Jaký polystyren do okenních otvorů?

Autor: Michal Mlynář
Datum: 27.12.2011 15:35
uživatel: 106649

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký by měl být polystyren má být v mezeře v okenních otvorech mezi plastovým oknem (dveřmi) a cihlami-konkrétně Heluz STI 44 K1-2 určenými pro obezdění oken a dveří, a jak tam ten polystyren přichytit. Dále jsem se chtěl zeptat, jestli by okno v otvoru mělo být umístěno, tak aby bylo celou obvodovou plochou v kontaktu s tímto polystyrenem, nebo by stačila třeba jen půlka hloubky okna na polystyrenu a druhá (vnější) na cihle, jedná se o to, že RD budu ještě zateplovat a tudíž bych okna raději posunul více ven, aby venkovní parapet nebyl na úkor vnitřního zbytečně moc velký. A poslední otázka, jestli je nutno použití dilatačního pásu a pokud ano, tak jakým způsobem, děkuji.

S pozdravem M.M.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Robert Vrána05.01.2012 10:47
Michal Mlynář31.12.2011 17:30
Vladimír Buk30.12.2011 20:06
Robert Vrána27.12.2011 17:11

Datum: 27.12.2011 17:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100453
reakce na ...
Já do kapes u HEluzu 49STI dával jejich originální modrofialový XPS, cca 20cm x 3cm, pevnost to má tuším 300. Bohužel jsem jej lepil na teplou maltu od cemixu a XPS tam pořádně nedrží, takže jsem maltu zvenku vyškraboval a lepil na nízko exp. pěnu. Něco jsem lepil i na Heluz hnědé lepidlo co mi zbylo ze zdění. Ale pěna drží nejlíp.

Pozici okna jsem měl danou - mám Heluz roletové překlady a vychází to spíš víc dovnitř - XPS čouhá vevnitř přes rám okna cca 2cm. Ale určitě by rám měl být celý na XPS.

Pásku parotěs. jsem sice dával, ale asi bych ji už nedával, protože špalety oken budu ještě přetahovat 2-3cm EPS, abych se správně dostal s omítkou k rámu a tak by tu funkci parotěsnosti a "ochrany" pěny udělal ten EPS.

Autor: Vladimír Buk
Datum: 30.12.2011 20:06 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100029
reakce na ...
Pane Vrána, tu poslední část Vašeho příspěvku myslíte vážně ? "... tak by tu funkci parotěsnosti a "ochrany" pěny udělal ten EPS."

Autor: Michal Mlynář
Datum: 31.12.2011 17:30 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 106649
reakce na ...
Tak teď nevím jestli parotěs. pásku použít nebo ne, jedná se o novostavbu RD, nejedná se NED. V plánu mám i zateplení polystyrenem, tedy polystyren bude i ve špaletě.
Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli to nalepit do stejné úrovně jako jsou cihly nebo klidně o půl cm výše, taky nevím jak se zachová nízkoexpanzní pěna, jestli ten polystyren nevytlačí trochu ven.

Autor: Robert Vrána
Datum: 05.01.2012 10:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100453
reakce na ...
Určitě lze předpoládat, že se použitím EPS-XPS ve špaletě sníží paropropustnost(obdobně jako při zateplování fasády). Je jen otázkou nakolik to bude oproti použití pásky. A zda to bude pro stavebníka dostačující(obyčejný dům, X ED X PD)

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.