Hledání produktů (výbava domácnosti)- díra na trhu

Autor: Jan Spulak
Datum: 23.12.2011 02:31
uživatel: 108030

Dobrý den,

Zajímalo by mě, zda někdo narazil na tyto spotřebiče domácnosti:

1/ Klasická klimatizace pouze pro chlazeni vzduchu, ale s vnější jednotkou která odevzdává teplo do vody, nikoli do vzduchu. TJ. místo venkovního ventilátoru ohřívat akumulační nádobu s předehřevem TUV.
řešení je prakticky jednoduché: vlastnit nějakou vnitřní jednotku split klimatizace (již 1 mám), k této dodělat kompresor s deskovým výměníkem pro ohřev akumulace (zjednodušeně řečeno).

2/ sušička prádla (obdobný případ viz výše), s výměnou tepla do akumulace. V současné době provozuji klasickou kondenzační sušičku a je mi líto energie, když vidím na teploměru v koupelně hodnotu blížící se 30°C. Líbilo by se mi rozdělit energii v celém objektu v ideálním případě. Nemám zkušenost se sušičkou s tepelným čerpadlem, zda li oteplí místnost podobným způsobem.

3/ bonus: jiho-východní strana objektu bude téměř celá prosklená. Žaluzie, rolety, záclony mi přijdou nevyhovující v nekterých případech. Už několit let hledám řešení na principu tekutých krystalů. Po výstavách jsem na nic podobného nenarazil. Moje ideální představa je taková, že okenní tabulka bude hned za 1. sklem venkovním trojskla (dvojskla) potažena LCD technologiií (fólie s tekutým krystalem, elektrody, polarizátor). Z fyzikálního hledika je jasné, že přez polarizátor projde v ideálním případě cca 50%, další úbytek skrz krystaly, připočtu-li k tomu trojsklo, budu v reálu na nějakých 25% světla viditelného spektra v ideálním stavu. Vzhledem k velké ploše oken to ale nebude zásadní problém. LCD technologií sleduji 2 cíle: při použití v ložnici možnost jednoduché regulace propustnosti okna. V dalších vybaných obytných místnostech vidím možnost regulovat vstupní energii vysílanou sluncem.

s pozdravem hezkých vánoc Honza

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jozef Homola23.12.2011 07:46
melkor unlimited23.12.2011 07:01

Datum: 23.12.2011 07:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100033
reakce na ...
Pán ráčí být učedníkem velkého Járy Cimmermana?

1) Nilan VP 18 K
Svede to chladit, ohřívat vzduch, větrat a ohřívat vodu. A taky ta voda v zimním období nezmrzne, protože je to uvnitř.

2) Už ze samotného principu práce sušičky dochází i u sušičky s TČ k ohřívání okolí.
Na využití toho odpadního tepla můžete využít výše uvedenou věc.

3) Nejjednodušší řešení bývají nejúčinnější.
Pokud Vám vadí věci bránící ve výhledu, proč nepoužijete správně dimenzovaný přesah střechy, slunolam, markýzu, ....
LCD technologie není to pravé. Používá se polarizace. Výsledkem ale není totální ztmavení, ale zneprůhlednění skla (vypadá pak jako mléčné).

Autor: Jozef Homola
Datum: 23.12.2011 07:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
http://www.veha.cz/sggs-produkty/sgg-priva-lite.php

K bodu 3)
Clonění v optice je problém od pradávna a zatím se používají pouze asi 3 principy (polarizace, ND filtry a irisová clona) a tekuté krystaly to nejsou. Tam samozřejmě jde o optický problém a konstruktéři by dali nevím co kdyby šlo to dělat elektrickou polarizací organických molekul. V případě slunce je problém trochu jiný a to pohlcení části jak viditelného, tak infra světla a tím vyhřívání vnitřku domu a to je pěkný "hic". Lepší je jak bylo řečeno výše to světlo na sklo vůbec nepouštět.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.