Rosný bod v konstrukci

Autor: Opuj Draxa
Datum: 29.12.2011 06:37
uživatel: 105592

Dobrý den,
prosím Vás o radu ohledně skladby materiálu u stěn rodinného domu.
Dům mám postavený z cihel porotherm 44 P+D na unimaltu. Vnitřní omítky plánuji klasickou vápennou. Na zateplení plánují odvětranou fasádu, čili do dřevěného roštu vložit minerální vatu a to celé pak zakryt deskami CETRIS. Snažil jsem se spočítat v kterém místě konstrukce se mi bude pohybovat teplota rosného bodu pro různé okolní teploty v této skladbě materiálů. (Podle výpočtových tabulek na sevru a určení rosného bodu podle: http://www.vaisala.com/humiditycalculator/?SectionUri=%2fbusinessareas%2finstruments%2frhcalc) Nicméně mi to vycházelo převážně ve vatě. Chtěl bych se proto zeptat jestli se mi díky tomu nebude vata plesnivět, nebo stačí po změněn teplot vyschnout. Případně jestli bych mohl realizovat, nějaké ochranné patření např vložit mezi stěnu a vatu parozábranu s malou vzduchovou mezerou. Předem děkuji za odpovědi.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Opuj Draxa30.12.2011 09:59
Laďa Jaskva29.12.2011 08:41

Datum: 29.12.2011 08:41 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Zbytečně se stresujete. Podle výpočtu, zkušeností, praxe a doporučení v konstrukci z Porothermu 44 P+D dochází ke kondenzaci při venkovní teplotě od -10°C a to tak v malém množství, že to nestojí ani za zmínku.

Celoroční bilance vlhkosti:
Množství zkondenzované vodní páry Mc,a: 0.006 kg/m2,rok Množství vypařitelné vodní páry Mev,a: 4.145 kg/m2,rok
Ke kondenzaci dochází při venkovní teplotě nižší než -10.0 C.
Bilance zkondenzované a vypařené vlhkosti dle ČSN EN ISO 13788:
Roční cyklus č. 1
V konstrukci nedochází během modelového roku ke kondenzaci.

Když to zateplíte jakoukoliv vrstvou minerálu, tak se celá situace ještě zlepší. Už při vrstvě 1cm minerálu v celoroční bilance je množství zkondenzované vody 0 ( nula ) čili nic.

Takže závěrem musím konstatovat, že Vaše výpočty jsou naprosto špatné a Vy nemusíte mít žádnou obavu. Spíše mě zajímá, jaký máte konkrétní důvod k tak drahému řešení. Také by mě zajímalo, co si slibujete od Cetrisu, který dilatuje podle vzdušné vlhkosti a teploty a jeho cena není zrovna nejnižší?
S pozdravem Laďa

Autor: Opuj Draxa
Datum: 30.12.2011 09:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105592
reakce na ...
Dobrý den,
děkuji mockrát za odpověď a ujištění, že bude vše v pořádku.
Důvody k tomuto řešení mám tyto. Co jsem se dočetl tak odvětraná fasáda by měla být to nejlepší řešení funkčního zateplení. C os e týče desek Cetris, nejsem ještě pevně rozhodnut. Nevím však jaký jiný materiál zvolit. Materiálu je celkem dost, ale jejich ceny jsou dosti vysoké. Jediné co mě ještě zaujalo je http://www.gigapan-board.eu/cs/.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.