Autor: Dalibor Vltavský Datum: 26.12.2011 00:03 | uživatel: 108044
| Dobrý den, po prostudování příspěvku a poradny, nevím kam tento příspěvek zařadit. Po selské úvaze jsem zvolil tuto rubriku. Takže. Topení v novém bytě budeme realizovat infra- panely. Jedny kachlové kamna chci nahradit krbovými kamny s výměníkem. Výměník použít v topné sezóně (dle potřeby) k zpříjemnění večerů, a chci využít teplo z kamen k ohřevu teplé vody v bojleru. Zhruba vím jaký druh bojleru zvolit. Jaké propriety k chodu to už si nejsem jistý. Nevím ale, jak využít nebo zneužít, či předejít k přehřátí výměníku, když bude voda v bojleru nahřátá na max. teplotu. Rád bych se vyhnul oběhovému čerpadlu. Plánuji v kamnech topit pouze k večeru, na zpříjemnění večerů a v případě chladných dnů a volna všech z rodiny (prázdniny, volna, nemoci) i v tomto období. Nechci to jako primární zdroj teplé vody. Jen chci využít teplo k ohřevu, které bych stejně pustil pánubohu do oken při posezení u krbových kamen. Myslím si, že tuto problematiku začne využívat, čím dal více lidí. Je mi jasné, že mnoho z vás mne odkáže na odbornou firmu. Odpověď je, že si spoustu věcí udělám sám, jen revize, razítka, kontroly atd. si zaplatím sám. Děkuji za jakékoliv názory, příspěvky, komentáře. A HLAVNĚ - Teplu zdar!
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Honza Kopřiva Datum: 28.12.2011 11:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100266 reakce na ... | Jaké krbovky s jakým výkonem do vody chcete? Jaký boiler plánujete? Není to zase taková jednoduchá legrace jak si možná myslíte. Pokud budete chtít topit samotíží měl by být zásobník výše než krbovky. Mělo by být potrubí dostatečně dimenzované a nejlépe co nejpřímější. Ta samotíž je sice hezká ale čím bude menší teplotní rozdíl mezi nádrží a krbovkama tak bude i průtok menší a rychlejší možnost přetopení. Dále budete muset nějak zajistit aby se do rozvodů TUV dostávala již teplotně zregulovaná voda. Přehřátí výměníku je potřeba řešit dochlazovací smyčkou, přívodem studené vody a odpadem + další regulací blokující elektrický ohřev zásobníku, chodu čerpadel atd. Těch věcí kolem je opravdu více aby to fungovalo a hlavně fungovalo bezpečně. Pokud to hodláte nějak ošidit tak si zahráváte.
|
|
 | Autor: Dalibor Vltavský Datum: 28.12.2011 14:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108044 reakce na ... | Fotogalerie:
| Dobrý den, děkuji za reakci. No zaujali nás krbové kamna ANNA III, HAAS+SOHN ADRIA II nebo HAASS+SOHN Odense s výměníkem. Narazil jsem ještě na nějaké krbové kamna s výměníkem 1kW, ale to nevím, jestli by bylo ideální. Bojler el. kombinovaný, zamlouval Dražice 160l, to by mělo být dostatečné do budoucna (nyní 1. dítě, pak nějaká dovolená v Jugoslávii, no a do tří let 2. dítě). Nic méně, již 14dnů brouzdám na internetu a řeším tuto situaci. Určitě již vím, že to nebude levná záležitost, jak ze spolehlivosti, tak i z bezpečnosti. Na druhou stranu, od dubna budeme na mateřské, takže se asi v krbových kamnech bude topit častěji. Nakonec jsem přišel s alternativou, že přece jenom ještě jeden, nebo dva radiátory strčím do chodby či dětského. Krbová kamna jsou zhruba v prostřed půdorysu bytu (viz obr. 1. je stávající byt, 2. po úpravách), ale k rozvodu k radiátorům budu muset asi potřebovat oběhové čerpadlo, aspoň myslím, protože přívody k nim půjdou přes dveře v zemi... Technická místnůstka bude v malém kumbále v pravém spodním rohu, takže teoreticky samospádem by to mělo jít bez problému. Ale na to si musím pozvat topenáře, protože co jsem zjistil, tak to nebude fakt sranda (pojistný ventil, trojcestný směšovací, expanzní nádoba, zpětné ventily, bypass na krbu atd.) No v každém případě děkuji za jakékoliv komentáře, myslím že tato problematika tu nebyla ještě takto probírána (myslím všeobecně).
|
|