C25 na uhlí

Autor: Vladimír Nehyba
Datum: 29.12.2011 11:12
uživatel: 108072

Dobrý den pro všechny. V prosinci letošního roku jsem zakoupil a byl mi namontován kotel C25 na hnědé uhlí ořechII. Chtěl jsem se Vás všech co s tímto kotlem máte zkušenosti zeptat právě na tyto zkušenosti, protože já žádné v podstatě za 14 dní topení nemám a spíše experimentuji. Jak je to s nastavením prodlevy a pod. Mě např. nejde nastavit doba podávání. U mého kotle mám dvě páky a to pro zatápěcí klapku, kterou podle návodu mám mít při zatápění úplně jinak, než je označení(zjistili jsme s topenářem při instalaci) a další páku mám na čištění, jestli to je nějaká novinka? Chtěl bych také přidávat kusové dřevo, ale jak čtu příspěvky na spalování pelet, tak to se moc nedoporučuje. Jak je to při spalování uhlí? Kotel čistím 1x za den tou pákou na čistění a zatím to jde. Ani dehet se nikde nějak neusazuje, ale netopím v tom dřevem. To pouze 1x při zátopu. Jak poznám, že hodnoty jsou správně nastaveny. Podle spáleného uhlí, popela apod? Do servisního menu jde vstoupit pouze pod heslem a tam se mi ani vstupovat kvůli záruce nechce. Děláte s touto regulací v servisním menu někdo něco? Kolik protopíte cca uhlí za topnou sezonu. Máme podlahové vytápění s akumulační nádrží. Děkuji za každý příspěvek.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Vladimír Nehyba04.02.2012 18:06
Martin Špán03.01.2012 16:19

Datum: 03.01.2012 16:19 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101893
reakce na ...
Zdravím, nedoporučuji měnit hodnoty nastavení výrobcem, dá se u uhlí natáhnout doba útlumu, popř. vzduch ventilátoru, uhlí musí shořet na prach, pokud je kvalitní, není problém.
Většinou to není třeba, v té delší době útlumu Vám to nevyhasne- je třeba vyzkoušet, pokud by se kotel přehříval, když je v útlumu, dá se doba zvednout.
Co se týče dehtování u uhlí není, pokud není mokré, a systém zatápění a čištění lehce zjistíte po otevření horního víka kotle, které je určeno na čištění.
Co se týče spotřeby, záleží na mnoha aspektech, u každého objektu a systému je to jiné, záleží na tep. ztrátě objektu a systému vytápění a řídící jednotce.
Psalo se tu o tom hodně, je třeba hledat, není tak velký rozdíl jestli topíte peletama nebo uhlím, snad jedině v ceně, množství popela, možná je o trošku větší spotřeba při uhlí, Mrkněte na diskuze k C 25ce, je tu toho celkem dost. Hezký den

Autor: Vladimír Nehyba
Datum: 04.02.2012 18:06 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108072
reakce na ...
Chtěl bych se ještě zeptat mám řídící jednotku od Siemens. Přijede mi právě, že mám moc velikou spotřebu paliva. Do celého menu se nedá bez hesla dostat. Myslím si, že bych potřeboval spíše změnit čas podávání. Je nastavený na 5 vteřin a mě se to zdá dost dlouhý čas. Uhlí je někdy zhořené, ale ve většině případů tam zbývají takové málo zhořené uhlíky. Mám ke kotli připojenou 1000l akumulační nádrž a podlahové vytápění cca 113 m2 obytné plochy. C25 jsem volil zdůvodu, že zde jde přikládat i doplňkově dřevo, což prý u C15 nejde. Jinak by mi asi na tepelné ztráty bohatě stačila C 15. Děkuji za odpověď.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.