny vsem. dolu to jde vzdy - nahoru uz ovsem s poplatekm.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 10.01.2012 17:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | apne Snajdr mate prevdu a takto to funguje dodnes,alespon u molocha CEZu :-) jeste,ze jsem u nej.
|
|
 | Autor: Vladimír Smrčka Datum: 10.01.2012 17:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100027 reakce na ... | Vážený pane, popisujete zde situaci, jak se to dělá a ne jak se to má dělat. Žádný revizák (revizní technik pro vnitřní instalace) nemá právo sundat plomby dodavatele. Je to pouze dohoda mezi nimy, protože by tam pracovník dodavatele musel přijet a to se mu nechce. Proč nemá revizák možnost zaplombovat a musí volat na ČEZ (nebo jinam) ? Protože na to nemá oprávnění. A když nemůže zaplombovat, nesmí ani odplombovat. Mj. je dobře, že se takhle dohodli, protože v případsě poruchy bychom se opravy nedočkali, ale o tom tato diskuse není.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 09.01.2012 20:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | On tady náš "pan znalec" opomenul jednu maličkost .... ten jistič je před elektroměrem. Ze všeho nejhorší jsou trpaslíci. A ztěch trpaslíků ti japonští SamoSeTo a OnoSeTo
|
|
 | Autor: Vladimír Smrčka Datum: 09.01.2012 22:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100027 reakce na ... | Co jste tím chtěl říct. Mimo toho, že sedíte mimo mísu tu nic jiného není Nevím, ke komu se vyjadřuji, ale je to na předchozí příspěvek, který nemusí být nutně názorem pisatele příspěvku
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 10.01.2012 16:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | Smrcko - kdykoli prijde revizak tak to odplombuje a zavola na CEZ.CEZ si to behem 14 dni prijede opet zaplombovat. kdyz o tom nic nevite,tak mlcte. v tom je vyhoda CEZu a byt u nej jako zakaznik - nepredpokladam,ze by se nekdo dopoustel kradezi EE jako v pripade co nastinil Jaskva - kocina elektrinu krade ci ma vadny elektromer :-)
|
|
|