ekvitermní regulace elektrokotle

Autor: Vladimír Staněk
Datum: 27.12.2011 16:26
uživatel: 108057

Chtěl bych připojit ekvitermní regulátor k elektrokotli, pokud možno bez směšovacího ventilu. Zatím reguluji pouze prostorovým termostatem event. kotlovým termostatem. Velmi však kolísá teplota topné vody. Máte někdo, prosím , zkušenost?

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Honza Kopřiva29.12.2011 10:45
Vladimír Staněk29.12.2011 10:08
Laďa Jaskva28.12.2011 13:01
Honza Kopřiva28.12.2011 11:59

Datum: 28.12.2011 13:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Já mám kotel od Thermony THERM EL5 a tam je již ekvitermní regulace zabudována. On má spoustu vychytávek. Ale mě spíše udivuje, že Vám tak kolísá telota topné vody. Ta teplota mě jde jednoduše nastavit a udržuje se v podstatě na nastavené hodnotě, pokud prostorový termostat nevypne kotel. Takže někde budete mít asi nějakou chybu, nebo se bude jednat o starší typ elektrokotle ?
Jinak platí přesně to, co napsal pan Kopřiva. A nezdá se mě, že by to byla nějaká laciná záležitost to celé udělal externě.
S pozdravem Laďa

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 28.12.2011 11:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100266
reakce na ...
Ekvitermní regulátor ovládá a reguluje polohu troj/čtyřcestného ventilu a domícháváním připravuje topnou vodu podle patřičné křivky. Takže klasický ekvitermní regulátor k elektrokotli bez směšováku nelze.
Musel by jste mít nějaký přímo určený regulátor který by podle teplotních potřeb spínal nebo vypínal odpovídající počet topných spirál v elektrokotli.
Jaký máte elektrokotel?

Autor: Vladimír Staněk
Datum: 29.12.2011 10:08 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108057
reakce na ...
Děkuji za vaše rady. Pro upřesnění: mám elektrokotel cca 20 let, samozřejmě náklady stoupají každým rokem a tak se snažím je snižovat různými úpravami na domě. Kotel nemá žádnou elektronickou regulaci jen dva termostaty na kotli a prostorový termostat. Běží tedy naplno 14 kW nebo neběží vůbec. teplota tedy stoupá tak dlouho, dokud ho nějaký termostat nevypne. Našel jsem ekvitermní regulaci bez směšování od Komexthermu, ale bohužel zatím nevím přesně jak funguje. Mě by se asi líbilo porovnávání teploty přívodu a zpátečky s ohledem na venkovní teplotu. Nevím, jestli to vydrží stykač, kdyby spínal častěji, než doposud. Vláďa Staněk

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 29.12.2011 10:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100266
reakce na ...
Při ekvitermní regulaci se reguluje jen teplota výstupu. Ta zpátečka je k ničemu. Každopádně pokud budete takový kotel chtít regulovat regulátorem který jej bude takto spínat a vypínat tak to bude docela velká zátěž na spínací prvky kotle a asi budeou i častěji odcházet.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.